Fråga doktorn om diabetes

Nästa vecka, den 14/11 är det internationella diabetesdagen. Då har Fråga Doktorn direktsänt program om diabetes. Man kan maila in frågor till programmet i förväg, på  fragadoktorn@svt.se.
Maila dit, diabetiker, och berätta om era hälsovinster med LCHF! Och fråga vad Diabetesförbundet och diabetesbehandlaretablissemanget gör för att utvärdera LCHF-kost vid diabetes.
Berätta om att det finns ett alternativt diabetesförbund: Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS, som har ett positivt intresse av LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Jon Jonsson säger

  Hej
  Jag skickade in denna fråga.
  Hoppas de besvarar den.

  ”Hej Fråga doktorn!

  Jag uppfattar att många forskare och läkare anser att man bäst behandlar diabetes med att äta mycket små mängder blodsockerhöjande mat.

  Vad jag förstår så finns det inte heller några vetenskapligt korrekta studier som säger att fett som tex grädde och smör är skadliga.

  Hur ser ni det, kan det vara så att det skulle kunna göras betydande hälsoförbättring hos diabetikerna om man informerade om att man ska minimera kolhydratintaget och öka fettandelen i maten?

  Mvh
  Jon Jonsson”

 2. 2
  Lars Pekkala säger

  Jag har skickat följande mail till Fråga doktorn:

  Hej,

  Jag är en kille på 69 år.

  Har varit diabetiker sedan 1994.

  2006 läste jag Annika Dahlkvist blogg om LCHF och fick en rekommendation att läsa en bok, “Ät dig ner i vikt” skriven av Sten Sture Skaldeman.

  När jag läst den bestämde jag mig för att prova den kosten.

  Jag hade då tagit insulin i ca 7 år och tog sammanlagt drygt 50 enheter/dygn.

  Under 2 dagar fasade jag ut mitt insulin och har inte behövt något insulin sedan dess.

  Det jag inte förstår, är varför läkarvetenskapen har så svårt att ta till sig denna enkla behandling och att rekommendera den till diabetiker.

  Jag vet att motiveringen brukar vara att det finns ingen lång forskning/studie som säger att det är bra, vilket jag betraktar som struntprat. Jag har inte sett någon fristående studie som säger att insulinsprutor är bra heller, tvärtom, läkarna brukar tala om naturalförloppet, man blir bara sjukare med åren.

  För mig har det blivit tvärtom, jag har fått enorma hälsoförbättringar. Från att haft mörka fläckar på mina ögonbottnar till att fått mina ögon helt friskförklarad av läkare.

  Mina hälsprickor som var såriga har läkt helt, dom är som barnrumpor.

  Mitt Kolesterol som låg på nästan 13 har sjunkit till 7,4 utan medicinering och sjunker förmodligen till bättre värden.

  Värk i axlar och nacke efter en arbetsplatsolycka, har nästan försvunnit helt.

  Jag förstår att det är läkemedelsföretagen som har lagt kartan för denna sjukdom, nu stämmer inte alltid kartan med verkligheten, därför följer jag verkligheten och inte kartan.

  Jag anser också att jag sparat massor med pengar åt mitt landsting med att sköta min diabetes på detta enkla sätt.

  Ni får gärna läsa upp detta mail i ert program………..om ni törs.

  Mvh

  Lars Pekkala

 3. 3

  Kommer ihåg det reportage som sändes i fråga doktorn 2006 (?) om ”karlshamns lasaretts” diabeteskost (Vesti Nielsen) och reportaget var helt underbart! Dock inga kommentarer den gången av dom två leende programvärdarna.

  Hoppas verkligen dom har mera mod och kunskap denna gång och kanske inte alls för mycket sneglar på dom kostråd till diabetiker som snart offentliggörs av SoS, för dom verkar köra två linjer helt enligt SBU-utredningen senast! Dom bör mera snegla åt det program som sändes i Vetenskapens värld för några veckor sedan! 😉

 4. 4

  Se på exemplet Pekkala! Strålande och så mycken hälsa Dr Dahlqvist och andra kostföreträdare initierat på senare år och sen även förstås en jättestor bonus med alla vårdpengar som kan användas till annan vård.
  Just den här ekonomiska aspekten nämns alltför sällan och det är viktigt i dessa tider då vårdpengarna inte verkar räcka till! Prioriteringarna hade fått vara än tuffare än vad dom nu är idag.

 5. 5

  Som tack för att man sparar in kostnader för insulin och annat så drar de in provstickorna, eller i alla fall drar ned antalet kraftigt 🙁

 6. 6

  Lars Pekkala – Det var ein fin historie! Jeg håper de leser den opp i programmet på TV! 🙂

 7. 7

  Jag hoppas att många fler diabetiker typ 0 skyndar sig och skickar in sina berättelser till Fråga Doktorn så programledarna inte kan bortse från den naturligaste behandlingen av diabetes.

 8. 8
  ragnhild säger

  LenaK 🙂

  Fra denne dr. Annikas blogg skulle det kunne bli mange. Jag hoppas det med.

 9. 9

  Det behövs sådana här framgångshistorier. Gärna många.
  Var det inte ngn förening i Stm som bröt sig ur och blev LCHF-vänliga?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jo StorStockholms DiabetesFörening, SSDF, blev uteslutna ur Diabetesförbundet, och har tillsammans med flera andra bildat förbundet DiOS. De är klart LCHF-positiva.

 11. 11

  Hej Annika

  Var på en föreläsning igår som hette ”Diabetes och fysisk Aktivitet” med Peter Adolfsson Överläkare på SU och Stig Mattsson Dietist Falu Lasarett.

  Jag blev häpen. Här rekommenderades det stora mängder kolhydrater i form av enkla snabba kolhydrater. 80% av åhörarna var knappast elitmotionärer!!! I mitten av föreläsningen kom det in lite smygreklam för en ny bar som ska hjälpa oss diabetiker att hålla sockret högt och jämt under motion. Bara att pumpa in mer insulin. Fy f….n säger jag bara!!!! Sen försökte man prata om detta problem som ví har idag, när det gäller de snabba kolhydraterna, då tar Peter Adolfsson fram ett exempel på att en sockerbit är en bra hjälp istället för stjälp vid kraftig motion. Inte bättre att dra ner på insulinet, käka något långsammare kolhydrater såsom nötter? Nej, då kände jag mig mer som en häxa på 1700 talet som kokat ihop något skumt.

  Var fanns pastan, cornflaksen och frallorna på Stenålderstiden? Fanns det barer med majs sirap också? Visst fanns det honung och annat sött men väldigt begränsat.

  Under pausen serverades det frallor lika vita som papper…

  Jag kan bara säga att efter 3 år med mindre kolhydrater, äter vid hög prestation och fyller på när kroppen säger till, så har mina kolesterolvärden blivit normala, jag har en normal hälsosam vikt och sprang halvmaran på 1.35 vilket gör mig stolt då jag är typ 1 diabetiker, kvinna och snart 40 . Mina hormonvärden är normala och mitt HBA 1 c är helt inom ramen, vilket det inte har varit innan. Vad mer krävs? Dessa två herrar talar om att man kommer tappa en hel del muskelmassa på kuppen om man drar ner på kolhydraterna, jag gjorde en fettmätning och den visade snarare på att min muskelmassa ökat, fettvikten minskat! Förklara detta? Vad ligger bakom detta. Att vägra inse? Lyssnar ni på folk? Jag blir mörkrädd då jag är säker på att här ligger många lik begravda…

  Jag blev väldigt ledsen när jag hörde denna föreläsning, främst för att majoritet kommer gå hem och käka vit pasta och ställa till sin diabetes, starta den onda cirkeln. På kuppen får vi fler följdsjukdomar. Vad krävs? Inte dags för förändring snart. Dessa kostdirektiv fungerar inte!!!!

  Jag är i mitt livs form och har aldrig mått bättre!

 12. 12
  Helena Hesselmark säger

  På vad sätt är detta nya diabetesförbund LCHF-positiva och var kan man läsa om det?

 13. 13
  Pre-diabetiker säger

  TV-programmet Fråga Doktorn ikväll – Ska bli intressant att se och höra om diabetes. Kanske blir det några ”feta” kostråd!
  https://svt.se/2.102077/fraga_doktorn

 14. 14
  LCHFvän säger

  Jag tittar just nu på TV-programmet Fråga Doktorn och blir mer och mer häpen!

 15. 15

  Återigen dyker det upp en typ från Babels hus i Västra Flemingsberg. Jag kommer att tänka på Sagan om ringen där man drog fram orcher i gruvor. Dom har nog en liknande gruva under det berget. Tänker på Rössner och Hellenius som också kommer därifrån.

 16. 16
  Jon Jonsson säger

  Efter att ha sett programmet tänker jag,
  vi måste göra hela jobbet själva, det finns ingen draghälp att få från ”Fråga doktorn”.

  Fantastiskt att man sitta och säga att det är bra för en diabetiker att ha lågt blodsocker och en stund senare säga att medelhavskost med spagetti är bra diabetesmat.
  Lchf avfärdade man på någon minut med att blodfettera blir dåliga och att långtidsstudier saknas.
  Att det inte finns vetenskapligt korrekta långtidsstudier som visar att någon annan kost är bra nämndes inte. Inte heller att triglyceriderna blir bra med lchf och att man också får bra kolesterolvärden mätt med de modernare apo-testerna.

 17. 17
  LCHFvän säger

  Håller med dig Jon, någon draghjälp lär diabetiker inte få från TV-programmet Fråga Doktorn.

  Jag tyckte riktigt synd om kvinnan som drabbats av dålig syn, och mannen med nervskador i fötterna…

 18. 18
  margaretha säger

  kvinnan med sockerberoende hade helt säkert blivit hjälpt med lchf programmet var under all kritik brukar inte se det är andra avsnitt lika dåliga.

 19. 19

  Ledsamt…dom vågade inte(kunskapsbrist?) och därmed ett intetsägande program. Vetenskapens världs program om diabetes för några veckor sedan var bra mycket bättre och mer rakt på sak!
  Här handlade det mer om att man skulle ”unna” sig och då uppstår ju ev. fotproblem vilket nu ”killen” från Blekinge berättade om….

  Istort så valdes det att fortätta med nuvarande verktygslåda…… dvs. läkemedel och läkemedel…..

  Märkligt ändå, när nu SBU kom fram till att nuvarande kostråd duger med frågetecken kring enär studieunderlaget är bristfälligt och sen är motsatsen low carb också använtbart(vetenskapligt).

  Får man nu fotproblem så borde ju än mer kostrådgivning vara obligatorisk…… eller…..

 20. 20
  anhörig säger

  Föga imponerande av ”Sveriges största hälsoprogram i TV””! Problem i samband med sockersjuka typ 2 fjantades bort av alla tre i studion på ett påklistrat glättigt faktiskt lite stressat sätt. Naturligtvis känner man till vilka hälsovinster många diabetiker har gjort efteromläggning till LCHF, men man sopar detta under mattan. 😉 Det kan inte ha undgått varken programledare eller närvarande läkare om det som framkommit om kolesterolmyten och fuskstudierna/mytbildningen kring mättat fett. Intresset att låta någon berätta om sina erfarenheter i ”Sveriges största hälsoprogram i TV”. finns helt enkelt inte.
  Tror jag!

 21. 21
  Maggan A säger

  Det var det mest intetsägande jag sett på länge. LCHF var ”elefanten i rummet” som alla var medvetna om men som ingen ville tala om, utan man smög likt katten runt den heta gröten. Ett rejält lågvattenmärke och fullständigt värdelös info för alla både gamla och nya diabetiker.

 22. 22

  Vad är anledningen till att man osynliggör / nonchalerar LCHF på detta flamsiga och ytliga sätt? Tror programledarna på fullt allvar att det inte märks 😉

 23. 23

  Blir irriterad av att programmet slinker undan så här lätt. Sen till programledaren som är gravt överviktig! Hon är ju verkligen inte något bra exempel på en som ska leda ett hälsoprogram.
  Snygg kvinna för övrigt och med en viktminskning på 50-60 kg skulle hon både se ut och må fantastiskt.

 24. 24

  Den här veckan har jag läst ”Forskningsfusket!” och senaste numret av ”Land”, där Suzanne Axell/Gunilla Hasselgren, (som besvarar läsarnas frågor om hälsa i samma tidning), höjs till skyarna som programledare för ”Fråga doktorn”.
  Som grädde på moset såg jag dessutom måndagsprogrammet av just ”Fråga doktorn”, där LCHF och diabetesproblematiken tramsades bort, vilket kändes rakt genom TVrutan.
  Rätt eller fel men jag får en mycket stark känsla av att ”Land” och ”Fråga doktorn” råkar ha samma sponsorer. Kan det möjligen handla om livsmedels- och läkemedelsindustrin 😉 Någon som vet?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Helena Hesselmark 11/11 19.16, Jag har pratat med styrelsemedlemmar i DiOS som är positiva till LCHF. Jag skrev också om en skrivelse de gjort till NDR: https://annikadahlqvist.com/2011/09/16/mat-vid-diabetes/

 26. 26
  Maud Johansson säger

  Även jag såg tramsprogrammet ”Fråga doktorn”. Synd, jag kunde ha gjort nå´t annat istället. När man som jag har kunskaper i kostfrågor och lyssnar på ”tramset”, förstår jag att det även på andra områden (där jag inte är insatt) förekommer okunnighet.
  Maud

 27. 27

  Maud, Håller med om benämningen tramsprogram. Jag gick in på ”Fråga doktorn” och frågade hur det kommer det sig att diabetiker som ätit sig medicinfria efter kostomläggning till LCHF inte släpps fram i ”Fråga doktorn” och hänvisade till Annikas och Andreas bloggar.

  Jag påmide om att Socialstyrelsen för flera år sedan godkänt att lågkolhydratkost för behandling av diabetes/övervikt är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet: och bifogade länken

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=socialstyrelsen_lchf_%C3%A4r_i_%C3%B6verensst%C3%A4mmelse

  samt uppluste om att den kostintresserade delen av Sveriges befolkning numera vet att mättat fett är hälsosamt och att det är snabba kolhydrater som är hälsovådliga.

  Jag skall även skriva till tidningen ”Land” där paret Axell/Hasselgren glorifieras i senaste numret.

  Jag tror att det har betydelse att Axell/Hasselgren/Rydén blir medvetna om att det finns lyssnare/konsumenter som är medvetna om att de sitter och tramsar i TV 🙂 Det som känns bra att man tillvaratar sina demokratiska rättigheter och säger ifrån.

 28. 28
  laila andersson säger

  Hej! Kan man ha diabetes utan törst?

 29. 29
  Pre-diabetiker säger

  laila andersson Skrev:

  Hej! Kan man ha diabetes utan törst?

  Jo, det kan man. Mät ditt blodsocker själv eller gör ett läkarbesök, kanske distriktssköterskan kan kolla åt dig, i stället för vårdcentralen.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 laila andersson:
  Det är när blodsockret går över 8 någonstans, beroende på personens njurtröskelvärde, som njurarna börjar utsöndra socker, och då följer vatten med, och ger stora urinmängder, och då blir man törstig pga vattenunderskott.
  En diabetiker blir alltså inte sjukligt törstig om inte blodsockret är högt, men den är ändå diabetiker.

 31. 31
  Kjell säger

  Hej, hade höga socker/blodfettsvärden hösten 2017, men valde att lägga om kost och minska kolhydratintaget. Jag vägde mig innan kostomlägget och märkte att jag minskat med 15kg utan att jag vetat om det. Idag 3-4 mån senare har jag minskat ytterligare 16 kg. Har också kunnat gå ned på blodtrycksmediciner samt att långsocker och blodfetter ser annorlunda ut. Halvering av hba1c. Nu till frågan under natten och dagen riktigt skapliga blodsocker värden i regel inom gränserna men fastevärdet på morgonen vill gärna ligga lite högt, har mätt på natten och verkar ok innan jag tar levaxin kl5 på morgonen ,mäter fastevärdet efter levaxin intaget. Höjer levaxin blodsocker?

  Tack för svar.

 32. 32
  Claes Stenhede säger

  Hej! Mina fasteblodsockervärden, obehandlade, är omkring 9. I höstas var jag inlagd på sjukhuset i Verona (jag bor i Italien) omkring en vecka för en prostataoperation. För att minimera antalet toalettbesök åt jag mycket litet två dagar innan operationen och inget alls under operationsdagen. På kvällen visade en blodanalys (mätsticka) ett värde på 6.

  Under den vecka jag var inlagd gjordes totalt 12 mätningar, en på morgonen innan frukost och en annan strax före middagen. 10 av dessa visade mellan 5 och 7. En mätning, gjord en halvtimma efter två apelsiner visade 12 och en annan, för nära lunchen, 9. Således, de flesta värden nästan normala.

  Men jag har inte lyckats repetera dessa hemma. Diabetesläkaren avfärdade det med att man inte kan jämföra mat på sjukhus med mat hemma men det är ingen tillfredställande förklaring. Den kanske stora skillnaden var att jag åt betydligt mindre än normalt, jag struntade i allt bröd och pasta och åt bara det lilla stycke kött eller fisk med medföljande grönsak, typ spenat.
  Hemma har jag ätit ungefär detsamma, men mer, och resulterande i högre värden. Det kan nämnas att jag är 76 år, har varit diabetiker sedan 1980, synen är bra, knappt någon plack, i synnerhet inte runt hjärtat. Inga diabetessår men jag har förlorat en del av känseln i fötterna. Läkarna kan inte avgöra om orsaken är diabetes eller min, sedan femtio år, dåliga rygg.

  Fråga 1. Vad kan denna blodsockerminskning bero på och hur göra den permanent?
  Fråga 2. Hur skall man få ner blodsockret? Hela tiden i ketos eller så lite kolhydrater att man inte riktigt når ketos, med förhoppningen att kroppen först och främst förbränner lagrad glykos och sedan den lilla mängden av tillfört socker.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  32 Claes Stenhede
  Ett förhöjt fasteblodsocker lär bero på insulinresistens. Vid insulinresistens producerar bukspottkörteln mer av hormonet glukagon som leder till glukoneogenes (nytillverkning av glukos i levern)
  Under fasta minskar insulinresistensen och fasteblodsockret går ner. Det var kanske det som hände under sjukhusvistelsen?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa