Ska man göra nåt?

Jag har idag fått flera signaler om att folk blivit upprörda/oroliga/arga för Expressens artikelrubrik om att jag blivit sjuk av min diet.
Det är ju en upprörande lögn, eftersom jag var riktigt sjuk på fettsnål kost, och blev frisk sedan jag övergick till LCHF. Vad ska jag/ni göra? Maila Expressen och påpeka felaktigheten? Maila Anna Bäsén som är vetenskapschef på Expressen och borde ha ansvar för deras medicinska budskap? Ska vi verka för köpbojkott av Expressen som hetsar så mot LCHF, och använder negativa LCHF-rubriker som lockbete för lösnummerköpare? De bör ju iaktta en pressetisk princip att inte lura läsarna med osanna uppgifter, som gör människor sjukare.

Comments

 1. 1

  Jag tycker att många ska skriva till Anna Bäsén och Expressens chefredaktör. Det var inte så länge sen som Anna Bäsén själv slog ner på LCHF dessutom:
  https://annikadahlqvist.com/2011/07/02/anna-basen-mot-lchf/
  https://www.expressen.se/halsa/annabasen/1.2479855/lev-som-en-smal-manniska-och-ga-ner-i-vikt-for-gott

 2. 2
  Mikael Isaksson säger

  Kan man inte stämma för förtal? Det hade jag gjort om möjlighet fanns!
  Tycker det är skandal att dom får hålla på och skriva hur som helst utan att det får konsekvenser!
  Sen borde du nog bli lite mindre godtrogen och ha mindre med media att göra i fortsättningen, verkar inte som dom är ute efter att göra dig några tjänster!
  Vi behöver inte kvällspressen för att sprida budskap om Lchf, det går av sig självt!
  Helt otroligt så mkt som hänt bara på dom 3 åren jag levt enligt Lchf!! =)

  Stå på dig Annika! Vi är många som stöttar dig och fler och fler blir vi!

 3. 3
  Bernt Östlund säger

  Du borde stämma för förtal. Om man har diabetes påverkar det körkortet med krav på läkarintyg. Det är skäl nog att reagera på diabetespåståendet tycker jag.
  Jag har diabetes 2 sedan 6 år men har aldrig gjort glykosbelastningstest, är det vanligt att man gör det för att konstatera diabetes.

 4. 4
  ragnhild säger

  Dr. Annika – hva om du går tilbake og leser hva Erik Kilborn ga deg av råd (i våras tror jeg det var). Jeg tror ikke du trenger dette.

  Lchf forøvrig går for egen maskin fram. Vi er blitt for mange. Men jeg savner leger som (om de finnes) står fram og hjelper til med budskapet om denne livs-stilkosten som fremmer, og revolusjonerer folks helse. Leger som ikke bare driver forskning på ”molekylstadier” hvor det kommer til å ta 20 – 30 år (minst) til før det blir oversatt til handling og veiledning om matnyttig kost for langt flere. Mvh.

 5. 5

  har redan bojkottat Expressen i många år just pga deras lögnaktiga slaskjournalistik som bäst kan jämföras med dyngbaggar, De gillar att rulla runt med skit! Tyvärr är Expressen inte ensam om detta.

  Men de kommer att få stå där med dumstruten på huvuvdet tillsammans med alla andra LCHF-motståndare när verkligheten kommer ikapp dem. Bojkotta hela högen precis som vi bojkottar Becel!

 6. 6

  Det går inte att få rätt mot dessa skittidningar Annika. Själv köper jag inte dessa lögner sedan 3 år tillbaka. Använd din blogg för info, ditt jobb och föreläsningarna. Vi LCHF are ökar ständigt hela tiden.

  Kramisar

 7. 7

  Bojkott av expressen för evigt!

 8. 8

  Hej Annika,

  En sådan uppenbar ”tidningsanka” stärker LCHF och även ditt ”varumärke”.

  Du behöver inte gå i svaromål på alla dumheter, ibland kan det vara bra (och skönt) att låta andra göra det jobbet. År 2005 var du relativt ensam i frontlinjen, det är du inte längre. Enligt demoskop finns nu också en hel liten armé på två miljoner svenskar som upptäckt fördelarna med LCHF.

  Idag är det snarare meningsmotståndarna som är utan ”ammunition” och varje gång de lämnar sina ”bunkrar” är de värnlösa..Tänk dig tanken att befinna dig på andra sidan, att försvara något som du vet är fel, som saknar stöd och förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet. En ruggig tanke.

  Margareta Lundström formulerade det bra i sin kommentar på KOSTDEMOKRATI.se:

  ”Tack GT, Expressen och Kvällsposten!

  Jag skulle vilja framföra min tacksamhet till ovanstående tabloider för deras artikel om Annika Dahlqvist påstådda diabetes. En folkupplysning av bästa sort. Den om något har tjänat LCHF-rörelsen. Det har genererat så mycket intressanta och kunniga inlägg på nätet i ämnet. Jag har inte lärt mig så mycket på länge.

  Får man lov att önska mer av liknade artiklar. Gärna med Professor Marcus han är ju alltid lika underhållande i sin roll.”

 9. 9

  Du bad om tips, här är några, du får anamma de – om några – som du tycker är bra!

  Om du skriver en insändare – av något slag – relatera den då till forskning.

  Det citat som ska ha kommit från dig och som mest poängterades i media/artiklarna var att du ska ha sagt att du inte bryter ned socker så väl. Detta tyder på diabetes – åtminstone enligt kommentarer hos bl.a. Kostdoktorn, vilka är mer väl insatta än jag. Du måste i en ev. insändare då problematisera detta uttalande. Om du har sagt det – vad menade du egentligen med det?

  Är det inte istället så, vilket kommenterats såväl hos dig som hos Kostdoktorn både nu och vid tidigare diskussioner om glukosbelastningstester (och som jag i tidigare kommentar lade in länkar till – se även nedan), att personer som äter reducerat intag av kolhydrater blir mer känsliga för kolhydrater/glukos/socker, och därför får en slags ’chock’ när de får i sig så mycket socker på en gång, och därför är provsvaren så mycket högre och också under så pass lång tid. Likaså, att glukosbelastningstest är inget som personer som äter kolhydratreducerat egentligen ges rådet att göra, då testerna inte är anpassade för dem, utan är anpassade för personer som äter den av Livsmedelsverket m.fl. rekommenderade kosten, med bl.a. mycket kolhydrater.

  Du borde också skriva om att samtliga dina andra värden som bl.a. fasteinsulin är bra, samt att din insulinnivå efter olika typer av måltider osv. går ned ’som den ska’ och därmed visar att du inte har diabetes osv. Du svarade mig i tidigare inlägg mycket bra ang. min fråga om det kunde vara ’farligt’ att bli för känslig för kolhydrater, och om man kunde få alldeles för låg insulinnivå. Varför inte ta med något från ditt svar också. Då blir det ännu lättare att förstå skillnaden mellan om man äter mycket eller lite kolhydrater, och också lättare att förstå att det inte är farligt att äta lite kolhydrater och att inte insulinnivån kan bli så låg att den ’avsomnar’ helt, utan istället att den lätt aktiveras/väcks igen när man börjar äta mer kolhydrater, under förusättning att personens lever fungerar och man är frisk. Också att du enkelt beskriver hur levern tillverkar glukos och att vi därför inte behöver tillsätta kolhydrater ’utifrån’, hur denna glukos framförallt går till hjärnan och förser den med vad den behöver m.m. (som jag förstått det hela, kanske inte helt rätt, men jag tror du vet vad jag menar!).

  Därutöver borde du kommentera den undersökning som Pulun hänvisade till, och knyta även den till forskning. Hos Kostdoktorn i kommentar hittade jag denna länk till genomgång av den undersökning som – om jag förstått det rätt – Paulun hänvisade till. Här framgår tydligt att det är socker och industrifett som de har fött mössen med. Det är alltså bl.a. rent socker, soja, härdat kokosfett, m.m.

  https://www.marksdailyapple.com/does-a-high-fat-diet-cause-type-2-diabetes/#more-22728

  Några andra länkar (som jag ref. till i tidigare inlägg. OBS! den första talar felaktigt, som jag förstått det, om insulinresistens, men andemeningen är rätt, och den är intressant att läsa. Det finns säkert många andra, och också mer konkret forskning att referera till, vilket givetvis är mycket viktigt att göra).

  https://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/10/physiological-insulin-resistance.html

  https://www.kostdoktorn.se/diabetes/blodsocker-och-diabetes/glukosbelastning-gor-din-egen

  https://www.kostdoktorn.se/sockerchock

  PS. Svårt att egentligen ge råd om det är bra eller dåligt att skriva en insändare – av något slag. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Men samtidigt håller jag med dem som skrivit att detta ligger på gränsen, eller t.o.m. är ärekränkning, och något du egentligen inte borde låta passera. Men som alltid – one has to choose one’s battles! Bara du själv kan avgöra vad som är bäst för dig.

 10. 10

  I kommentar 116 hos Kostdoktorn refereras till att eskimåer har – nu för tiden – har svårigheter att
  känna av kolhydraterna och att därmed inte insulinproduktionen kommer igång (en tolkning att de så länge ätit så lite kolhydrater att deras insulinnivå – trots allt – blivit ’för låg’, och att den knappast längre går att ’väcka’ – igen som jag tolkar det). Kan vara intressant och viktigt att läsa inför ev. insändare.

  https://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes/comment-page-3#comments

 11. 11

  Det är sannerligen nutidens häxjakt på alla som förespråkar LCHF. Har själv fått känna på en del och mina erfarenheter blivit förminskade och rejält förvridna. Jag ska absolut skriva och påtala till tidningen och aldrig att de får en krona mer av mig. Bojkott är bra!

  Jag är ett stort tack skyldig till dig Annika samt en god vän som outtröttligt tjatade på mig att jag skulle börja äta LCHF, detta tillsammans gjorde att jag vågade sluta bli fettskrämd men jag trodde verkligen i början av den nya gudomliga maten att jag skulle få en hjärtattack och att mina blodådror skulle fyllas med fett coh jag skulle falla ner och dö. Så fettskrämd var jag. MEn dock hade jag inget att förlora ett helt liv med kampen om maten och vikten, så tack vare människors mod som du Annika vågade jag ta steget. Nu vittnar jag om mitt nya liv och märker hur fettskrämda alla är…

  Jag skriver till tidningen idag och påtalar dess vidrighet och berättar min historia. Vi borde bombardera dem med våra erfarenheter.

  Tack gode gud för mitt nya liv, nu är det ju riktigt skönt att leva.

  Nina

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild 22.25, Glukosbelastningstest är ovanligt. Det vanliga är slumpsocker, dvs det socker patienten råkar ha just då. Om det är högt så tar man ett fasteblodsocker och ett långsocker, HbA1c. Är de förhöjda får patienten diagnosen diabetes. Typ 2 om det är en vuxen person. Om det är ett barn eller en ungdom blir det akutremiss till barnkliniken redan vid första höga blodsockret. Då brukar det bli typ 1-diagnos.
  Glukosbelastning brukar mest bara göras på gravida.

 13. 13
  Anders_S säger

  Annika

  Du kan börja med att kontrollera vad du själv säger innan du anklagar andra för förtal. Senast för ett par dagar sedan skrev du ett totalt osanningsenligt påstående om att man skulle gå upp flera kilo i vikt efter några dagar med kolhydrater i kosten. Så länge du använder osanningar själv ska du kanske vara försiktig med att anklaga andra. Det är inte heller första gången du uttalat påståenden som du inte har någon grund till.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Anders_S, Det påståendet gäller för mig. Det kan gälla annat för andra. Var och en får prova som det passar den.
  Jag har ingen lust att experimentera mera med högt kolhydratintag i min egen kropp.
  Det är heller inte förtalet av mig som person som jag reagerar emot. Jag har fått ta så mycket stryk att jag är desillusionerad beträffande det.
  Det är förtalet av LCHF jag reagerar emot.

 15. 15
  Pre-diabetiker säger

  Jag instämmer med Annika, min våg visar ökad vikt med 1-2 kg om jag äter kolhydratmat, typ bröd, potatis, frukt, eller något med stärkelse/socker. Det märks på vågen direkt inom ett par tre dagar.

 16. 16

  Mejlade både Expressen och Aftonbladet i tisdags… tror jag det var.

  Som typ 1:a blir jag så upprörd när dom skrämmer andra diabetiker att inte våga börja äta LCHF. Frustration…usch!

 17. 17

  Till Pre-diabetiker,

  Den viktökning som du märker av efter ett par dagar med kolhydratrik mat beror till allra största del på något som även påpekats i tidigare kommentarer här på bloggen, nämligen att kolhydratmolekyler binder till sig vattenmolekyler. Om går från att vara mycket stikt med ditt kolhydratintag till att öka det så kommer mer vatten alltså att bindas i kroppen vilket märks som ett viktökning.

  Annika skrev i en tidigare kommentar att ”på några dagar av högkolhydratkost skulle jag lägga på mig avsevärd fettmängd i depåerna, särskilt på magen”. Detta låter inte så troligt i mina öron. En ökad vikt? Ja. Avsevärt ökad fettmängd i depåerna? Nej.

 18. 18

  Det handlar inte bara om lösnummer. Varken Expressen eller Aftonbladet lär gå ut med någon dementi. Expressen äger GIViktkoll.se och Aftonbladet Viktklubb.se, båda GI-orienterade viktklubbar.

  Stäm Expressen oavsett oavsett hur du tror att det går. Det handlar inte bara om din trovärdighet som person, utan även din trovärdighet som läkare, som de är ute efter att sänka.

 19. 19

  Jag tycker att du bör skriva en klargörande artikel.
  Aveh:s tips ovan är ju kanon

  Gör man inget en sån här gång så blir skrönan till sanning.
  Det folk minns är att dom har läst att du fått diabetes av kosten

  Jfr med eländet efter att Atkins gick ur tiden
  Efter illvilliga artiklar blir det till en sanning i folks medvetande att han dog fet och åderfölkalkad
  hur mycket man än försöker få fram sanningen i efterhand.

  Som du säkert förstår så åker ju vi övriga Lchf-förespråkare på att förklara hur det ligger till gång efter gång när sånt här sker.

  Vi behöver också en klargörande artikel att hänvisa till

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Josefin, Det är verkligen på min mage jag märker om jag har för mycket fettvikt i kroppen. Det är tydligen där kroppen vill ha fettet i första hand. Eftersom huden är eftergivlig, efter tidigare övervikt, så blir det fort en påse som hänger ner. Jag vill inte ha den påsen.

 21. 21

  Det är väl EXPRESSEN som annars har skrivit flera bra och positiva LCHF reportage (Elin Gunnarsson).

  Men jag tycker att rätt ska vara rätt. Dels är det en stor felaktighet att du har diabetes. Detta gör att människor som ligger i riskzonen kommer att akta sig för LCHF. Dels så verkar studien på möss inte vara något att koppla samman med LCHF.

  https://www.marksdailyapple.com/does-a-high-fat-diet-cause-type-2-diabetes/

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  Dufva, Det spelar ingen roll hur bra klargörande artikel jag skriver. Tidningarna tar troligen inte in den, och min blogg läser bara de redan insatta.
  Jag är också utnött och hudlös efter alla drev som bedrivits mot mig, så jag vet inte om jag klarar genomföra en stämning mot Expressen. Man kan säga att jag har gjort mitt, på gott och ont, och nu får andra ta diskussionen.

 23. 23

  Annika, om du inte vill ha den hängande påsen så finns ju plastikkirurgi!

 24. 24
  Amerikanen säger

  NEJ, NEJ & NEJ……och ett JA

  Annika,

  Du skall inte skriva någonting själv.

  Du skall inte göra några nya test

  Du skall inte gå i klinch med de här personerna som vill dig illa

  Däremot bör du ta kontakt med en advokat som skall stämma alla tidningar som hävdat att du har diabetes. Du bör också lämna in en anmälan mot den doktor/läkare/forskare som uttalande sig om din diagnos.

  Ta ett gott råd och ta inte den här fighten själv. Lämna över det hela till en advokat som ditt förlag bör betala. Jag tror du har mycket goda chanser att få rätt i det här fallet.

 25. 25
  Amerikanen säger

  En stämning är inte på något sätt arbetsam om du låter en advokat sköta den. Jag är helt säker på att både Expressen och GP gör upp i godo och du behöver aldrig ens yttra dig.

  En bra advokat sköter allt detta själv.

 26. 26

  Som sagt kräv i första hand att få skriva en utförlig artikel
  Det borde väl Expressen bara tycka är bra.
  Dom får ju upp försäljningen en gång till med samma nyhet då 🙂

  Lägg då alla korten på bordet om hur dina sockervärden såg ut innan lchf och jämför med hur det ser ut nu
  Alla dina värden sammantaget borgar vad jag förstår att du är längre ifrån en diabetesdiagnos idag än i ditt tidigare liv

  Ta med lite humor i artikeln där du jämför chockdosen av glukos du fick i testet med om en nykterist tvingas halsa en liter sprit på en gång eller en ickerökare tvingas röka 10 askar cigaretter på en kvart
  för att få fram det absurda i att dra slutsatser av glukosbelastningen för en lchf:are.

  Om inte dom vill dementera eller låta dig skriva en artikel..gå vidare och stäm dom.
  Det är isf det rätta att göra.

  Dom slår mot din trovärdighet som yrkesmänniska och hela lchf-rörelsen.
  oemotsagda skrämmer dom många som skulle må bättre av lchf ”tillbaka in i fållan” igen med sjukdom och förtidig död som följd

 27. 27

  Nu har jag gjort det – mailat Bäsén att jag aldrig mer kommer att läsa Expressen vare sig på nätet eller som papperstidning.

 28. 28
  Anders_S säger

  Annika

  Om du räknar bort vattnet du tar upp, vilket försvinner lika fort när du går tillbaka till LCHF, så är det en fysisk omöjlighet att lägga på sig så mycket utan att äta mer energi. Så nej, det stämmer inte för dig eller någon annan. Eller kan du i kampen för LCHF bryta mot naturlagar som termodynamikens första huvudsats?

  Sluta komma med osanningar så kanske fler skulle ta dig och LCHF på allvar och då skulle Expressen tappa intresset för dig.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  Anders_S, Du glömmer det ökade hungersuget som kommer som ett brev på posten om jag ökar kolhyhdratintaget. Det gör att jag troligen äter större matmängd vid ökat kolhydratintag.

 30. 30
  Anders_S säger

  Annika

  Har du ingen som helst kontroll över ditt matintag? Skrämmande! Tre dagar, eller vad det gäller, tror jag inte att du går under av… Skilj gärna på dina subjektiva mängder och verkliga mängder när du pratar. Dumt att vilseleda…

 31. 31

  Fick ”nyheten” tillskickad mig av orolig mor som tycker att jag borde vara försiktig med LCHF o att det är bättre att äta varierat… Eftersom jag inte sväljer allt med hull o hår, utan att först gå till källan o kontrollera sanningshalten, så blev jag inte ett dugg förvånad över denna tidningsanka…
  Har ätit sedan i våras o eftersom jag är oerhört sockerkänslig så äter jag så lite kolhydrater som möjligt. Har gått ner fem kilo, fått en ork o energi som motsvarar den jag är, och många av mina tidigare problem med mage o tarm har försvunnit helt. Att jag skulle sluta med denna kost är otänkbart… nu äter vi alla i familjen LCHF-kost med alla dessa positiva resultat som följd. Sonen går dessutom hotell- o restauranglinjen o har som examensarbete åtagit sig att anordna en temadag med LCHF.
  Underbart att du finns Annika. Fortsätt med ditt goda arbete, det är aldrig lätt att förklara det mest elementära för människor som inte vill ändra på sitt redan invanda leverne.

 32. 32
  Anders_S säger

  Tillägg: Om du skulle äta till din vanliga mättnadsgrad med 150g kolhydrater om dagen i tre dagar. Hur mycket skulle du gå upp (borträknat vattnet)? Flera kilogram skrev du om har jag för mig. Tycker du själv att ditt påstående var rimligt?

 33. 33

  Bäste Anders_S
  Fråga vilken LCHF are som helst så får du svar på dina frågor.
  Så fort man äter kolhydrater så går man upp i vikt.
  Prova själv kanske.

 34. 34
  Björn Hammarskjöld säger

  Anders_S
  Har du redan glömt termodynamikens andra huvudsats? Den om att verkningsgraden alltid är mindre än 100 %?
  Vid OK (Optimal Kost) / LCHF så kan kroppen variera verkningsgraden utan att du själv märker det och anpassa värmeförlusterna till hur mycket man behöver göra av med för att hålla sin normalvikt. Äter man sedan stora mängder kolhydrater går kroppen över i katastrofavvärjande tillstånd genom att försöka normalisera blodsockret. Insulin har många strängar på sin lyra för att normalisera blodglukosen. Ett av sätten kroppen har för att normalisera blodglukos är att omvandla glukos via AcCoA till polyacetat, även kallat mättat fett. Nio hopkopplade acetylgrupper kallas stearinsyra med 18 kolatomer, det vi gör stearinljus av.
  Då kroppen har låst in fetterna i ett stadigt kassaskåp och därmed inte kan användas som energikälla (insulinorsakad avstängning av fettnedbrytning) och glukosen försvinner/omvandlas till lagrat fett blir man hungrig för tidigt och av hungern tvingas man äta mera kolhydrater eftersom fettet är inlåst. Så ju mer kolhydrater man äter desto mer kolhydrater tvingas man äta på grund av hunger på grund av glukosbrist. Se bara på viktuppgång i Sverige liksom USA, allt beroende på att myndigheterna rekommenderar oss att äta mer kolhydrater som göder oss enligt den gamla hederliga kunskapen inom fysiologi, biokemi och hormonlära.

  Anklaga inte andra för lögn när du själv verkar helt okunnig inom området. Egentligen skulle jag inte offra tid på dig som verkar vara ett troll utsänd av Livsmedelsverket, men jag tycker att det är intressant att försöka få dig att förstå bakomliggande kunskap.

 35. 35
  Anders_S säger

  Conny

  I så fall beror det väl på att ni inte kan äta måttligt? Eller finns det någon annan förklaring som inte bryter mot termodynamikens första huvudsats?

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  Anders_S 10.08, Varför ska jag göra det? Någon annan, som har lust, kan väl göra det?
  Det är otroligt vad andra tycker att de ska bestämma vad jag ska göra.
  Jag tycker att det finns ett visst intresse i vilken glukosbelastningsvärde jag har på den kost jag äter, inte vad jag får om jag äter mera kolhydrater.
  Men det intressantaste är att jag har ett helt normalt blodsocker över dagen, utan mediciner, när jag äter LCHF.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  Anders_S, Du måste förstå att du diskuterar med människor som har överviktssjukdomen. Du får inte negligera den sjukdomens mekanismer, och skylla på bristande karaktär.

 38. 38
  Björn Hammarskjöld säger

  Vad gäller insulin, äter man litet kolhydrater så ställer pancreas betaceller om sin insulinproduktion till en klart lägre nivå för att spara energi. Utsätter man kroppen för en massiv kolhydratbelastning som en glukosbelastning innebär (75 g glukos löst i vatten) krävs ett klart större insulinpåslag än normalt.

  Det tar ungefär 2 h innan en cell har producerat ett protein från det att cellkärnan får signal att göra ett protein.

  Först ska cellen plocka fram DNAt i rätt kromosom, DNA-beroende RNA-polymeras ska läsa av rätt DNA-gen, RNAt transporteras från cellkärnan till cytoplasman, klippas isär och splitsas om till en kortare mRNA-molekyl son sedan ska rassla igenom ribosomerna som läser av RNA-koden och översätter och producerar en preinsulinmolekyl som sedan ska spjälkas i tre proteindelar, A-, B- och C-peptid för att sedan 2 A- och 2 B-peprider ska slås samman till en insulinmolekyl.

  Enligt Annikas blogg så sjönk hennes P-glukos snabbt efter 2 h när hennes insulinproduktion kommit igång igen. Till och med att P-glukos sjönk till 3 mM, alltså under hennes normalvärde på mellan 5 och 6.

  Så Annikas insulinproduktion är det inget fel på! Det är bara okunskap hos vårs stora professorer som kan få ett normalt insulinsvar på en toxisk mängd glukos att vara lika med diabetes!

  Betänk att om hon väger 70 kg så innebär ett P-glukos på 5 att hon har 5 g glukos i hela sin blodmängd. Att då ge 75 g glukos och om det skulle tas upp omedelbart så hade hennes P-glukos stigit till 80 och hon hade varit död två gånger om, mer än 30-50 i P-glukos dör man av i akut glukosförgiftning.

  Så det är ingen insulinresistens vid LCHF, det är fysiologiskt normal mängd insulin som till en början inte räcker helt då man utsätts för plötsliga, onödiga och ofysiologiska/toxiska kolhydratöverbelastningar.

  Annika har inte diabetes!

  Annika får igång insulinproduktionen efter 2 h, helt enligt kunskapen om hur lång tid det tar att producera nytt insulin, så att hon till och med får en reaktiv sänkning av glukosnivån, precis som hon skulle få om hon sprutade in överskott av insulin som en del diabetiker gör.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan 09.27, Varför ska jag lägga tid, möda och pengar på plastikkirurgi när jag kan hålla påsen i schack med LCHF?

 40. 40

  Anders S, vad vill du med dina påståenden. Vi är många som lätt går upp i vikt av att öka kolhydratintaget bara lite. Kroppen är ingen maskin utan väldigt komplicerad och hormonstyrd. Kom inte att påstå att jag saknar karaktär och överäter för det vet du inget om.

  Och Stefan, varför ska man utsätta sig för onödiga operationer, som Annika skriver finns det enklare sätt eller är det så att Stefan, Anders S m fl blir provocerade av att man inte vill vräka i sig kolhydrater eller vad är problemet?

 41. 41
  Anders_S säger

  Björn Hammaskjöld,

  Jag må vara okunnig på ämnet men än så länge är du den enda som har försökt svara på mina frågor så det är ju inte så lätt att få en bild.

  Verkningsgraden är naturligtvis inte 100%. Har jag heller inte påstått. Har du några mått på denna verkningsgrad? Om jag äter x joule (LCHF) dag 1 och x joule (LCHF-150g +150g kolhydrater) dag 2. Hur mycket vikt lägger jag på mig i form av fett om jag i övrigt utför samma arbete under dagen.

  Kan du också förklara för mig hur mycket mer jag måste äta för att under tre dagar kunna gå flera kilogram (vi kan säga 3kg). 1kg per dag i fettinlagring. Jag uppskattade mitt totala matintag härom dagen till drygt 1kg. För att få i mig tillräckligt med energi för att lagra 1kg om dagen måste jag fördubbla mitt intag… eller tänker jag galet?
  Vad menar du med stora mängder kolhydrater? 10g, 100g, 1kg? Det är väldigt svårt att hänga med om du använder ”stora”.

  Att dra en svart/vit slutsats om myndigheternas rekommendationer och almänna hälsotillståndet är något jag skulle passa mig för. Jag tror att de som har mest problem med övervikt och annan kostreleaterade åkommor inte följer varken rekommendationer eller någon diet. Kolla bara på allt godis som säljs, skräpmatskulturen (som förövrigt är stor i USA) och sockerläsk. Om du ska skylla dagens fetma helt på myndigheternas rekommendationer så menar du att dessa inte påverkar? Varför blanda in detta i en diskussion om energimängd i mat?

  Har du några tips på var jag kan hitta information kroppens processer.

 42. 42

  Kära Annika,
  Det sägs ju att all reklam är bra reklam. Om ett tag när detta med Expressens kampanj mot dig har lagt sig kommer folk att ha glömt vad det verkligen rörde sig om. Men däremot är LCHF, ditt namn och kolhydratfaran aktiverade i minnet. Så verkar det fungera jag har iakttagit detta under många år. Det är klart att det är jobbigt att känna sig hudlös och påhoppad. Det förstår jag mer än väl! Och jag känner igen det från mitt eget liv. Jag ska också maila till expressen och skriva vad jag tycker både för min egen skull och för att stötta dig och saken.

  Du är en stark kvinna, Annika. Du sticker ut näsan för att hjälpa andra. Du går emot etablissemanget. Sådana människor brukar få stryk av media. Jag läste i chatten med dig och Paulun. Han angrep dig personligen och visade i och med det vad han går för. Du reagerade inte alls på det. Det var för lågt för att ens svara på. Starkt gjort! Jag beundrar den sidan hos dig också. Och många andra! Själv skulle jag inte ha kunnat låta bli att fräsa tillbaka. Men det brukar inte löna sig i sådana sammanhang. Vi är många som läser i chatten och vem tror du vinner våra hjärtan?

  Det är ingen idé att gå i svaromål mot Expressen. De är bara ute efter ökad lösnummerförsäljning. De är inte intresserade av att ge en rättvis bild av dig eller LCHF. Enligt min mening handlar det om två saker: Pengar och makt.

  LCHF är en stark rörelse som kommer underifrån. Sådana energier brukar inte gå att stoppa. Det kommer alla vi som mår bra på den naturliga maten att se till tillsammans.

  Tack för allt du gör i samband med LCHF. Men OCKSÅ för att du visar hur en stark kvinna är och fungerar. Du är en kraftfull ledstjärna inte minst för alla oss i din ålder.

  Allt gott!

 43. 43
  Cecilia Westholm säger

  Jag vill maila Expressen men hittar inte e-posten till ansvarige utgivaren. Kan någon hjälpa mig med det?

 44. 44

  Annika, kan det här vara relevant? Här sågar man forskningsrapporten som (antagligen?) ligger som grund för påståenderna om högfettskost och diabetes (har inte läst Expressen):

  https://www.marksdailyapple.com/does-a-high-fat-diet-cause-type-2-diabetes/#more-22728

  mvh
  Notch

 45. 45

  Sorry Annika, jag läste inte rätt!

 46. 46

  Notch

  På nätexpressen står att man kan maila personligt genom att ange: förnamn.efternam @expresse.se

  Jag skrev till: anna.basen@expressen.se och det verkar ha fungerat.

 47. 47
  Björn Hammarskjöld säger

  Anders_S
  Dina första två frågor går inte att svara på eftersom verkningsgraden varierar med makonäringsintaget. Äter du fett behöver du inte gå upp i vikt trots att du äter 4 000 kcal/dag.
  Äter du kolhydrater måste kroppen göra vad den kan för att oskadliggöra kolhydraternas giftighet, toxicitet. Du går upp i vikt, både fettmässigt och vätskemässigt på grund av att alla celler (även fettceller) tvingas av insulin att ta upp glukos. Betänk att varje glukosmolekyl alltid är omgiven av 190 vattenmolekyler. Så alla dessa vattenmolekyler får alla celler att svullna och därmed öka i vikt.

  Om du äter 1 kg mat om dagen, är karl, behöver du omkring 3 200 kcal/dag enligt Livsmedelsverket. Då måste du äta en relativt kolhydratfattig kost med 5 hg kött, 3 hg fett och 2 hg potatis. Det ger 3 200 kcal vid 1 kg mat per dag. Det blir 15 E% protein, 80 E% fett och 5 E% kolhydrater, med andra ord en perfekt LCHF-kost!

  Minskar du på fettet för att äta mer kolhydrater måste du öka volymen/vikten.

  Stora mängder kolhydrater är enligt min mening mer än 10 g per mål. Livsmedelsverket vill att jag ska äta 375 g kolhydrater per dygn.

  Du har inte en chans att uppnå Livsmedelsverkets kostråd om 60 E% kolhydrater utan att utöver din vanliga mat äta 16 hg (ett komma sex kilo!) hallonbåtar om dagen. Men då får du i dig 5 300 kcal i stället för 3 200 kcal och du blir fet som en gammaldags julgris eller sumobrottare eller björn innan han går i ide.

  Så du ser att Livsmedelsverkets kostråd är orimliga!

  Som litteratur rekommenderar jag Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes och Trick and Treat av Barry Groves.

  Lycka till med läsningen!

 48. 48

  Mycket bra skrivet Björn. Min och Annikas våg kan ju inte ha samma fel.

 49. 49

  Till Björn Hammarskjöld,

  Om man har ett dagsbehov på 3200 kcal och vill följa Livsmedelsverkets rekommendationer så ska man få i sig följande:

  1760 kcal kolhydrater (55 E%) vilket motsvarar 440g kolhydrater
  480 kcal protein (15 E%) vilket motsvarar 120g protein
  960 kcal fett (30 E%) vilket motsvarar 107 g fett

  Detta blir förvisso bara 667 g men allt man får i sig via maten är ju inte rena kolhydrater, proteiner och fetter. En stor del av många livsmedel är vatten, så det är nog inga problem att följa gällande näringsrekommendationer utan tillskott av 1,6 kg hallonbåtar.

 50. 50

  Ang. Gary Taubes så har Stephan Guyenet en bra genomgång som kan förklara varför Taubes inte tagit med alla aspekter ang. kost. T ex hormonet Leptin…

  https://wholehealthsource.blogspot.com/2011/08/carbohydrate-hypothesis-of-obesity.html?commentPage=3

 51. 51

  @Anders S

  Du låter nästan som en GBP-kirurg, när du säger som du gör och detsamma för alla dom som nu remitterar patienter till kirurgi innan dom förvissat sig om att exvis LCHF-kost testats under längre tid!
  Förutom att testa så skall dom ha hjälp och stöd av sjukvården för att så många som möjligt lyckas!

 52. 52
  Ej fettskrämd säger

  Här finns det ganska många artiklar om hälsovinster med LCHF-mat. I olika rikstidningar och ortstidningar. Inte minst har många artiklar skrivits i Expressen av Elin Gunnarsson!
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/artiklar_om_h%C3%A4lso_och_viktnedg%C3%A5ngsvinster

 53. 53

  Det är väl dags nu att på alvar ta itu med de hemska påhoppen på Dig som person.
  Efter att jag i tre år varit inblandad i en liknande händelse kan man nog betrakta detta som grovt förtal enligt 5 kap 1§ – 5§ osv i brottsbalken. Bevisningen i ärendet är väl tveklöst dokumenterat genom en förstasida i de tidningarna.

  Länken är till Lagens text:

  https://lagen.nu/1962%3A700

 54. 54
  Anders_S säger

  Björn Hammarskjöld

  Om du jämför min. verkningsgrad i ”LCHF” och max verkningsgrad i (LCHF-150g+150g kolhydrater, säg fullkornspasta). Då kanske det blir enklare att räkna på. Vattnet kan du räkna bort, det är själva viktökningen vid övergången LCHF – LCHF-150g+150g kolhydrater – LCHF jag är intresserad av. Detta under 6 dygn (3+3 eller till nivåerna är tillbaka på normal igen). Kan vi förenkla beräkningarna ytterligare på något sätt? Vad är max och min verkningsgrad?

  Du måste kunna bedömma rimligheten i att gå upp tre kilogram på tre dagar. Låter det vettigt?

  ”Om du äter 1 kg mat om dagen, är karl, behöver du omkring 3 200 kcal/dag enligt Livsmedelsverket. Då måste du äta en relativt kolhydratfattig kost med 5 hg kött, 3 hg fett och 2 hg potatis. Det ger 3 200 kcal vid 1 kg mat per dag. Det blir 15 E% protein, 80 E% fett och 5 E% kolhydrater, med andra ord en perfekt LCHF-kost!”

  Jag förstår inte vad du menar med stycket ovan. Om Livsmedelsverkets rekommendation är 3200kcal. Vad hade det med LCHF att göra menade du?

  Sedan skriver du en massa om Livsmedelsverket, vet inte varför… Man jag har inte sagt att jag tycker att deras rekommendation är rimlig. Försöker du medvetet föra på mig åsikter som passar för någon som är skeptiskt mot Annikas påståenden. Men även här är allt svart/vitt verkar det som. Måste jag äta exakt de mängder du skrev där eller kan man anpassa kalroiintag efter belastning?

  Var får du 16hg hallonbåtar ifrån? 16hg hallonbåtar x 1478,8 kcal (Aromas hallonbåtar) blir ca 23 660kcal. Sa du inte att Livsmedelsverkets rekommendation var 3200kcal och 375g kolhydrater?

  Tack för tipsen. Ska se om jag har tid att förkovra mig någon gång.

 55. 55
  Anna Maria säger

  Att diskutera med människor som inte har testat LCHF under minst ½ år är som att kasta ärter mot väggen.
  Jag har aldrig varit gravt överviktig, men på LCHF minskade jag 6 kg första halvåret och efter snart 8 år på den kosten har jag hälsovinster som jag aldrig kunnat drömma om.
  På mindre än 1 timme lastar jag av och bär in 1 ton pellets (inte illa vid 62 års ålder och kontorsarbete). Jag svänger en stor klyvyxa med lätthet utan att träna det minsta lilla (jag kör bil till och från jobbet).
  Jag går i skog och mark 4 timmar i sträck efter svamp och bär utan vare sig matsäck eller dryck.
  Hur har jag kunnat bli så stark och uthållig? Det finns bara ett svar: LCHF.
  Varje morgon äter jag äggröra på smör och ekologiska ägg och dricker en mugg kaffe med vispgrädde.
  Till lunch äter jag en bit animaliskt med grönsaker till. Dricker vatten till och kaffe med grädde efter.
  Till kvällsmat blir det något liknande eller grekisk yoghurt med nötter och feta frön.
  Jag äter nötter som godis.
  Pasta, ris, bröd, kaffebröd, gröt eller liknande äter jag aldrig. Potatis bara till sillen och det blir inte så ofta.
  Jag blir alltid mätt efter måltiderna och länge och medan mina arbetskamrater måste alltid äta något på kafferasterna klarar jag mig med ett glas vatten. Frukt äter jag sällan.
  I våras gjorde jag en omfattande blodanalys och det förefaller inte saknas något i min kropp. Arteriografin visade att mina blodådror var rena som hos en frisk 40-åring. Mitt blodtryck är 25-årings.
  Allt tack vare LCHF.

 56. 56

  @dufva. Tack för positiv kritik! Hade kanske förväntat mig ett svar från Dr Dahlqvist (hon har ju svarat så många andra!), inte minst då hon i blogginlägget skrev att hon ville ha förslag, ang. bl.a. om hon ev. skulle maila Expressen (och GP och Aftonbladet förmodar jag), men senare i svar till dig att det inte är någon idé att skriva en artikel!

  @Ulrika Tonare. Du skriver mycket fint; ”fått en ork o energi som motsvarar den jag är” – detta kan jag verkligen känna igen mig i!

  @Dufva, Anders S, Björn Hammarskjöld m.fl. Tack för intressanta inlägg, diskussionerna som följde dem har varit lärorika! De förklarar till delar varför inte LCHF passar alla. Vill personer inte avstå i princip helt från kolhydrater, verkar det vara bättre att hålla en viss nivå konstant av kolhydrater, annars riskerar man att gå upp i vikt så fort man gör det allra minsta lilla avsteg från LCHF (något jag själv också märkt och att det just gärna sätter sig på magen). Då har man större spelrum på andra dieter, åtminstone när det gäller vikt. Däremot får man så många andra hälsofördelar med LCHF!

 57. 57

  @Annika Dahlqvist i en av din tidigare kommentarer (förvisso inte till mig) skriver du bl.a.;

  Du skriver; ”Jag tycker att det finns ett visst intresse i vilken glukosbelastningsvärde jag har på den kost jag äter, inte vad jag får om jag äter mera kolhydrater.”

  Som jag förstått det – igen – är egentligen inte glukobeslastningstester gjorda för personer som äter kolhydratreducerat, varmed dessa för alldeles för höga värden, och att det därför som jämförelse är av intresse att se vilka värden som fås på kolhydratkost.

  Du skriver; (ang. förslag att du ska äta kolhydratbaserad föda under några dagar – något som glukosbelastningstester egentligen kräver för att fungera optimalt, då det är designat för personer som äter kolhydratbaserad kost);

  ”Varför ska jag göra det? Någon annan, som har lust, kan väl göra det?”

  Men nu är det ju dina värden från den glukosbelastningstest som du valde att göra och lägga ut värdena på din blogg som har diskuterats i media, och då hjälper det inte om någon annan gör en glukosbelastningstest på kolhydratrecuderat kost samt kolhydratbaserad kost! Oavsett vad denne/denna får för värden, kommer du – som pionjär och LCHF-förespråkare samt medialt känd person – stå ’anklagad’ i media för att ha diabetes!

  Du skriver (relaterat till ovan); ”Det är otroligt vad andra tycker att de ska bestämma vad jag ska göra.”

  Det var du som i blogginlägget bad om tips, vilket flera har inkommit med! Däremot har jag inte tolkat att någon, varken jag själv eller andra, tycker att vi ska bestämma över dig, och det gäller även den/de som kom med förslaget att du skulle göra om glukosbelastningstestet efter några dagar på kolhydratkost, då provet egentligen är designat för personer som äter kolhydratbaserad kost.

  Du skriver; ”Men det intressantaste är att jag har ett helt normalt blodsocker över dagen, utan mediciner, när jag äter LCHF.”

  Då är det DETTA du mer tydligt skulle framfört i media – tillsammans med att du tydligt skulle presenterat att glukosbelastningstester ger helt olika resultat för en person som äter kolhydradreducerat jämfört med en som inte gör det, och knutit detta till forskning (se bl.a. mitt tidigare inlägg + länkar + vissa andras inlägg). Du svarade tidigare till mig att man borde ta ’vanliga’ insulintester före och efter lunch för att få bästa resultat och du svarade ovan till en annan person gällande glukosbelastningstester att dessa egentligen bara brukar göras på gravida. DETTA skulle ha varit med i artikeln – då hade det inte – kanske – blivit ett sånt här liv. Därför skulle också en klargörande artikel kunna vara bra – men visst man vet aldrig om man får in den eller ’i vilket skick’ man får in den och inte heller hur den ev. tas emot och uppmärksammas, vilken typ av spridning den får. Det är ett vågat spel att förhålla sig till media – på gott och ont. Lite – you win some and you loose some!

 58. 58
  Björn Hammarskjöld säger

  Josefin.
  Är du dietist?

  120 g protein är 500 g kött.
  960 kcal fett i form av gott kryddsmör är 133 g smör
  1760 kcal kolhydrater i form av potatis är 2 588 g potatis.

  Så den sammanlagda vikten blir 3,2 kg mat om dagen. Det är drygt tredubbla vikten mat mot vad Anders_S stoppar i sig. Så utan mera kolhydrater i form av hallonbåtar kan man inte uppnå SLVs normalkost med lägsta möjliga matvikt/-volym.

  Sedan kan man undra varför man ska stoppa i sig 440 g socker per dag när det räcker med inga kolhydrater alls? 440 g glukos binder 19 gånger mer vatten så slutvikten ökar med 8,8 kg om inga kolhydrater förbränns.

  Varför ska man späda ut de livsnödvändiga proteinerna, fetterna, mineralerna och vitaminerna som finns tillräckligt i animalisk föda men som brukar ligga 1-3 tiopotenser lägre (alltså otillräckligt) i fruktogrönt.

  Varför ska vi äta frukt med 10-12 g socker/100 g frukt? Vi behöver ingen frukt men vi kan bli feta av frukt på grund av den stora mängden fruktsocker som måste omvandlas till fett och kan ge leverförfettning och bukfetma.

  Sedan har SLV också A-kost och E-kost med 10 respektive 20 % sänkning av kolhydrater och motsvarande ökning av fetthalt. Så SLVs E-kost börjar närma sig LCHF med 10-20 E% protein (alla koster har denna mängd protein vilket alla är överens om är bra).
  Sedan rekommenderar man 30-40 E% kolhydrater med så litet fibrer som möjligt för att minska volymen på maten så att då blir det 40-60 E% fett kvar att ge. 10 E% protein, 30 E% fiberfattiga kolhydrater och 60 E% fett är mycket nära en lågkolhydratkost men uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer.

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh 13.57, Jag ber om ursäkt för att jag är vankelmodig i fråga om vad jag ska göra med Expressen-rubrikerna. Samtidigt tycker jag att mitt vankelmod är förståeligt. Det utmynnar väl i passivitet. Jag är bränd av att så mycket bara blir fel.

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh 13.52, Det är det jag har sagt till medierna hela tiden: Att jag har normala blodsocker över dagen när jag äter LCHF, och att det är det som spelar roll för hälsoprognosen. Detta bryr de sig dock inte om när de skriver artiklarna.

 61. 61
  Cecilia Westholm säger

  Tack Mariahm!

 62. 62

  Man går upp i vikt, men inte i kroppsfett utan i vätska, vid kortvariga doser av kolhydrater. Kolhydrater binder 3 gr sin egen vikt i vatten.
  Detta syns extra mycket vid lc kost, där man tömmer ut överskottsvätska ur kroppen

 63. 63

  Det här är mina erfarenheter av det här med maten.
  Jag var 44 år och inte överviktig, men mådde inte så bra, och hörde att kompisar som testade GI-maten kunde märka tydliga förbättringar av hälsan bla, minskad övervikt, bättre sömn tex,

  Så jag måste ju testa för att få veta hur det funkar på mej.
  Reaktionen kom ju ganska snart, och även jag märke tydliga förbättringar av hälsan, men en del onyttigt slank mer emellanåt så resulatet blev väl ganska bra tyckte jag då, det var ju faktiskt förbättringar av hälsan.

  I vintras blev jag rekommenderad att testa LCHF-maten, och den har jag följt ganska strikt nu, och nu verkar hela kroppen ha kommit i fas på nåt vis, allt fungerar precis som det är tänkt,
  Listan på hälsoförbättringar kan göras lång, men det tar jag en annan gång.

  Jag är då helt övertygad att min kropp mår bäst av den här maten, jag kan inte hitta någonting negativt alls ur hälsosynpunkt, och jag har verkligen kännt efter hur min kropp reagerar på olika mat.
  Så jag fortsätter äta LCHF-mat och njuter av livet. Och de sockerberoende kan jämra bäst de vill.

  Vill passa på att tacka Annika D, för att du hjälpt mej finna hälsan igen, Tack!

 64. 64

  ANNIKA DAHLQVIST, och ni andra, vet ni ens vad som är DEFINTIONEN på DIABETES?

  Oral Glucose Tolerance Test med en blodglukos >11.0 mmol/l efter 2 timmar.

  Uppfyller man detta krav har man sjukdomen diabetes. Inga andra omständigheter behöver föreligga.

  The 2 hour OGTT glucose level should be below 7.8 mmol/l (140 mg/dl). Levels between this and 11.1 mmol/l (200 mg/dl) indicate ”impaired glucose tolerance”. Glucose levels above 11.1 mmol/l (200 mg/dl) at 2 hours confirms a diagnosis of diabetes.

  KÄLLA:
  WHO and International Diabetes Federation (1999); Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications.

 65. 65
  Anders_S säger

  Blev lite fel i mitt inlägg ovan. 16hg hallonbåtar: 353,4kcal*16=5654kcal såklart.

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  Erik W, De som bestämt den definitionen på diabetes har inte tänkt på att det finns människor som äter lågkolhydratkost. Den ursprungliga definitionen på diabetes var att man har ett högt blodsocker och socker i urinen. Jag har aldrig ett högt blodsocker när jag äter LCHF, och jag anser därför att jag inte har diabetes.

 67. 67

  Björn Hammarskjöld,

  Nej, jag är inte dietist.

  Du har rätt i att om man vill äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så skulle det skulle kunna vara svårt att nå så lågt som 1 kg mat på 3200 kcal. Däremot är det ju inte totalvikten av maten som spelar roll utan hur mycket energi den innehåller. Vad hallonbåtarna skulle tillföra förstår jag dock fortfarande inte. Vi är nog alla överens om att den nämnda mängden raffinerade sockerarter inte är nyttig för någon.

  Kolhydrater binder vatten motsvarande 3 gånger sin vikt och därmed skulle 440 g kolhydrater binda 1320 g vatten. Men varför skulle inte kolhydrater förbrännas?

  På vilket sätt menar du att de livsnödvändiga proteinerna, fetterna, vitaminerna och mineralerna späds ut?

  Om man får ett överskott av kolhydrater, däribland fruktsocker, ombildas det till fett men det anser jag inte ger anledning att säga att fruktsocker måste omvandlas till fett.

  A-kost är som jag har förstått det en kost framtagen som en ”allmän kost för sjuka” och E-kost för personer som har nedsatt aptit och därför riskerar att bli undernärda. Jag kan däremot inte se vad dessa kosttyper tillför den här diskussionen.

 68. 68

  Anna bäsen hörs högljutt. Varför?
  Hon verkar hata dig. mystiskt.

  Frågor vi bör ställa oss.

  Expressen har ju väldigt länge skrivit positivt om dig men nu tvärvänt.
  Media har till uppgift att förvirra folket i Sverige så detta var inte oväntat

 69. 69
  Anders_S säger

  Erik W

  Dom verkar kalla sig diabetes typ 0 här. Som om sjukdomen försvinner för att man anpassar sin kost efter den. Jag liknade det vid att min nötallergi skulle kallas nötallergi typ 0 för jag har ju inga symptom i min nötfria kost. Vad det är för vits med det fattar jag inte. Det låter ju bra såklart, ”min diet botar en obotlig sjukdom”… kanske skulle sprida LN-dieten (Low nuts)!

 70. 70

  Låt idioterna hållas. De som provar LCHF blir ju friska och krya. (haha utan undantag eller hur??) De andra kan ha det….

 71. 71
  Annika Dahlqvist säger

  hasse, Jag vet inte helt säkert varför hon hatar mig, men hon är med i VoF, och voffarna hatar mig, så hon hänger väl med på deras drev.

 72. 72
  Annika Dahlqvist säger

  Anders_S, Vi kallar oss också för kolhydratintoleranta. De som har haft diabetes t2 och blivit medicinfria och normoglykemiska (normalt blodsocker) kallar sig ofta för dt0. Men vi som aldrig haft diabetes utan bara är kolhydratintoleranta brukar kalla oss för det.

 73. 73
  Anders_S säger

  Annika

  Vad är vitsen med det då?

 74. 74
  Fedtmule säger

  Anders_S

  Jag har haft typ 2 men blivit av med den. Kallar mig numera sockerallergiker eller sockerintolerant. Vitsen? Jo det är lätt för andra som frågar varför jag äter som jag gör. De förstår att jag blir sjuk om jag får i mig för mycket socker och håller mig frisk om jag låter bli.

 75. 75

  Diabetes typ 0 som jag säger att jag har innebär bl a att:
  Om jag händelsevis går till en doktor för att jag mår dåligt och man av olika skäl, t ex ålder, kollar mina blodsockervärden och jag har värden som 5,6 i fastevärde och 4,7 i HbA1c, kommer man att säga att jag i alla fall inte har diabetes! Och några fler värden som har med diabetes att göra, tar man inte utan speciell orsak.
  Men jag är definitivt inte botad, utan symptomfri tack vare min kost. Och skulle jag börja med mer kolhydrater, skulle mina värden öka igen. Tillbaka till diabetesdefinitionen. Precis som en nötallergiker som äter nötter. Vilket ju vore synnerligen tokigt.
  Men det finns en tydlig skillnad; en nötallergiker eller annan allergiker, kan alltid testas och det skulle ge samma svar, man är allergisk mot nötter eller vad det nu var man testade. Vare sig man äter nötter just då eller inte. När jag testar mina bs-värden ger de nuförtiden ett svar som egentligen innebär att jag inte har diabetes, fakta syns alltså inte.

 76. 76

  Aveh!
  Jag respekterar inte dina åsikter. Du försöker mästra Annika på ett härskarsätt och det accepterar jag aldrig oavsett vem man gör det mot. Du har redan kastat dej i fördärvet i mina ögon. Du har inte mycket omtanke att komma med!

 77. 77

  Karin20

  Jodå. Fakta syns visst. Du måste dock skilja på dina egna test på bs-värden och på ett glukosbelastningstest. Att du tar ett blodsockertest för att testa ditt blodsocker innebär inte att du gör ett test som visar om du har diabetes eller inte. Gör du ett glukosbelastningstest och dina blodsockervärden skjuter i höjden över gränsvärderna så syns din diabetes fortfarande.

  Däremot är din formulering, ”jag är definitivt inte botad, utan symptomfri tack vare min kost”, helt korrekt. För att man är symptomfri tack vare sin kost innebär ju inte att man är botad eller blivit frisk från sjukdomen.

 78. 78

  @Annika Dahlqvist. Jag hoppas verkligen att det framkommit att jag har full förståelse för att du inte vet vilket ’ben du ska stå på’. I mina kommentarer har jag framfört att det alltid är problematiskt med media-relationer och att det är svårt att veta om man får in en insändare och hur ’förändrad’ den i slutänden är. Därför är det verkligen ett vågspel med media.

  Har för mig att andra här eller någon annanstans har föreslagit att du skulle kunna skriva något och få in det hos exv. Newsmill. Du borde lättare få artikeln som du vill då, men självklart ger det inte samma uppmärksamhet, samma svar till de kvällstidningar som i princip har ’anklagat’ dig för att ha diabetes.

  Om du beslutar dig för att skriva en artikel eller insändare, då är fortfarnade mitt tips likt i mina tidigare kommentarer, att du knyter det väl till forskning, och, som jag också redan nämnt, bl.a. belyser problematiken med glukosbelastningstester när man äter kolhydratreducerat jämfört med kolhydratbaserat, och att detta är ett prov som inte används ’till vardags’ utan det är andra typer av insulinprov som i första hand visar om man har diabetes eller inte, m.m.

  Likaså om du beslutar dig för att skriva något, be någon annan väletablerad LCHF:are (inte här i bloggen) att titta på det och komma med en kritisk granskning, så du belyser det viktigaste och inte missat något osv. Det ger en alltid bättre stöd och tillförlitlighet om ens peer har läst och granskat, innan man skickar det vidare för publicering.

  Vad du beslutar blir nog bra! Lycka till!

 79. 79

  @Ruben. Om du har läst det jag skrivit så skulle du ha upptäckt att jag lagt ned mycket tid och möda för att komma med de tips som Dr Annika Dahlqvist själv eftersökte i det här inlägget! I mina kommentarer har jag kommit med mycket konkreta tips på områden/frågor som skulle kunna vara till hjälp att tydliggöra, belysa och problematisera – i relation till forskning för att ge tyngd – bl.a. ang. problematiken med glukosbelastningstester, och därtill flera andra tips, samt ett flertal länkar.

  Syftet har självfallet inte varit att mästra, utan precis tvärtemot, att hjälpa. Något som en god forskare alltid försöker göra, det går inte alltid att bara komma med positiv konstruktiv kritik, utan även den andra sidan måste lyftas fram. Annars blir det inte seriöst. Jag – och flera med mig – har kommit med konkreta förslag, jag har också i mina inlägg visat förståelse och kommenterat hur svårt det är att nå ut i media, hur lätt det kan bli fel, då media i slutänden bestämmer vad som kommer med, att det alltid är ett vågspel att ha med media att göra, och att man i slutänden själv måste fatta beslut, och välja vilka slag man vill ge sig in i. Men, med media är det också alltid en form av tvåvägs-kommunikation – Dr Annika Dahlqvist har självfallet – likt LCHF-rörelsen – också haft nytta av media! It’s a give and take!

  Jag har inte sett dig komma med ett enda tips – som faktiskt var det Dr Annika Dahlqvist eftersökte! Det är alltid lätt att kritisera andra, men bra mycket svårare att presentera något eget! Din typ har jag – tyvärr – träffat på allt för ofta. Åker gärna snålskjuts på andras arbete och engagemang. Ser fram mot att läsa vilka djupodlade förslag du har att delge Dr Annika Dahlqvist!

 80. 80
  Maggan A säger

  Annika du behöver inte göra nånting alls. du har redan gjort en massa… låt andra ta över 🙂

 81. 81
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Jag ska verkligen försöka att uppamma kraft att skriva ett förslag till debattinlägg, först och främst till Expressen, i andra hand till Newsmill. Men jag sitter lite trångt till just nu med jobb och resor, så jag vet inte när det blir av. Om någon annan kan skriva under tiden vore det bra.

 82. 82

  Jag har skickat mail till den där människan på Expressen, sen om det gör nån nytta vet jag inte, men hon ska i alla fall bli bemött och hon borde göra lite mer research tycker jag.

 83. 83

  Aveh!
  Tack för svaret, som jag förmodligen inte var värd. Ja du kanske har rätt att det finns såna som jag som åker snålskjuts på andras engagemang. Har bara själv känt en glädje i när andras arbete ger frukt trots motgångar, men är medveten om att jag kan ha fel. Skall fundera på det allvarligt.

 84. 84

  @ruben. Bra. Ser fortfarande fram mot dina förslag till Dr Annika Dahlqvist!

 85. 85

  @Annika Dahlqvist. Varför kan inte ni inom det mer ’etablerade’ LCHF-gänget skriva en artikel ihop? På så sätt faller inte arbetsbelastningen på bara en person. Kostdoktorn, exempelvis, har ju redan lyft det på sin blogg, och jag har sett flera av de kända namnen som också redan kommenterat. Förhoppningsvis borde därför redan skrivna texter kunna nyttjas, vilka dock – som alltid – måste omarbetas i viss mån. Artikeln skulle i alla fall – förmodar jag – definitivt kunna komma med i LCHF-tidningen, och kanske även tas in på andra håll.

  Igen – keep up the good work och lycka till!

 86. 86
  ragnhild säger

  Aveh 01.20 – Jag tror vi har olika platformer när vi skriver som vi gör. Ruben har varit med om en del ”slag” förut och kommit med konkret stöd til dr. Annika. Jag tolker at han tyckte du var för overlägsent dominerande överfor Annika. Derfor hans reaksjon.

  Uppmerksamma, at du kanskje kan upptre något för intenst och krevande i dina många, många förslag til agerande (dette behöver inte vare rett, men enbart mitt tycke om dette tilfälle).

  Någon av oss som varit med en stund har observerat följande:

  – Annika spör oss gärna, vad vi tycker (eks. her med expressen).
  – Hon (hur i all friden kan det unngås) ber um vår stöd (utan at säge det direkt).
  – Det vet vi at hon behöver
  – Det ska vi ge denna pioneren/frontkämparen i fullt monn.
  – och så (ja dr. Annika tar i mot det mesta, utan at säga til) – så fattar hun sine beslut om hur hon ska agera. Evnt. uppfordrar andra til å agera – skulle bara mangla det också.
  Men inte glöm – upsamlat trams ger slitne hältar.

  Och så lite mer personlig:
  – Jag skiter i besservisser-attityder (projeksjon 😉 .
  – Jag tycker du skriver/uttrykker dig godt Aveh.

  – Kan forstå, men skulle ønska du inte hoppade ner i skyttergraven som du gjorde i det siste avsnittet myntat på Rubin.

  Om du inte visste hur många ”slag”, hur mycket skit som det har varit med voffare o.a. så kan ja forstå det. Jag är inte i tvil om at det var grunnlag för Rubins reaksjon, han menade ”känna””igen den gamla voffar-retorikken. Den handlar um at ”mestra, nedverdiga”, och i slutändet tillintetgöra.

  – Om du vet det, så undrar jag. Och rådar dig till (det gälder oss alla) å agera lite mera empatisk-ja.
  Fråga oss själva – med vad av mina ressurser, och hur kan jag tilföra något her – med tanke på mottager. Och annars: Du har gett gode inspel Aveh, men reaksjon på dom, och bak-grunn för den får i detta sammanheng tella med. –

  Och så en liten provokasjon. Er du medlem av Vof? För då har alt jag sagt her varit helt på jordet!

 87. 87

  @ragnhild och @annika dahlqvist – Jag ger upp!

 88. 88

  När man äter LCHF kost så får man ju en sänkt insulinberedskap, precis som att vi rustar ner försvaret i Sverige i fredstider. För att ”mobilisera” insulinberedskapen igen så sägs det ju att man ska äta ca 150 g kolhydrater/dag under tre dagar. Jag ser ingen anledning alls att du ska utsätta din kropp för det Annika. Varför ska du chocka din kropp med en massa kolhydrater för att media tramsar? Däremot så är det ju bra att ta upp en diskussion om insulin, glucagon och hur dessa hormoner verkar i kroppen. 🙂

 89. 89

  ragnhild!
  Tack för den förståelsen. Jag vill ge dej en stor jättekram, tack!
  Jag skämdes jag när jag började förstå att Aveh kanske inte menade illa. Förlåt Aveh!
  Ragnhild, du beskriver det verkligen bra, som om du kände mej.
  Det var som du beskrev det. Jag såg ytterligare en VoFsing som skulle ta kommandot över händelserna och smula sönder folks stolthet så småningom, men misstog mej förmodligen. Det finns fina forskare och vetenskapsmän som brinner för sanning och aldrig skulle blanda sig i det de inte förstår, utan ser med nyfikenhet på allt. De märks tyvärr sällan.
  Aveh du kanske tillhör de ”goda forskarna” som du säger och är intresserad av ämnet, så jag tycker därför det vore synd om du ger upp.

 90. 90
  Notarien säger

  Ett tips är ju att man ligger lågt och noga tänker igenom vad man skriver på sin blogg när man vet att det finns många som studerar den i olika syften. Nu blev resultatet för många att de inte vågar fortsätta med LCHF för att de läst Aftonbladetartikeln.

 91. 91

  Hej Annika!

  Gör inget. Alla med sunt förnuft struntar i Aftonbladets och Expressens skriverier.
  Kostdoktorn har gjort det som behöver göras. Det räcker långt till de som är intresserade.

  MVH Veijo

 92. 92

  Det är väl till chefredaktören man ska vända sig. Om det är Anna Båsén som själv skrivit detta så lär ju inte hon ändra sig för att vi skriver till henne. Sånt medger hon nog inte.

 93. 93
  ragnhild säger

  🙂 Inget at tacka för Ruben. Ganske freidigt av mig å pröva tolka dig. Och jag är helt enig med dig i det sista du säger och antyder . Jag tänkte lite, och kan lika gärna se för mig entusiasme og välvilja. Men trå gärna försiktig i någon samanhänger, det kan löna sig och vara bra för alla.

  Og kom ihåg at Annika er eksperten, och bloggägaren her. Hon tar til sig det hon ser har något för sig. Vi behöver inte ”dundra” på dörren. Oi, nu talar jag mycket för Annika ochkså (!) – Ligga litt lågt och lesa krim et stycke tid – jag, kanskje 🙂 Har en gml. hög med Agatha´s liggande.

 94. 94

  thomas.mattsson@expressen.se chefredaktör och ansvarig utgivare på expressen. Låt oss ge honom en svettig vecka med massor med ilskna mail!

 95. 95
  40-talist säger

  monica.sandberg@expressen.se var Expressens artikelförfattare, vem som var rubriksättare vet jag inte.

 96. 96
  Annika Dahlqvist säger

  Hej!
  Jag har idag varit upptagen och inte kunnat kolla bloggkommentarerna. Jag har idag blivit uppringd av en person på Expressen, och jag har preliminärt blivit lovad att få in en artikel i tidningen nästa vecka.
  Så nu är det bara upp till mig att skriva en artikel. Men jag är bortrest över helgen, så det blir inget förrän nästa vecka.

 97. 97

  Artikeln i Dagbladet idag blev i alla fall bra!
  Rubriken lyder ”Annika Dahlqvist falskt utpekad för att ha diabetes”.

  https://dagbladet.se/nyheter/njurundamatfors/1.3846326-annika-dahlqvist-falskt-utpekad-for-att-ha-diabetes

 98. 98
  Anders_S säger

  Zonen

  Det är lustigt att du tillskriver mig en etikett som lchf-motarbetare och GBP-förespråkare. Mig veterligen har jag inte skrivit någonting här om lchf som diet. Som en självinsiktskurs kan du om du vill samla allt jag skrivit om lchf, vilken diet jag äter och förespråkar samt GBP. När du sedan har listan (den kommer att vara tom) kan du fråga dig om det är hos dig eller mig det finns hjärnspöken.

  Det jag har ifrågasatt är Annikas påstående om att hon skulle gå upp massor (jag tolkar det som flera kilogram) om hon under tre dagar skulle äta sin kost med 150g/dag inblandning av kolhydrater. Hjälp mig räkna rimligheten istället för att anklaga mig för andra saker.

  För att bilda 1kg fett i kroppen krävs 1000(g)*9(kcal)=9000kcal energi. (Om man inte räknar med förluster.)
  För att få i sig så mycket energi genom att äta kokt potatis (830kcal/kg) så måste man äta 9000/830=ca 10,8 kg.
  Är det rimligt att anta att Annika under en dag kan äta 10kg potatis utöver det hon normalt äter på en dag? Det är så bizarra mängder så jag hoppas att du inte tror att det är möjligt.

  Sedan brukar det nämnas att man går upp pga att vatten binds till kolhydraterna. Detta vatten försvinner ju dock lika snabbt när hon återgår till LCHF så det är knappast intressant i annat fall än att man vill skrämma folk.

  Jag kan oftast ge data som grund till mina påståenden. Nu har tre personer (ink. dig) varit på mig sedan jag gjorde mitt påstående men ingen har ens stannat upp och bedömt rimligheten i det. Det är därför jag tycker att det är fel av DR Annika Dahlqvist att fara med osanningar när så många har svårt att bedöma rimligheten.

 99. 99
  Björn Hammarskjöld säger

  Stefan tittar mångordigt och enögt på Leptin, en molekyl som hjälper till att reglera aptiten

  Taubes har tittat på helheten och finner att insulin ser till att du överlever trots Livsmedelsverkets försök att vi ska rekommenderas att äta ihjäl oss med hjälp av ofysiologiska och extrema mängder kolhydrater. Glöm inte att kolhydrater är giftiga i större mängder än 30-50 g i din kropp och likväl ska en kvinna äta 375 g och en man 480 g glukos om dagen.

  Tänk om våra myndigheter verkligen ville att vi skulle må bra och slippa äta så mycket mediciner, då skulle myndigheterna med sin ojäviga expertis omedelbart ändra kostråden till att rekommendera oss mindre kolhydrater och mera animaliskt fett. Så länge som myndigheterna fortsätter att rekommendera nuvarande kostråd kan jag inte anse myndigheternas ”experter” som ojäviga och kunniga.

 100. 100
  ragnhild säger

  Björn Hammarskjöld: När jag läser din kommentar her, så förefaller det mig at man bevegar sig från å kommentera något lågmält informerande til et mera klart yttrande och direkta sätt. – jag tänkar på myndigheterna spesielt.

  Ja, vi vet nog om kosthavariet idag. Och när det kommer til myndigheterna (som vi valt till å ivareta våra intresser), så tror jag at man måste ta ibruk än helt annan skjerpad/tuffare retorik än hittills. Dom släpper för lätt ifrån med sina slappa attityder och även bristande kunskap.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa