Ska man göra nåt?

Jag har idag fått flera signaler om att folk blivit upprörda/oroliga/arga för Expressens artikelrubrik om att jag blivit sjuk av min diet.
Det är ju en upprörande lögn, eftersom jag var riktigt sjuk på fettsnål kost, och blev frisk sedan jag övergick till LCHF. Vad ska jag/ni göra? Maila Expressen och påpeka felaktigheten? Maila Anna Bäsén som är vetenskapschef på Expressen och borde ha ansvar för deras medicinska budskap? Ska vi verka för köpbojkott av Expressen som hetsar så mot LCHF, och använder negativa LCHF-rubriker som lockbete för lösnummerköpare? De bör ju iaktta en pressetisk princip att inte lura läsarna med osanna uppgifter, som gör människor sjukare.

Comments

 1. 101
  Frågande säger

  Hej!
  Har nyligen börjat äta enligt LCHF och har några frågor.
  Jag har varit starkt kritisk till denna kosten, dels pga mitt yrke då jag alltid sagt att ”mättat fett ska undvikas etc etc”. Jag har én bakgrund då jag haft kontroll på maten (anorexi) och varit ”mkt fett skrämd” och levt på minimaliskt med fett och istället mkt grönsaker, frykt och fullkornsprodukter tills en dag nu då jag känner att det är för mycket som inte fungerar i kroppen. Jag är trött, lättirriterad och mycket pga av min mage som krånglar och är uppblåst ständigt och jämt. Jag är liksom inte nöjd och så trött på att tänka på maten.
  Även problem med ångest och oro och är ordentligt trött på detta och sökte då mer kunskap i att se om kroppen kan bli mer nöjd och ffa hjärnan av en annan kost som fungerar i längden.

  Läste då ett inlägg om alla hälsovinster med LCHF kost och kände, okey nu kör vi!Har inget att förlora även räsdslan fanns där med att skapa ett nytt ”hjärnspöke med kosten och tankar på vad jag får äta” Men jag har redan märkt att jag varit så mycket bättre i magen och tycker jag kan äta nu utan att tänka efter så mycket men har ändå några frågor:

  1. Äter fet fil med keso och nötter på morgonen och undrar om det är farligt att äta för mkt nötter då jag även till kvällen ofta ta en mugg fil/yoggi med keso o nötter tillsammans med ägg, tonfisk, lax etc?
  Kan de bli för mycket mejeriprodukter?
  Hittat bra recpt på LCHF bröd med ägg/keso som jag ersätter brödet med till morgon fikat och som mellanmål och de bli mkt ost till detta.
  2. Stämmer de problematik jag känner att man mår bättre tro du? Har du haft patienter som upplevt sådana hälsovinster?
  3. Folk i min närhet tro ju att detta är en ”diet” men jag försöker förklara att det är ett sätt för välmåeende opch välbefinnande och betyder inte enbart viktnedgång utan att kroppen hitta ”sin balans” istället. Tolkat det rätt?
  4. Jag behöver inte vara jätte rädd för att jag ska öka konstant i vikt nu då jag gått över till denna kosten? Även att jag behöver öka så tro man ju nu ibörjan att man blir som en elefant efter en månad på denna kosten även om hjärnan och allt jag läser säger emot men ville ändå ställa mina frågor till er som vet mer!
  Jag äter ju inte detta för att gå ner i vikt utan för att se om jag kan må bättre och få ett bättre förhållningssätt om du förstår vad jag menar.

  Tusen tack på förhand och en stor eloge till dig som står upp för din tro !!

  MVH
  Sara

 2. 102
  Annika Dahlqvist säger

  Frågande, 1. Din frukost låter utmärkt, men man ska förstås inte äta för mycket av någonting. Du får bedöma med ögonmåttet vad som är lagom mängd nötter.
  Yoggi låter för mina öron som en sockersötad produkt? Vi vill inte ha socker i maten.
  Mejeriprodukter är bra, men det ska förstås rymmas även annan mat inom det matbehov du har.
  2. Det är massor av personer som har rapporterat hälsovinster med magen av LCHF. Och de vinsterna kommer ofta fort.
  3. Ja, Det är en kostomläggning för resten av livet. Återgår du till den gamla kosten kommer alla sjukdomar och krämpor tillbaka.
  4. Du får ställa in matmängden med ledning av hunger och vikt. Man får vara medveten om att matmängden går ner till ungefär hälften, eftersom fett är dubbelt så energitätt som kolhydrater.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa