Paolo Roberto slår ett slag för kolhydrater

I Piteåtidningen.
Paolo Roberto tycker att det är larvigt att skippa potatis och pasta.
Har förutsäger dessutom en studie som ska redovisas i höst, där en professor på Karolinska kommer att visa att kolhydratbrist ökar risken för hjärtkärlsjukdomar.

– Jag fattar inte att folk kan gå in i något som är så farligt som att skippa kolhydraterna, och man blir inte tjock om man rör på sig, säger han.

Min kommentar: Det är ju konstigt om en kolhydratsnål kost, som hjälper diabetiker att få ett normalt blodsocker, ska vara farligt för friska.
Det brukar heta att den kost som diabetiker ska äta bör alla äta.

Maxiq uppmärksammar oss på att det finns en röstning i högermarginalen i artikeln om huruvida man tror på LCHF eller ej. Just nu är det 64% för LCHF.

 

Comments

 1. 101
  Vox Humanae säger

  t
  På denna blogg är vi nog några tiotals tusen som vet orsaken till diabetes och fetma, om du bara lyssnar så kan du också bli en glad vetare.

 2. 102

  101,
  å jag som trodde Vox H. var en ödmjuk rackare;-/

 3. 103
  Vox Humanae säger

  t
  Jag är inte skyldig dig någonting över huvud taget. Du däremot är skyldig oss alla på denna blogg en jävsdeklaration. Du är den som hela tiden talar om den stora frälsarmedicinen som snart ska komma då vi alla ska slippa äta lchf. Sanningen har kommit lite för nära när jag beskrivit vad du sysslar med och nu försöker du det klassiska knepet att kasta skulden på den som anklagat dig. Du lyckas inte alls med detta. Alla som läst mina inlägg på denna och andra bloggar vet att jag aldrig någonsin har talat om något som kostar pengar. Jag rekommenderar lchf som gör att man SPARAR pengar, både på att köpa mindre mat och mindre medicin.

  Du, Herr Bactus, är en lobbyist anställd av läkemedelsindustrin. Det är mycket enkelt att förstå, för det enda du talar om är att vi ska sluta med lchf och vänta på den nya MEDICINEN som snart ska komma. Du kan genast sluta med det du håller på med. Du är nämligen avslöjad och inte en enda människa på denna blogg kommer att följa dina ”goda råd”.

 4. 104
  Professor Göran säger

  Att ni orkar hålla på!

  Ni befinner er i olika världar och det är knappast någon konstruktiv debatt som pågår.

  På den här LCHF-bloggen är t defintivt ett ”troll” som inte tror på LCHF medan Vox Humana är ”en av oss” som tror på LCHF.

 5. 105
  LCHF-Bengt säger

  Om viktnedgången inte infinner sig med strikt lchf, alltså, begränsa sig till rent kött, fisk, fågel, smör, grädde, grönsaker, så måste den den drabbade börja forska vidare själv med olika åtgärder, gärna hjälpas åt med flera som har samma problem, det här problemet kan inte vi som når normalvikt med vanlig lchf hjälpa till med.
  Mycket intressant det här, men med tanke på hur lchf har gjort många friska från sjukdomar, så är lösningen troligen enkel till utebliven viktnedgång.
  Tex, göra en riktig blodanalys, omega 3-6 balansen, kostar en del men det är en viktig detalj,
  Någon mirakelmedicin kommer nog aldrig att hittas, det är alltid biverkningar på något sätt, och med tanke på hur vi blir/blivit lurade hela tiden, skulle då jag hellre göra forskning på mig själv med kosten först och främst, för säkerhets skull.

 6. 106
  Annika Dahlqvist säger

  @ LCHF-Bengt:
  Ja det är verkligen en viktig forskningsuppgift, hur de som inte kommer ner/behåller normalvikt med LCHF ska bära sig åt.
  En möjlighet är att, som Margareta Lundström, sträva efter att äta en strikt ketogen kost. Andra strategier är möjliga.

 7. 107

  @ Annika Dahlqvist:
  Det här kanske kan peka på alternativ till LCHF eller varför inte ett komplement. Läkartidningen har en lång artikel om nyttan, eller snarare behovet av att hålla kroppen i ständig rörelse. Stillasittandet har ökat enormt i modern tid. Naturligtvis får sådan allmän förändring av våra levnadsvanor konsekvenser. Det är inte förrän i modern tid, som vi lyckats effektivisera våra liv så till den milda grad att det för väldigt många räcker med att sitta vid ett skrivbord och stirra in i en dataskärm, för att lösa vår livsuppgift.

  Läs!!! Begrunda!!! Ta till Er!!!

  Vi är gjorda för att röra på oss. De stora musklerna måste få arbeta ständigt för att våra system ska kunna fungera normalt.

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18538

  En liten fallstudie:
  Företagshälsovården vid en storindustri var mycket modern och effektiv. Reception med journalarkiv (det var innanman hade datorlagade journaler), ett lab för enklare analyser, några undersökningsrum ett väntrum och ett antal rum för doktorerna. Doktorn fick journalen från receptionen via ett transportsystem. När han förberett sig för konsultationen tryckte han på en knapp och kallade in patienten. Patienten kom in till doktorn, stängde dörren bakom sig och satte sig i besöksstolen. Doktorn kunde lugnt sitta kvar och vara effektiv, men hur bra var det för doktorn?

  Många av oss har yrken där man sitter stilla flera timmar i sträck. Artikenl pekar på att det inte går att kompensera ens med ett dagligt pass på gymmet. En bensträckare minst en gång per halvtimme är minimum för att våra system ska fungera optimalt.

  En sådan enkel åtgärd påverkar våra metabola system i positiv riktning, dämpar ev insulinresistens och minskar det inflammatoriska trycket från bukfettman bara som exempel.

 8. 108
  Annika Dahlqvist säger

  @ 107 Dacke:
  Speciellt om man äter lågfett/högkolhydrat så är det viktigt att röra på sig mycket för att förbruka överskottssockret som bildas i blodet, och för att minska insulinöverproduktionen.
  VI som äter LCHF kan i stället röra på oss för att vi tycker att det är behagligt, och ger oss psykisk stimulans..

 9. 109

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag tycker Du ska läsa artikeln och kommentera den i stället. Det här tar jag som ett nonsenssvar.

 10. 110
  Annika Dahlqvist säger

  @ 109 Dacke:
  Artikeln handlade väl inte om LCHF-ätare?
  Om det är så att den fysiska aktiviteten är så viktig för hälsan borde man väl se att kroppsarbetare har en bättre hälsoprognos än kontorsarbetare? Jag har inte sett några sådana siffror. Snarare tvärtom.

 11. 111

  @ Annika Dahlqvist:
  Den handlar om människor, varav LCHF-ätare ingår som en liten grupp. Den handlar inte om matvanor utan om levnadsvanor. Alldeleds i inledningen av artikeln står omnämnt skillnaden i hälsotillstånd för konduktörerna på Londons bussar jämfört med chaufförerna. Dessutom kan jag inte tänka mig ett mindre naturligt tillstånd för människan än att inte regelbundet använda sina stora muskler. Vore det avsikten att vi skulle sitta hela livet behövde vi ju inga ben!

 12. 112
  Annika Dahlqvist säger

  @ 111 Dacke:
  Absolut är det jättenyttigt att motionera och arbeta fysiskt. Men den hälsan är en färskvara. Precis som hälsan man får av LCHF är en färskvara. Slutar man att motionera, och slutar man att äta LCHF, blir man fort sjuk igen.

 13. 113

  Jag är helt enig med Dig om färskvaruaspekten. Det är därför jag använder uttrycket levnadsvana.

  La Du märke till förklaringsmodellen nedan?

  ”Fysisk inaktivitet och långvarigt stillasittande leder till ansamling av visceralt fett via framför allt låg daglig energiomsättning och uteblivna myokinsvar från den inaktiva skelettmuskeln. Detta medför infiltration av makrofager i visceral fettväv, som i sin tur genererar en låggradig systemisk inflammation. Låggradig inflammation är den gemensamma patogena mekanismen för insulinresi­stens, ateroskleros, neuronal degeneration och tumörtillväxt, som i förlängningen ökar risken för sjukdomarna som räknas till diseasome of physical inactivity.”

  Det skadar inte att göra ett gympapass i veckan eller att springa en mil varje lördag, men det som ger mest till hälsan är att minst en gång per halvtimme, den tid man inte ägnar åt nattsömn, utföra någon sorts lågaktiv ansträngning typ resa sig upp från stolen, utföra någon banal uppgift, typ hämta ett glas vatten, vässa en penna sätta upp eller ta ner en buk ur bokhyllan.

 14. 114
  ragnhild säger

  #113- Dacke;

  Du förespråkar jo fulltid fysioterapi till alla förlamade och rörelseshämmade människor. Det är altruistisk, om du føljer upp med att författa brev till myndigheterna, sjukhemsbestyrare/politikera, kroniker i Aftonbladet, m.m. Tack.

  Vi andra klarar nog af henta ett glas vatten och ta en bok ur bokhyllan…. det sista med risk för 2 timmar i godstolen 😉

 15. 115
  Annika Dahlqvist säger

  @ 113 Dacke:
  Den förklaringsmodellen låter fantasifull i mina öron.
  Även rörelsehindrade personer kan bli mycket friskare med LCHF. Det är det viktigaste att hålla i minnet.
  I övrigt ska vi röra på oss så mycket som vi känner att vi mår bra av.

 16. 116

  Men,men ,men -hjärnan då ?hur bra mår den om man skippar kolhydraterna? är det sant att hjärncellerna
  dör om man får för lite kolhydrater?folk som har intellektuella arbeten-(räknar oartigt nog inte läkare till den
  gruppen)klara dom sig på en lågkolhydratdiet?att döma av vissa inlägg här verkar man inte direkt bli smartare
  om man skippar kolhydrater?många frågetecken eller hur -flyger nog hellre med en flygkapten som käkar
  vanlig än ,en sådan som går på någon extremdiet.Lång väg ner ,till marken eller hur.Finns det några forskare,nobelpristagare ,musiker författare som klarar sig utan kolhydrater.Taxichaufförer som hittar rätt ?

 17. 117
  Annika Dahlqvist säger

  @ 116 illvilliga-bloggen:
  Hjärnan behöver inte tillförda kolhydrater. Kroppen kan själv tillverka det blodsocker den behöver, genom en process som kallas glukoneogenes (slå upp ordet på Google).
  Det är massor av intellektuellt arbetande människor som rapporterar snarast bättre funktion med LCHF.
  Ett exempel är minnesmästaren Mattias Ribbing som fann att han klarade minnestävlingar bättre med LCHF eftersom han då slapp koncentrationsdippar av blodsockerfall.

 18. 118
  Professor Göran säger

  @ illvilliga-bloggen:

  Hjärnkapaciteten lär bli 25% bättre på strikt LCHF dvs. då man befinner sig i ketos och när hjärnan i huvudsak anvädner ketoner som bränsle. Jag tycker mig märka detta på mig själv eftersom mitt jobb är vad man i huvudsak kallar intellektuellt. Vid 66 års ålder har jag aldrig upplevet samma tankeskärpa som idag.

  Som jag brukar säga: ”Kolhydrater gör att hjärnan klibbar ihop!” Altzheimer, demens och allmän tröghet har tydliga kopplingar till kolhydrater.

 19. 119
  LCHF-Bengt säger

  @ illvilliga-bloggen

  Min hjärna arbetar helt klart bättre med lchf, I jobbet som snickare gäller det att hålla reda på massa olika byggnadssteg, och ha ritningen i huvet kan man säga, mäter och kapar material hela dagarna. Det som är så positivt nu, är att det är ytterst sällan det blir någon felkapning, fast man jobbar 10 timmar, det blir liksom aldrig slut på orken mer,
  Den som säger något annat, vet inte vad det innebär att vara i ketos.

 20. 120
  ragnhild säger

  #119
  Så märker jag med lchf – ketos ell. inte ketos – men ja, spesielt när du är i ketos 🙂

 21. 121
  Vox Humanae säger

  I går drack jag 5 koppar kaffe med grädde. Idag ett stekt ägg till frukost. På eftermiddagen skulle vi äta surströmming. Jag åt av artighet, för jag var inte ens en liten gnutta hungrig. En stor anledning till att lchf ger bättre hjärnkapacitet är att man inte ständigt behöver tänka på att man är hungrig och hur man ska få i sig mat om 3 timmar.

 22. 122
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Kul kommentar om ”felkapning”!

  Jag har ett väldigt gammalt hus som jag reparerat i stort sett själv under 15 år och en hel del felkapning har förekommit men inte på senaste tiden.

 23. 123

  @ LenaK:
  Nu uppdateras den i allafall 😀 – https://www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp–Sjal/Kolhydratproblem/

  Undrar vem denne Stålfarfar är 🙂 Försöker dra mej till minnes om någon med det nicket är och kommenterar i bloggarna man följer… (ja, jag är nyfiken jag vet hihi…)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa