Dietist som väljer bort smör och standardmjölk

Dietist Ylva Gefvert i Skövde har skrivit en debattartikel i Läkartidningen.

Hon väljer bort smör för att det innehåller dubbelt så många kalorier som lättmargarin, samt för att det innehåller mera transfett och mättat fett.
Smör och standardmjölk innehåller också mindre tillsatt D-vitamin än margarin och lättmjölk.

Hon tycker att ingredienserna i margarin är naturliga.

Min kommentar: Om man nu tror att de tillsatta D-vitaminerna i lättmjölk och margarin är så nyttiga, varför har man då inte tillsatt det i standardmjölk och smör?

Många läkare som läser Läkartidningen tror nog naivt på det hon skriver, och sprider det vidare till sina patienter. Suck!

Ylva borde läsa Gunnar Lindgrens hemsida. Tryck på Matfett uppe i menyraden, där har han skrivit texter om margarin och dess ”naturliga” ingredienser.

Läs också Karin Bojs artikel om margarintillverkning.

Jonas Colting svarar Ylva Gefvert  i Borås Tidning.

Göran Petersson skriver om olika typer av transfetter.
Transfetterna i mjölk har positiva hälsoeffekter.

 

Comments

 1. 1

  Sicken tokig och felaktig debattartikel i Läkartidningen! Ren desinformation när nu inte ens SLV än kunnat plockat fram de bra studier som säger att mättat fett är farligt!
  Negligeras Professor Birgitta Strandviks m fl. studier inom detta område i dietistutbildningen?
  Varför i jössu namn måste man berika margarinprodukterna? Blir dom bättre då?
  Hennes debattartikel ligger helt fel i tiden…… ingen fingertoppskänsla alls..dvs. likt Rössner! 🙂

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Ja men som det verkar kommer dietisterna bli de sista som lämnar skeppet så det är väl som det är med dem. Vi har ju en dietist som inte ens kan skriva LCHF utan att först ha lagt till et sk.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ethel Loberg:
  Ja skräcken för det naturliga mättade fettet är själva kärnan i dietistyrket, så där är det svårt att nå fram.

 4. 4
  Stefan Bystam säger

  Dietisterna verkar nästan vara mer ”religösa” till sin invanda dogm än läkarna, Troligen beror det på att läkarna ju har en högre utbildning men det finns ju många ”förvirrade” läkare också.

  Jag undrar hur lång tid det skall dröja innan dietister och läkare förstår att LCHF är bäst för att minska vikt och hjälpa typ-2 diabetiker.?

 5. 5

  Som dietist borde hon ju veta att många tycker man kan ”unna sig” och äter lite extra eftersom det är light. Då får man ju i sig dubbelt med kalorier.Det gjorde jag i alla fall och många andra jag känner. Och även om dom rear ut Lätta så har jag inte lust att betala för vatten. Samma med lättmjölk.
  Jag jobbar på ett äldreboende och där får de boende med diabetes lika sockrig mat som de andra. Till och med sockrad saft. Det finns ju insulin säger dom. Allt enligt dietistens råd. Jag önskar ju också att de boende kunde få D-vitaminer men det är det ingen som får. Just nu är det bara en som dricker mjölk, De andra dricker saft eller lättöl. Inte mycket D-vitaminer där.

 6. 6
  F d anhörig säger

  @ Åsa:

  Åsa, tack för att du berättar från insidan av äldrevården. Lingondricka är ju dagligdags en måltidsdryck, möjligen sötad med sötningsmedel. Lingondricka ska ju låtsas likna rödvin. De äldre med diabetes får aldrig någon anpassad mat som de är i behov av. Möjligen en sockerfri kaka till kaffet. Man skulle ju önska att diabetiker fick samma bemötande som allergiker, vegetarianer, glutenintoleranta och äldre som av religiösa skäl inte äter vad som helst, t ex fläsk. Men så är det inte för diabetiker, dom får insulin! De äldre är ju nästan aldrig utomhus, inte vid någon årstid, så dom om någon skulle verkligen behöva D-vitamintillskott och inte minst väldigt mycket bättre mat!

 7. 7

  I artikeln skriver hon att smör innehåller 5 gånger mer transfetter än margarin…
  Det stämmer väl ändå inte?!

 8. 8

  There is a difference between the NATURAL transfat present in Butter and those in partially hydrogenated vegetable oil.
  [url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810990]Ruminant-produced trans-fatty acids raise plasma HDL particle concentrations in intact and ovariectomized female Hartley guinea pigs.[/url]

 9. 9

  Ibland undrar man varför en del människor blir dietister. Är det självhjälp måhända?

 10. 10
  Johan Ahnström säger

  Jag tycker det finns fler ställen att slå ner på, som kanske är snäppet värre eftersom spridningen är större. Exempelvis det nya programmet i SVT med pensionärer som ska hjälpa överviktiga (Kommer inte på namnet nu). Där såg jag en stackars kille med förstadium till typ två där pensionärerna slängde vispgrädden, bland annat. På morgonen fick han gröt.

  Tänk hur många ute i landet som såg det programmet och blev lurade. Sånt här är alltså livsfarligt och borde anmälas.

 11. 11

  @ Johan Ahnström: Man frågar sig ju oroligt hur den där ”TV-tjockisens” vikt och hälsa ska utvecklas utan vispgrädde… Gjorde man någon uppföljning?

 12. 12

  Johan Ahnström Skrev:

  Jag tycker det finns fler ställen att slå ner på, som kanske är snäppet värre eftersom spridningen är större. Exempelvis det nya programmet i SVT med pensionärer som ska hjälpa överviktiga (Kommer inte på namnet nu). Där såg jag en stackars kille med förstadium till typ två där pensionärerna slängde vispgrädden, bland annat. På morgonen fick han gröt.
  Tänk hur många ute i landet som såg det programmet och blev lurade. Sånt här är alltså livsfarligt och borde anmälas.

  Riktigt dumt program. Precis – man slängde vispgrädden och han fick gröt och skivad banan på morgonen. Det bättrade nog på typ två! Den kvinnliga coachen har väldigt skrynklig hud i ansiktet, det tyder på att hon ätit fettsnålt. Så synd att hon slängde grädden. Likaså sprinterkvinnan, hon var bara 66 år och hade mycket torr och skynklig hy hon också.

 13. 13

  Dietisten Ylva Gefvert får mothugg av Jonas Colting, i Borås Tidning!
  https://www.bt.se/debatt/darfor-valjer-jag-bort-margarin(3500747).gm

  …”Under rubriken ”Därför väljer jag bort smör”, agerar hon som Livsmedelsverkets (LV) förlängda arm. I insändaren presenteras det ena osakliga, irrelevanta eller osanna påståendet efter det andra. Sanningen är att margarin är en vederstygglig produkt som är både ohälsosam, miljöfarlig, sällsynt onaturlig och dessutom osmaklig. ”…

  ,,,”
  De vegetabiliska oljorna i margarin har genomgått hårdhänta kemiska behandlingar som omestring, deodorisering och hydreringsprocesser. Dessa oljor har också en väldigt ogynnsam fördelning av fettsyrorna omega-6 och omega-3. Övervikten av omega-6 har kopplats till många inflammations- och sjukdomstillstånd hos människan. ”…

 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  Hon håller igång med sitt margarin lite överallt. Här i Barometern.
  https://www.barometern.se/reagera/darfor-sager-jag-nej-tack-till-smor(3490355).gm

  Ett har hon dock lärt sig från LCHF-håll: D-vitamin är bra och nödvändigt.

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Hon håller igång med sitt margarin lite överallt. Här i Barometern.
  https://www.barometern.se/reagera/darfor-sager-jag-nej-tack-till-smor(3490355).gm
  Ett har hon dock lärt sig från LCHF-håll: D-vitamin är bra och nödvändigt.

  I Nya Wärmlandstidningen finns hon också:
  https://nwt.se/asikter/insandare/article1187420.ece

 16. 16

  @ Konsument i Sverige:
  I nwt är ju rubriken en annan: Välj rätt i mejeridisken. I övrigt är texten identisk, det kan vara så att någon glad rubriksättare på övriga tidningar har satt rubriken själva för att provocera fram en reaktion…..

  Jag försvarar inte det hon skriver men ”Fet fisk är det absolut rikaste källan till D-vitamin. Berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin och Bregott ger också tillskott. Liksom ägg och kyckling. ” Hon nämner ju här att Bregott är helt ok. Visst är hon vilse lite men hon verkar i mitt tycker inte lika dogmatisk som en del andra dietister som nästa spottat svavel när nämner smör och fullfeta mejeriprodukter.

 17. 17
  Kattmoster säger

  Men milde tid!. Anledningen till att man tillsätter D-vitamin till lättprodukterna är ju att man först tagit bort nyttigheterna genom att ta bort fettet. Det fick åtminstone jag lära mig av reklamen under min fettskrämda uppväxt.

 18. 18
  Kattmoster säger

  @ Åsa:

  Jovisst. När maken ifrågasatte att hans far, som diabetiker, fick rulltårta till kaffet blev svaret att det var inga problem för det fixade man med hjälp av insulinet. 🙁

  Å andra sidan sitter nog okunskapen djupare än så. När min mor, några årtionden tidigare (slutet av 60-talet) fick diabetes fick hon lära sig att äta bakad potatis och mycket grönsaker samt att ta en smörgås i stället för kakor. Efter några år blev hon tvungen att ta insulin och blev kort därefter amputerad. Och ändå verkar den kosten som hon blev rekommenderad vara bättre än vad jag förstått att nutidens diabtiker rekommenderas.

 19. 19
  Kattmoster säger

  @ F d anhörig:

  När jag var inlagd några dagar i juni för en hysterektomi blev jag endast tillfrågad om jag var allergisk mot någonting (och det var definitivt inte kolhydrater de syftade på). Rumskompisen jag hade ”tjatade” man ur att hon inte ville äta fläskkött. Inget fel i att låta henne slippa fläskkött, absolut inte, men jag tycker inte att vi måste starta en religion för att få slippa de eländiga kolhydraterna.

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ Johan Ahnström:
  Men kolla här vad vi kämpar mot: https://www.evaks.se/blog/

  När jag en gång i tiden tänkte att nu ska jag äta nyttigt (och gå ner i vikt) åt jag havregrynsgröt på morgonen. För det första blev jag inte mätt på en portion (enligt receptet på påsen) utan fick äta två – sedan var jag hungrig efter ett par timmar (typ vid 10-tiden). Undra på att det krävs mellanmål MEN vem tror att människan kunde ha utvecklats om det krävts ständiga mellanmå!?!

 21. 21

  @ Ted Hutchinson:
  Thanks Ted!!

  Annika – kan inte Du skriva en artikel i Läkartidningen att det är stor skillnad på transfetter och transfetter!?
  Det verkar inte ”Dietisthoppan” veta… säkert inte alla läkare heller…

 22. 22
  Hanveden säger
 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  ”Skräcken för det naturliga mättade fettet är själva kärnan i dietistyrket”…Det var den mest IQ- befriade kommentar jag någonsin läst. Av en läkare dessutom. Helt otroligt. Du är verkligen trovärdig, med din inblick du har i andra yrkeskårers arbetsområden.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ johanna:
  Du är troligen dietist och känner dig trampad på tårna. Jag förstår att det är svårt för er dietister just nu när så många inser att ni har helt fel om det naturliga mättade fettets farlighet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa