LCHF-kostråd till olika grupper

Här samlade jag länkar till kostråd till olika grupper:

(Länkarna går till gamla Passagen Blogg, som numera är nedlagd.Jag ska försöka återställa dessa kostråd, när jag får ork och tid för det.)

Kostråd till barn

Kostråd till diabetiker

Kostråd till kvinnor

Kostråd till män

Kostråd till äldre

Kostråd vid graviditet och amning

Comments

 1. 1
  Veronica Chiaravalli säger

  Hej!

  Finns det kostråd för folk som har hashimoto tiroiditis och som har svårt att gå ner i vikt?

  Tack

  Mvh

  Veronica Chiaravalli

 2. 2

  Hej!
  Jag saknar råd om man har underaktiv sköldkörtel, finns det?
  Jag är 55 år och har fått diagnosen udneraktiv sköldkörtel men ännu ingen medicin. Min husläkare misstänker även Sjögrens syndrom – det här känns urjobbigt, vad kan jag göra själv? Kan LCHf hjälpa mig, varför drabbas man? Om någon vecka är det dags att börja ta Levaxin (tror jag det heter) men helst vill jag komma tillrätta med underaktiviteten själv, eftesom det tydligen är kört om man väl har börjat med medicinering. Och när det gäller Sjögrens syndrom finns det tydligen ingen medicin.

  Snälla Annika, kan du råda mig?

  MA

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ma:
  Om man har en underfunktion av sköldkörteln vet jag inget annat än att man ska äta Levaxin, i den dos man provar ut med hjälp av blodprover.
  Däremot är det alltid bra att äta LCHF. Sköldkörteln arbetar bl a på fett, och gillar naturligt mättat fett.
  Om man vill veta om sköldkörteln återhämtar sig när den får mera fett är det bara att kolla sköldkörtelhormonproverna. Har man tur då så kan dessa visa att man eftersom kan sänka på Levaxindoserna.

 4. 4
  Fundersam säger

  God kväll,

  Vi för en diskussion hos Kostdoktorn om varför en del hoppar av LCHF. Några menar och jag har också för mig att jag har läst att en del mår bättre om man ökar kolhydratintaget något. Vi har också för oss att vi sett detta skrivit här hos dig. Har du skrivit om detta och har du i fall lust att tipsa om de/det blogginlägget?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Fundersam:
  Jag är helt överens om att vissa kan må bättre med mer än minimalt av kolhydrater, men jag har inte någon länk om det i bakfickan.
  Problemet är bara i vilken form de ska ta sina kolhydrater. Av spannmål tycker jag att havre är mest tilltalande, eftersom det inte innehåller gluten. Ett havrekex någon gång per dag kan dessa kanske ta. En liten potatis. En måttlig mängd grönsaker.
  Men socker och vetemjöl kan jag inte rekommendera någon.

 6. 6
  Fundersam säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tusen tack för svar Annika!

 7. 7
  Ingrid Gunvor säger

  Min fråga gäller min man som är 65 år och drabbats av levercancer. Han har blivit kemoemboliserad och svarat bra på detta. Eftersom jag älskar min livskamrat vill jag självklart ha honom kvar vid min sida. Och nu till frågan: Är LCHF kost bra även för honom? Hur strikt? Vanlig sjukvård har ingen förståelse alls för mina frågor så där får jag inga svar.
  Så snälla vad ska vi äta för att hålla kroppen i så fin trim som det bara går efter denna pärs?

  Tack o kram

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Ingrid Gunvor:
  LCHF är säkert den allra bästa kosten mot cancer. Glukos (alla stärkelsemolekyler bryts ner till glukos = blodsocker) och fruktos (socker) göder cancern. Cancern älskar socker i alla former.
  Sen kan det finnas tillsatser och industrikemikalier som stimulerar cancer.
  Naturligt fett, som tex smör, kokosfett och olivolja, kan cancern inte tillgodogöra sig, medan kroppen får både näring och energi från fettet.
  En cancersjuk har ofta dålig aptit, men den kan kanske skedmata med grädde?

 9. 9
  Ingela Lindström säger

  @ Ma:
  Hej Ma!
  Om Du ser detta svar till Dig, kan Du maila mig på tingeling95@hotmail.com så får du min hem mail.
  jag tror vi har mycket erfarenheter att dela. Jag äter Levaxin -75 mkgram- efter att jag fick knölstruma och opererade bort halva sköldkörteln 2004 då jag var 39 år.

  Skriv gärna till mig , och tala gärna om hur det har gått för Dig.

 10. 10
  Tuovi Mannström säger

  På vilket sätt kan lchf bota migrän? Fick en whiplash skada 2003 och efter nåra år utvecklade jag en hemsk migrän. Alltid värre migrän inför mens. Tar även 75 mg thyroxin för hypotyeros. Gastric bypass opererad för snart 2 år sedan. Mår mycket bra efter min op.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Tuovi Mannström:
  Det vet man inte säkert, men det bör ha att göra med att LCHF ger ett stabilt blodsocker. Blodsockersvängningar antas spela en roll vid migrän.

 12. 12
  Lisa Persson säger

  Jag har nyligen fått diagnosen hyprertyreos för fjärde gången. Första gången i 25-årsåldern spontant, kommer inte ihåg att det var i samband med något speciellt. Andra gången när jag födde första barnet och fick trolig barnsängsfeber efteråt (hög feber sattes antibiotika in för utan att de eg visste vad det var för fel), efter några månader kom hypertyreosen. Tredje gången 2008 hade jag varit väldigt sjuk i ett halvår. Först av en vanlig men väldigt envis förkylning blev Mycoplasmainfektion, som blev en kall lunginflammation. Jag gick också upp i vikt, 10 kg på dessa 6 månader utan att jag ändrade mitt leverne. Jag blev nu också en frusen person och misstänkte att jag hade fått hypotyreos, eftersom att jag ökat i vikt, svullnade i kroppen och frös. Strax därpå kom besked att jag ändå hade hypertyreos. Jag kände inte alls igen några symptom
  Alla gångerna har jag med framgång behandlats av medicin (Thacapzol eller Tiotil).

  Men nu, denna gång känner jag igen lite fler symptom värmeböljor men med kalla händer och fötter. Hjärtklappning, ökad aptit mm. Behandlingen började jag 4/7 med Thacapzol och det visade sig snabbt att levervärdena blev snabbt förhöjda. (ASAT 1,16 och ALAT 2,41). Gick över till Tiotil och levervärdena sjönk då. Samtidigt gick jag över till rätt strikt LCHF. Detta var strax i början av juli och jag har mått riktigt bra. Förra veckan (12/8) gjordes nya prover eftersom att jag är noggrant kollad pga levervärdena främst. Tyvärr visade det att levervärdena är högre än förra gången innan jag bytte, men T3 och T4 ligger inom normalt medan TSH är för lågt.

  Under våren har jag läst mycket om kost för att rena kroppen, t.o.m. läst om människor som ätit på ett visst sätt, yogat och totalt stressat av, för att ge kroppen en chans att självläka. Jag har också rensat kroppen från hormoner, i maj tog jag ur min kära hormonspiral. Genast gick jag ner 4 kg på en vecka utan övriga förändringar!

  Sedan medicinen satts in har jag mått bra, men de här levervärdena är inte alls bra. Vad ska jag göra? Har du råkat på något liknande samband? Sköldkörtel-lchf-leverproblem? Jag ratar tillsatsämnen, socker, kolhydrater osv. Har trivts med lchf, mycket bättre än jag någonsin kunde tro. Därför känner jag mig så ställd att levervärdena skjutit i höjden. ASAT är 1,35 och ALAT 2,58. Har du varit med om samband med koständring att man reagerar så här? Jag vill verkligen inte stråla eller operera min sköldkörtel, men kommer jag inte på en lösning, så måste jag. Det är så det låter, för läkaren vill inte att min lever ska fara illa. Vi ska börja med att göra en scintigrafi för att se funktionen i sköldkörteln. Men eg vill jag inte, jag vill inte besudla min kropp med radioaktivt jod. Må vara att det är en låg dos motsvarande en röntgen på en flygplats, men jag tror då inte det är nyttigt.

  Jag har hört om Are Waerland som spred budskap tidigt om att kroppen skulle stödjas och inte bara ta bort symptomen (via Eva Renner, som själv ätit sig frisk enligt hans lite omgjorda modell)

  Waerlands grundläggande principer var:
  1.Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel. Avskaffa dessa och sjukdomarna försvinner av sig själva
  2.Man botar aldrig en sjukdom, utan man botar en sjuk kropp
  3.Man botar en sjuk kropp endast genom att man återställer dess ursprungliga livsföringsrytm

  Waerland menade att många sjukdomar orsakades av brist på viktiga näringsämnen samt en förgiftning av kroppen genom olika slaggämnen och gifter som tillförts, men inte funnit vägen ut.

  Jag själv, har hela tiden undrat när sjukdommen kommit åter, varför? Orsaken måste ju komma någonstans ifrån. Något verkar trigga igång hormonproduktionen, speciellt efter svåra infektioner. Så då kan man undra varför får jag det nu? Vet inte. Men jag vet att jag stressat länge och mycket, samt känt mig diffust sjuk. Ibland på kvällen när jag kommer hem från jobbet, kan jag känna att nu blir jag sjuk, nu känns det som att jag blir jag febrig och fryser. Går och lägger mig och när jag vaknar morgonen därpå, så är jag ändå hur frisk och alert som helst, precis som vanligt. Detta har pågått i ca ett år. I vårvintras började jag känna slem, oftast gulaktigt, bara rinna till i svalget. Det kunde komma när som helst på dagen, även om det tidvis varit mest på morgonen. Min läkare skulle skicka mig på lungröntgen men när hon kom tillbaka från semestern i måndags, såg hon att hon hade hon glömt remissen, så där händer inget på ett tag. För nästan 2 veckor sedan fick jag ont i hals och började hosta. Kunde svullna upp i näsa och svalg, men blev aldrig snorig i näsan eller febrig. Men jag blev så hostig och hes att jag sökte läkare för det (12/8). Det togs prov bl.a. för mycoplasma, men det visade negativt. En remiss är nu också skickad till öron-, näsa-, halsmottagningen.
  Nästa vecka ska jag lämna nya tyreoidea- och leverprover. Vet inte om jag kan göra något annorlunda. Min läkare säger att jag omöjligt kan påverka situationen själv med kost eller rening av kropp o/e lever, dock undvika den lilla alkohol (vin) jag intar samt paracetamol (som jag inte tagit på flera år). Så hjälp… Vad ska jag göra? Jag känner mig helt förvirrad. Läkaren är införstådd med mitt tänk från början men nu är hon mer intresserad av att jag gör andra behandlingar som jag inte vill. Kirurgiskt ingrepp och ta bort del av eller hela sköldkörteln eller strålning av densamma.
  Jag vore otroligt tacksam om du Annika svarar på denna komplicerade situation och låånga skrivelse! Hur ska jag kunna se om fler än jag är i liknande situation? Jag är redan med i FB-grupper men kan inte riktigt identifiera mig med de fall som skrivs ut där… Ska jag fortsätta med LCHF men bara vegetariskt tro? Gå på Are Waerlands teori?
  MVH
  Lisa

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Lisa Persson:
  Jag kan inte lösa dina problem, särskilt inte via nätet. Jag rekommenderar att du låter läkarna utreda dig och komma med behandlingsförslag.

 14. 14

  Hej Annika,

  Vilket kost program ska man börja följa om man har fått diagnos aggressiv T cells Lymfom?
  Är det andra i gruppen som har erfarenhet om hur man kan hjälpa till kroppen med bra mat i kombination med chop behandling, alltså kemoterapi.
  Kan man äta chapati tillsammans med grytor?
  Snälla kom med tips och råd, är i desperat behov.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Alvi:
  Ketogen kost, strikt LCHF, bör göda cancern minst, eftersom cancerceller behöver socker, glukos och fruktos, som energikälla. Tar man bort kolhydraterna (utom en lagom mängd av grönsaker) så får cancercellerna inte mer energi än från det basala blodsockret som kroppen själv tillverkar.
  Sen finns det andra förslag på alternativa behandlingar, som Kolloidalt silver, D-vitamin, samt många andra. Googla på alternativ cancerbehandling.

 16. 16
  Andersson säger

  Hur nära i tid efter en höftledsoperation kan man starta en LCHF-diet med pulverprodukter? Hur mycket återställd bör man vara?

 17. 17
  Dagmar Nägel säger

  Hej!
  Äter sedan 6 år mer eller mindre strikt lchf.
  Utmattningsdepression och Hypotyreos (autoimun) 2006
  Nu, sedan januari 2. utmattningssyndromet och samtidigt svåra smärtor i flera leder, musklar och band. Sänka över 100, troligen någon form av reuma.
  Osäker: striktare lchf eller mer grönsaker?????
  Kosttillskott sedan länge vit D-3
  10 000 IU nästan varje dag.
  (Bor i Norrland)
  Tacksam för rådgivning!

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Dagmar Nägel:
  Med symtom, och sänka över 100, rekommenderar jag dig att söka läkare för utredning av orsaken.

 19. 19
  Dagmar Nägel säger

  Jag är under utredning, remiss till reumatolog.
  Sjukskriven med utmattningssyndrom.
  Undrar bara: vad ska jag äta?
  Blir allt sämre med lchf (sedan 6 år), är det rätt kost ändå?
  Osäker !

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Dagmar Nägel:
  Jag tycker att du kan äta en normal LCHF: med lagom mängd av protein, minimalt av kolhydrater, generöst med naturligt fett, och en lagom mängd av grönsaker. En sådan kost är bra för alla. Om det är något födoämne man märker att man inte tål så får man undvika just det.

 21. 21
  Dagmar Nägel säger

  Tack så mycket, för svaret!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa