Världens folk dränks i socker

Jag har just sett på Korrespondenterna i SVT2. Det handlade idag om hur världens folk dränks i tillsatt socker. Robert Lustig intervjuades.
Jorden i Brasilien fördärvas av sockerrörsplantagerna. I Indien har 10% av befolkningen diabetes, och vården av de diabetessjuka kommer att krossa landets ekonomi.

Tyvärr sades det ingenting om att stärkelsen också är en stor skadefaktor för de insulinresistenta, och ingenting om att naturligt fett med fördel kan ersätta den blodsockerhöjande energin från kolhydraterna.
LCHF-kosten måste spridas över världen för att rädda människornas hälsa.

Mera länkar: Nisse Simonsson om det giftiga sockret.  Robert Lustig på YouTube. Chatten ikväll med Ann Fernholm.
I Expressen: Nya sockerlarmet: så riskerar du cancerdöd (fast Ann tycker att vi ska mer än halvera vårt sockerintag).

Expressen: Så sätts din kropp på max förbränning.

 

Comments

 1. 1
  Yrsa Eddebo säger

  Ja, det var intressant att se även om det inte var några nyheter. Såg igår i Bra Böckers läkarlexikon att om man var diabetiker och drog ner på kolhydraterna skulle man kunna slippa medikamentell behandling, boken är från 1981. Kunskapen har ju alltid funnits och ändå är det många som har låtit sig luras. Varför har man socker i alla mediciner och vitaminer?

 2. 2

  Det kanske är så enkelt att stärkelse i form av potatis, ris och majs inte är skadligt? Jag tror att det är det nya sockret (godis, läsk, sockrad mat och sockrat bröd) som är problemet. Inte potäter, ris och frukt.

 3. 3

  Annika – håller med om att det saknas en del i programmet men en bit på väg i alla fall. Inga ”fettskrämda” professorer, dietister eller SLV-nutritionister var med och störde budskapet. Ann Fernholms chatt på SVT är mycket bra. Hon har fått med fettet. Alla hennes svar är guld värt. Hoppas många går in på SVT och läser det.

 4. 4
  Storstadsbo säger

  Har har vi ju det onda sockret från två läkare:

  läkaren Nisse Simonson om det giftiga sockret
  https://annikadahlqvist.com/2012/09/30/nisse-simonsson-om-giftet-socker-och-det-nyttiga-d-vitaminet/

  och

  läkaren Robert Lustig om det giftiga sockret
  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

 5. 5

  @ 2 Johan
  Om man inte är sjuk, har jojobantat osv så tål man sannolikt potäter mm ganska bra – framför allt om man rör på sig också. För oss andra kan det vara värre – vi tål inte så mycket sådant…

 6. 6

  Socker och kolhydrater i maten = normalkosten – ger ju direkt förhöjd blodsockernivå – som i sin tur är ”reabränsle” för allehanda sjukdomar.

  Att det skall vara så himla svårt att inse för etablissemanget

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Johan:
  Om du testar blodsockret på en diabetiker så ser du att stärkelse i potatis, ris och majs höjer blodsockret, och högt blodsocker är skadligt för diabetiker, och insulinresistenta.

 8. 8
  Lilly Torva säger

  När jag äter LCHF-mat så är mina blodsockervärde bättre. Jag tar inget insulin längre, vare sig långtids- eller måltidsinsulin. Tar dock 3 tabletter, Glucophage.
  Har inte kunnat träna på 6 månader, har haft infektioner som inte gjort det möjligt att simma. Men med den här maten(LCHF) fungerar livet ändå. Pö om pö försvinner de fettdepåer som insulinet framkallat.
  Minns att jag reagerade starkt på det både diabetessköterskan och dietisten sade, att vi med diabetes skulle äta 3 frukter om dagen. Såg ju själv vilken stegring på sockervärdet det blev! Idén, att det är bara att käka på, för man kan ta mer insulin, är så befängd!
  Men det kan och FÅR ta tid att förstå att en omläggning av kosten måste bli permanent. Jag hade för kort landningsbana när jag startade för 4 år sedan. Har svajat lite hit och dit. Blivit sugen på godis och annat, fast de flesta påstår att ”om man är utan, si och så länge så försvinner suget”.
  Jag är absolut väldigt tacksam gentemot Annika, som vågade stå upp för det hon trodde på och såg
  fungerade, trots det hon utsattes för, av så väldigt många förståsigpåare. STORT tack, Annika för vad du har gjort för oss!

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tack! Efter att ha lyssnat och läst på ytterligare intressanta länkar och kommentarer på din fantastiska blog Annika, säger mitt sunda förnuft att jag nog ska skära ner ännu mer på socker ..och inte minst stärkelse.
  Efter bara ca två månader, ser jag i spegeln och känner på mina kläder att kroppen har förändrats. Jag mår bra och jag vill äta hälsosamt för att förtsätta att må bra. Jag har gått ner över 2kg på ca två månader, trots att jag inte ’försökt’ gå ner i vikt. Jag orkar mer och vaknar pigg och glad. Har märkt att socker gör mig trött, så inte lika attraktivt längre. LCHF syns och hörs det mer och mer om – och kakor, vad är det?

 10. 10
  Dennis säger

  Lilly Torva.
  Du skäller väl ut dom som menar att du ska äta frukt.
  Den som lämnar råden är personligt ansvarig.
  Det är bara soldater som skyller på sina överordnade att de följer order.

 11. 11

  Dennis Skrev:

  Det är bara soldater som skyller på sina överordnade att de följer order.

  Apropå soldater: ””Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !” – slut citat härifrån.

 12. 12

  Frankrike består av det franska fastlandet i Europa och ett pärlband av öar runt jorden. I Europa marknadsför man mat med en viss sockerhalt, som passar de europeiska gommarna, men till öarna lägger producenterna till mera socker. Förhållandet har uppmärksammats av politikerna och man ska lagstifta, för att få bukt mad otyget. Ute bland ö-folken är man i mycket högre grad överviktiga än i Europa, så man har alla skäl att ta tag i problemet.

  Såg Annikas kommentar om Politik mot hjärtinfarkt i Läkartidningen, och efter den kom denhär:

  https://www.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=19450#7709

  Ibland hörs uttalanden, som att LCHF tär på jordens resurser. Ska man alltså i sann solidarisk anda äta på sig metabolt syndrom, föra att rädda jorden från svältkatastrof? Ännu en stupid variant av att åtgärda symtom i st f grundorsak.

 13. 13

  Här en notis om flygresor och vikt:

  https://www.dn.se/ekonomi/flygresenarer-far-betala-efter-sin-vikt

  Ganska enkelt och rakt system i st f alla extrapengar för bagage-övervikt, som man kan drabbas av.

 14. 14

  Tur till tusen för mig att jag ratar socker – av gammal vana och för att jag är lchf:are!

 15. 15

  @ Annika Dahlqvist:

  Naturligtvis menar jag friska människor. Har man en sjukdom eller inte tåler en viss föda så måste man såklart lyda sin sjukdom. Sjukdomen lyder inte.

  Tåler man inte nötkött så ska man inte äta det. Eller ägg. Eller mjölk. Eller mjöl. Har man sjukdomen diabetes så verkade som att man mår bättre av att begränsa kolhydraterna kraftigt. På den punkten gör ni ett fint jobb att sprida det budskapet till diabetessjuka.

  Problemet i världen, enligt mig, är inte frukt, ris och potäter. För det är riktig människomat. Och det har ju funkat fint. Men det onaturliga och tillsatta sockret har gjort oss feta och sjuka. Det har gått så långt att många inte tål rotknölar.

 16. 16
  Lennart N. säger

  Kanske sockerskatt är en bra idé? Lyssna på Stefan Rössner i Studio Ett 3 april ’Är Sverige redo för sockerskatt’! Det kanske finns hopp för göbben…..?!

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5493051

  Inslaget börjar ca 1min och 50sek in i programmet.

 17. 17

  @ Lennart N.:

  Kan knappt tro att det är Rössner. En imitatör kanske? 😉

  Skämt åsido, så kan jag inte låta bli att tänka på något Professor Göran skrev 2012-02-18:

  ”Men när församlingsmedlemmarna inklusive församlingsprästerna öppet skrattar åt översteprästerna så blir förstås ändå paradigmskiftet till slut oundvikligt. Det är möjligt att detta är på gång i samhället idag. Men som i öststaterna så har dessa överstepräster också en ”vidunderlig” förmåga att komma ut på andra sidan ett paradigmskifte som de nya översteprästerna.”

 18. 18
  Lennart N. säger

  Såg ett matlagningsprogram med Stefan Rössner för ett tag sedan där han var både lugn och avslappnad när han pratade om sin matlagning men så fort han fick frågor om matens påverkan på hälsan blev rösten tydligt mer ansträngd, talet blev krystat och stakande och han lät faktiskt som om han inte trodde på det han sa.

  Det kanske kommer en dag när vederbörande presenteras av en lismande reporter som ’Stefan Rössner – Professor Emeritus – expert på hur man botar och förebygger metabola sjukdomar med ketogen kost’. 🙂

 19. 19
  Nisse Simonson säger

  Hej
  David Jenkins visade redan i början av 80-talet (David Jenkins : Am.Jl of Clin Nutr 1981) att stärkelse ger snabbare blodsockerhöjning än rent socker. Rent socker är 50% glucos(som höjer blodsocker och insulin) och 50% fructos som går in i levern och förbränns som alkohol. Man kan få leverskrumpning av för mycket fruktos, precis som av alkohol. Fruktos höjer inte insulinet och inte heller mättnadshormonet LEPTIN. Man blir alltså aldrig mätt på juice och fruktsocker.
  STÄRKELSE = GLUCOS MINUS FRUKTOS.
  Bröd, pasta, ris och potatis är med andra ord rent socker.
  Vi äter under en livstid till 80 år 70 TON MAT. Att det inte skulle påverka hälsan är ju rent löjligt.

 20. 20
  Pre-diabetiker säger

  Nisse Simonson Skrev:

  Hej
  David Jenkins visade redan i början av 80-talet (David Jenkins : Am.Jl of Clin Nutr 1981) att stärkelse ger snabbare blodsockerhöjning än rent socker. Rent socker är 50% glucos(som höjer blodsocker och insulin) och 50% fructos som går in i levern och förbränns som alkohol. Man kan få leverskrumpning av för mycket fruktos, precis som av alkohol. Fruktos höjer inte insulinet och inte heller mättnadshormonet LEPTIN. Man blir alltså aldrig mätt på juice och fruktsocker.
  STÄRKELSE = GLUCOS MINUS FRUKTOS.
  Bröd, pasta, ris och potatis är med andra ord rent socker.
  Vi äter under en livstid till 80 år 70 TON MAT. Att det inte skulle påverka hälsan är ju rent löjligt.

  Sockerskatt – en valfråga? I Ann Fernholms blogg ”Ett sötare blod”
  https://ettsotareblod.se/sockerskatt-en-valfraga/

 21. 21
  Konsument i Sverige säger

  Världens folk dränks i socker! Behöver vi allt detta socker?

  …och Sockerbolaget jämnar kambodjanernas by med marken
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/sockerbolaget-jamnade-deras-by-med-marken/

  ”Varken skyddade regnskogar, jordbruksland ­eller stadskvarter går säkra. När Kambodja beviljat mark åt ­investeringsprojekt blir fattiga bönder jordlösa. Trots kritiken väntas premiärminister Hun Sen fortsätta att regera efter söndagens val.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa