Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.
Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.
De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.
Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.
Andra synpunkter?
@ Ann56:
Glömde skriva om mitt blodtryck, Förr 145 /95 till mitt numer 100 /65 puls ca 40, som 52-åring i mitt livs form faktiskt, vilken medicin skulle kunna göra samma sak?
önskar recept på att komma ner till Din nivå 100/65. puls ca 40,
och hur lång tid kan det ta?
Finns det biverkningar med detta låga blodtryck?
Lennart Skrev:
Samma här – hur gör man?
Jag antar att fysisk träning hjälper till?
@ Lars Henrik:
Fysisk träning och rätt kosthållning löser massor
som vården inte ens i närheten kommer klara av.
Kom ihåg ”You are only as good as your last race”
@ Lennart:
Jag har inte upplevt några nackdelar med mitt låga blodtryck, eller rättare sagt, är det mitt optimala värde i min nuvarande träningsform. Jag har tränat ganska hårt, maxar både puls och andning ofta på mina träningspass. Cyklar 15- 30 mil i veckan.
Strikt LCHF med de vanliga vitamintillskotten, samt extra omega3 första halvåret. Aldrig sportdryck, bara vatten med salt.
Nu är vi alla olika så eget testande krävs nog.
Har drabbats av dissektion, och i samband med det upptäckt att mitt blodtryck är alldeles för högt, typ 150 över 100 vid vila. Vid stress men i vila var jag på 160/112 en gång. Har ätit LCHF i 8-9 år, har utmärkta blodvärden vad gäller fetter m.m. Har tränat hela livet och är i toppform vid 53 års ålder.
Inget tycks ha hjälpt, utan jag har ev. ärvt generna av min far. Har nu träffat en kardiolog och sett att aortan är utvidgad precis på gränsen till vad som är acceptabelt. Har nu snabbt börjat medicinera och fått ned blodtrycket till 125/85. 120/80 vid vissa tillfällen. 120/80 är ju vad jag vill ha. Tar ett tag att justera medicinerna.
LCHF och hälsosamt leverne hjälper inte alltid. Tror att jag inte skulle leva så länge om jag inte börjar medicinera nu. Känns ganska hopplöst att ha levt rätt och ändå vara dömd till detta. Men vill hellre leva med medicin än alternativet. Kost löser uppenbarligen inte alla problem.
@ 107 Mikael
Måste bara vara nyfiken och fråga hur dina blodsockervärden ser ut över tid?
Hur strikt ser ditt LCHF ätande ut?
Hur ser din träning ut med tanke på det höga blodtrycket?
Glukos:
2012: 5,5 (HbA1c: 34)
2014: 5,7
2015: 5,0.
Fler värden finns inte. Jag har ju inte gått till doktorn ofta. Väntar resultat från i år men inte fått ännu.
Har ätit från strikt (<20 g/dag) till liberal (<100 g/dag), i varierande utsträckning. Eftersom jag känt mig helt frisk har jag även ätit mer socker ibland, dvs. inte alltid helt strikt. Typ fester och högtider. Men därefter alltid gått tillbaka till striktare.
Träning: Styrketräning, kondition (löpning och spinning).
Ungefär så.
Michael 107
Att blodtryck upp mot 200 inte är att leka med är fullt klart men vad är ett acceptabelt blodtryck?
Läkemedelsbolagen vill ha så låga gränsvärden som möjligt och läkarkåren verkar vara rent hysterisk när det gäller att skriv ut blodtryckssänkande medel.
Själv har jag som allvarligt hjärtsjuk idag normalt blodtryck på 110/60 i vila men när jag för tre år sedan fick mitt hjärta undersökt av en kardiolog arbetade han medvetet på att reta upp mig då han höll på min sina apparter och då mätte han också mitt blodtryck; 140/75 och hade då inga problem med att skriva ut blodtrycksmedicin. Kanske gjorde han det för att jag med brev innan besöket berättat om mina normala blodtrycksvärdenvärden och att jag dessutom aldrig hade tagit några av deras mediciner under de sjutton åren sedan infarkten och inte tänkte ta några i framtiden heller.
Hej Göran! Ditt blodtryck är ju fantastiskt. Vore överlycklig om jag hade det. Beklagar dock att du är hjärtsjuk. Det är tråkigt. Min tjej har typ 90/60 – 100/70, och hon mår jättebra. Hon blir bara aningen yr när hon reser sig snabbt. Jag minns att jag blev det också, när jag var ung, men nu inser jag att det försvann nånstans på vägen… Har aldrig blivit yr när jag reser mig på senare år. Däremot har jag vaknat med huvudvärk, ofta värk i nacken på dagarna. Det försvann när jag började medicinera, för 1-2 veckor sen. Mitt uppmätta tryck är tyvärr inte vitrockshypertoni. Jag tar det hemma och det är ungefär samma på alla ställen och med alla apparater.
Min kardiolog vill ha ner trycket till 130/80. 120/80 är väl idealt idag. WHO säger tydligen 140/90, men det anses högt idag. Konstigt att din läkare ville medicinera. Kanske vill han ha ner systoliska lite?
Den enda livsstilsfaktorn jag kan tänka mig att jag kan förbättra nämnvärt kanske är att stressa mindre…
Det var tungt att ta steget till att medicinera, men det känns väldig skönt nu. Trycket gick ju ner 15-20 mmHg på både systoliska och diastoliska på 1-2 veckor.
Jag trodde aldrig att jag skulle behöva medicin, men motvilligt har jag nu accepterat min lott…
111 Mikael
Jag skulle fundera på varför är mitt blodtryck förhöjt?
Det finns en mängd anledningar till förhöjt blodtryck, infektioner, hormonellt, brister på näringsämnen och stress tex. Just långvarig stress är förödande på alla plan. Att sänka blodtrycket med medicin är ju bara en symtomlindring, och kommer inte att bota själv problemet.
@LCHF-Bengt.
Om jag har funderat! 😉 Det har jag gjort oavbrutet sista tiden. Helst ville jag ju kunna rätta till det utan mediciner. Mediciner är bara första steget, för att komma på rätt bana.
Men jag är inte beredd att kasta medicinerna med mindre än att blodtrycket är lågt på naturlig väg. En vän till familjen var spenslig och aktiv skogskarl och rökte aldrig. Ändå fick han ta blodtrycksmedicin. ”Ta medicin om du behöver! Det är bra!” sa han. Han blev en bra bit över 90.
Jag har läst en del, men det är ju osäkert och finns ingen konsensus. Men det tycks som om C-vitamin, lysin, prolin (kan tas som glutamin) och koppar har betydelse. Jag har börjat ta (mer av) alla dessa, liksom även omega 3.
Just stress tror jag kan vara en grundorsak. Det är ju ett långsiktigt arbete. Har en lång erfarenhet av personlig utveckling, så det känns ju trist att ha missat där. Kanske någon ytterligare form av avslappning/meditation måste till. Träning tycks inte räcka.
@ 113
Har du testat att dricka rödbetsjuice morgon & kväll?
@Nisse Hult
Nej, det har jag inte. Jag kan ju googla, men har du kortversionen av vad det är bra för..? 🙂
@ 115
Blev en långversion 🙂
https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hjärtkärl12-kopia.pdf
https://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/
https://sankablodtrycket.wordpress.com/
https://kurera.se/sankt-blodtryck-pa-naturligt-satt/
https://www.aftonbladet.se/halsa/article12373523.ab
https://iform.se/nyttig-mat/rodbetsjuice-sanker-blodtrycket
https://www.facebook.com/BattreHalsaAB/posts/394412770672897
https://www.jonasbergqvist.se/rodbetsjuice-1
https://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/rodbetsjuice-uthallighet-och-blodtryck.htm
https://rödbetsjuice.nu/
Tack för tips, Nisse Hult!
Efter koll förstår jag att det är nitrat (NO3) i rödbetor som reduceras till kväveoxid, NO, som är känt för att vidga kärlen. NO kan öka effekten vid träning och även förbättra erektion. Jag kände till att man kan ta aminosyrorna arginin och citrullin för detta (arginin och citrullin är ingredienser i Argiplex, som marknadsförs till män och kvinnor för att förbättra sexlusten). Men nitrat är tydligen lovande för det kan vara bättre och man undviker vissa problem som kan finnas med arginin.
Det är väl bara att prova då. Verkar som om nitrat knappt finns som tillskott, utan det blir att prova rödbetsjuice. Lite jobbigt att dricka, kanske, men värt ett test… 🙂 Tack!
@117
Även andning ska kunna påverka, att andas genom näsan bildas små mängder kväveoxid har jag hört. Många andas genom munnen, och uppe i bröstet. Att tejpa munnen på natten så man tvingas andas genom näsan säger dom som provat att sömnen även blir bättre.
Att andas rätt minskar på stressen med!
@ 117
Glömde fråga hur din vilopuls ser ut i en ostressad mätning efter att ha varvat ner etc.
@120
Min vilopuls är 50-60.
Mikael
Vilket blodtryck har du haft förut?
Själv skulle jag brassa på med kollodialt silver och massa C-vitamin samt köra en dygnsfasta en gång i veckan.
Själva blodtrycket är knappast orsaken till ditt problem, tex vid kraftig ansträngning är blodtrycket betydligt högre.
Hur går träningen med blodtryckssänkare, presterar du som vanligt?
@113
Har läst om din problematik ang blodtryck.
Det vore intressant att få koll på Ditt blodsockervärde när Du är stressad.
Tips… kolla upp ditt fasteinsulin värde, ska helst ligga på 4.0 eller mindre om det ska vara riktigt bra.
Mikael!
Precis som du behöver jag blodtrycksmedicin trots LCHF i många år. Har skaffat egen blodtrycksmätare och håller koll. Min kardiolog ger mig förtroende att själv dosera. Går det över 140-150 (övervärde) tar jag en tablett. Sjunker det ner mot 120 så halverar jag och hoppas på sikt kunna slippa. Får leva på hoppet.
@122,
Tack för frågor! Här kommer några svar…
Vilket blodtryck har du haft förut?
Det vet jag ju inte riktigt. För 5 år sen gjorde jag en dygnsmätning, och då var det ingen anmärkning. Har haft några indikationer på att det varit för högt då jag mätt hemma, men viftat bort det och inte följt upp. Tror att det smugit sig på under senaste fem åren. Eller mer troligt gradvis ända sen jag var ung. Då blev jag yr när jag ställde mig upp hastigt…
Själv skulle jag brassa på med kollodialt silver och massa C-vitamin samt köra en dygnsfasta en gång i veckan.
C-vitamin har jag börjat med i rejäl dos. Dygnsfasta också (fast jag har fastat även tidigare, 16:8 i flera år, dygnsfastor och som mest 12 dagar…) Kolloidalt silver är ju väldigt kontroversiellt. Om jag fick cancer eller liknande skulle jag nog ge det en chans. Jag har googlat men inte sett nån tydlig information än. Hur skulle det hjälpa mot högt blodtryck, tänker du?
Själva blodtrycket är knappast orsaken till ditt problem, tex vid kraftig ansträngning är blodtrycket betydligt högre.
Jag tror nog att det är farligt att gå med konstant högt blodtryck, och då blir det ju antagligen ännu högre vid träning, samt att systemet aldrig får vila..
Hur går träningen med blodtryckssänkare, presterar du som vanligt?
Har inte kommit igång med träningen ännu. Jag tar kalciumblockerare och ACE-hämmare. Har förstått att de inte ska vara värst när det gäller träning. Känner mig lite lätt kraftlös, men det behöver ju inte bero enbart på mediciner. Det är ju en omställning att sänka trycket. Får se när jag börjar träna.
Förlåt, ARB ska det vara inte ACE. Jag tar Angiotensin II-blockerare (Candesartan Krka). Utöver det Amlopidine Teva (som är en kalciumhämmare)..
@123:
Tack för din synpunkt. Alla gånger som glukos tagits på mig (4 ggr) har det legat på 5-5,5. En gång 5,7. Vet inte värdet just när jag är stressad. Är lite motvillig att börja sticka mig i fingret…
Insulin har nog aldrig tagits på mig, vad jag vet.
@124:
Ja, man får leva på hoppet. Det är ju en käftsmäll när man inser att man har den här ”välfärdssjukdomen” fast man valt lchf, periodisk fasta, träning och en sund livsstil.
Men friskt mod! 🙂 Som jag tror jag skrev, en vän till familjen var frisk och sund skogskarl, men var ändå tvungen äta blodtrycksmedicin tills han dog i 90-årsåldern. Tror man kan leva med detta, när man väl accepterat det.
En liten fråga väcks dock. Jag har märkt att blodtrycket stabiliseras gradvis. Dvs. när jag ätit medicinen i en månad, ungefär, vet jag vilken effekt den har. I början fick jag stor verkan av en tablett, som sen avtog under dygnet. Kan det inte vara vanskligt att bara ta en tablett när trycket stiger? Kan det inte vara idé att istället sätta en nivå som håller det lågt, och sen kanske minska dosering gradvis om andra livsstilsändringar får effekt?
Lycka till!
Tack alla som kommenterat!
Jag kan meddela att mitt blodtryck nu verkar ha stabiliserats. I morse uppmätte jag 120/80 (exakt). Nu får jag vid vissa tillfällen även lägre, som 117/76 och liknande. Men det är lite för tidigt att dra säkra slutsatser. Ska tillbaka och göra en dygnsmätning efter en månad.
Tar alltså Amlodipine Teva, 10 mg per dygn, och Candesartan Krka 8 mg per dygn. Just nu fördelat på två doser med 12 timmars mellanrum.
Har också börjat ta aminosyrorna Arginin och Citrullin (som också blir NO i blodet och vidgar kärlen). En ovetenskaplig bedömning är att det sänker trycket något, särskilt när det tas på fastande mage. Ska senare prova rödbetsjuice och jämföra (det ger ju också NO i blodet).
Har börjat ta mer allsidiga tillskott av framför allt C-vitamin, men också koppar, aminosyror och allehanda mineraler. Är det någon som känner till bra allsidiga tillskott? Kolloidala mineraler?
Har tänkt att köra 5:2 och i övrigt lchf. Har slutat med allt kaffe (fast det inte krävs). Fortsätter dock med salt (eftersom det inte sägs längre att det är så viktigt).
Blir spännande att se hur min kropp svarar på träning när jag kommer igång igen, och om det sänker något.
129 Mikael
Om du vill prova att sänka medicindosen, föreslår jag att trappa ner Amlodipin till 5 mg per dygn.
125 Mikael
KS är ett universalmedel för en mängd krämpor, och jag tänker att du kanske har en kronisk inflammation i kroppen. Jag har haft perioder då känt mig trög, och har då intagit KS, C, D och Mg, efter några dagar har jag blivit piggare igen. Nu vet jag inte om det är KS som hjälpt mig, men frisk blev jag, om det är resultatet som räknas.
Jag tycker det här är så intressant ämne, så jag har en till fråga, Har du kalla fötter/tår/fingrar?
@130:
Tack, Annika. Om det blir aktuellt ska jag prova det. Vet du om det kan hända att trycket sjunker ytterligare t.ex. om jag börjar träna igen? Det lär jag väl märka genom trötthet och yrsel i så fall, att det är för lågt? I så fall kan jag prova att sänka Amlopidin till 5 mg.
@131:
Ok, jag förstår. Först var jag skeptisk, men man vet ju aldrig. Kanske provar lite. Hur mycket tog du ?
Ja, jag har väl haft lite kalla fingrar och tår emellanåt, när det är kallt ute, men absolut inget problematiskt. Är generellt väldigt varm av mig, speciellt när jag tränar. Blir dock kall när jag fastar.
@ 129 Mikael
Hur menar du ”kommer igång med träning”?
Jag tolkade text bakåt som att du tränade regelbundet men nu låter det annorlunda.
Se 109
” Träning: Styrketräning, kondition (löpning och spinning).”
Hur frekvent är det om du skall vara ärlig?
@134
Tränar hårt normalt. Flera pass styrketräning i veckan. Flera pass konditionsträning. Skulle säga att jag normalt tränar intensivt 4-6 dagar i veckan.
Slutade med träning helt i samband med min sjukdom nu. Har haft uppehåll sen jul, ungefär. Inte mått bra. Känner mig nu så pass bra att jag planerar att börja träna igen. Lätt till att börja med. Sen hårdare.
Vakna en morgon med med otrolig nackspärr i slutet av aug 2016.
Innan dess pigg glad – tusen saker person, hjälper alla, jobbar inom vård – deltid.
Renoverat, rest på solsemsestrar då och då.
Denna nackspärr tog tid…fick örontjut som lät som en betongfabrik i huvudet. Värk och som var tryckande i hela huvudet ner i axlar och rygg. Hade svårt att sitta ordentligt för det blev sånt tryck i huvudet och lockkänsla i öronen.
Efter ca 14 dagar till 3 veckor kom jag tillslut till doktorn. hade då ett bldtr på 200/100
dåliga järnvärden ( kan tillägga att jag haft kraftiga menstruationsblödningar i flera år.) Så jag fick börja med järntabletter, plus med blodtrycks medicin 32mg Cardesartan. Plus crestor (hade högt kolestrol hade strax över 5)
Huvudvärken försvann, och läg nästan hela dagarna men började att kunna vara uppe lite grann.
var till läkaren igen för koll då fick jag ytterligare en bltr medicin 10 mg lerkinidin …och jag mådde inte bättre.
Kan ju säga att jag i slutet av aug var rökare men efter att jag vaknat denna morgon …kunde jag knappt röka mådde illa och hade svårt att känna smaker och rökte ca 1 cigarett om dagen.
Men från 1 nov 2016 slutade jag helt och har inte tagit ett bloss sen dess.
Blev dålig igen hade högt tryck igen fick åka till akuten där jag fick bisomyl 2,5 mg.
Jag piggade på mig men mår skit av blodtr medicin och har gått upp i vikt drygt 7 kg sen nov. …har just nu trappat av med bisomyl ..
Jag känner mig helt maktlös över alla dessa mediciner.. plus att doktorn sa att jag skulle testa levaxin (hade då i början ett varde TSH på 3,4) men jag tog aldrig den…ville vänta tills jag fick upp järnvärde osv…nu är mitt tsh 1,9 (utan medicin)
Jag har varit fullt frisk inte haft högt bltr i mitt liv innan (förutom en incident utomlands) men det var bra allting när jag var hemma
Vad gör jag …
Har varit på röntgen av huvudet och nacke…allt bra…
var hos öron näsa hals läkare allt bra…
Jag vill inte äta en massa mediciner om jag inte behöver …jag vill veta vad det är som hänt…allt kom ju så plötsligt .
nu ska jag på ett EKG efter att jag sakta tagit bort bisomylen men jag mår inge vidare ändå av medicinerna.
Tråkigt med viktuppgång och känner mig så tjock runt mage, armar ben. osv..
vad gör jag ?
136 Eva
Äter du strikt LCHF, Extra C,D-vitamin, Mg?
133 Mikael
Du säger du blir kall när du fastar. Hmm, min erfarenhet är tvärtom, kroppen lägger i en högre växel skulle man kunna säga.
Vad har ni andra för erfarenheter av detta?
Hej
Nej äter inte strikt lchf, inte heller c-d vitamin. Har precis börjat med mg
Eva
@Eva, 136
Jag kan (självklart) inte ge några medicinska råd. Det låter som ett allvarligt hälsotillstånd. Följ läkares råd! Men i grunden kan en hälsosam livsstil hjälpa. Ingen tobak, inget socker, gärna lchf. Lchf ger bra värden på blodet, bl.a. det goda kolesterolet och triglycerider.
Jag tror det är viktigt att du får ner blodtrycket, för det var oroväckande högt. Men du bör ställa frågor och ifrågasätta om du mår dåligt av medicinen. Det finns många olika mediciner och läkaren bör hjälpa dig att prova ut den kombination som passar dig. Sen kan det ju också vara så att man vänjer sig vid en medicin. Man kan t.ex. känna yrsel, men det går över. Diskutera med läkaren och fråga om det går att byta, eller om man ska avvakta.
Sen ställer jag mig lite frågande till medicin mot kolesterol. Jag har över 5 i kolesterol och min läkare säger att det är utmärkt (jag har 2,0 i det goda kolesterolet vilket självklart höjer totalen). En del läkare kanske vill sätta in medicin när värdet är över 5. Det hände mig, men när jag ifrågasatte backade läkaren och det blev ingen medicin. Det verkar vara en omsvängning på gång vad gäller kolesterol, där den gamla synen är medicin vid värde över 5, men den nya accepterar upp till drygt 7. Fråga. Har hört att medicin mot kolesterol har jobbiga biverkningar.
Fråga och diskutera med läkaren om de olika medicinerna, så att du får bästa möjliga vård. Fråga varför du ska ta dem. Då måste läkaren ge ett svar. Fråga om alternativ finns.
Eva, Mikael
Har man insett att kolesterol är ett av de nyttigaste ämnena vi har i våra kroppar inser man också det kompletta ”vansinnet” med att bekämpa det med ”mediciner” som sänker nivåerna. Medan ”nyttan” i stort sett är obefintlig är biverkningarna som med tiden ofta visar sig desto hemskare.
Eftersom kolesterol just är ett så viktigt ämne drabbas de som tar statiner som t.ex. Crestor av bl. a. muskelförtvining, minnesförluster, diabetes och annat elände och biverkningar som sopas under mattan. Vi har släktingar som har hamnat i rullstol och blivit ”gaggiga” på grund av långvarig ”medicinering” vilket man behändigt skyller på ”åldern”.
Detta är tidernas största medicinskandal men som läkemedelsbolagen fortfarande tjänar enorma pengar på.
I en granntråd nämner en man att han fick lägre blodtryck av att äta mera salt (förhoppningsvis var det riktigt havssalt). Det skulle jag ha provat om jag haft högt tryck.
När jag läst om högt blodtryck ser jag att man inte längre så starkt rekommenderar mindre salt i officiella råd. Det tycks också vara på utgång. Däremot levde rådet kvar hos min husläkare. Har läst artikel om att mer salt sänker blodtrycket i Kurera tror jag. Det avfärdades av experter med argumentet att ”alla vet ju att vi ska äta mindre salt. Med såna argument blir man misstänksam. ”Alla visste” ju att mättat fett gav hjärtsjukdom också… Själv saltar jag ordentligt med havssalt numera…
Jösses… Jag påstår inte att det var saltets förtjänst (observera frågetecknet), men utesluter inte möjligheten. Särskilt inte efter att ha läst Hammarskjölds artikel om salt, vilken refereras till överst i den aktuella tråden.
@ 143 Mikael
Har du någonsin gjort en Arteriografi mätning?
Där kan du få lite svar ang anledning till högt blodtryck.
@145
Nej, jag har aldrig gjort arteriografi. Har läst på lite om det. I artiklarna jag läst verkar det som om man får ett slags åldersbestämning på blodkärlen, och sen får man kosttillskott och blodkärlen blir yngre. Ett tillskott som nämns är Terminalia Arjuna (ofta kallad bara Arjuna), som är traditionell medicin för hjärta och kärl i Indisk ayurvedamedicin. Tar redan en del tillskott, och Arjuna går att köpa. Kanske ska prova. Vet inte om jag ska göra arteriografi. Vilken typ av information får man?
@ 146
Bland annat här finns läsning om vad Arteriografi innebär.
Den information du får fram som är det viktiga i kråksången är hur pass spänstiga dina blodkärl är
och snabbhet på flöde genom dessa. Stela stumma blodkärl är en del som påverkar ditt ev. höga blodtryck och risk för problem kopplat till kärlen. Har själv gjort denna mätning 2 ggr och skall göra en ny mätning i Maj. Värt varenda krona var så säker.
@147
Är intresserad men har ett par frågor:
– Kan du rekommendera en seriös aktör i Stockholm som gör detta?
– Gör du flera mätningar för att se att elasticiteten blir bättre? I så fall antar jag att du gör något för att de ska bli bättre? Tar du tillskott eller något annat? Är det värt pengarna för att du kan följa upp dina åtgärder och se om de fungerar?
@148
Glömde ju länken som kommer här
https://www.sangrale.se/
Där finns en lista över några som utför mätning
Försöker göra en mätning varje år för att se om värden förbättras eller tvärtom.
Så här långt har dom bara förbättrats.
Tränar varje dag & dricker ett glas rödbetsjuice varje morgon.
Alla resultat på långlopp som Vasaloppet, Vättern Runt etc. har förbättrats år för år (+60)
Skulle jag ha dåligt flöde i kärl så vore detta helt kört.
Kör LCHF rätt strikt hela tiden, socker mjöl margariner etc. är totaltabu hos mig.
Har klart bättre speed i dag i kroppen än för 10-år sedan och det känns rätt OK.
@149
Ok, tack för utförlig info! 🙂
Ska fundera på att göra detta.
@ 150
Den lilla kostnad som denna mätning innebär är en droppe i havet om
man värdesätter sin hälsa. Kan samtidigt ge viktig info som kan förebygga framtida
ohälsa.
Har tipsat flera vänner om att göra denna mätning men dom verkar alla ha ett lågt
pris på den enda kropp & hälsa dom har dvs unnar sig inte detta test av någon anledning
fast alla klart befinner sig i riskzoner minst sagt till ohälsa.
@151
Förstår vad du menar, Nisse. Bilen eller huset kan man lägga stora summor på, men när det gäller kroppen snålar man. Borde vara tvärtom.
Det är alls inte kostnaden som avgör för mig. Frågan är vad det tillför just nu. Har ju fått bekräftat högt blodtryck och svaghet i kärlen (dissektion) så jag vet redan att det finns problem. Sätter in ett batteri av åtgärder. Kanske bra att följa upp med arteriografi senare. Eller nu, om jag vill ha ett värde att jämföra med senare…
@ 152
I min värld gäller nu och inte senare.
Det där med tvekan är inte min grej.
Du har så lite att förlora på att få lite svart på vitt eller ett referens
värde eller vad man nu väljer att
kalla det för nu och inte om ett år eller så.
Så tänker jag.
Jag har ätit Losartan i många år, men har fått höga PSA-värden upp till 6,3. Urologen sa, att jag måste sluta med Losartan.
Det verkar som att Losartan ej är bra blodtryckemedicin då den kan försämra prostatan. Har fått Budisarin för att förminska prostatan och kan nu kissa bättre nu och har fått tillbaka lite av krafterna i benen, då jag haft problem med smärtor i låren och ryggen en tid.
Mitt blodtryck varierar nu mellan 160-145/ 75-85 samt puls 75-90.
Ska på magnetröntgen för mina prostatavärden är höga 6,3 för att kolla att jag inte har cancer, då det finns cancer i släkten på Min far och mors sida.
hej kan bt amlodipine orsaka förhöjd puls äter 100 mg losartan + 5 mg amlodipine
@155
Är det inte bättre att åtgärda orsaken till högt blodtryck för att på sätt kunna fasa ut alla piller?
155 monica nelson
Ja Amlodipin kan orsaka högre puls, och det kan knappast vara nyttigt i längden.
För bättre blodtryck utan mediciner – byt till LCHF mat – det kan ta litet tid innan blodtrycket så småningom sjunket men att åtgärda sina stela blodkärl med rätt kost är bäst. – Man kan också ha nytta av att dricka rödbetssaft, antingen har man en juicemaskin och kör de råa rödbetorna eller så kan man göra som jag gör – blanda till en smothie i mixern – rå rödbeta, kokosmjölk, selleristjälk, färsk ingefära och pressad citron.
Att få i sig tillräckligt med magnesium lär ge avslappnade blodkärl och därmed lägre blodtryck.
Även rejält med motion ger mer avslappnade blodkärl.
Håller med om att rödbetor och med juice får man i sig mer, vidgar blodkärlen pga kväveföreningarna i rödbetan.
Quigong har också framhållits i sammanhanget.
Försöka med att få till mer avstressning kan vara en tanke.
@ 158
@159
Ni är helt inne på rätt linje om man inte nu vill fortsätta skicka
pengar in i pillerindustrin.
Bästa blodtrycksmedicinen heter ändra livsstil.
Motion i massor, LCHF, rödbetor men då måste
man sluta snacka och komma till verkstad.
Håller helt med 158, 159, 160.
Min hjärtdoktor talade om för mig att jag kunde räkna med att kunna ta typ skogspromenader efter min hjärtoperation, något vasalopp var inte att tänka på att jag skulle kunna klara. . Hmm,, lät inte alls som ett positivt svar tänkte jag, finns det något annat att göra?
Den korta versionen.
Började läsa på om ämnet och kunde konstatera att livsstil och mat hade en avgörande roll i det hela. Mina dåvarande värden av blodtryck var 145/95 puls 85 i vila. Köpte egen blodtrycksmätare och började motionera ganska hårt. Kunde se trenden till minskat blodtryck efter hand och har numer en ganska jämn nivå av 105/65 puls 40 i vila utan blodtrycksmediciner.
Körde vätternrundan i år på 13 timmar på ren fettdrift/protein, vatten och salt. Hur sa hjärtdoktorn? skogspromenader,,,,Det här är egentligen omöjligt för mig att genomföra enligt honom, men nu är det verkligt, och visar att inget är omöjligt här i världen.
Just nu tror jag att anledningen till högt blodtryck är att kroppen helt enkelt är under press på något vis, kan vara stress, hormonellt, infektion eller av dålig mat/näringsbrist, så högt blodtryck är bara ett symtom på att något annat är fel i kroppen helt enkelt, sen gäller det att lista ut vad som är felet. Motion har fungerat bra för mig, och vi är verkligen en varelse som är gjorda för rörelser flera timmar om dagen.
Jag har ”måttligt förhöjt blodtryck” 160/90 vilket är precis de värden som gällde före den rådande ned justeringen till 140/90. Försöker resonera med mina läkare så här: Högt blodtryck är kroppens sätt att lösa ett problem. Därför högre med stigande ålder pga styvare kärl, därför högre vid ansträngning (vila 10 min före provtagning) när man blir ilsken osv. Blodtryck är som att svettas. Kroppen löser ett problem. Ännu har vad jag vet ingen sett stor förmåga att svettas som en sjukdom. Men det kommer kanske.
Skillnaden är att högt blodtryck är invärtes och kräver apparat och expert och sådant får genast klinisk signifikans.
Det var ett tag sedan någon yttrade sig på den här tråden. För mig är frågan högst aktuell; vilka blodtrycksmediciner är bäst? Trots LCHF sedan tio år, ett rörligt liv, ingen övervikt, besväras jag av högt blodtryck. Dvs det pendlar mellan bra och dåligt, liksom i perioder vad det verkar, från 130/80 – 170/110. Ibland ännu högre. Jag dricker rödbetsjuce, äter magnesium, omega 3, kött från gräsbetande djur, i huvudsak ekologiskt, använder kockosfett i kaffet…
Jag försöker förstå vad det höga blodtrycket beror på och kan, förutom arv, tänka mig två saker: 1) dålig sömn (4-5 tim per natt) främst p g av frekventa toalettbesök (förstorad godartad prostata), och 2) ganska mycket kaffe (första koppen vid 4-5 på morgonen, sista under em). Dålig sömn och starkt kaffe förefaller bidra till att skapa stress, hjärtat slår snabbare, det är svårt att slappna av helt. Jag är nästan alltid pigg och blir lätt starkt engagerad.
Jag har nu ordinerats en medicin mot prostatabevären, vilket förhoppningsvis resulterar i en bättre och mer sammanhängande sömn. Och fr o m idag slutar jag med några av dagens höjdpunkter, det goda kaffet. Jag vill testa detta för att slippa ta den medicin jag ordinerats mot blodtrycket.
Det känns som sjukvården inte ser helheten. Man konstaterar att vissa värden är bra (i mitt fall samtliga utom de nämnda) eller dåliga. Det finns inte vare sig tid eller intresse att funderar över orsak och verkan. Jag har tills kontakten på vårdcentralen förra veckan tagit salures (2,5 mg) och enalapril (10 mg). Den nye läkaren (som i och för sig hade en positiv inställning till LCHF) ville byta dessa preparat mot candersartan (16 mg) och, vilket jag är mycket tveksam till, felodipin (5 mg).
Alltså – vilka blodtrycksmediciner är bäst? Tacksam för alla synpunkter!
Kan tillägga att jag passerat pensionsåldern med några år, och att jag innan övergången till LCHF missbrukade socker, gärna åt bröd, drack öl etc.
Hans,
Jag skulle testa om ketogen kost och några dagars fasta skulle kunna på verka det hela om du inte redan försökt med detta.
Dålig sömn måste vara stressande men kaffe tror jag själv inte har så stor inverkan – jag dricker själv stora mängder och har stadigt 110/60 på kvällen när jag vilat ett tag.
Men alla är vi olika som man brukar säga och man får prova sig fram på olika sätt.
Jag tycker att Olle, nr 162 här ovan, uttrycker det bra – kroppens sätt att kompensera stela ådror ger högre blodtryck.
Det tar jag till mig som lekman, men det finns förstås en gräns, inte skyhögt.
@Hans Nilsson:
Min situation liknar väldigt mycket din, fast jag är kanske 15 år yngre. Det var tufft att acceptera att jag, trots att jag ätit lchf i många år, tränar hårt och lever hälsosamt, nu har en ”medicinlista” med 4 mediciner. Jag trodde aldrig begreppet medicinlista skulle applicera på mig, men det har hänt bara under sista året.
Det skulle kunna bero på att jag växte upp med socker och levde i min ungdom på en högkolhydratkost. Ännu mer tror jag det beror på arv, för alla i min släkt har högt blodtryck. Min pappa rökte, tränade inte och var överviktig. Jag trodde i min fåfänga att jag skulle slippa hans höga blodtryck, men tji fick jag. Jag tycker inte vi ska slå oss själva i huvudet för mycket, för det verkar som en hel del trots allt handlar om det genetiska lotteriet.
Samtidigt ska vi ju göra vad vi kan. Jag fortsätter leva hälsosamt, dricker rödbetsjuice m.m.
Det skulle också kunna bero på stress. Att man t.ex. har ett arbete som man egentligen inte trivs med, och därmed en livsstil som inte är precis vad man vill. Men sånt är svårt att ändra på på kort sikt.
Jag håller med dig om att sjukvården inte har någon helhetssyn. De är duktiga på att ställa diagnos på just det problem man har, och sen skriva ut en medicin som passar. Frågar man varför man fått det man fått säger de: ”Åldern!” Det är så det fungerar.
Men till din fråga: Jag fick träffa en duktig hjärtspecialist. Jag äter numera Amlodipine och Candesartan. De tar effektivt ner mitt blodtryck som numera är cirka 117/72 när jag är lugn. Det känns bra och jag kan inte göra annat än fortsätta ta dem tillsvidare. Det går fint att både springa och träna tung styrketräning 4-5 gånger i veckan på de medicinerna.
Varma hälsningar!
#163 Hans Nilsson
Prostatabesvär kan bekämpas genom följande.
Ät ihop: En rejäl tesked gurkmeja, ca 10 svartpepparkorn (svartpepparkornen tuggar du eller maler om du inte klarar att tugga – jag tuggar), En rejäl klick cocosfett tas direkt efter detta, separat. Alltså först Gurmeja sen Svartpeppar sen Cocosfett.
Har du stora besvär kör du detta två gånger per dag.
Kan du nolla kolhydraterna i princip helt så är det en jättehjälp.
Se till att få i dig nån multivitamin, köp hem separat kosttillskott zink.
Köp C-vitaminpulver (askorbinsyra) detta går bra i kryddhyllan t.ex Santa Maria har ren askorbinsyra. Ta ett kryddmått av detta + ett kryddmått ren bikarbonat (t.ex dr.ötker) ner med detta i glas vatten, låt det bubbla och lösas upp, se till att få i dig detta 2 eller 3 gånger dagligen.
Vill du så finns ett pollenpreparat som heter Cernelle som du kan kombinera ovanstående med.
@I Like Neil Young:
Tack för tips! Men jag måste ändå fråga: Hur har detta visat sig hjälpa? Finns handfasta exempel på att någon fått sin prostata uppmätt, ätit precis detta en tid, och sen fått sin prostata uppmätt och kan visa handfast att den blivit mindre, alternativt någon annan mätbar förändring. Jag säger inte att det här är fel, men det finns så många råd från så många håll. Sen provar man dem och inget händer, och då är det många som blir förtvivlade. Är öppen för nya förslag – t.ex. började jag med rödbetsjuice efter att ha läst fakta om det. Finns några fakta att läsa om ditt förslag? Vänliga hälsningar!
Återigen refererar jag till undersökningar från 40- 50- och 60-talen.
Från de decennierna finns en hel del forskningsrapporter gällande vitaminer och mineraler och brister av dessa.
Senare har sådan forskning, enligt mitt förmenande varit färre (och av lägre kvalitet?)
Detta är svårbeforskat område och inte luckrativt, såvida man inte förbjuder saluförande av tillskott med högre doser än RDI och att dessa enbart får förskrivas av läkare. Då kanske läkemedelsföretagen kan få vinst på det?
Liten parentes om Codex Alimentarius.
Codex Alimentarius, är en normeringsöverenskommelse för varor avsedda för handel mellan länder. I den finns ett avsnitt om kosttillskott.
Codex Alimentarius måste implementeras i varje land för sig.
Denna överenskommelse om kosttillskott innebär, att man normerar innehållet hos dessa produkter till mycket låga och i så fall, om man skall tro forskning från de ovan nämnda decennierna, verkningslösa nivåer för att få handlas med.
I praktiken, om ett land implementrar Codex, så kommer nuvarande kosttillskott kanske inte att saluföras som i dag, eftersom de då klassas som läkemedel och måste genomgå kostsamma och långvariga prövningar. Dvs, de blir då olönsamma för de bolag, som i dag tillhandahåller dem.
Om dessa kosttillskott är verksamma enligt de tusentals studier, som finns från dessa decennier och om kosttillskotten inte blir tillgängliga, som i dag, så blir det fler människor med sjukdomar, som man kan förskriva mediciner till.
(Samma blir resultatet om man lär ut, att dessa kosttillskott inte är verksamma och att det hävdas att de inte behövs, eller att man blir lurad.)
(Kanske är tanken, att det går att få avans för läkemedelsföretag om de säljs till höga priser och enbart genom läkarförskrivning?)
Jag vet inte svaren på ovanstående. Jag förmedlar bara tankar, som finns i vissa kretsar.
Hus som helst, nedan ger jag lite text från Adelle Davis, en mycket berömd amerikansk dietist från tiden för många forskningsrapporter om tillskott.
Och från en tid, då dietister var införstådda med den tidens forskning.
Kan nämna, att böcker hon skrivit och som är utgivna mycket senare än då hon var som mest verksam, har redigerats, så att de bättre överensstämmer med senare tiders mer ”utspädda” resultat. Många ursprungliga avsnitt i dessa senare upplagor är också strukna.
-Man har framkallat högt blodtryck hos djur, när man givit dem kost, som är fattig på/ inte innehåller Kolin.
( ref: Hartroft, W. S., e al, Brit. Med. J.i, 423, 1949 och Best, C. H., et al, Fred. Proc. 8, 610, 1949)
– Man gav 158 patienter, med av obekant anledning mycket högt blodtryck, extra Kolin dagligen.
Dessa patienter hade man givit medicin under lång tid, men de hade fortfarande sitt mycket höga blodtryck.
Man slutade med medicinen samtidigt, som man började ge extra Kolin. Blodtrycket gick ner för varje patient inom tre veckor. I medeltal med 33 mm Hg för det systoliska och 20 för det diastoliska.
För mer än en tredjedel av dem sänktes blodtrycket till normalt sådant. För ingen av dem blev det onormalt lågt.
Man kunde konstatera, att kapillärväggarna med kolintillförseln i en period av fem månader blev mjukare och inte så sköra.
Blodkärlen vidgades under denna period och blodflödet gick snabbare.
Man satte ut kolin och då återkom alla dåliga symptom inklusive det höga blodtrycket.
( ref:Nishizawa, Y et al, J. Vitaminol. 3, 106, 1957.)
Jag skulle kunna fortsätta med mer text och referenser om hur Kolin samverkar med andra ämnen i kroppen,
men nöjer mig här med att nämna, att Kolin och Inositol samverkar, så att levern rätt kan framställa Lecithin. ( De flesta B-vitaminer samverkar egentligen.)
Man är inne på, att detta med Lecithin är en förklaring till den goda effekten.
För att levern skall aktivera de enzymer som gör detta behövs också B6 och Magnesium. (Här kan också nämnas, att med ökad fettkonsumtion ökar magnesiumbehovet.)
Man kan kanske prova, att inta Lecithin för att få en genväg.
( Lecithin innehåller mycket fosfor och man bör ha en balans med Calcium till ökat fosforintag, annars tas mer kalk från skelettet. Man kan tex äta lite mer calciumrik föda.)
Svår atheroscleros har framkallats hos apor med B6-bristmat. Då fick de också brist på Lecithin i blodet.
Apor, som fick samma diet, som ovanstående försöksapor, men med B6 fick ingen atheroscleros.
Om jag hade ett för högt blodtryck skulle jag fortsätta ta min medicin och samarbeta med en bra läkare och prova att ta ett B-vitamintillskott med ordentlig dos.
Jag skulle också se till att få Magnesium, samt om jag tar Lecithin öka på med kalciumrik kost.
Det kan inte skada, men kanske hjälpa.
#168 Mikael
En bra fråga och en berättigad fråga. Vi pratar Evidens här förstås. Det jag delar med mig av här är min personliga resa och jag ger receptet på hur jag blivit besvärsfri. Mina prostatabekymmer började i princip i samband med min militärtjänstgöring så jag hade alltså lidit i väldigt många år. När internet kom lärde jag mig att det hette prostatit och att det ibland gick under namnet – den unge mannens sjukdom, väldigt svårdiagnosticerad och ungefär lika förbisedd som ständigt pågående borrelia. Ca 5 år innan jag började med datorer och internet runt 96-97 hittade jag av en slump info om Cernitol – ett preparat som den s.k pollenkungen tillverkade. Det hjälpte till viss del – men den riktiga hjälpen kom som sagt senare med Gurkmeja. Som jag förstår det så led jag av prostatit – men vart aldrig diagnosticerad. Jag kan garantera att när man är i ett ”skov” så lider man alla helvetets kval. Så jag förstår mycket väl skillnaden mellan att ha det och inte ha det. Man kan helt enkelt inte missta sig. Min personliga teori är att denna prostatit med åldern utvecklar sig till ren cancer.
Att påstå att gurkmeja, svartpeppar, cocosfett, minimalt med kolhydrater och tillskott av vitaminer och mineraler hjälper allt och alla kan jag givetvis inte göra. Att det låter logiskt att det borde vara så är mer än troligt – eftersom jag inte tror mig vara unik på nåt sätt. Min kropp funkar säkert på samma sätt som de flesta andras.
Sen beror det väl på hur långt det har gått givetvis. Ibland kanske operation är enda vägen. Jag vill ändå påstå att ovan nämnda kostrekommendation är bra för i princip varenda människa oavsett om man är utrustad med prostata eller inte eftersom det håller nere inflammationsnivån i kroppen.
Jag kan tillägga att även kolloidalt silver bör användas i svårare fall. Om man är inne i en cancerbehandling anser jag att man ska köra igenom den behandlingen men ändå använda sig parallellt av det jag beskriver ovan. Att ta bort allt socker är essentiellt i vilket fall.
En rolig sak är att även Lars Bern har haft mycket nytta av Gurkmeja – https://anthropocene.live/
Så summa summarum – Evidens för mig i detta fallet är jag och mig egen kropp. Är man besvärsfri så kan man inte missta sig på det eftersom prostatit och prostatabesvär är ett sånt helvete rent ut sagt.
168 Mikael
Tillägg till mitt inlägg 169 ovan.
Jag skulle samarbeta med en bra läkare för att om mina tillskott, som jag nämner ovan är verksamma och därför sänker ditt blodtryck, så är förstås målet att trappa bort medicinen.
Tack LCHF-kamrater, för synpunkter och uppmuntran!
Grattis till ett fantastiskt blodtryck, Göran! Ketogen kost och fasta kan absolut vara en framkomlig väg. Slutar nu helt med allt sött, främst mörk choklad (86%). Den turkiska yoghurten (10 %) tillsammans med grädde och diverse nötter och fröer, unnar jag mig ännu ett tag morgon och kväll. Äter frukost och riklig middag men avstår konsekvent alla mellanmål och lunch.
I natt sov jag betydligt bättre och längre än vanligt, trots flera uppvaknanden. Främsta skillnaden var att jag avstod kaffe samt läs- och skrivarbete tidigt på morgonen, vanligtvis stiger jag upp kl 4-5. Igår kväll var blodtrycket 170/108. Vid samma tid i kväll var det rekordlågt, med mina mått mätt; 122/87. Jag vågar inte tro att det kan vara så enkelt. Jag värnade om god sömn, gav inte efter för min längtan att stiga upp mycket tidigt, efter bara 3-5 timmars sömn. Kaffedrickandet minskade jag till knappt hälften idag.
Kanske är det som Mikael säger att man med tiden får sota för sitt dåliga leverne. Även jag växte upp, och levde mitt vuxna liv, med socker och kolhydrater. Ingen tror det är sant när jag berättar att jag kunde fylla en kopp med vitt socker och äta med tesked. Och jag snusade från morgon till kväll. Mycket kan nog repareras men inte allt.
Tack för tips rörande behandling av prostatabesvär! Det mesta äter jag redan, dock inte gurkmeja i någon större utsträckning. Inget problem, känns det som, att öka dosen gurkmeja och testa din kur. I alla händelser vill jag nu se resultatet av den nyinsatta medicineringen.
Tack Margareta för intressanta upplysningar om Kolin. Ett preparat jag inte ens visste fanns. Alla tips, även i form av ”halmstrån”, är mycket värdefulla. Några kan visa sig extra starka och faktiskt bota ohälsa i form av t ex högt blodtryck. Evidens i form av egna erfarenheter är stark bevisföring.
För mig är inte bara politiken en förtroendebransch. Sjukvården är det i minst lika hög grad. Som lekman försöker jag läsa mellan raderna, bedöma avsändarens trovärdighet och uppsåt. Det är ingen tvekan, har jag funnit, att LCHF vinner i längden. Utmärkt fint med den här bloggen.
Vore ändå roligt att höra Annikas (eller någon annan medicinares) synpunkter på den föreslagna medicineringen, apropå rubriken på tråden. Om du har tid.
Hej! Jag vill också tacka för tips och råd. Egen erfarenhet är bra nog för mig. Vetenskaplig evidens är ju oerhört svår att få fram – se bara på kostdebatten. Men med alla detaljer du ger blir det intressant. Jag har också prostatit, även om jag inte lider så mycket som du beskriver. Gurkmeja har jag hört talas om vid olika tillfällen, om dess goda egenskaper, och om du blivit hjälpt ska jag nog prova. Det är det värt. Tack också för tips om kolin som inte jag heller kände till. Kan vara värt att prova. Så då har jag lite att jobba med. Det gäller att aldrig ge upp! 🙂
#173
Väl bekomme!
Ett litet tips angående gurkmeja.
Köp det vanliga malda – det som används till att krydda mat med.Större butiker brukar ha kilosförpackningar.Det finns massor med ”piller” av gurkmeja dom kanske är starkare men kostnaden blir därefter.
Vill man ha ekologiskt kan man skicka efter det här:
https://www.borgebykryddgard.se/kryddor/kilopack/gurkmeja-malen-ekologisk
Borgeby saluför även askorbinsyra (vit C) i kilosförpackningar. Svartpepparkorn hittar du givetvis också där.
Men som sagt det här finns också i vanliga matvaruaffärer om än oftast inte ekologisk.
Kolin och Inositol räknas till B-vitamingruppen.
Man måste nog kolla noga på innehållsförteckningen på ”vanllg” B-vitamin, för Kolin och Inositol kanske inte finns i alla sorter.
Jag vet inte om Kollin och Inositol är vanliga där. Kanske kan man köpa dem separat?
B-vitaminerna samverkar i stor utsträckning och det kanske funkar med Lecithin i stället.
Man får prova sig fram.
Framgången med blodtrycket, gällde i den undersökning jag refererade till, patienter vars blodtryck var mycket högt och man inte kunde finna orsak till och i Adelle Davis text benämns som ”essential hypertension.” Vad essentiellt betyder i detta sammanhang är jag inte helt säker på.
@173 Mikael
Har du gjort en arteriografimätning på senare tid?
Om svar nej, varför ”kostar” du inte på din kropp en sån mätning?
En länk till dr Mercola som framhåller hur viktigt det är att man har rätt nivå av D-vitamin iblodet/kroppen för att ha bra hjärt- och kärlhälsa samt hur balansen av blodfetterna påverkas gynnsamt vid tillräckligt intag av vitamin D3.
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/09/16/omega-3-level-test.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170916Z2&et_cid=DM158029&et_rid=52819844
Jag missade att nämna att det är mycket viktigt för hjärt- och kärlhälsan att vi får i oss marint Omega3 i tillräcklig utsträckning. Läs gärna vad Dr Mercola skriver om detta.
Kopierat ur dr Mercolas artikel:
”Lowering blood pressure and counteracting or preventing cardiac arrhythmia
Improving endothelial function (which helps promote growth of new blood vessels)
Lowering triglyceride concentrations and preventing fatty deposits and fibrosis of the inner layer of your arteries
Helping prevent thrombosis (a blood clot within a blood vessel)
Counteracting inflammation
DHA and EPA are also important for digestion, muscle activity, blood clotting, visual acuity, memory and learning, basic cell division, function of cell receptors and more. Importantly, animal-based DHA and EPA:
Are structural elements, not just a source of energy. DHA is particularly vital, as it is a component of every cell in your body. There are specific transporters for long-chained omega-3s in your blood-brain barrier, the placenta (in pregnant women) and likely also in your liver, which transport these molecules in a very precise way into the cell membranes where they belong
Regulate communication within the cell and between cells
Play a role in helping your body properly utilize sunlight
Have a profoundly important influence on mitochondrial health
Faktum är att jag redan följer i princip samtliga av de föreslagna åtgärderna mot högt blodtryck. Jag tror inte att det är mathållningen eller vitaminintaget som felar. Snarare en ärftlig benägenhet att liksom gå upp i stress, uppleva oro eller vara starkt engagerad, vilket bl a (i mitt fall) leder till sämre sömn (sover oregelbundet och vaknar mycket tidigt). Dessutom att jag under större delen av livet levt på dålig mat i form av mycket kolhydrater och socker. Kanske är det höga blodtrycket en kvardröjande effekt av detta?
Görans (164) råd är inte nytt, men tänkvärt. Jag har inte fastat på många år, även om jag försöker låta lång tid passera mellan måltiderna. Inser också att jag inte helt och fullt gjort upp med mitt sockerberoende; bl a i form av (minst 85 %-ig) choklad, men också t ex mandel och mjölksocker (turkisk yoghurt). Jag nollar nu allt sockerintag (undantaget yoghurten tillsvidare) och eftersträvar, på ett medvetet sätt, ordentlig sömn. Nästa steg, om inget hjälper, är fasta och konsekvent ketogen kost enligt Görans förslag.
I sista hand följer jag läkarens rekommendation om ökad medicinering. Vad tror ni om det?
Jag försöker själv motarbeta ärftlighetsbenägenheten. Liknande historia med inre o yttre stress sedan tidig barndom, vilket jag har försökt dämpa med socker. Den vanans makt sitter i och den behöver jag alltid vara på min vakt emot. Stressen, en överdos av järn via sjuka vården och stela kärl ( ärftligt + inflammation pga bl.a allt socker) har drivit upp bl.trycket tror jag. Har varit insatt på 2 sorters bl.tr.sänkare med hemska biverkningar. Inte värt det så började med en arteriografmätning=stela kärl bekräftat, sedan satt in i stort sett hela det alternativa batteriet. Inre o yttre stress-åtgärder plus motion avgörande samt kärlrensande enzymer. Mår bra och hoppas också att arteriografmätning nr 2, drygt ett år senare, ska visa att mitt hjärt/kärlsystem gör det också. Hoppas och framför allt tror…
@180 Hans Nilsson
Har du gjort en arteriografimätning på senare tid?
Om svar nej, varför ”kostar” du inte på din kropp en sån mätning?
180 Hans Nilsson
Det låter bra så långt. Hur högt blodtryck har du?
Hej! Lite uppdatering och kommentarer:
Har skaffat ett tillskott med kolin 150 mg och inositol 75 mg per portion. Har också hittat ett annat b-vitamintillskott med höga doser av alla – upp till 4500 % av RDI för tiamin (b1) – plus kolin och inositol 50 mg vardera. Jag provar mig fram. Någon rekommendation om dos?
Har också införskaffat ett gurkmejatillskott, fast du rekommenderade vanlig krydda. Blir bara så jobbigt att stoppa i sig pulver, tycker jag, men jag kanske provar det också sen. Får prova lite och återkomma angående prostatiten. Ska lägga till svartpeppar också. Är kokosfettet för att skydda substansen på nåt sätt? Är det bara rent experimenterande som lett till hur du tar det?
Ha ha, Nisse Hult. Jag har inte gjort det än, för jag letade efter någon seriös, men jag hittade då bara massagesalonger och annat, och visste inte vem som var bra. Jag ser inte heller att det skulle ändra vad jag gör just nu – visar det stela artärer kommer jag att fortsätta med vad jag gör. Visar det inte stela artärer kommer jag nog att fortsätta ändå. Vad annars? Antagligen dyker det upp någon möjlighet framöver att testa, och då kan jag ju ändå ta referensvärde. Tids nog. Men mest är det att jag inte vet vart jag ska gå.
Till sist: Angående Omega-3, men även hälsa i allmänhet. Jag lyssnade (live) på ett väldigt intressant föredrag med Ann Fernholm förra veckan. Ann är en väldigt öppen person som ständigt tar in nya resultat, och jag förenklar rätt mycket ett 2-timmars föredrag. Ann har lämnat insulinhypotesen bakom sig, när det gäller orsaken till metabol sjukdom. Hon tror mer på fruktos. En tvåstegsraket. Steg 1: Fruktosen i socker (i frukt är dosen försumbar) leder till fettinlagring i lever och muskler. Detta ger insulinresistens. Steg 2: Insulinresistens ger höga glukos- och insulinnivåer i blodet. Enkelt uttryckt är detta då markörer på metabol sjukdom, inte orsaken. Hennes nuvarande position är att det viktigaste för hälsan är att ta bort socker, socker och socker – för att socker innehåller så mycket fruktos. Stärkelse och glukos antar jag fortfarande kan ge fettinlagring, men enligt denna hypotes är de inte orsak till metabol sjukdom. Man skulle kunna vara överviktig utan att vara sjuk, och vice versa, vilket ju uppmärksammats en del när magra personer får diabetes.
När det gäller omega-3 hävdar Ann att det blivit intressant p.g.a. av inuiternas kost, men att det kanske inte alls är skälet till deras goda hälsa. Snarare tror hon att alla folkgrupper som visat sig vara hälsosamma har det gemensamt att de inte ätit socker (alltså sackaros, som består av hälften glukos och hälften fruktos).
Mot detta finns invändningar. Någon hävdade till exempel att egyptierna åt spannmål och hade hjärtsjukdom. Och det finns säkert ett batteri av motargument. Jag vet inte, jag har just tagit in detta. Och det är säkert inte sista ordet. Men jag tycker alla argument från väl insatta personer är kul att lyssna på.
Sköt om er!
Glöm inte magnesium.
Finns i gröna blad. Ät gärna massor.
Finns även magnesiumtillskott.
De som säger sig förstå menar, att det ej skall var magnesiumoxid, MgO, utan andra föreningar.
Fråga gärna på hälsokosten.
Magnesiumcitrat fick jag till svar när jag frågade.
Mikael,
Det Ann Fernholm är inne på verkar stämma ganska bra med vad Professor Roger Unger presenterar i denna föreläsning.
https://youtu.be/VjQkqFSdDOc
Här hävdar Unger att det är själva inlagring av fett i bukspottkörteln som ”förgiftar” betacellerna och som skapar själva insulinresistens inte minst i alfacellerna som som då inte känner av insulinet som produceras i betacellerna.
Förgiftningen gör att betacellerna inte längre kan producera de kortvariga höga insulinpulserna som är nödvändiga för att stänga av glukagonproduktionen i alfacellerna som också tillsammans med andra celler har blivit insulinresistenta.
Närvaron av glukagon betyder i sin tur att levern fortsätter att nyproducera glukos trots att det redan finns höga halter i blodet efter en kolhydratrik måltid då produktionen normalt borde ha stängts av.
Enligt Unger är detta själva ”kärnan” vad gäller diabetes.
Jag kan bara rekommendera videon som man nog för se några gånger eftersom den vänder upp och ned på så många ”invanda” begrepp.
Göran Sjöberg.
Tack. Mycket intressant videoföreläsnng.
Annika, mitt blodtryck varierar starkt. Eftersom jag har en benägenhet att oroa mig blir inte trycket bättre om jag mäter i hemmiljö. Varje mätning är en plåga. Vågar knappt titta på displayen. Dock har jag tvingat mig att mäta blodtrycket morgon och kväll den senaste veckan. Orsaken är att jag absolut inte vill öka medicineringen enligt läkarens förslag. Men också för att jag tycker det är så konstigt att jag lider av högt blodtryck, trots att alla andra värden är bra, och jag äter rätt (LCHF), lever ett ganska lugnt liv numera, rör mig en hel del, inte är överviktig.
Blodtrycket är ofta ganska högt på morgonen. Efter en kort promenad, ingen mat, är trycket runt 160/100. Ibland högre, ibland lägre. Ofta blir det lägre om jag mäter flera gånger i följd med några minuters mellanrum. På kvällen är det oftast bättre. Förra veckan var det rekordlågt, med mina mått mätt – 122/87. Ikväll anmärkningsvärt högt, ca 180/117.
Fattar inte varför det fluktuerar så. Jag har sovit hyfsat, arbetat fysiskt utomhus hela dagen, inte ätit sedan i morse. Dock druckit en del kaffe. Kan det trots allt vara kaffet, som är boven? Förstår inte vad jag gjorde annorlunda och bättre förra veckan när blodtrycket var så bra.
Hörde talas om en undersökning av kärnfriska bastubadande män i Norrland. Det visade sig att de hade uppemot 300 i övertryck när de steg upp ur isvaken. Hur mycket är normalt att blodtrycket varierar och av vilka orsaker? Kan min stressbenägenhet så till den grad stegra trycket? Kan stress framkallad av dålig sömn, oro, starkt engagemang och kaffe i någon mån motsvara den stress vinterbadare utsätts för?
Alla verkar vara överens om att högt blodtryck är en riskfaktor. Även om gränsvärdena varierar för såväl över- som undertryck. Min (senaste) läkare på vårdcentralen verkar främst inrikta sig på undertrycket. Annika, som jag förstått saken, bortser i princip från undertrycket, men menar att ett övertryck över 160 bör behandlas/medicineras. Jag är ett levande frågetecken. Och mycket ängslig för mina uppmätta värden, trots att jag i övrigt, främst tack vare LCHF, mår bättre än någonsin.
Erika, vad menar du med åtgärder i form av bl a ”kärlrensande enzymer”?
Gurkmeja fungerar mycket bra – ständigt återkommande inflammationer i lederna brukade jag hålla tillbaka med voltaren – så,gick det några veckor innan det gjordes om. Gurkmejan är betydligt effektivare – sedan jag började med den är det sällsynt att jag känner av lederna. Blandar den med vatten eller strör över den på maten.
Vad gäller faran med högt blodtryck har jag bara sett en enda bra publikation, 50 år gammal men väldigt övertygande, och som fick mig att inse att om man har ett extremt höga blodtryck (typ 180 och över) ska man absolut medicineras för att undvika att dö i förtid.
Jag har inte grävt mer i detta men jag tycker att det borde finnas fler undersökningar som graderar själva faran med ett högt blodtryck och framför allt hur man då ska definiera vad som är ”högt”. Det kanske finns någon bra ”alternativ” bok om detta.
Detta är i mina ögon en skum branch och som vanligt i händerna på läkemedelsbolagen.
Du har säkert rätt, Göran. Ingen har sagt något annat. Ett återkommande högt blodtryck, som mitt, är farligt och ska medicineras. Nedslående, tänker jag, att inte livsstilsförändringar hjälper. När det höga trycket i grunden, vilket (nästan) alla verkar överens om, är en följd av vår moderna västerländska livsstil med bl a stress, stillasittande, mat i överflöd, kolhydrater och socker.
Läser hos kostdoktorn att ”skillnaden mellan över- och undertrycket, ”pulstrycket”, är intressant. Om skillnaden är stor (ex 170/85) så tyder det på hårda, stela kärl – ofta på grund av kärlsjukdom. Blodkärlen kan då inte utvidga sig så mycket när pulsvågen från hjärtat kommer varför övertrycket blir högt”. Om det stämmer är mina kärl inte stela eftersom mitt undertryck ökar i takt med övertrycket.
Lägger nu, högst motvilligt, till Felodipin (till Candesarstad) för medicineringen av mitt höga blodtryck.
@193 Hans Nilsson
Varför ”kostar” du inte på dig en arteriografimätning?
Bor du i Mellannorrland?
Om ja kan du få tips om vart du kan åka
På vilket sätt påverkar utfallet situationen för någon med högt blodtryck? Är inte blodtrycket lika illa oavsett graden artärstyvhet? Och behandlingen, i form av ändrad livsstil och, när så krävs, medicinering, den samma?
@190,195 Hans Nilsson
Kärlrensande enzymer; proteolytiska enzymer som tas utan mat,inte för att bryta ner mat. De bryter ner fibrin, städar bort avlagringar i bl.a kärl, antiinflammatoriskt.
Ex proteolytiska enzymer som jag använder periodvis: proteas, serrapeptase o nattokinase (peptidase) Info bl.a på qi-niken.se, kurera.se m.fl.
Arteriografmätning plus uppföljning är för mig ett konkret sätt att se om det jag gör fungerar 🙂 Jag använder mig av Medibalanskliniken i Hudiksvall.
Jag tror på kroppens självläkande förmåga o försöker hjälpa till att samarbeta med den. Ibland ”trillar jag dit” /tar återfall i gamla invanda beteenden ( ex socker) och det är ju inte så bra men,,,jobbar ständigt med stresshantering, vilket jag tror för min del är avgörande.
Jag kan t.ex inte kolla trycket ofta för det gör mig rädd,orolig o besatt och mitt blodtryck skenar av den stressen.
Lycka till i att hitta dina lösningar till att må bra!
Tack Erika, för info om kärlrensande enzymer! Ett för mig okänt område.
Känner väl igen mig när du berättar att frekvent blodtrycksmätning skapar rädsla och oro, i värsta fall en form av besatthet. Visst finns det anledning tro att blodtrycket ”skenar av stressen”. Dock undrar jag om du ser arteriografmätning som ett alternativ till blodtrycksmätning. Möjligheten finns, tänker jag, att denna mätning visar på ett gott genomflöde och spänstiga artärer, samtidigt som blodtrycket är högt av andra (farliga) orsaker?
@ 195 Hans Nilsson
Tänk en trädgårdsslang där vatten flödar fritt, tänk samma vattenslang där du nyper åt lite.
Skillnad?
Det är en bra liknelse, lätt att förstå. Men jag undrade om det kan finnas andra orsaker till högt blodtryck än dåligt blodflöde (artärstyvhet), och som inte visar sig vid en arteriografmätning?
@ 199 Hans Nilsson
Mitt tips gör en mätning, fattar inte varför så många ryggar direkt när man bara nämner detta.
Vad är man rädda för? Först kan man ”klaga” etc. över diverse ”krämpor” men det känns nästan
som man vill ha dom ”kvar” på nått sätt.
Själv gjorde jag min första mätning för 3år sedan omg så fort jag fick redan att det fanns sådan teknik och ångrar aldrig detta. Har gett mig bra feedback år efter år sedan dess.
Vilken ålder har du Hans?
Vad i består din dagliga träning?
Vikt/längd?