Kostexperten hade inget svar

Jag skrev igår om en artikel på Newsmill, av Pehr-Johan Fager.

Jag mailade till Pehr-Johan och frågade vilka näringsbrister men får av LCHF, och vilka födoämnen det handlar om. Han kunde rada upp vitaminer som brast för oss, brist på vitamin C, B1,B6, E, samt kalcium och magnesium.
Han anser att en laktovegetarisk kost med råkost som bas ger den bästa näringsammansättningen.

När jag frågade om vilka födoämnen som fattas i vår kost, som orsakar dessa näringsbrister, kunde han inte svara, och skyllde på att han inte vet kostsammansättningen i LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Jan-Erik S. säger

  Annika!

  Luta Dig tillbaka…njut av livet…
  Du har redan vunnit krige!
  Du behöver egentligen inte bevisa någonting längre!!!
  1000-tals människor bara i Sverige vet ju att du har rätt och även om du lutar Dig tillbaka och slappnar av så rullar den ursprungliga snöbollen vidare.
  Snöbollen är nu en lavin och omöjlig att stoppa.

  Så…Annika…slappna av…luta Dig tillbaka och njut av livet liksom jag och alla andra gör som blivit hjälpta av LCHF.

  Önskar Dig en osedvanligt trevlig jul

 2. 2

  Om han inte vet kostsammansättningen för LCHF, så kan han ju omöjligt uttala sig om att det skulle innebära vitamin- och mineralbrist.

  Detta har diskuterats på Kif https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/50c5f232d4ebea54692adba7-ensidig-men-naringstat-kost?discussions-6

 3. 3

  Jag möter motsvarande fördomar bland mina kollegor, som inte kan något om kost, men sväljer med hull och hår allt vad ”experterna” säger.
  Tänk om det skulle finnas någon miljardär som själv skulle få hjälp av LCHF och sen skulle vilja bekosta en långtidsstudie av kosten!

 4. 4

  Jag vill passa på att påminna om det delikata i att ersätta bacon med färskt sidfläsk.
  Inte bara att det smakar bättre, det innehåller inte det förfärliga E250.
  Dessutom så blir blir det t.o.m. billigare.

  Åteminstone tills det uppstår en brist p.g.a. att fler går över till detta.

 5. 5

  Jan-Erik S. Skrev:

  Annika!

  Luta Dig tillbaka…njut av livet…
  Du har redan vunnit krige!
  Du behöver egentligen inte bevisa någonting längre!!!
  1000-tals människor bara i Sverige vet ju att du har rätt och även om du lutar Dig tillbaka och slappnar av så rullar den ursprungliga snöbollen vidare.
  Snöbollen är nu en lavin och omöjlig att stoppa.

  Så…Annika…slappna av…luta Dig tillbaka och njut av livet liksom jag och alla andra gör som blivit hjälpta av LCHF.

  Önskar Dig en osedvanligt trevlig jul

  Det är nog bara att hålla med – alla vet att Annika har rätt men visst är det bra att hålla den akademiska undervegitationen så välansad som möjligt – det finns fortfarande gott om folk där som ännu inte fattat att vi lämnat tiden då det räckte med lite fina titlar och ryggdunkande kollegor för att legitimera den ena faktabristen efter den andra!

  Ska man skriva ned LCHF så är det väl ändå en rimlig ansträngning att ta reda på vad det innebär?

  Rimligtvis gör Pehr-Johan det och skriver en rättelse till sitt tidigare inlägg – det är knappast för mycket begärt om han vill ha en seriös framtoning?

 6. 6

  @4 Dennis
  Enligt Bo Zackrisson i senaste LCHF-Magasinet (nr 4 2012) finns det flera nya studier som visar att E250 inte är farligt, kanske t.o.m. tvärtom. Dock säkert bra att äta färskt som du säger…
  Det bacon som jag sett i sverige med kortast ingredienslista är det danska Tulip (tyvärr – hade hoppats det fanns något svenskt:::)

  Stolligt av denne Per-Johan att inte läsa på bättre, men han är ju i gott sällskap…

  Ha en fantastisk JUL Annika och alla ni andra…

 7. 7

  Men det är ju helt underbart!
  Vilken kille, det var dagens behållning, ha, ha, ha!!!!

 8. 8

  ”Han anser att en laktovegetarisk kost med råkost som bas ger den bästa näringsammansättningen.”

  Då förstår jag hans ställningstagande mot LCHF, det baseras troligen mer på ideologi än sunt förnuft. Raw food och dess påstådda ”näringsinnehåll” borde nån analysera mera…då det verkar vara en extremdiet med stora brister.

 9. 9

  Ja, snacka om ryggdunkar och ovetenskap … på den här siten finns det då så det räcker och blir över. Att Annika skriver att jag sagt att jag inte vet kostsammansättningen i LCHF när jag bad om att få ta del av hennes kostdagbok för att kunna räkna ut näringsinnehållet i det hon äter är mycket märkligt. Vad jag vet äter inte alla som bekänner sig till LCHF hela tiden exakt samma när det gäller matvaror och mängd. Att hennes följe sväljer allt hon skriver med hull och hår är dock inte märkligt. Det brukar vara så när man okritiskt tror på en person man upplever som auktoritet då man själv inte har kunskap. Jag kommer att publicera en längre artikel kring detta på PJ´s hälsoblogg. God Jul!

 10. 10

  Pehr-Johan: Jag tror ett flertal läsare och kommentatorer här vet mer om forskning än vad du behagar tro. Ganska osympatiskt av dig att påstå att vi inte vet nåt…när du inte har en aning om huruvida det är sant. Men jag förstår att du är lite frustrerad. God Jul på dig själv!

 11. 11

  Den, som äter kolhydrater enligt SLVs rekommendation behöver betydligt mer B och C-vitamin för att ta hand om sin näring, än LCHF ätare behöver, eftersom dessa vitaminer deltar i metabolismen för kolhydrater. LCHF-kosten ger tillräckligt av dessa vitaminer för att ta hand om den näring LCHF innehåller.

 12. 12

  Och God Jul!

 13. 13
  Vox Humanae säger

  Det är ju bara patetiskt att skriva ett inlägg totalt utan substans här och länka till sin egen blogg för att få flera besökare : /

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Pehr-Johan Fager:
  Om du ska beräkna näringsinnehållet i en LCHF-kost får du väl utgå från ett kostprogram för LCHF.
  Jag för ingen kostdagbok, utan jag äter utifrån kostprogrammet.
  Påståendet att vi skulle äta för lite grönsaker är taget ur luften, utifrån att du har sett någon LCHF-are som ätit enbart kött och fett. Du vet ju inte heller hur denne äter restan av dagen. Den kanske äter en rejäl grönsaksallad vid en annan måltid.

 15. 15

  Givetvis utgår man från kostprogrammet – det är en självklarhet – men för att veta hur mycket näringsämnen (både mikro- och makronutrienter) man får i sig måste man ju veta hur mycket och vad ur kostprogrammet en person äter. Min kommentar i Newsmill bygger på beräkningar från LCHF recept för frukost, lunch och middag, vilket jag också påpekade i min kommentar #3. I den menyn fanns också mycket grönsaker med. Jag vet inte varifrån du fått att jag skulle påstå att det inte ingår grönsaker i LCHF som du insinuerar? I min mailkorrespondens med dig gav jag bara ett exempel på vad en person som jag åt lunch med hade på sin talrik, och frågade om du tyckte det var en bra lunch. Något jag inte fick svar på.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Pehr-Johan Fager:
  Du påstår ju att med LCHF så får man brist på vissa mikronäringsämnen, vitaminer C och B samt calcium och magnesium. Jag frågade dig då om i vilka födoämnen dessa mikronäringsämnen finns, som vi inte får i oss. Då svarade du att du inte visste hur vi åt. Jag mailade då mitt kostprogram till dig så att du fick se hur vi äter – och berättade i bloggen att du inte vet vad LCHF innebär.
  Jag tycker att fläsklägg med fet sås är en utmärkt måltid, om man äter en lämplig mängd grönsaker till en annan måltid.

 17. 17

  Om vi backar bandet så var min ursprungskommentar om LCHF på Newsmill för snart ett år sedan att; ”Olika pulverdieter eller dieter som LCHF har mycket svårt att ersätta en väl sammansatt kost ur näringssynpunkt.” När det gäller LCHF så kom jag fram till det genom att analysera en ”norrmalkost” i enlighet med ditt ”kostprogram”. Både med pulverdieter och LCHF kan man säkerligen få i sig allt vad man behöver om man är mycket kunnig i näringslära. Problemet är tyvärr att få människor är så pass kunniga, men det kanske inte gäller dina anhängare? För att vara säker bör man därför föra en kostdagbok över en vecka som sedan analyseras i ett dataprogram (kostprogram). Hur många sådana studier har du gjort? För du måste väl ha en hel del sådan information att delge alla dina lärjungar så de äter rätt, eller anser du att det inte spelar någon roll vad man väljer ur din lista på födoämnen?
  Och åter en God Jul, vad än som står på julbordet! 😉

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Pehr-Johan Fager:
  Jag har aldrig hört någon säga att en tallriksmodellsätare måste föra kostdagbok en vecka för att någon sedan ska analysera det inmundigade för att se om alla mikro- och makronäringämnen har kommit med som de ska.
  Vilka födoämnen är det som du är så rädd för att LCHF-are får brist på? Är det spannmål eller potatis? Det kan ju inte vara socker.
  Det kan knappast vara grönsaker eftersom jag aldrig har lagt någon restriktion på dem, tvärtom.

 19. 19

  Ang, näring, kanske kan PJF eller nån annan finna 5 fel i bilderna i nedanst. länk?! 😉

  https://www.buzzhunt.co.uk/2011/11/01/nigella-lawson-vs-gillian-mckeith/

 20. 20

  Vadå fel? Är det ett FEL att inte se ung och vacker ut? Visst har kosten väldigt stor betydelse men oavsett livsstil så finns det också ärftliga faktorer till hur vi åldras! Sen vet vi ju inte hur retucherade bilderna är heller.
  Men jag är inte för vegetarisk diet eller tarmsköljning för det. Och jag är definitivt emot rökning, oavsett hur man kommer att se ut med eller utan cigaretter. Socker finns inte heller med i min agenda.

 21. 21
  F d anhörig säger

  Inom svensk äldrevård använder dietister och nutritionister just kostprogram för att beräkna näringsinnehållet i maten. Det är ju knappast den maten storköket tillhandahåller på boendet som näringsberäknas. Tyvärr är maten så menlös så att den ganska ofta inte ens blir uppäten. Maten saknar bra råvaror, smör, grädde, fet mjölk/yoghurt, örter, kryddor, bra salt med jod, lättuggade grönsaker, m m.

  Medicinlistor finns det gott om, med namn, födelsedata, läkemedelsnamn, datum, klockslag…
  Tänk om det fanns dataprogram och uppföljning av vad, när, hur mycket, de äldre äter.

 22. 22

  Mycket märkligt!

 23. 23

  @ Bejje:

  Aj då, min ironi tolkades på ett annat sätt än jag förväntat mig! Notera dock ironi-tecknet!
  Visst kan bilder retucheras…
  Nedan en länk till fler bildjämförelser:

  https://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/3246751/Meat-eaters-vs-vegetarian.html#

  God Jul 🙂

 24. 24

  Ser vi på maten som serveras i Mora på lasarett och äldreboende så har en dietist räknat ut att patienterna ska ha 2 200 kcal.
  Sedan redovisar hon att frukost ger 300 kcal, lunch 440kcal liksom middag och sedan två mellanmål och ett kvällsmål med vardera 200 kcal.
  Summerar jag detta så blir det 1780 kcal per dag. Det är 420 kcal eller 25 % mindre än den beställda mängden mat per dag.
  Inte undra på att man svälter på äldreboende och inom sjukvården.
  Jamen E-kost då? E står för energi- och proteinförstärkt kost.
  Det enda som skiljer A-kost från E-kost är att E-kosten innehåller mindre kolhydrater och total mängd energi än A-kosten. Procentuellt är det mer protein och fett men den absoluta mängden energi är 10 % ännu lägre än A-kosten.
  Jag säger som Stora Stygga Vargen: ” BAH!, Tredubbelt BAH!” när han missade de tre små grisarna för femtioelfte gången.

  Dessa koster är baserade på Livsmedelsverkets ESS-grupps förslag från 1993 och 2003, indragna av Livsmedelsverket under hösten 2011. Så Expertgruppens för Samordnad Sjukhuskost (ESS) förslag kan och får inte ligga till grund för några kostförslag

  Läs mer https://kostkunskap.blogg.se/2012/december/patienter-svalter-tack-vare-dietisters-bristande-rakneformaga.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa