Fett är farligt, i Vetenskapens värld

Igår kväll handlade det om fett i Vetenskapens värld. I samband med träning visade man bilder på fett i blodet, efter centrifugering, och påstod att det är farligt. Det är ånyo ett exempel på den förlamande fettskräcken.

När vi äter fett så tar kroppen hand om det och transporterar det dit det ska, för att användas som näring och energi. Detta har kroppen all nytta av. Om vi inte åt fett skulle våra kroppar lida brist på fett. Fettet lägger sig inte i artärerna och kläggar igen dem. Det är bara en gammal myt som uppfanns av Ancel Keys på 50-talet.

I stället är det kolhydrater, socker och stärkelse, som inflammerar artärerna, och bidrar till kärlförträngning.

Så om de idrottsaktiva i stället för fettsnålt åt LCHF, med naturliga fetter, så skulle de få en bättre hjärt-kärlhälsa.

 

Comments

 1. 1
  Jan-Erik S. säger

  Det är sorgligt att den sanningen inte kommer fram.

  Men det är ju bara en tidsfråga oavsett innan proppen går ur ketchupflaskan. Folk har ju mer och mer anammat LCHF och det sprider sig mer och mer över den civiliserade världen där vi i Sverige förmodligen ligger längst fram.

  I stort sett alla som äter LCHF är ju starkt positiva till resultaten. Har ju själv lyckats bra och den största vinsten är definitivt den psykiska hälsan som är euforisk sedan snart 4 månader tillbaka då jag startade med LCHF.
  Det psykiska välbefinnandet som man upplever tycker jag ska framhävas mer. Har själv gått ner från 105 till 82 kg sedan April och nått mitt mål (81-83 kg) för ca 4 veckor sedan.
  Förvaltar bara vikten nu 🙂
  Viktnedgången fick man på köpet 🙂

 2. 2

  ”Så om de idrottsaktiva i stället för fettsnålt åt LCHF, med naturliga fetter, så skulle de få en bättre hjärt-kärlhälsa.”

  VÄL TALAT

 3. 3

  Det vore intressant om någon kunde dricka en bullet coffee och sedan ta blodprov en timme senare för att se hur mycket fett som gått ut i blodet., kanske ta ett blodprov innan också.

  Då är det lätt att räknaut hur stor del av fettet sim kommer lut i blodet.

 4. 4

  Vet man att ökat fett i blodet inte är farligt eller kan klägga igen kärlen? Fett täpper till det mesta annars ju. Avloppsrör tex. 🙂

 5. 5

  @ Johan:
  Tex smör i 37 grader .. hur beter sig det ? Inte kleggar det iallafall ! 😉

 6. 6

  Johan

  Mättat fett är tropiskt, lämpligt på varma breddgrader (37 grader) i levande kroppar till exempel,
  Matoljan från frö passar i ettåriga växters fröer, vilka som skall gro i kyligt klimat,därav flytande i kylskåpet.
  Programmets flera gånger uppvisade provrör representerar ett mytiskt fulgrepp,
  Enkelt att ta till, bara att visa en bild, då alla ”vet” vad mättat fett gör, som Dahlqvist skriver ovan.

  Funderade du inte på varför dom aldrig nämnde kolesterol i programmet, bland annat de små täta, lättoxiderade LDL som fastnar på kärlväggarna,

  Detta finns att läsa på många ställen på nätet, skrivet av forskare och läkare.
  Du kanske har följt debatten, kritiken mot Livsmedelsverkets fettfobi.

 7. 7

  Tillägg
  Bortser jag från programmets fettfobi så var det ändå intressant, själva träningsdelen.(Kika på SVT Play innan det försvinner.)
  Vi skiljer oss åt genetiskt, vissa har mer ut av träning än andra, många av oss kommer aldrig att nå framgång i idrottssammanhang, oavsett hur mycket vi tränar men, alla ha dock nytta av att hålla sig i rörelse och ovanpå detta förbättra insulikänsligheten genom att ta i ordentligt, bli andfådd under 3 st. 1 minuters pass i veckan. (SVT)

  Inslaget i Vetenskapens värld, var fettfobiskt till skillnad från läkaren Joseph Mercolas förordade träningsprogram peak8 där man under 25 minuter toppar pulsen under 20 sekunder 8 gånger med 90 sekunders med vila mellan, två gånger i veckan.

  Själv föredrar jag en enklare variant av Mercolas program, anpassat till min ålder och formeln, den hypotetiska max pulsen 220 slag minus min ålder och lämplig % därav. säg 85 till 95%.
  Två gånger i veckan.
  I stället för träningscykel väljer jag ett motlut, vilket som, och gör det jag orkar, går fort, eller småspringer.
  Nyckeln till att utföra övningen korrekt är att höja pulsen till sin anaeroba tröskel, ansträngning i 20 till 30 sekunder, och sedan vila i 90 sekunder, ansträngningen upprepas 8 gånger eller så mycket man tycker sig orka, när svetten kommer är det färdigt, ansträngningen skall vara så stark att man inte vill prata, bara flåsa.
  Ps
  Fördelen med Mercola är att han gillar professor ”Sugar the bitter truth” Robert Lustig,
  Mercola är inte heller fettskrämd.

  Kanske jag skall nämna att jag frågade min läkare först, om det var lämpligt, vilket det var.

 8. 8

  @ PerH:

  Här är länken till SVT Play

  ”Det är dags att avliva myten om att alla mår bättre av att jogga” (inslaget)

  https://www.svtplay.se/video/326348/1-10-del-2-av-3

 9. 9

  Det farligaste han stoppade i sig var förmodligen de rostade brödskivorna av vetemjöl, blodkorven som brukar innehålla mycket socker och bakade vita bönor i tomatsås som är en riktig sockertbomb till frukost. Men så länge journalister väljer att sända program av andra journalister i statlig television, då förväntas valen motsvara de statliga rekommendationerna, och ingen ifrågasätter utgångspunkten att det är fettet som är farligt. Med tanke på att journalister vanligtvis brukar ifrågasätta allt som alla säger är detta lite märkligt.

  I övrigt ett riktigt amatörmässigt reportage, där man känner att man ingående måste förklara för folk hur lite kalorier man förbränner vid fysisk aktivitet. Redan för tjugo år sedan berättade Viktväktarna att man måste jogga i 20 min för att förbränna en fralla med ost, så det är knappast någon annan än träningsfreaks och elitidrottare som kan använda fysisk aktivitet som enda bantningsmetod.

  Synd att det är sådan variation i kvalitet på Vetenskapens världs inslag.

 10. 10

  Du har delvis fel här Annika. Om de elitidrottsaktiva åt för lite kolhydrater skulle de troligen öka risken för övertränings/utbrändhetssymptom i och med att stressen i kroppen skulle öka (främst kortisol). För vanliga motionärer gäller troligtvis inte detta. Skilj på äpple och päron.

 11. 11

  Gunnar: Det är allmänt känt numera att Björn Ferry kör med kost åt LCHF-hållet och han har varit med länge nu så där kan ju inte finnas någon direkt utbrändhet och hur gick det för honom i OS.

 12. 12

  Gunnar

  Är det någon som har visat att Lchf höjer kortisolet annat än precis vid omställningsperioden?
  Då är förstås kroppen satt under stress men det är som sagt högst temporärt

  Fluktuerande blodsocker och insulinspikar som orsakar inflammation är med stor sannolikhet orsaken till att många av våra stora Svenska idrottare idag tillbringar halva sina aktiva karriärer i rehabiliteringsrummen istället för på tävlingsarenan

 13. 13

  Tack Annika, Det är precis vad det handlar om. Våra kroppar blir inflammerade av den kolhydratrika kosten. På Bokmässan i Göteborg, lchfmatkasse.se ställde ut, träffade jag hundratals människor som berättade om sina hälsovinster. Det ar allt ifrån astma, allergier, ulcerös kolit, eksem till svårare sjukdomar som diabetes 2, hjärt -kärlproblem osv. En gammal kompis, som jag inte träffat på flera år besökte min monter och berättade att han slängt sina glasögon precis som jag gjort. Han behöver dom inte längre. Den enda förändringen som han gjort är en övergång till LCHF-kosten. Visst är det fantastiskt! Nu börjar vetenskapen vakna också i och med utgivningen av boken ”Magen, bakterier, buller och brak” https://www.kiup.se/1100/1100.asp?id=4131

 14. 14
  Stefan.L säger

  Såg att det nu går att beställa första boken i serien ”de vita gifterna” gluten och mjölk !
  Efter att boken nu omarbetats till ett större och mer läsvänligare format går den nu att beställa via Kunskapsbutiken.

  Boken är den första i serien ”de vita gifterna” och har nu vid omarbetningen samtidigt utökats från tidigare 220 sidor till att nu omfatta hela 400 (!) sidor späckade av information.
  Följ länken nedan för att beställa boken. (fungerar inte länken så kopiera den och klistra in i din webbläsare)

  https://www.kunskapskällan.se/

 15. 15

  ja, det som er at menneskeheten må gi klar og tydelig beskjed om at de vil ha det naturlige, som er utviklet gjennom evolusjon, som mat og som medisin. Når man hadde en kur for diabetes, men ville heller finne en pille, slik at man kunne fortsette som før, hvis man tok pillen ville man altså holdes i live. Altså, stakkars oss som må forsake ett og annet her i verden, det er jo bare for jævlig til å kunne leve med. hmpf.

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ JN:

  Det där med att mäta blodfetterna tycker jag låter som väldigt intressant idé. Redan 1959 visade forskare övertygande att det var kolhydraterna i kosten som orsakade höjning av blodfettterna. Några år senare kunde man för första gången också mäta insulinhalterna i blodet och koppla dessa till kolhydratintaget.

  Jag är som de flesta känner till forskare inom metallurgin och inte inom det medicinska området och jag har inte heller ”borrat” i hur sådan här mätningar går till. Triglyceridmätningarna ingår ju i normala blodprover på vårdcentralerna så detta borde vara ganska enkelt men jag har inte hört talas om några allmänt tillgängliga ”triglyceridmätare” men en sådan vore man förstås väldigt sugen på. Insulinmätning är inte lätt vad jag förstått men om en sådan mätare också skulle dyka upp till ett rimligt pris så skulle vi faktiskt kunna utföra ganska avancerad forskning alldeles själva på samma sätt som doc nu har dragit igång med sina ketonmätningar – oerhört intressant.

  En ketonmätare har jag beställt men det verkar tveksamt om jag någonsin kommer få någon från Abbott.. Jag fick häromdagen ett skumt brev i min vanliga brevlåda från företaget och där man faktiskt anar att det kan finnas ett ”spel bakom kullisserna”. Jag kommer nog ta upp detta ämne i min kommande lördagskrönika. Det luktar faktiskt ”konspiration” lång väg fast jag själv i princip är väldigt tveksam till sådana spekulationer så är konspirationslukten just här alldeles för stark.

  Tänk att förvandla hela LCHF-rörelsen till en enda stor forskningsorganisation som jobbar med att ta reda på själva orsakerna till varför vi blir sjuka till skillnad mot läkemedelsbolagen som i den affärsmässiga logikens namn bara önskar att vi ska fortsätta vara sjuka och ju fler sjuka och ju fler sjukdomar desto bättre. Var skulle de annars göra av alla sina dyrbara mediciner.

  Ibland undrar jag om egentligen inte hela sjukvården och speciellt diabetessjuksköterskorna vill att vi ska fortsätta attt vara sjuka, annars skulle de ju inte ha några jobb kvar eller hur? Men skulle landstingen verkligen gråta om sjukvårdskostnaderna dramatiskt sjönk?

  Herregud vad mycket det är som står på spel!

  Och jag blir så upphetsad vid själva tanken på att börja undersöka orsaksammanhang inom medicinen. Ett jungfruligt område för en gammal forskare. 🙂

 17. 17

  Professor Göran – apropå: ”Det luktar faktiskt ”konspiration” lång väg fast jag själv i princip är väldigt tveksam till sådana spekulationer så är konspirationslukten just här alldeles för stark.” – så har jag just kollat videon: The Illuminati’s Secret Mind Control Operations-Dr. Rauni-Leena Luukanen-Kilde (ca 61 min – som bilden börjar ”fladdra” på efter ca 18 min – men det försvinner efter ca 27 min)

  Kan det verkligen vara så illa ställt i världen i dags dato ❓

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Årligt talat så tror jag bara inte på sådana här konspirationerteorier på någon ”supernivå” eller någon ”parapsykologi” med hänvisning till ”allt är energi”. Det är för mycket ”Arkiv X” över det hela. Men det verkar som om ”vanliga människor” har en viss tendens att attraheras av sådant.

  Däremot tror jag att alla är överens om att två eller flera personer kan konspirera mot en tredje part dvs agera enligt en dold ”hemlig” agenda för att nå något syfte.

  Kanske kan man se det hela som olika nivåer av korruption.

  När vi läser om karteller inom byggnadsbranchen (inom asfalt och cement t.ex. avslöjas sådant då och då) så kan man betrakta det som konspirationer mot oss skattebetalare. För att hålla tillbaka sådan ”konspiration” har vi vår konkurenslagstiftning.

  Att läkemedelbranchen konspirerar mot oss patienter på oerhört raffinerade och professionella sätt är jag idag helt övertygad om och där de lyckas korrumpera både forskare och läkare på många olika sätt och allt förstås i syfte att sälja sina ofta väldigt diskutabla mediciner men samtidigt att få det att verka som om ”corporate” ”bryr sig” om vår hälsa medan affärslogiken säger att de rimligen bara är intresserade av oss så länge vi fortsätter att vara sjuka. Men att läkare låter sig ”köpas” för ”en pizza” är förstås lågvattenmärken.

  I det här fallet med ketonmätare kan man spekulera i om till exempel diabetsförbunden/klinikerna har varit i kontakt med Abbott och ”kommit överens” om att Abbott inte ”får” skicka ketonmätare till ”allmänheten” och då måste det nog finnas en ”motprestation” förstås. I det ”skumma” brevet står förstås ingenting om någon överenskommelse men förtaget vill ha reda på vilken diabetsklinik man går till och vilken diabetssjuksköterska man har kontakt med innan de tänker skicka någon mätare och man får nog vara bra ”naiv” om man tror att det därför inte har ”förekommit kontakter”.

  Jag tänker som sagt återkomma till detta i min lördagskrönika.

 19. 19

  Professor Göran Skrev:

  Årligt talat så tror jag bara inte på sådana här konspirationerteorier på någon ”supernivå” eller någon ”parapsykologi” med hänvisning till ”allt är energi”. Det är för mycket ”Arkiv X” över det hela.

  Jag hoppas innerligt på att Du har rätt i det.

  ”Att läkemedelbranchen konspirerar mot oss patienter på oerhört raffinerade och professionella sätt är jag idag helt övertygad om och där de lyckas korrumpera både forskare och läkare på många olika sätt och allt förstås i syfte att sälja sina ofta väldigt diskutabla mediciner men samtidigt att få det att verka som om ”corporate” ”bryr sig” om vår hälsa medan affärslogiken säger att de rimligen bara är intresserade av oss så länge vi fortsätter att vara sjuka.”

  VÄL TALAT !

  När det nu är så i ett avseende – vad är det då som säger att det ej är likartat inom flera områden ❓

  Forskningen förefaller ju i dags dato till allt överskuggande del vara ”beställningsjobb” ifrån industrin – som ju i sig kan ses som styrkt av – Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 20. 20
  Lasse P säger

  @ Professor Göran:
  Apropå ”Att läkemedelsbranchen konspirerar mot oss patienter”
  Fundera lite över vilka som ”styr över de som styr”, inte är det vi som styr de folkvalda iallafall.
  I denna, för många, obekanta grupp, (grundad 1954) förekommer det mycket ryggdunk och, förmodligen, oredovisade uppgörelser mellan de internationellt stora.
  På dessa årliga! möten möts de internationella bankerna, kapitalägarna, krigsindustrin, läkemedelsindustrin, oljebolagen, den akademiska världen, cheferna för CIA, NSA och NATO, stora delar av den amerikanska statsapparaten och EU-kommissionen tillsammans med politiker från över hela världen. Världsmedia deltar också i mötena – under tystnadsplikt om att inte rapportera om vad som behandlas.(Vad har dom då där att göra??)
  Det som oroar mig är inte konspirationsteorier, utan brist på information om vad man diskuterat och ev. kommit överens om.
  Observera! Inga redovisningar eller ens rapporter från deras möten, trots att höga representanter från global media är närvarande, och media om några, brukar ju vara på tå för att kunna öka upplagorna, men icke ett knyst, trots att mötena innehåller så många prominenta (även svenska)gäster.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ Lasse P:

  Vi är nog helt överens.

  Inom dessa gigantiska industrikomplex så finns förstås en stor mängd ”vänskapskorruption” och annat. Och man kan fråga sig var gränsen till direkta konspirationer går.

  Det tål att fundera på – kanske till lördagskrönikan.

 22. 22
  Dipl.-Ing. W säger

  En konspiration låter väldigt dramatiskt, men är faktiskt inte nödvändig för att Abbott ska sluta skicka ut gratis mätare till icke-diabetiker. Överväg följande scenario:

  Flera LCHF-bloggare har tidigare uppmärksammat sina läsare på att det går att beställa gratis mätare från Abbott. Företaget ser senare i sina siffror en plötslig ökning av antalet mätare de har skickat ut. Även anställda på företag kan använda Internet och de hittar vad de tror är anledningen till ökningen: LCHF-bloggar. Nu måste de bestämma sig för om det ligger i deras intresse att fortsätta skicka ut gratis mätare. En av faktorerna de räknar med är att vi inte kommer köpa lika många mätstickor som någon med diabetes skulle ha gjort.

  Anledningen till att de har skickat ut gratis mätare hittils är ju inte för att vara snälla, men för att kunna göra vinst på stickorna. Nu har de slutat att skicka ut gratis mätare till icke-diabetiker. En rimlig slutsats är att de har räknat på saken och funnit att det inte ligger i deras vinstintresse att skicka ut gratis mätare till LCHF-rörelsen. Abbott spenderar hellre sina pengar på att värva nya kunder som faktiskt köper mätstickor, precis som alla andra företag skulle ha gjort.

  Detta ekonomiska argument är för mig mer övertygande än en ren hypotes om en hemlig överenskommelse att missgynna LCHF-rörelsen. Om sådana konspiratoriska idéer blir en trend här så tror jag att våra antagonister snart kommer beskriva LCHF som en konspirationsteori, vilket vore olyckligt.

 23. 23
  Professor Göran säger

  @ Dipl.-Ing. W:

  Det är möjigt att du har rätt och jag gillar faktiskt inte själva idén om konspirationer men detta begrepp ligger ändå nära korruptionsbegreppet och här känner jag mig inte det minsta tveksam vad gäller läkemedelsindustrin. För mig är denna helt och hållet korrupt! Och det är faktiskt bara i detta specifika fall som jag är inne på en ren konspiration men det är fullt möjligt att jag har tagit fel. Det är något väldigt obehagligt med konspirationstanken – tankarna går till olika totalitära stater och deras säkerhetstjänster. Vi lever ju ändå i ett öppet samhälle men ständigt avslöjas skumraskaffärer av olika slag. Den här aktuella Saudiaffären, även om detta är lite OT, får det ju krypa innanför skinnet på ett obehagligt sätt men detta ligger på annat plan förstås.

  Jag tror som du att inga företag, och detta gäller förstås även Abbott, har råd att vara känslomässiga men jag tror nog ända att det är en ”understatement” att säga att Abbott inte kan räknas in bland anhängare till LCHF. Om LCHF brer ut sig kommer detta i sin förlängning innebära en fullständig ekonomisk katastrof för de flesta läkemedelsbolag och det är inga ”idioter” som sitter i ledningen för dessa och detta gäller säkert också Abbott. Cyniker som befolkar ledningarna i korrupta företag måste vara intelligenta enligt min uppfattning även om de är i total avsaknad av mänsklig moral och det är väl det som är definitionen av en cyniker. Men det kanske finns någon i ledningen på Abbott (som självklart är väl informerad om vad som pågår och inte minst i denna bloggosfär) har gått ”i spinn” på grund av dessa insikter och gett order om att mätarna bara ska levereras till diabetiker. Min gissning är att den personen kappast blir långvarig på sin post om det skulle vara på det sättet. Sådant lär vi ju förstås aldrig få reda på om inte någon ”whistle blower” hör av sig.

  Och varför skulle Abbott annars fråga specifikt om vilken diabetesklinik man går till och vilken diabetessjuksöterska man har kontakt med. Möjligen kanske bara för att på sätt ”mota olle i grind”. men jag har aldrig tidigare fått ett så ”skumt” brev hem i min brevlåda – men som sagt så återkommer jag med mina funderingar kring detta i min lördagskrönika och din input har jag tagit emot med tacksamhet.

  Eftersom stickorna kostar runt 20 kr styck (tillverkningskostnad 50 öre ?) och mätaren säkert inte mer en någon hundring i tillverkning så tror jag förstås att de får tillbaka kostnaden för själva mätaren med råge i de allra flesta fall oberoende av om man är diabetiker eller inte.

  Eftersom jag och min hustru ”vägrar” utsätta oss för diabetessjuksköterskornas vetenskapliga inkompetens så vet jag faktiskt inte om diabetiker egentligen kollar upp sina ketonvärden regelbundet – någon som vet? Jag har i alla fall aldrig hört talas om det. LCHFare verkar idag dock vara väldigt intresserade av att följa sina ketonvärden så min gissning är nog att vi förbrukar mer stickor än ”traditionella” diabetiker.

  Däremot är väl blodsockermätning standard bland diabetiker (runt 200 000 000 idag) och här gör ju förstås leverantörerna av mätarna storkovan på sina mätstickor (och ändå till en tiondel av priset för en ketonsticka) och stickor som dessutom vi skattebetalare står för via högkostnadsskyddet – ett genialt system!

  Jag hade en bekant som blev diabetiker och sedan lyssnade på mina ”föreläsningar” och till slut satsade på LCHF och efter ett tag behövde han ingen medicin längre och vid åtebesök hos sköterskan talade hon om för honom att han inte längre var diabetiker. När han sedan gick till apoteket för att få ut nya blodsockerstickor talde man om för honom att han då måste betala fullt pris och ärligt talat blev han då ”alldeles galen”. Han kände sig grundlurad för första gången i hela sitt liv av sjukvårdsapparaten där han av olka anledningar varit en flitig gäst under många år och ständigt känt sig trygg hos. Nu fick detta förtroende sig en rejäl knäck.

  Mitt är nästan helt försvunnet.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Dipl.-Ing. W:
  Om Abbott bara hade varit intresserade av att tjäna pengar kunde de ju ha sålt apparat + mätstickor dyrt till icke-diabetiker, men nu vägrar de att över huvudtaget förmedla sina ketonmätare till allmänheten. Apparaten är borta från deras hemsida. Varför, om inte påtryckningar har förekommit?

 25. 25
  ragnhild säger

  Tack for goda modiga resonement.

  Skrämmande otvekling; Ledare som bevisst och obevisst lar sig korruptera och tror att medborgarna inte mestrar tänka själva, men låter sig herska och manupulera med utan intelligenta reaktioner. Alla som inte låter sig tystas – please, inte lägg af.

  Derfor reagerar jag omedelbart när eks. du W. säger ”det vore olyckligt” om lchf skulle komma till att stå för en ”konspirations-teori”. Både den benämningen, och försöket på att sektforklara personerna som lever godt med kosten är inte annat en ”herskarteknik”. Sorry – det prellar af oss alla – tänkar jag – infantilt forsök.

  Viktigare än någonsin – reager och actionera gentemot korrupterade maktkonstellationer. Annars går det knappast bra för oss alla – det vet vi kära ni.

  Hilsen ragnhild, som beundrar er som söker sanningen – och som har en bra otvecklad sans i forhold til manipulering och korruption… och är glad for den sansen 😉

  Hei Eva Joly – vad säger du? 🙂 🙂 🙂

 26. 26

  Jag har gått på LCHF sen årsskiftet och trivs jätte bra med det. Jag håller med om alla positiva effekter som mindre bubblig i magen och konstant viktnedgång utan sug och hunger. Däremot har jag ingen aning om effekterna inombords.
  ”Istället är det kolhydrater, socker och stärkelse som inflammerar artärerna, och bidra till kärlförträngning.” som Annika skrev. Detta påstående skulle jag gärna vilja ha lite vetenskaplig substans bakom. Kan någon möjligen lägga ut lite referenser som backar upp det där.
  Helena

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Helena:
  Vetenskapliga belägg för att högt kolhydratintag och därmed hyperglykemi och hyperinsulinemi är skadligt för hälsan finns det i stora mängder av vetenskapliga studier. Sammanställningar finns i böcker, tex (av svenska) ”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt och ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg. Sök dem på Adlibris.
  Du kan även se filmen ”Sugar the bitter truth” av Robert Lustig (sök på Google), för att se att fruktosen har en särställning bland kolhydraterna, som extra skadlig.

  Jag hittade på google en söklänk: ”Kolhydrater farligare än fett” https://www.google.se/#hl=sv&sclient=psy-ab&q=kolhydrater%20farligare%20%C3%A4n%20fett&oq=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=7bc65db241b8274&biw=1024&bih=663&pf=p&pdl=300

 28. 28

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Du kan även se filmen ”Sugar the bitter truth” av Robert Lustig (sök på Google), för att se att fruktosen har en särställning bland kolhydraterna, som extra skadlig.

  I tidigare inlägg om läkaren Nisse Simonsson (TV4 Nyhetsmorgon) finns en länk till filmen.
  https://annikadahlqvist.com/2012/09/30/nisse-simonsson-om-giftet-socker-och-det-nyttiga-d-vitaminet/

 29. 29

  Hur påverkas fettet kring organen av högfettkost? Vet man någonting om det? Ökar det eller minskar det av högfettkost?

 30. 30

  @ Johan:
  Blir du grön av grönsaker ?

 31. 31

  Erka

  Man kan säkert bli lite grön av vissa grönsaker. Prova att skala en gurka och tejpa fast skalen på pannan så blir du lite grön iaf. Men av att äta grönsaker? Knappast!

  Fett runt inre organen sägs vara det farligaste fettet. Man kan vara smal och ändå ha massa farligt fett i kroppen om jag fattat rätt. Undrar lite hur högfettskost påverkar den ”inre fetman”.

 32. 32
  ragnhild säger

  Kolhydraterna ”raspar upp insidan af blodårorna” – så vet du det Johan. …..

  Det goda fettet vi äter på lchf smörer och rutsjer gjenom dem (blodårorna) som en frisk vårflom på vägen mot alla sina goda vänne/kompisar och släktningar som väntar – du vet kroppens alla celler. Det goda fettet har inte tid att stanna rundt de indre organen – de har så mycket annat/bättre att ta sig till dvs. om du inte äter skitmat; harskt transfett (köpkakor), margarin – du vet det ”fettet/oljor som den industrien bl.a. blekar med lut for att likna smör och som inte en gång djur skulle äta (sitat mesterkokken), ” liksom-mat” (som skulle varit förbjudit att sälja), sukker, fructose o.s.b. p.s. hadde margarinoljorna inte blivit blekt, så hadde det blitt mörk brun smörja på nyckelhålmackorna – de åtta ni vet.

  Kort fortalt (norsk): Visste du inte det?

  Någon bättre? 🙂

  God lørdagskveld fra meg som idag letade upp:

  *Fet Norsk kvitost (lagrad i 3 år , – något så godt 😯 ….. det blir mycket besök framöver … tills det är slut och lagringen tar till igen – 2-3 år med nytt parti ost – om Tine nedlåter sig till att låna ud ”modnings”lager!!! Detta kan man också göra själv (modna osten) med vanlig skitost hemma fick jag lära mig :mrgreen: 🙂
  Handlade också inn (där):
  * Brie, Fransk og u/opasteuriserad – sååå olik den pasteuriserade – rena efterrätten/deserten – uhmm.
  * En ost på fårmjölk – hällre inte pasteuriserad.

  Alt detta i en liten privatbotik ute i distriktet – nei inte Tine som inte har tid till lagring – de pöser ut sina produkter och tror vi lar oss luras och det gör vi – såå stort meierifirma – for en holdning gentemot sina konsumenter. Dom lysnar till myndigheterna med stadigt nya lightprodukter. Och de tycker de är sååå kreativa med sina nyutklekte ideer om att frista med toppings på olika produkter. Pasteuriserad ost eks. finns annars inte här vest (stor by). Jag skäms – och ger inte två ”dalar” för mentaliteten. Jo jag har jaktat på pasteuri….´n. Flyttar til frankrike – tror jag …. På tid att krokikere lite til fettsnåla meierigiganter (tyvär – gigant) undrar jag – hm. Ja dette er också landbruksnorge (no smileys her)!

 33. 33
  ragnhild säger

  Måste få rätta/redigera:

  Galt: ”Pasteuriserad ost eks. finns annars inte här vest (stor by). Jag skäms – och ger inte två ”dalar” för mentaliteten. Jo jag har jaktat på pasteuri….´n.”

  Ska naturligvis vara ”Opasteuriserad” båda platser – ber om ursäkt – Opasteuriesrad härlig ost – mycket stor skilnad.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Johan:
  Det finns ju ingen jämförande studie på det, men vi har fått rapporter från personer som LCHF-at i några år att deras inre fett och fettlevrar har minskat. Själv har jag gjort ultraljud av magen och jag hade inga sjukliga fettinlagringar. Men jag förespråkar ju inte heller överintag av fett, utan bara precis det vi behöver för näring och energi.

 35. 35

  Ok. Tack för svar!

 36. 36
  Britta Andersson säger

  Jag har några undringar efter programmet.
  Man mätte fetthalten i blodet bara efter några timmar. I vanliga fall är man ju fastande i ungefär tolv. Mätte man då triglycerider eller både triglycerider och HDL LDL? Vad jag förstår av Annika är triglyceriderna farliga. Vad man påstod var också att detta fett (jag antar triglycerider) försvann mycket snabbare när man tränat och att det då forlsades till musklerna. I annat fall påstod man att det la sig kring de inre organen.
  Vad händer egentligen med triglyceriderna i blodet efter några timmar efter en fettrik och kohydratfattig måltid? Och funnes det nån skillnad på halten om man är stillasittande eller rörlig? Höjer en fettrik kost värdet i så fall?
  Jag uppfattar det annars som om en LCHF kost sänker triglyceriderna efter en natts fasta. Det olyckliga i det här fallet är att man kombinera högfetts och högkolhydratkost. Men varför man mätte fetthalten bara efter ett par timmar finner jag intressant.Och att den uppenbarligen sjunker snabbare efter en tids rörligt liv. Det måste väl ialla fall vara bättre att ha låga triglyceridhalter i blodet så kort tid som möjligt.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 Britta Andersson:
  Enligt Uffe Ravnskov är triglyceriderna i sig inte farliga, utan de har också viktiga funktioner, bl a i immunförsvaret. Det är den kost som ger upphov till höga triglyceridvärden: lågfett/högkolhydrat som är farlig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa