Pröva LCHF-diet före operation

Uffe Ravnskov skriver i Dagens Medicin: Pröva LCHF-diet före operation.
”…Men varför inte låta alla överviktiga testa en LCHF-diet innan man börjar stympa magen? Det är nämligen inte riskfritt, som Rössner också skriver. LCHF-dieten är däremot helt ofarlig.”

 

Comments

 1. 1

  Och som jag har ältat detta ämne på min blogg. https://bertillind.wordpress.com/2010/07/24/gastric-bypass-igen/
  Speciellt med hänsyn tagen på GB på unga 12–18 år som Claude Marcus i hög grad ligger bakom.

  Oavsett hur man ser på LCHF-kostens farligheter eller inte kan ju kosten inte vara värre än en operation.

  Om man sedan betänker att behandling med LCHF praktiskt taget är gratis så är väl valet ganska enkelt? – Men, om behandlingen går vägen mister ju CM och vården en god inkomstmöjlighet.

 2. 2
  Thomas Thombola Jansson säger

  Att ordinera ägg och bacon ger väl inga akademiska meriter – det finns många likheter mellan kärnkraft och vind, solenergi på 1970-talet. De som ägnade sig åt vind och solenergi avfärdades som flummiga vänsterelement – visst känns etablissemangets argumentering igen?

  Den här artikeln har jag väntat på i flera år, det är först nu som det kan börja hända något – frågan är nämligen politik – det är först när sjukvårdspolitikerna börjar agera aktivt som lekstugan med fetmakirurgin kan få ett slut – den ska inte bort helt men alla andra alternativ skall ha provats först!

  Nu väntar vid på nästa artikel – vem skriver den,,,,,

 3. 3

  Precis! Varför i all världen ska folk operera sig, när de kan njuta av lchf!

 4. 4
  Thomas Thombola Jansson säger

  Man kan nog på goda grunder anta att många överviktiga barns problem startar med hjälp av skolans lightprodukter, oxå detta är en politisk fråga,,,,

  Skulle nog vara en bra ide om de läkare, forskare som är för riktig mat bildade ett mera formellt nätverk i syfte att lära upp våra politiker – artiklar i dagens medicin är bra men når på sin höjd fram till landstings politikerna, det behövs andra kanaler för att få med skola och äldreomsorg,,,,

  Varför inte ta fram alternativa kostråden – det finns ju många tunga namn som skulle kunna ställa sig bakom detta och särskilt dyrt behöver det inte bli heller,,,,,

  Jag tror att det bara skulle ta några timmar att skapa en löst sammanhållen grupp som kunde enas om ett alternativ till de officiella kosten – detta skulle vara ett bra stöd för politiker, skola, föräldrar o s v,,,,

  Och en liten hemsida med ytterliggare info – tror att tiden är mogen för att ta ett större helhetsgrepp om hälsan och då i första hand för de som inte själva kan styra sitt val barnen,,,,

 5. 5

  Jag har sagt det förut, men det är ständigt aktuellt:

  Det skulle vara mycket spännande om någon mecenat vågade satsa pengar på att utvärdera ett välmanifesterat LCHF-koncept. Man har satsat oerhörda summor på att understödja den gamla hypotesen om farligheten med fett, utan särskilt mycket framgång. Det närmaste man kom var att om man drar ner på både kolhydrater och fett, så fick man en viss viktminskning, men redde aldrig ut om det var den minskade mängden fett eller den samtidiga minskningen kolhydrater, som var utslagsgivande. Man vågar inte titta på det problemet. Hjärt-lungfonden var uttalat rädda för att tappa i anseende.

  Fast det är mycket samhällsresurser på spel: Att behandla symtomen på metabolt syndrom är livslång verksamhet, om man går via piller. Det innefattar även GBP-operation, som för med sig livslång medicinering som kompensation för de skador i näringsupptaget den medför. En stor del av vår framtida sjukvårdsbudget skulle försvinna om man gick över till kostbehandling i stället. Kanske måste en del omställningsbidrag betalas ut till våra potatisbönder och andra kolhydratproducenter, men det skulle bli ett rejält plus i statskassan ändå, är jag övertygad om.

 6. 6

  @ Thomas Thombola Jansson:
  Dr Rosendale hävdar att fostren peppras med insulin och föds med begynnande insulinresistens, när mödrarna överdoserar kolhydraterna. Följs det senare upp med extra kolhydratrik kost i skolmaten blir det naturligt nog övervikt.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Thomas Thombola Jansson:
  Vi har ju nu i många år försökt att på olika sätt påverka det politiska etablissemanget, men de lyssnar bara på den etablerade professionen av professorer och dietister, vilka säger att naturligt mättat fett är farligt.
  Det finns ingen politiker idag som vill riskera sin position genom att ifrågasätta de etablerade experterna, även om politikern ifråga själv äter LCHF och vet att det är bra för hälsa och viktnormalitet.
  Det enda sätt som har fungerat hittills är att gå ut till folket och tala om för dem direkt hur de kan äta för att få en långsiktigt bättre hälsa. Detta gör vi genom bloggar, hemsidor, insändare i olika tidningar etc.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Dacke:
  Om det tillkom pengar av ansenlig mängd så att det kunde startas en LCHF-institution av något slag där man kunde anställa LCHF-medvetna experter med ekonomiska möjligheter att gå ut till folket med information utan att behöva ta hänsyn till de ”gamla” experterna, så skulle det kanske vara en framkomlig väg. Men vi har inte sett till några sådana pengar ännu.

 9. 9

  Dacke Skrev:

  @ Thomas Thombola Jansson:
  Dr Rosendale hävdar att fostren peppras med insulin och föds med begynnande insulinresistens, när mödrarna överdoserar kolhydraterna. Följs det senare upp med extra kolhydratrik kost i skolmaten blir det naturligt nog övervikt.

  Det är nog inte bara Rosendale som kommit till den slutsatsen, i bekantskapskretsen hör man ofta hur knepiga förlossningarna kan vara – knallhattarna har blivit betydligt större under de senaste årtiondena och är svåra att få fram den naturliga vägen.

  Att dessutom mödrarna oxå blivit större gör troligvis inte saken bättre – även jag som bara är en akademiskt skolad plåtslagare kan med ett minimum av ”doktorskompetens” på goda grunder anta att dessa förändringar hänger samman med de ändrade matvanorna,,,,

  Att socker och stärkelse är kopplat till risken för övervikt har praktiskt varit känd i hundratals år – förr visste man inte varför men nu känner man till såpass mycket att man teoretiskt kan förklara händelseförloppet – dock upptäcktes insulinet först 1921 och leptinet 1994 vilka båda är centrala för en enkel modell av kedjan ”från tugga till kompost”.

  Även tekniken innehåller massor med exempel på att praktikerna legat tusentals år före teortikerna, härdning av svärd är ett exempel där proceduren har haft en religiös framtoning men har kunnat förklarats långt senare med teoriernas hjälp, boken ”Den kupade handen” som är en klassiker i detta sammanhang ger många liknande exempel,,,,

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 4 Thomas Thombola Jansson:
  Vi har ju nu i många år försökt att på olika sätt påverka det politiska etablissemanget, men de lyssnar bara på den etablerade professionen av professorer och dietister, vilka säger att naturligt mättat fett är farligt.
  Det finns ingen politiker idag som vill riskera sin position genom att ifrågasätta de etablerade experterna, även om politikern ifråga själv äter LCHF och vet att det är bra för hälsa och viktnormalitet.
  Det enda sätt som har fungerat hittills är att gå ut till folket och tala om för dem direkt hur de kan äta för att få en långsiktigt bättre hälsa. Detta gör vi genom bloggar, hemsidor, insändare i olika tidningar etc.

  Allt som gjorts under åren har haft en utmärkt framgång, senast igår var jag och handlade och stötte på en demonstration av grekisk fårost, mycket bra sa den unge mannen bakom bordet, lite laktos och perfekt om man äter LCHF.

  – Inga kolhydrater frågade jag

  – Nej!

  – Då blir man ju dum i skallen svarade jag,,,,

  Men icke, jag fick mig en liten miniföreläsning om hur kroppen fungerar utan kolhydrater och alla andra som hörde vår lilla diskussion log och la liksom jag en ost i våra korgar innan vi gick vidare – detta hände alltså mitt emellan ostarna och fruktavdelningen på en helt vanlig ICA-butik.

  Detta hade inte varit troligt för bara 5 år sedan – jag tror att ni som varit ”lok” på LCHF-tåget i massor med år ibland behöver påminnas om att ert arbete verkligen har gett resultat – ni ser inte framgångarna lika bra som vi andra som bara har åkt med då och då,,,,

  Bloggar och böcker i all ära, vi som är inne i LCHF läser dem och ett antal nykommlingar oxå men jag saknar en central webbplats http://www.levnadsverket.se där ni som har legimitet och tyngd kan publicera kortfattade kostråd om livets olika skeden:

  – Mat före och under graviditet

  – Matråd till ditt förskolebarn

  – Mat för tonåringar

  – Mat för diabetiker

  – Mat för överviktiga

  o s v,,,,,

  För det är inte lätt för en novis att hitta denna information på bloggarna och de forum som finns är ofta ostrukturerade och svåra att hitta i och har dessutom en nivå som varierar från rena stolligheter till Nobelprisnivå – inte lätt för en nybliven förälder att börja leta där,,,

  Och det vore nog en fördel med många underskrifter vid t ex en insändare – detta har ni gjort tidigare och kanske vore en bra metod för att öka tyngden i budskapet?

  Kostnaden för en gemensam webbplats som alternativ till SLV:s dödsbringande kostråd är försumbar under förutsättning att arbetet görs av idealister – jag tror inte detta är något problem då många av er har lagt åtskilliga timmars jobb utan ett enda öre i ersättning,,,,,

  Vi får heller inte glömma bort att framtidens bok blir helt digital och varför inte samla litteratur avseende kost och hälsa på samma plats, förlagsdirektörerna kommer att få betydligt mindre slantar att spela golf för när bokutgivningen går över till e-böcker där vem som helst kan publicera sig för en spottstyver,,,,

 11. 11

  Tror oxå det börjar bli dags att ändra definitionen på LCHF – till Low Carb Healthy Fat.

  Detta skulle utöka ”spannet” för antalet anhängare, att först få folk att tänka GI och sedan utesluta kolhydrater efter behov beroende på vem man är, en atlet som Jonas Colting kan förmodligen äta en betydande andel vettiga kolhydrater medan en kraftigt överviktig diabetiker för hålla sig till ett minimum,,,,,

  Vi kanske kunde få se stickers på bilarnas bakrutor i form av:

  The Swedish Diet – Low Carb Healthy Fat – http://www.levnadsverket.se

  både här hemma och utomlands, vi har ju exporterat den svenska synden, smorgosbord och ombudsman tidigare så varför inte,,,,,

 12. 12

  @ Tombola:

  Fantastiskt bra förslag, och du med din kreativitet bör förstås finnas med i ”den innersta kretsen” kring denna webbplats. Kanske inte skriva kostråd men jag kan tänka mig att det blir en hel del administration kring detta……..

 13. 13

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 Dacke:
  Om det tillkom pengar av ansenlig mängd så att det kunde startas en LCHF-institution av något slag där man kunde anställa LCHF-medvetna experter med ekonomiska möjligheter att gå ut till folket med information utan att behöva ta hänsyn till de ”gamla” experterna, så skulle det kanske vara en framkomlig väg. Men vi har inte sett till några sådana pengar ännu.

  Det kommer aldrig att inträffa om inte någon stormrik person testamenterar en ansenlig förmögenhet just för ett sådant ändamål,,,,

  Men Vietnam vann ju till sist kriget mot USA vilket visar att den som har mest resurser inte nödvändigtvis segrar,,,,

  Och när det gäller kost & hälsa så tror jag att den sortens ”gerilla – krig” som pågår för fullt på nätet är betydligt mera kostnadseffektivt än att skapa institutioner – inget slår ett nätverkande underifrån och just nu är folk mycket lyhörda för nya uppslag – de är helt enkelt trötta på den förmyndarmentalitet som politikerna tycker att vi ska hålla till godo med,,,,

 14. 14

  LenaK Skrev:

  @ Tombola:

  Fantastiskt bra förslag, och du med din kreativitet bör förstås finnas med i ”den innersta kretsen” kring denna webbplats. Kanske inte skriva kostråd men jag kan tänka mig att det blir en hel del administration kring detta……..

  En lättskött webbplats med färdiga mallar som snabbt ger ett helproffsigt resultat kostar inklusive domännamn runt 1500 kr/år – troligtvis inget hinder att få ihop denna summa.

  Att knåpa ihop ”faktabladen” är en bagatell – det är flera av oss som har världsledande program för sidbrytning (en slags ordbehandlare med tonvikt på layout) i våra datorer.

  Att fixa till en digital bok är hur lätt som helst i dagens läge.

  Ett digitalt nätverk kostar inget – det duger gott med en maillista alternativt en sluten disussionsgrupp på Yahoo eller liknande.

  Att trycka faktabladen är det enda som kostar men det är en senare fråga – folk har som regel egna skrivare idag,,,,

 15. 15

  Tombola Skrev:

  En lättskött webbplats med färdiga mallar som snabbt ger ett helproffsigt resultat kostar inklusive domännamn runt 1500 kr/år – troligtvis inget hinder att få ihop denna summa.

  OK, ska du och jag dela på kostnaden för det första året? Det lär i så fall bli den bästa ”välgörenhet”, som jag har skänkt pengar till! Jag ser det faktiskt som väl investerade pengar med tanke på att det kan bli mer pengar över till vården av mig den dag jag verkligen kommer att behöva den. Det behövs inte många inställda GBP-operationer, inkl vård av den opererade när alla biverkningar visar sig, för att det ska bli mycket pengar över till annat. För att inte tala om alla diabetespatienter som inte behöver någon vård längre. Det kommer att drälla av ledig sjukvårdspersonal, som kan ta hand om dig och mig! 😀

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Tombola:
  De hittills troligen bästa web-platsen för LCHF i Sverige är troligen Kostdoktorn.se, men även andra är berömvärda. Andreas har gort mycket ambitiösa sammanställningar om olika ämnen, och jag tror att den sidan har gjort väldigt mycket för allmänbildningen i LCHF.
  Om man skulle göra en gemensam offentlig sida, vem skulle då hålla i den, och hur skulle man bekosta verksamheten? Det kan ju inte vara företrädarna själva som ska bekosta den med sina privata medel.
  Sen är det inte säkert att alla LCHF-are är ense i varje detalj. Vi har lite olika åsikter, tex om mjölkprodukternas berättigande, mängden av kolhydrater, rotfrukter etc

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Tombola:
  Low Carb Healthy Fat, det låter lite som LCHQ. Problemet är att det finns olika åsikter om vad som är nyttigt fett. Vissa ”experter” tror att fleromättat fett och lättmargariner är nyttigare än naturligt mättat fett, som i smör.

 18. 18
  ADHD mamman säger

  Om Annika D och andra namnkunniga experter stod bakom ett sådan forum och efterfrågan är så stor, så tror jag inte att det är några problem att kunna starta en förening utan att någon behöver skänka pengar. Man kan starta en web-portal där man får in pengar via annosering och även tar ut en liten avgift av medlemmarna och kanske även söka olika typer av bidrag, kanske finns det något EU bidrag?. Med Annika D i spetsen som grundare är jag säker på att många skulle betala ett par hundra om året för att få ta del av medlemsidor med extra service. Nu tycker säkert många att det bör vara helt ideellt, men även om Annika och andra vill väl behöver det väl inte handla om välgörenhet och jobba gratis? Men om man är rädd för att det ska uppfattas som att syftet bara blir en affärsdrivande verksamhet, kanske man kan driva det som en förening som sätter tydliga policies för vilken annonsering som är ok och vilka medlemsavgifter som är skäliga.

 19. 19

  15 @ LenaK:

  Och framför allt gäller det att se till att det inte blir så många nya diabetiker & överviktiga,,,,,

  All info finns redan och vi som regelbundet går in på Annikas, Ann Fernholms och Kostdoktorns bloggar håller oss uppdaterade men de som troligtvis är i majoritet för GB gör det nog inte.

  Utan att veta skulle jag gissa att majoriteten av ungdomarna som är aktuella för GB kommer från hem med låg utbildning, svag ekonomi o s v – deras vårdnadshavare har inte tid, ork eller förmåga att läsa och sålla bland all information och väljer då ofta det som är mest tillrättalagt vilket ofta slutar med en helt onödig operation,,,,

  För det är så levnadsverkets site skall vara uppbyggd – pang på och skrivet så att en 6:e klassare läser och förstår det snabbt.

  Inget bloggande, inga forum, de finns redan – där kan man älta vilken bacill som gör vad – sånt är inget för vanligt folk lika lite som att en bilist inte kan en bilmotors verkningssätt i detalj – det räcker med att veta vilket bränsle och vilken olja som skall användas – mer behövs inte,,,,

  Pengarna är inget problem, det är frågan om experterna vill och kan enas,,,,

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 ADHD mamman:
  Jag har varken tid, ork eller förmåga att vara huvudman för ett sådant forum. Jag tror att både Kostdoktorn, LCHF.se och Kostdemokrati.se har haft ambitionen att bli en enande sajt. Det är inte säkert att en ny sida skulle slå ut dessa tidigare, utan bara bli en i mängden. Och Tombola skulle fortfarande inte vara nöjd.

 21. 21

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 11 Tombola:
  Low Carb Healthy Fat, det låter lite som LCHQ. Problemet är att det finns olika åsikter om vad som är nyttigt fett. Vissa ”experter” tror att fleromättat fett och lättmargariner är nyttigare än naturligt mättat fett, som i smör.

  Sånt får man definiera – nu kan man ju äta enbart transfetter i LCHF om man uppfattar det så – jag tror bara att det skulle vara bra att få med GI-tänket på tåget då det ju är där som resan för många börjar.

  Vettiga kolhydrater i sig är inget problem för en frisk person – det är mängden som tar livet av oss,,,

  Både din och Kostdoktorns bloggar är fantastiska källor till kunskap men för att snabbt hitta kostråd för olika situationer kan de vara lite knepiga att navigera i för de som behöver dem bäst, de kan, vill eller klarar inte att sovra i den enorma mängd fakta som kommer fram då de går in på dessa sidor,,,,

  En expertgrupp behöver inte vara överens till 100% och det handlar inte om en rotfrukt hit eller dit utan om ett helhetsgrepp med tyngd i,,,,

 22. 22

  @ Annika Dahlqvist:
  Hallå Annika! Lite positivt tänkande är aldrig fel, just nu radade Du upp minst 5 automatiska nej!

  Jag tycker namnförslaget var framfusigt och bra, nästan kaxigt.

  Har just fått de franska myndigheternas kostråd och svar på ofta ställda frågor om diabeteskost. Bedrövligt lika som de svenska myndigheternas. Vi måste välta dehär potentaterna!!!

 23. 23

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 18 ADHD mamman:
  Jag har varken tid, ork eller förmåga att vara huvudman för ett sådant forum. Jag tror att både Kostdoktorn, LCHF.se och Kostdemokrati.se har haft ambitionen att bli en enande sajt. Det är inte säkert att en ny sida skulle slå ut dessa tidigare, utan bara bli en i mängden. Och Tombola skulle fortfarande inte vara nöjd.

  Ingen skall slås ut,,,,

  Och jag är mycket nöjd men det betyder ju inte att det inte skulle gå att ena de resurser som finns och verkar ännu effektivare och det utan några större insatser från någon – allt finns redan och det är nästan inga slantar inblandade,,,

  Men det var bara ett förslag, nu är det lagt och om ett år eller två kommer tiden att vara mogen för att sjösätta det på riktigt,,,,

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Tombola:
  Om man bara skriver en statisk hemsida med kostråd, utan blogginlägg eller krönikor, så hamnar den snabbt långt ner på sökmotorerna, och det är ingen som ser den. Eller?

 25. 25
 26. 26

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 21 Tombola:
  Om man bara skriver en statisk hemsida med kostråd, utan blogginlägg eller krönikor, så hamnar den snabbt långt ner på sökmotorerna, och det är ingen som ser den. Eller?

  Risken finns att den ”drunknar” på det sätt som du säger,,,,

  Men man skulle kunna göra den som en portal av den här typen

  https://www.kostdoktorn.se/nytt/

  samt se till att denna portal dessutom skulle få en av världens mest omfattande länkbiblotek vad gäller litteratur, video och så vidare skulle den nog komma att kunna bli en självklar startpunkt för många även internationellt – idag finns såvitt jag vet ingen sådan plats utan det är spridda skurar lite varstans.

  Vi enusiaster hittar så klart men den ensamma mamman med en skral ekonomi och ont om tid behöver nog lite hjälp,,,,

  Dina kostråd är utmärkta men skulle få ännu mera tyngd om det skulle ligga 10 – 20 tunga namn bakom dem – en doktor kan bortförklaras men inte 10 – 20 läkare, riktiga forskare och andra experter som står bakom ett dokument – det klarar ingen kostchef, rektor eller politiker av!

  Och så måste de gå lätt att skriva ut,,,,

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Tombola:
  Det är i vilket fall inte min grej just nu. Jag är för gammal och sliten och nött och skadskjuten. Jag orkar skriva ett inlägg i min blogg nu och då, förutom att arbeta på hälsocentralen förstås..

 28. 28
  Thomas Thombola Jansson säger

  Det var inte min tanke att du skulle göra jobbet,,,,,
  Ha en trevlig helg!

 29. 29
  ADHD mamman säger

  Jag menade inte heller att Annika skulle göra allt jobb, det räcker ju att Annikas namn är med som referens. Det skulle kunna drivas som en förening där Annika och andra namnkunniga, kostdoktorn, prof Göran och andra är med i sk ”advisory board” för att få tyngd. En referensgrupp som kanske sammanträder några gånger om året och går igenom nya rön och vetenskapliga artiklar mm. Sedan kan man ha ett kansli som gör allt det administrativa och driver sajten. Syftet blir framförallt inte en sajt som folk ska hitta via sökmotorer, utan en dels en sajt för medlemmar, stöd för viktnegång, coachning mm, exempelvis för dom som vill testa LCHF före operation, man kan erbjuda en anpassade veckomatsedlar, träningsprogram, coachning mm. Vet att en del av det finns via bloggar, men det jag har sett finns ingen LCFC sajt där man har stöd med personlig hälsoprofil med en läkare som Annika som kvalitetssäkrare. Forumet med advisory board kan även fånga upp forskning, och vara en kunksapskanal till media, bedriva lobbying gentemot sjukvård och politiker, skriva debattartiklar. Bloggforum som detta är ett sätt för folk som redan tycker LCHF är bra, att mötas och utbyta erfrenheter och slå underifrån som Annika uttryckte det och det är bra. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Ett ”typ” LCHF förbund som jag menar, blir ett komplement för att få bättre tyngd och slagkraft i den öppna debatten och få medialt genomslag på ett annat sätt än att LCHF hamnar i blåsväder. Det tvingar även lCHF förerpåkare att vässa sin argumentation ytterligare. Jag själv är exemeplvis en av dom personer som tror på mycket med LCHF men som inte köper allt och är kritisk till en del saker, och det finns säkert många som jag därute.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 ADHD mamman:
  Det är OK för mig att vara en passiv galjonsfigur. Men vem ska betala referensgruppens resor till sammanträden? Vilka personer ska ideellt arbeta i kansliet – med ”…stöd för viktnedgång, coachning mm, exempelvis för dom som vill testa LCHF före operation, man kan erbjuda anpassade veckomatsedlar, träningsprogram, coachning mm”.
  Vilka ska ideellt ingå i ”Advisory board” för att ”…även fånga upp forskning, och vara en kunskapskanal till media, bedriva lobbying gentemot sjukvård och politiker, skriva debattartiklar”?
  Det är helt olika saker att sitta och dona själv på sin kammare, och att arbeta i team och ta ansvar för det man producerar tillsammans.
  De flesta av de framträdande LCHF-förespråkarna är ensamvargar och har inte så lätt att samarbeta med andra, som kanske inte har exakt samma åsikter.
  I Norge har de en förening, KOS. Är det någon som vet hur det går för dem? Är det bättre med en förening än att arbeta var och en för sig som i Sverige?

 31. 31
  Thomas Thombola Jansson säger

  Nej – något kansli är inte nödvändigt,,,,

  De finns redan funktioner för allt detta – bland annat hos SLV!

  Problemet är bara att de just nu bedriver fel typ av kostråd – det är inte en ny administration som behövs utan att den som redan finns skall göra rätt saker,,,,,

  Att försöka få er som förespråkar LCHF att gemensamt komma överens om gemensamma råd väger betydligt tyngre än att flera gör i stort sett samma sak var för sig!

  Och ni har gjort gemensam sak förr – det har förekommit artiklar som varit undertecknade av många av er – tror de gör betydligt större avtryck än de artiklar som undertecknats av en enda person?

  Har avverkat någon timme på SLV:s hemsida och där finns mycket bra info men som behöver anpassas till ”verkligheten” i en del fall – men de är på väg åt rätt håll och det skulle gå fortare om oppositionen organiserade sig lite bättre,,,,

 32. 32
  ADHD mamman säger

  Kanslipersonalen skulle naturligtvis inte arbeta idellt, utan få lön precis som kanslianställda på andra föreningar med ideell verksamhet. Finansiering via annonser, nättidningar, medlemsavgifter, ev bidrag eller donationer. Det fungerar i andra liknande sammanhang, exmpelvis alla våra fackförbund, idrottsföreningar eller patientföreningar. Men om inte varken tron eller viljan finns så är det naturligtvis ingen idé.

 33. 33
  Thomas Thombola Jansson säger

  @ ADHD mamman:
  Både vilja och tro finns men det är onödigt att spilla bort energi och slantar på det som tillhör den ”gamla” världen – kansli får mig att tänka på sovjet,,,,

  Den här bloggen är ett bra exempel på effektiv och modern användning av resurser – det är nätet som gäller idag,,,,

  Flera av de som brukar skriva om lchf i olika medier är oxå pensionerade -vi kan knappast begära att dessa ska starta en ny karriär – om vi däremot skulle kunna öka effektiviteten av deras insatser vore det bra – men bara om deras egen arbetsbelastning inte ökar,,,,

 34. 34
  ADHD mamman säger

  Jämför exempel med sajten Äkta vara och hur den är uppbyggd. Dom tar ut 100kr per medlem och år, har annonser, en närbutik med litteratur och t-shirts mm. Dom har ett litet ”kansli” eller vad man vill kalla det som sköter markservicen och en styrelse med namnkunniga tunga personer. En liten administrativ enhet som håller ihop och leder verksamheten behövs, som ser till att webben fungerar och gör aktiviteter via sociala medier, en redaktör som tar fram material, någon som tar hand om ekonomin mm. En sådan organsisation möjligör även att man kan vara ute mer bland allmänheten och synas på mat och hälsomässor mm som Äkta vara gör. Givetvis måste det finnas eldsjälar, men Annika och andra erfarna äldre ska inte behöva driva verksamheten, utan bara med i någon form av styrelse eller rådgivande organ och kanske vara anlitade som föreläsare om dom vill, givetvis mot betalning som både går till dom själva och föreningen. JFr med Mats Eric Nilson. Att bara förlita sig på att förespråkare ska slå underifrån via bloggar, tror jag inte på. Finns alltför många oseriösa LCHF bloggar med personer som gått några veckors utbildning och kallar sig kostvetare eller dylikt. Många av dessa bloggar urholkar tyvärr trovärdigheten för LCHF mer än dom bidrar.

  En viktig målgrupp är yngre näringsfysiologer, läkare sköterskor under utbildning mm och den utbildning som bedrivs på Universiteten, det är ju dom som formar det framtida SLV. Där kan man göra mycket lobbying. Känner en person som utbildar sig till näringsfysiolog och dom får inte veta något annat än dom svenska näringsrekommendationerna.

  Kolla som sagt på Äkta Varas sajt så förstår ni kanske bättre vad jag menar. 🙂

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 ADHD mamman:
  Liknande organisationer som du efterfrågar utgör LCHF.se. https://www.lchf.se/ ,
  och Kostdemokrati.se https://www.kostdemokrati.se/
  Vad är det som säger att en ny sajt där man önskar att folk betalar medlemsavgifter och tar in annonser etc skulle hävda sig bättre än dessa tidigare?

 36. 36
  ADHD mamman säger

  Tack för länkarna, de har ju medlemsforum och olika typer av service. visste inte om dessa. Någonting i den stilen menade jag, fast ännu mer opionsbildande forum där man driver frågor och sammanställer forskning mm och med fler tunga namn. Men nu när det redan finns dessa 2 plattformar, så kanske det går att göra något tillsammans? Båda verkar ju vara av mer idell karaktär där överskottet går åt till att utveckla verksamheten ytterligare.

 37. 37
  ADHD mamman säger

  Det ena forumet LCHF.se verkar ha har många tunga namn, men saknar ditt? Du är namnkunnig och har synts i media och skulle säkert dra fler medlemmar.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 ADHD mamman:
  Problemet med mig är att jag ibland säger och skriver saker som inte passar alla så bra. Hösten 2009 var jag i farten och propagerade emot massvaccinationen mot svininfluensa, och då blev det både mediadrev och internetdrev mot mig. LCHF.se kunde då inte ha något samarbete med mig av förståeliga skäl, och efter det har vi inte haft några kontakter.

 39. 39
  Thomas Thombola Jansson säger

  Nu visar ju historien att du fick rätt,,,,,

  Nej – inga nya betalsiter, finns ingen anledning att betala för något som finns gratis lite överallt på nätet,,,,

 40. 40

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 34 ADHD mamman:
  Liknande organisationer som du efterfrågar utgör LCHF.se. https://www.lchf.se/ ,
  och Kostdemokrati.se https://www.kostdemokrati.se/
  Vad är det som säger att en ny sajt där man önskar att folk betalar medlemsavgifter och tar in annonser etc skulle hävda sig bättre än dessa tidigare?

  Du har som vanligt rätt – mycket av det som jag saknat finns redan på http://www.kostdemokrati.se vilket är en alldeles utmärkt plats att skicka nybörjare till – har bra länkar, bra argumentation i sina foldrar, bra analyser och många ”tunga namn” som står bakom,,,,,

  Märker av att jag varit borta från ”LCHF-klusteret” under 2 – 3 års tid, det har hänt otroligt mycket på den tiden!!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa