Vilken näringsbrist får man av LCHF?

När man går in på någon intressant artikel på Newsmill så får man i marginalen en massa länkar till andra intressanta artiklar.
Nu hittade jag en artikel Modedieterna ger inte tillräckligt med näring, av Pehr-Johan Fager 120222.
Han poängterar särskilt i ingressen, och i slutet, att LCHF inte ger tillräckligt av nödvändig näring. Jag kan dock inte se någon redogörelse för vilka viktiga näringsämnen som saknas i LCHF.
Det är grundläggande kostkunskap att kolhydrater inte är essentiella, därför att vi har en Glukoneogenes (slå upp ordet på Google) som förser oss med det blodsocker vi behöver om vi inte får det via kosten.

LCHF innebär lite kolhydrater, ”normalt” av protein och resten naturligt fett. Det kan tex betyda en måltid med kött eller fisk, smör och grönsaker. Vilka viktiga näringsämnen saknas där?

 

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Inte bara modedieterna enligt SLV:s Åke Bruce 😉

  ”Svårt att täcka dagsbehovet

  Det är näst intill omöjligt att täcka sitt behov av vitaminer och mineraler utan att samtidigt gå upp i vikt. Nu måste växtförädlingen inriktas på näringsinnehållet, anser Livsmedelsverkets expert.

  27 juli 2006 kl 05:30 , uppdaterad: 11 oktober 2007 kl 06:19

  Är maten tillräckligt bra för att jag ska få i mig de näringsämnen jag behöver utan att gå upp i vikt?

  – Det går att översätta näringsrekommendationerna till en fyraveckors matsedel som uppfyller kraven. Det har vi gjort på Livsmedelsverket. Men då får du i stort sett bara äta nyckelhålsmärkta produkter och 500 till 700 gram frukt och grönsaker per dag. Man måste äta mycket allsidigt för att klara det, säger Åke Bruce.
  Den som inte följer menyn måste i stället kompensera genom att äta mer mat, med mer kalorier än rekommenderat, för att undvika brist på vitaminer och mineraler.
  Men då krävs motion för att inte gå upp i vikt.”

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-att-tacka-dagsbehovet_339020.svd

  Även:

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/farre-mineraler-i-svenskt-vete_1802837.svd
  https://iloapp.darthvader.se/blog/www?ShowFile&doc=1232384087.pdf

 2. 2

  Ganska så korkat…direkt i inledningen: – att bara nämna pulverdieter i sammanhanget LCHF visar ju att han har helt andra avsikter med sitt inlägg.

 3. 3

  Lite mer ”kött på benen” här hos Kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/i-dn-om-kostdebatt-och-tarmflora/

 4. 4

  Om man tar bort de gånger som LCHF nämns så verkar artikeln innehålla en hel del bra material – sedan går det så klart att diskutera detaljer.

  När han jämför pulverdieter med LCHF är han dock ute och cyklar – olycksfall i arbetet eller medvetet fel på grund av en dold agenda – spelar knappast någon roll,,,

  Den här tycker jag är betydligt roligare att läsa nu när det snart är julafton och vi ska bli på gott humör,,,,

  https://www.newsmill.se/artikel/2011/09/21/t-lhcf-ist-llet-f-r-medicin

  Det är kul att se att det bara är en handfull figurer som på helt felaktiga grunder förkastar LCHF men de har dåligt på fötterna så klart vilket visar sig gång på gång – kan man inte ens uppföra sig som folk är det kanske inget att ta notis om – det tillhör en professors arbetsområde att hålla en viss kontakt med verkligheten,,,

  https://annikadahlqvist.com/2012/12/20/professor-erlanson-albertsson-slanger-pa-luren-i-orat/

 5. 5
  Vox Humanae säger

  Problemet för ”normalätaren” är väl att potatis, ris och mjölmat innehåller väldigt mycket energi i förhållande till vitamin/mineral. Kött, fett och grönsaker innehåller betydligt mera vitamin/mineral per enhet energi. Det är inga som helst problem att äta 700g grönsaker/dygn när man äter lchf.

 6. 6

  @ Anders S:
  Jag tror att det var fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson som var inne på någon blogg och kåserade om mat och övervikt någon gång för länge sedan.

  Hon nämnde det som nog många andra misstänker då och då – att överätningen kanske beror på näringsbrist – kroppen får inte vad den behöver utan begär mer och mer?

  Har någon forskat med denna ansats som utgångspunkt – verkar rimligt, personligen tror jag att vi hittar de med mest näringsbrist i USA och de har ju lagt på sig lite extra där,,,

  Så i kroppens mättnadssignaler kanske det ingår en test av näringsinnehållet i maten och varför inte – en modern bil anpassar ju sina förbränningsparametrar efter vilket oktantal den tankas med,,,

  Min tanke går så klart till gravida kvinnor som ju kan ha en förmåga till lite gastronomiska utsvävningar – där kanske en del frågor får svar?

 7. 7

  ”LCHF innebär lite kolhydrater, ”normalt” av protein och resten naturligt fett.”

  Märkligt att det skall vara så in i baljan svårt att förstå – för dom som aldrig har provat annat än normalkostig tallriksmodell.

 8. 8

  Lite vettiga synpunkter på vad vi äter – det är kanske lika viktigt vad vi inte äter som det vi äter?

  https://fettmedtraning.blogspot.se/2012/12/fullkorn-minskar-risken-for-cancer.html

 9. 9

  Mina snart fyra år på lchf har gett mig finfina värden. Inga som helst brister. I grönsaksväg håller jag mig i stort sett enbart till brysselkål, broccoli, vitkål, blomkål, kronärtskocka och sparris. Det är tydligen fullt tillräckligt: https://stilochprofil.wordpress.com/2012/09/28/min-halsa-svart-pa-vitt-lite-annat/

 10. 10
  Kattmoster säger

  @ Anders S:
  Ha ha! När man läser sådant undrar man hur människan kunnat överleva och utvecklas genom tiderna. 🙂

 11. 11
  Kattmoster säger

  @ Thomas Tombola Jansson:
  Jag har tidigare varit inne på detta och tror att det kan ligga något i det. Får kroppen det den behöver blir den nöjd. Min mor fick en gång frågan av sin läkare om hon åt ordentligt. Hon blev förvånad eftersom hon var kraftigt överviktig men så småningom började hon fundera över sin kost och insåg att det nog inte bara handlade om mängden mat. Dessvärre fick hon diabetes och fick då gå på kurs där hon lärde sig att äta mycket grönsakar, bakad (!) potatis och margarin. Det hade varit bättre för henne att äta vår gamla kost men dra ner på (eller helst utesluta) spannmål.

 12. 12
  Gunnar Lkpg säger

  @ Kattmoster:
  Ja, och jag har nog inte heller före de sista två LCHF-åren ätit riktigt enligt SLV.
  Men jag har blivti 51 år ändå, håller det bara 50 år till så är jag ändå nöjd!

 13. 13

  Har väldigt svårt att se vilka viktiga näringsämnen vi missar med Lchf!
  Jag undviker snabba kolhydrater främst av att jag inte tål dessa. Symtom som uppsvullen mage av ex potatis, samt hjärtklappning av snabba kolhydrater, kroppen min talar om vad den vill ha och det är inte snabba kolhydrater!

 14. 14

  Övervikt får man av t ex socker som inte innehåller något annat än energi – på 1920 talet diskuterades det att man skulle äta socker plus vitaminpiller, billigt och lättlagat men knappast genomförbart?

  Jag hade dessa tankar långt innan jag läste om det, det har säkert många andra haft oxå. Jag hade ett sug efter öl, det var något i smaken som jag ville ha.

  Efter LCHF gick detta över och det blir numera högst 1 – 3 burkar öl om året (om jag blir bjuden,,,,) – frågeställningen är intressant och någon borde ha forskat på detta?

 15. 15

  Nr 1 Anders

  kommer ihåg den där SLU-studien som visade nästintill en halvering av vitaminer och mineraler jmf med före och Bruces kommentar var väl också… ”Oj, en svensk studie. det får vi titta närmare på!”
  å det har dom väl inte gjort när det nu för spannmålet del satsats mer kvantitet än kvalite!

 16. 16

  Ja, inte har då mina värden blivit sämre under snart fyra år på lchf. Tvärtom.

  Äter ingen frukt, och de grönsaker jag äter är nästan uteslutande broccoli, bryssel-, vit- och blomkål, kronärtskocka och sparris. Nån rödbeta slinker ner ibland. Enda tillskottet jag tar är D-vitamin.

  https://stilochprofil.wordpress.com/2012/09/28/min-halsa-svart-pa-vitt-lite-annat/

 17. 17
  Kattmoster säger

  @ Gunnar Lkpg:
  🙂

 18. 18
  LCHF-Bengt säger

  Enligt min sista analys av blodet i höstas, ligger alla mina värden på normalt, behöver inte ens extra D-vitamin eller omega3 heller, ganska mycket av min mat är vildfångad lax, ca 1 kg i veckan. Hälsan är på topp nu.
  Analys av blodet innan lchf, var bedrövliga, och kände mig sliten och trött, men jag åt inte speciellt mycket mat, så att näringsbrist skulle göra att man äter mer, stämmer inte på mig, men vi är ju alla olika,

  Jag har aldrig varit överviktig, hur jag än försökt, tänker tillbaks på vad jag stoppat i mig i 46 år, men jag blev sjuk på andra sätt bara.

 19. 19
  Jeanette H säger

  Här sitter jag höggravid LCHFmamma med normalt Hb-värde. Utan att ha tagit mer än ett par järntabletter i veckan senaste månaden. Före det praktiskt taget inga. Med dom två andra -på kolhydratkost- rasade Hb redan i mitten av graviditeten och inte ens stora mängder järn hjälpte.

 20. 20

  @ Jeanette H:

  Jag önskar att jag vetat vad jag vet nu när jag var gravid. Gick upp 30 kg, äggvita i urinen och förhöjt blodsocker, ingen ork mm… Lycka till!

  Ber samtidigt om ursäkt för två nästan identiska kommentarer – har haft problem med att kommentera 🙂

 21. 21
  Jeanette H säger

  Trots min kost har jag faktiskt gått upp lika mycket som sist vilket förvånar mig. Men jag har mått oerhört mycket bättre. Det är som trolleri. Ingen hyperemesis osv. Jag är nog rätt kolhydratkänslig då det gäller vikten och jag har ätit ganska mycket kålrot och morot och då och då en frukt och kanske lite för mycket grädde så jag kan inte säga hur strikt LCHF skulle påverkat vikten. Däremot känner jag att en daglig morot inte påverkar hälsan negativt. Jag har egentligen aldrig några fuskdagar utan håller mig till en viss nivå av kolhydrater och håller det alltid. Blir kanske 50 gram per dag i medeltal.

 22. 22
  Hildegaard säger

  Hej

  Jag och min man försöker äta strikt LCHF, men vi har en 5 årig son, vad bör han äta, han äter ju ”vanlig mat” på dagis tex.

 23. 23

  Enligt den kunskap jag har ”ställer lchf-are om sig” och börjar använda ketoner istället för glukos. Stämmer inte det då?

 24. 24
  Elisabeth Jensen säger

  Hej ja det kan fattas mkt..det är väl inte så mkt grönsaker du får äta när du kör strikt keto ..10-15 kolhydrater per dag.. är väl några spenatblad o en champinjon? Sen max 100g protein totalt herregud det är inte mkt kött fisk eller ägg på 100g…!! oftast fattas sodium.kalium..och magnesium ev d vitamin. .rena svältkosten trots 130g fett på det är jag hungrig..och har trötthet muskelsvagh. Och yrsel..inte så kul..ingen förklarar heller vad som sker alla vill bara tjäna pengar. .fy farao

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Elisabeth Jensen:
  Om du vill äta 100 g protein så blir det 500 g kött. Kött innehåller ca 20 vikts% protein. Jag brukar rekommendera 40-60 g protein för en kvinna, det blir upp till 300 g proteinmat. Det räcker långt.
  15 g kolhydrater i grönsaker blir 300 g, kålväxter och spenat innehåller ännu mindre kolhydrater.
  Salt, magnesium och D-vitamin får vi se till att få i oss tillräckligt utav. De finns inte i de rena kolhydraterna.
  Du verkar dåligt påläst i LCHF. Läs någon LCHF-bok, tex min: LCHF – Guide och kokbok. https://www.adlibris.com/se/bok/doktor-dahlqvists-lchf-guide-och-kokbok-9789172411906

 26. 26
  Elisabeth Jensen säger

  Hej ja inte vet jag vem jag ska tro på detta har ju också blivit en pengar industri..jag pratade om ketos och då enligt vissa är praktiskt taget allt förbjudet..och inte får man veta hur man ska äta utan att betala först..jag vill tacka dig för din info. .så som jag har ätit är väldigt lite och då måste ju min kropp vara på svält eftersom jag inte går ner i vikt..detta med volymvikt visste jag inte om..ätit för lite protein..

 27. 27
  Hildegaard säger

  Kolla in kostdoktorns forum på bloggen. där kan du få vettiga svar. Alldeles gratis 🙂

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Elisabeth Jensen:
  Det finns inget tvång att vara i ketos, det är helt frivilligt. Pengaindustri är det inte. Det finns inte många pengar inom LCHF, till skillnad från mainstream-kostråd.
  Uppe i min bloggmarginal finns länkar till Introduktion till LCHF, och kostprogram – alldeles gratis.

 29. 29
  Elisabeth Jensen säger

  Hej jag har varit på hans sida men det saknas den info jag vill ha ex mer vetenskapliga resonemang om att leva på ketosdiet..hälsoeffekter samt att han talar inte så mkt om mängder av viss mat samt vilka vitamnbrister man kan få och vad man bör tänka på i samband med en striktare diet..det finns ingen exakthet..det är vad jag söker googlar man finner man ingenting bara folk som tar betalt för att ge sån info..lite synd då detta är så viktigt. Jag h a r också haft ibs jag vet vad det är.jag är nu botad pga mjölksyrad vitkål som jag gör själv och låg kolhydrater inget socker alls..hört att green leef stevia är accepterat? Candida är död..tar gärna emot fler vetenskapliga tips från dig tack Annika

 30. 30
  Elisabeth Jensen säger

  Ok ska checka det tack snälla

 31. 31
  Elisabeth Jensen säger

  Men du ska veta att det visst är pengar..många i usa och Sverige tar betalt för att ge dig exakta kostråd/planer 800:-för den informationen. .tex Stephanie Person på facebook och youtube kolla in henne och hennes ideer efter 4 år i ketodiet vill man veta mer får man betala henne hon lever på det..sen vet jag inte hur trovärdig hon är…hon refererar till nån amerikanska en läkare som skrivit böcker

 32. 32
  Elisabeth Jensen säger

  Ex att kaffe tar dig ur ketosen..hur vet man att det är sant? Andra säger tvärtom. .man blir själv väldigt osäker…

 33. 33
  Hildegaard säger

  Jag menade att du ska skriva dina frågor i ”Forum” du får klicka dig vidare när du är inne på kostdoktorns blogg, på forumet finns det många som svara och de bygger sin kunskap på vetenskap. Du kan även söka i forumet, skriv ex ketos.

  Be att få vetenskapliga hänvisningar när du ställer din fråga i forumet.

 34. 34
  Elisabeth Jensen säger

  Tack…jag är lite oerfaren ska prova det

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Elisabeth Jensen:
  Att köpa en bok är inte mycket begärt. Det kan vara svårt att få bra helhetsuppfattning om man inte vill köpa någon bok. Men det finns mycket bra info på internet om man klickar sig fram.
  Stephanie Perssons ekonomiska krav (behov?) känner jag inte till. Jag känner inte henne.
  Om man bara dricker kaffe kan jag inte tänka mig att man kan undgå ketos?!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa