Mat vid diabetes

Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS, har kommit med ett pressmeddelande idag:

 

 PRESSMEDDELANDE                              Stockholm 16 september 2011

 Staten bör finansiera oberoende koststudier

 Maten är en av grundpelarna för svensk diabetesbehandling. Cirka 25 procent av typ 2-diabetikerna har enbart kostbehandling. Socialstyrelsen anser att mat är så viktig vid behandling av diabetes att diabetesriktlinjerna kompletteras med en vägledning om vad man bör äta.

 Men dagens kostråd vid diabetes vilar på bräcklig vetenskaplig grund. Det konstaterade SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, våren 2010 efter sin granskning. Det var första gången en myndighet tog bladet från munnen angående bristen på evidens och vetenskaplighet på området.

 Bristen på vetenskaplighet belystes på ett intressant sätt i Vetenskapens värld, SVT, 12/9, som handlade om mat med mindre kolhydrater och mer fett, LCHF, vid diabetes. Där framkom hur lite pengar staten satsar på långsiktiga matstudier samt det ointresse vissa forskare visar att forska på andra kostmodeller än dem som de själva förespråkar.

Därför kräver DiOS:

Att staten finansierar oberoende, långsiktiga, breda kliniska studier på olika kostmodeller för personer med diabetes

Granska och jämför GI, LCHF, mindre strikt lågkolhydratkost, medelhavskost, traditionell tallriksmodell med mera, för goda och säkra resultat. Detta krav framförde Storstockholms Diabetesförening (medlem i DiOS) redan 2008. Nu måste regeringen satsa mer resurser på behandlingsforskning!

 Att Nationella diabetesregistret, NDR, registrerar uppgifter om vad diabetiker äter 
Det blir naturligtvis inte vetenskapligt relevant att registrera mathållning på samma sätt som uppgifter som mäts enligt en standard. Men på sikt kan det ge en fingervisning om hur maten påverkar hälsan vid diabetes och ge utgångspunkter för vidare forskning. Redan i dag registrerar ju NDR motionsvanor som inte heller mäts enligt en standard. DiOS framförde det här förslaget till NDR redan i maj.

Patrik Sundström                                                             Anders Lönnberg
Ordförande                                                                     Vice ordförande
Diabetesorganisationen i Sverige                                      Diabetesorganisationen i Sverige

Vid frågor, kontakta:
Anders Lönnberg, vice ordförande i DiOS, tel 070-999 81 11
Eva Lagging, ledamot i DiOS styrelse, tel 070- 680 55 35

Comments

 1. 1

  Bra där! Det är ju skamligt att de flesta diabetiker lever efter råden i läkemedelsbolagens foldrar (som varken har ordentlig vetenskaplig grund eller är opartiska), såsom Bayers broschyr ”Mat vid Diabetes”
  Roligt att se att DiOS vill ha studier på bla. LCHF

 2. 2
  Jon Jonsson säger

  Helt statligt finansierade studier skulle vara ett viktigt steg.
  Men man måste fortsätta att ha koll även på statliga studier.
  Frestelsen för läkemedels- och livsmedelsindustrin att lobba och påverka kommer att vara stor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa