Samband mellan kaffebröd och cancer

UNT: Kaffebröd kan öka cancerrisk.
Forskaren Alicja Volk:
”– Att det verkligen skulle vara så ligger dock i linje med flera tidigare studier som påvisat nära samband mellan fetma, som kan vara nära kopplad till så kallad insulinresistens och höga insulinhalter i blodet, och livmodercancer. När man äter mycket socker driver det på kroppens insulinproduktion, säger Alicja Wolk.”

Hon nämner inget om att stärkelse höjer insulinet lika mycket som socker.
Att socker kan vara farligare än stärkelse beror snarare på att cancerceller älskar fruktos ännu mera än glukos.
Socker är till hälften fruktos, resten glukos. Stärkelse består enbart av  glukosmolekyler.
Cancerceller kan inte förbränna fett, om de inte får socker så svälter de. Friska celler klarar däremot utmärkt att förbränna fett.

Comments

 1. 1
  en slät kaffe säger

  Men om man betänker att svenska matvanor är ett med kaffe och kakor och bullar med dagligt fika på jobbet (och hembakat till förbannelse att döma av recept i tidningarna) och som förekommer på alla offentliga institutioner som sjukhus och äldreboenden inklusive serverandet av saft så är det tänkvärt att befolkningen fortfarande lever jja somliga så länge att dom hamnar på äldrevården.
  Men den utbredda demensen får mig mången gång att undra om den svenska förtjusningen av socker i allting har med detta att göra.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Slät kaffe, Alzheimers demens kännetecknas av inlagring av proteinet amyloid i hjärncellerna vilket dödar dem. Amyloid bildas med insulin som viktig byggsten. IDE, insulin degrading enzyme, är ett enzym i hjärnan med uppgift att ta bort insulin och amyloid. När man äter mycket kolhydrater och får ett högt insulin i hjärnan hinner enzymet bara arbeta med insulinet och hinner inte ta bort amyloiden, som inlagras i högre takt i cellerna.
  Diabetiker med högt blodsocker har mångdubbelt ökad risk att utveckla demens.

 3. 3

  Jag förstår inte hur livmoderhalscancer drogs in i detta, gjorde ni? Den orsakar väl av ett virus som sprids via sexuella kontakter, eller hur?

 4. 4

  Förlåt, det stod visst livmodercancer. Dock förstår jag inte riktigt kopplingen ändå.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Emma, De har råkat undersöka kopplingen mellan livmodercancer och socker. Sambandet kan mycket väl gälla många andra cancerformer också.
  Om man får en livmoderhalscancer av virus, så kan den cancern sedan gödas lika bra av socker som andra cancerformer.

 6. 6

  >>Annika Dahlqvist says:
  9 augusti, 2011 at 15:44

  Det verkar ju som att cancer även kan gödas av fett likväl som socker enligt länk från Pekka.
  Är det ngt som du inte håller med om?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jag håller inte med om det. Cancerceller kan inte förbränna fett. Det påvisade redan Otto Warburg på 30-talet. Forskarna i Pekkas länk kanske slog ihop fett och kolhydrater, och fick det till att fett också göder cancern?

 8. 8

  Forskare har ju en förkärlek att slå ihop.

  Rött kött + charkuterivaror.
  Så varför inte lika gärna slå ihop fett och socker?
  Tror att du har rätt Annika. Du brukar ju ha det.

 9. 9

  Annika,
  det står ju verkligen inte så som du verkar vilja ge sken av i den artikeln!

 10. 10

  Stefan,

  Annika är van att läsa vetenskapliga studier men visst kan hon ha fel. Å andra sidan bevisar ju en studie ingenting. Vilken studie är det du talar om, kan du länka igen?

 11. 11

  Emma;
  https://annikadahlqvist.com/2011/08/06/varfor-lchf-kost-kan-skydda-mot-cancer/

  ” Pekka S says:
  8 augusti, 2011 at 11:14

  Några kommentarer på denna artikel?
  https://news.discovery.com/tech/cancer-cells-fat-tumor.html

 12. 12
  Monica G säger

  Älskar LCHF i södra Finland
  I dagens VästraNyland finns en artikel om LCHF
  Tidningen VästraNyland utkommer i södra Finland dvs Västra Nyland, i området från Hangö till Kyrkslätt

  Här en länk till artikeln på tidningens web
  https://www.vastranyland.fi/start/de_%C3%A4lskar_lchf_2467363.html

 13. 13

  Stefan, tack för länk. Det där är ju en artikel om en vetenskaplig studie, det är ju således en tolkning. Jag skulle hellre vilja läsa själva studien. Annika sa ju alltså att detaljerna kring studien inte är klara vilket stämmer eftersom vi inte har tillgång till själva studien. Artikeln utgår ju dock ifrån den gamla viktmodellen, dvs. att fet mat gör dig fet.

  Om det är så att cancerceller blir aggressiva av fett kommer ju framtida studier visa på detta.

 14. 14

  Jag läser en sammanfattning av studien här (på The Scripps Research Institutes hemsida varifrån studien kommer): https://www.scripps.edu/news/press/20100107.html

  Jag tolkar denna studie som att ett visst enzym som bildas när kroppens fett bryts ned gör vissa cancerceller aggressiva. Det står alltså ”stored fat” och inte ”fatty diet” som journalisten skrev. Det är ju en väsentlig skillnad. Sen utgår dom (liksom journalisten) givetvis ifrån att det är fet mat som gör en fet från början. Men studien är amerikansk – lightprodukternas hemland – och där härskar alltså fortfarande skräcken för fet mat. Studien kan således mycket väl peka på något som stämmer, men om det var kolhydraterna som gjorde oss feta från början blir ju studiens slutsats en helt annan. Det är nog få som idag tvivlar på sambandet mellan fetma och cancer, men det är ju inte detsamma som ett samband mellan fet mat och cancer.

  Sen är det alltid farligt att lita blint på en studie. Hittar man 10 studier som alla pekar på samma sak kan man börja fundera på om de pekar åt sanningen, men en studie visar egentligen ingenting. Det är först när resultaten börjar upprepas i studie efter studie som det rent vetenskapligt får någon vikt.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Pekka och Emma, Det finns så många studier som pekar åt olika håll. Därför tycker jag att man först och främst ska titta på hur personer med cancer reagerar på kolhydratrik respektive naturligt fett-rik kost.
  Cancerceller göds av socker, särskilt fruktos. Sen om intaget naturligt fett på något sätt också stimulerar cancertillväxt vet vi inte. Något måste dock cancerpatienter äta, annars dör de garanterat snabbast. Då är det viktigt att jämföra olika koster till cancerpatienter. Finns det forskat på det, och vilka resultat har det givit?

 16. 16

  Tråkigt att alltför få bygger vidare på Warburgs upptäckt och att dagens cancerbehandling bygger på proppa dessa sjuka människor fulla med cellgifter och stråla på med radioaktiv strålning som i sig kan ge mycket farliga biverkningar och dessutom är oerhört jobbiga för kroppen. Men det skulle å andra sidan troligen vara svårt för läkemedelsindustrin att kunna förpacka och sälja ett uteslutande av kolhydrater.

  Den här behandlingen sker dessutom samtidigt som de får äta den vedervärdiga sjukhusmaten som är full av kolhydrater. På vägen ut hinner den cancersjuke kanske också med att i någon av automaterna köpa en burk Coca Cola och en färdig smörgås med margarin, klistrad skinka full av socker och e-ämnen på en bit rågbröd, också den full av socker och olika tillsatser.

  Tragiskt.

 17. 17

  Jag har en bekant som drabbats av strupcancer och som nu genomgår cellgiftsbehandling. Den här personen äter bara skitmat (framförallt en massa socker) men det är tydligen inget personen ifråga reflekterar över det minsta.

  Nåja, det man inte vet lider man inte av.

 18. 18

  Emma K,
  Tack för att du fördjupade dig i artikeln!
  Nu återstår bara svaromål/kommentar från Pekka som släpade fram den!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa