Kokosfettskaffe

Jag misslyckades ju med testet med Bullet kaffe förra helgen, och fick torka fett kaffe runt köket.
Därefter har jag testat att låta bli mina vanliga ”filofrön” (filmjölk med frö- och nötblandning), och bara dricka mitt kokosfettskaffe på morgonen. Då tar jag en msk kokosfett i kaffet plus en gräddskvätt. På det har jag hållit mig nöjd och ohungrig hela förmiddagen, och sen ätit som vanligt LCHF-lunch och -middag. Jag får väga mig en gång i veckan och se om jag går ner något på detta. Jag kan rapportera om några veckor.

 

Comments

 1. 1
  Ingvar Bejvel säger

  Bra att du slutar med fågelmaten!

 2. 2

  Prova annars att ersätta filmjölk med Turkisk yougart som spädes en aning med vatten.
  Ingvar, Inge mer fågelfrö innebär slut på visslandet också :-).

 3. 3
  ragnhild säger

  Ha, ha dr. Annika – Du äter som mig 🙂 Jag har tappat 3 kg senast – på strickt lchf – sen frokost + middag, minimalt med kolhydrater; unnar mig goda portioner grönsaker/gräddsås ibland – om inte ”den goda” fläsksvoren finns på kötet (den grillas) – då behöver jag inte något mera (mums). Ska också ha bort 2 kg mer ell. 3 – idag känner jag at jean´sn inte klistrar sig till benen – gillar.

  Som dig antar jag…. med kaffe/grädde/kokosfett som ”morgenmad” (dansk)

  Nöter ville jag aldrig vågat ha som måltid – triggar – men är jag vrålhungrid så händer det jag handlar det och äter på vägen – det som är tilbaka lagrar jag i bilens hanskrom 😉 Mig öka i vikt = bl.a. äta nöter. De få gangene jag äter dom – är det bra – borde nöter ingå i lchf för alla?

 4. 4

  Finns det inget annat ni kan hälla kokosfettet i så ni slipper förstöra gott kaffe?

 5. 5

  Kokosolja och smör i gott kaffe är den bästa latten man kan tänka sig. Kan inte vara utan mitt LCHF-kaffe (40g kokossolja + 40g smör) på morgonen.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Lars M:
  Jag tycker att det går bra med kokosfett i kaffet även utan mixning. Man blir bara lite fet på läpparna, det smakar inget särskilt.

 7. 7

  Bra för tänderna!
  Coconut Oil Could Combat Tooth Decay
  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120902222459.htm

  Cocosolja sägs vara bra mot alzheimers, om sjukdomen är en infektionssjukdom så kan Cocosolja vara bra.

 8. 8

  @ Lars M

  Kanelte! :En kanelstång får dra 5-10 min i kokhett vatten.
  Slå bort överblivet vatten och spara kanelstången 🙂

 9. 9
  Elisabeth säger

  Tror du gör rätt i att skippa filofrön, Annika, om du nu vill gå ner lite (vilket jag i och för sig inte tycker du verkar behöva). För egen del är jag oerhört förtjust i Fjällfil (Norrmejerier) och tar mig ett återfall varje sommar. Tyvärr är det inte bra för vikten (hälsan i övrigt tycks inte påverkas). Dessbättre är det lättare att låta bli filen när det inte är sommar. För mig gäller det att hålla mig till det som Sten-Sture sagt/skrivit någonstans, nämligen att ingen mjölkprodukt med lägre fetthalt än 34 %-ig creme fraiche kommer in i mitt kök.

  Kaffe med rejält med osaltat smör dricker maken och jag varje morgon. Vi äter dock annat också till frukost; gärna rester från middagen. Vi har provat att ha kokosfett i kaffet men jag kan bara inte med smaken.

 10. 10
  Elisabeth säger

  @ ragnhild:

  Nötter är ofta väldigt rika på omega 6. För mig som har en inflammatorisk sjukdom (psoriasisartrit) gäller att jag blir mycket sämre om jag äter sådant som innehåller mycket omega 6.

  Detta kom jag på av en slump. På grund av min sjukdom arbetar jag inte heltid och skulle helst slippa att släpa med mig matlåda till jobbet. Ok, tänkte jag efter semestern, jag tar med mig lite nötter och några Baby Belle-ostar. Sagt och gjort. Bl.a. paranötter, som är så gott, blev det. Efter några dagar kunde jag knappt stå på benen och på lördagen började jag fundera över vad som varit annorlunda under veckan. Och si, det var nötterna. Jag googlade och insåg hur mycket omega 6 nötter innehåller (och då särskilt paranötter). Jag kastade nötterna och kollade upp hur övriga lchf-livsmedel är omega 6-mässigt. Efter några dagar med lågt omega 6 funkade kroppen som vanligt igen.

 11. 11
  Elisabeth säger

  @ gt:
  Det är också gott att hälla lite ingefära- eller kanelpulver över kaffet i bryggaren innan man kör igenom vattnet.

 12. 12

  Jag håller disken till ett minimum genom att använda IKEAs suveräna batteridrivna lattevisp.. och med en investering på under tjugan 🙂 Skummigt & gott är resultatet

 13. 13

  Tänk att du beställer ditt alldeles nyrostade Panama Geisha Esmeralda, 300 kronor för 125 gram hela böner.

  https://bit.ly/SPsLZB

  Andaktsfullt öppnar du påsen och inhalerar den gudomliga doften av världens bästa kaffebönor!

  Du låter kallvattnet rinna en lång stund innan du fyller det i vattenkokaren.

  Du väger upp 19 gram hela bönor och maler dem i din kaffekvarn med keramiska malskivor.

  Kaffedoften ligger nu tung över hela köket…

  Du förbereder din Aeropress, häller kokande vatten på filtret för att eliminera eventuell papperssmak.

  Du lägger i de nymalda bönorna och häller på ditt 92-gradiga vatten.

  Du rör om kaffet, så att alla bönerna blir exponerade ordentligt, och efter en minut pressar du kaffet genom Aeropressens filter.

  Nu har du skapat något av det godaste kaffe du kan tänka dig!

  Mmmm…

  Och ni vill hälla kokosfett i denna uppenbarelse….?

 14. 14
  ragnhild säger

  #13
  Uppenbarelser skulle inte blandas med något; helt rett – sådär kaffe kommer jag nog aldrig åt = avundsjuk
  😉
  Den ”vanliga” kaffen (ofta för mycket prosesserad/bränt – tål tilsetninger – den kan inte bli värre oansett – om jag då inte köper 250 gram (eks.) til kr. 60. Jag märker som dr. Annika ingen osmak m/kokosfett i ”3dje koppen” – inte muggar nu för tiden… 🙂

 15. 15

  @ Lars M:

  Vem har sagt att vi häller kokosfett i sådant kaffe!? Däremot kan man piffa upp det kaffe som blivit kvar i kannan sedan föregående dag genom att tillsätta smör och kokosolja. I och med LCHF-kaffet har jag slutat hälla ut överblivet kaffe! 🙂

 16. 16
  Elizabeth i Lappland säger

  Jag måste ju vara lite ”eljest”. Om jag äter en fil-o-frö-tallrik med en gräddskvätt, och tar en kopp kaffe efter det med både kokosfett och grädde så håller jag mej inte mätt fram till lunch! Vad ska jag göra? Har ju provat Bullet-kaffe med då höll jag på svälta ihjäl till lunch

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Elizabeth i Lappland:
  Du måste prova olika frukostvarianter. Kanske bacon och äggröra fungerar bättre för dig?

 18. 18
  ragnhild säger

  Hej Elizabeth; Jeg blir heller ikke mett på fil-o-frö-tallrik…. . Då jag ofta äter middag rundt kl. 19 (förbättringspotensiale – men tiden flyr ibland) + lite ost till en kopp te som efterrätt lite senare (det beror på hur ”näringstett” middagen har varit,) så orkar jag inte frokost/morgenmad. Det blir bara kaffe/grädde m/kokosfett. Derpå lunch (två dagliga måltid).

  Mitt råd till dig; ät frukost 🙂

  Vän af mig äter middag kl. 17 +/- , skippar aldrig frukosten = lätt att forstå – lite fettskrämd också 😉

  For ett vær – vi regnar bort här vest – regntøy på och ut och leta kastanjer – tror det är mindre i år – de är såååå vakra ….

 19. 19

  Redan när jag började med LCHF strax efter nyår 09 så började jag använda smör i morgonkaffet, sen har jag gjort så så gott som varje dag, tycker faktiskt det är gott. Tyckte det var lite kul när jag läste sen om detta magiska fettkaffe som inte var nån nyhet för mej då 🙂 Men jag mixar ju inte och har mej, kokosfett har jag aldrig ens smakat. Däremot så tycker jag om fett ”kaffekött” också i kaffet.

 20. 20
  Anita Sjöberg säger

  Jag provade i dag för första gången 1 msk kokosolja och en skvätt grädde i mitt morgonkaffe. Men drabbades av diarré. Gick jag ut för hårt?
  Anita S

 21. 21

  @ Anita Sjöberg:
  Tycker inte det var att gå ut så hårt, men jag har ju ingen erfarenhet av kokosolja så jag vet inte hur det påverkar.. men 1 msk o lite gärdde är ju inte mycket. Kanske du inte är van vid fett? Isf kan det väl kanske bli en liten chock för kroppen..

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Anita Sjöberg:
  Minska i morgon kokosfettsmängden och se sen hur högt du kan gå i kokosfett utan att få diarré.

 23. 23

  @ Anita Sjöberg:

  Jo, nog fick man diarré av en matsked kokosfett i början! Det var inte alls roligt. Men matsmältningssystemet vänjer sig och nu tycks jag kunna inta hur mycket kokosfett som helst utan att ”något händer”. Jag misstänker däremot att jag skulle bli hård i magen utan kokosfettet.

 24. 24
  LCHF-Bengt säger

  @ Anita Sjöberg:

  Jag fick också va lite försiktig ned fettet i början, speciellt på fastande mage. men efterhand tål magen mer och mer,

 25. 25

  Smör på sked – Smör i kaffet!
  https://www.vallmobacken.se/recept1.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa