Varför LCHF-kost kan skydda mot cancer

Blogginlägg av Allison Fox: Why a low carb diet can prevent cancer.

Cancerceller kan bara använda socker-energi, de kan inte utnyttja fettenergi.
Alltså göder kolhydrater cancertillväxt.

Henrik tipsar att Barry Groves också skriver om detta.

Comments

 1. 1

  Barry Groves skriver också om det här
  https://www.second-opinions.co.uk/cancer-5.html

 2. 2

  Hur nu man ska lita på en sådan författare?
  ”Kiera Aaron är reporter för MensHealth.com. Hon tog sin grundexamen i engelsk och amerikansk litteratur från New York University och har tidigare praktiserat på Fitness Magazine och ELLE.com.”

  Det är aldrig några säkra källor som ni hänvisar till på denna bloggen. Trist.
  Och förmätet är det att tro att det hon påstår slår hela cancerforskningen på fingrarna. Om det vore det så enkelt som att man lät bli att äta kolhydrater så att cancerfallen minskade, så hade nog nån annan än hon kommit på det för länge länge sen. Vad tror ni att cancerforskarna sysslar med egentligen?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Oskar, Ja man kan verkligen undra vad etablissemangets cancerforskare sysslar med. Vet du av att de har forskat på huruvida kolhydratintaget spelar roll för canceruppkomst eller cancertillväxt?
  Jag har inte sett till något sånt. Därför behövs andra än strömfåreforskarna för att få reda på sanningen om kolhydrater och cancer.

 4. 4
  Pekka S säger

  Några kommentarer på denna artikel?
  https://news.discovery.com/tech/cancer-cells-fat-tumor.html

 5. 5

  Ja den teorin har jag haft väldigt länge…. socker är ondska!

 6. 6

  Fast Pekkas länk kanske misstolkas,

  ”Fett” med socker ger cancer.
  Också har vi förstås etablissemangsforskningskonspirationen.

 7. 7

  Tack Annika för att du vågar ta upp det här otroligt infekterade ämnet. Jag fick just reda på att en 5-årig grannflicka fått diagnosen cancer. Jag skulle vilja rusa över till dom och ge dom lösningen. Men jag har blivit bränd varje gång jag gjort det. Jag tror inte att jag vet bättre än någon annan. men mitt förhållande till cancermetabolism baserar sig inte på tro utan ett enkelt konstaterande. Att en cancertumör äter 20 ggr mer socker än en frisk tumör och de försök som gjorts har klart visat att cancertumören inte klarar sig utan att patienten tillför sin kropp socker via munnen. Varenda läkare jag träffat och sagt detta till har tystnat totalt och vill inte diskutera ämnet., för de vet att jag har rätt. de har bara inte tänkt på cancer och kostsammanhanget. Jag trodde i min enfald att det räckte med att få dem att fatta för att få en snöboll i rullning. Men icke, det blir alltid knäpptyst. Vid ett tillfälle vid en hetsig diskussion så uppmanades jag att tala tyst om detta. Det var inget jag behövde bry mig om. Jag ska försöka skriva en insändare om ämnet. Jag tvingas hela tiden att prata om det för det driver mig till vansinne.
  Att du tar ställning som du gör kommer att innebära att du blir en av de få som vågade säga sanningen. Jag kan inte respektera dig mer än jag gör ,annars hade jag gjort det. Vad som än händer så är du helt enkelt bäst.

 8. 8

  Jag menar naturligtvis att en cancercell äter 20 ggr mer socker än en frisk CELL.
  Sorry

 9. 9

  Imorgon ska jag till Stockholm och fira en högtidsdag. I familjen finns en son med en nyligen behandlad hjärntumör. Familjen är totalt nedbrutna och de har tvingat mig att lova att inte prata med den unge mannen om mina insikter. Jag har alltså tystnadsplikt. Deras kärlek till den sjuke gör att de vägrar lyssna på mig och jag får inte säga något. Vad fan är det för en kärlek. Vi ska dessutom äta tårta, bullar och kakor. Dessa människor är de intelligentaste jag känner. Men de är helt övertygade om att jag bara pratar strunt.

 10. 10

  Mina barn som äter LCHF var med på festen och de visste inte att det var tystnadsplikt. Den sjuke sonen spetsade öronen direkt och drog ur mig hela min cancerteorii. Intelligent som han är fattade han blixtsnabbt vad det var jag sa och han skulle prata med sin läkare om saken. Första gången som en cancerpatient inte bryter ihop på vad jag säger.
  Tilläggas bör att familjen blev väldigt tacksamma för det jag sa och jag tror att de förstår min matfilosofi i ett annat ljus nu.

  Att lägga munkavle på en LCHF-are är det dummaste man kan göra. Hur ska man då kunna lära sig något?

 11. 11

  Hos Kostdoktorn under nedanstående länk

  https://www.kostdoktorn.se/fullkornsbrod-och-cancer#comments

  skriver inlägg nr 98/Göran S följande kommentar (jag har ingen uppfattning/kunskap i fråganl);

  ”Göran S skriver:

  augusti 21, 2011 klockan 21:50
  Hej alla

  Efter andra världskriget har en hel del hänt på matkonsumtionen och på det sätt vi producerar maten-kan man lugnt säga:

  1) Användningen av kemikalier har flerfaldigats
  2) Andelen omega 6 i maten har också drastiskt ökat
  3) Användningen av socker i maten har åkt i höjden

  Problemet med denna trend är att dessa faktorer ger cancer i högre usträckning idag än ex innan kriget. Den goda nyheter är att genom att välja rätt mat kan man hantera sjukdomen och ge kroppen goda möjligheter att läka ut.

  1) Eftersom vi har kemikalier runt omkring oss och att dessa används i stor utsträckning i matproduktionen (odling av ex foder såsom soja etc) så bör vi kolla hur vi kan undvika dessa i så stor mån som möjligt. Djur uppfödda på sådant kraftfoder lagras ner i dess fettvävnad. Att vi sedan äter eller dricker mjölken gör att vi själva lagrar dessa kemikalier. Detta ger effekter på uppkomst av cancer. Kemikalier i vårt dricksvatten i områden där man har extensiv odling är också ngt att tänka på. Rekommenderat att använda filter till vattnet

  2) Kraftfoder ger en större andel omega 6 värde i förhållande till omega 3. Just att andelen omega 6 har exploderat i vårt samhälle i kraftfoder, vöxtoljor, fritering etc ligger bakom uppkomts av inflammationer i kroppen och det är just det som är grogrund för cancertillväxt men även andra tillstånd som hjärtkärlsjukdomar, .

  3) Socker i maten ger upphov till IGF 1 och insulin stimulans vilket i sin tur stimulerar cancertillväxt och de bidrar också till en sur miljö i kroppen vilket ytterligare ökar tillväxt.

  Det som kan hindra uppkomst men också läkning genom kroppens eget immunförsvar är ex följande:
  – Kombination av grönsaker, frukt och bär som genom sina immunoaktiva ämnen agerar på cancerutbredningen genom att bl.a. – blockera angiogenes (blodtillförsel till tumörer), -stimulera immunförsvaret, – få cancerceller att begå självmord (apoptos), begränsa möjligheterna för tumören att bilda metastaser eller blockera att cancern invaderar inkringliggande vävnad.
  -Ex på sådan dryck, grönsaker, bär och frukt är: grönt te (katechin), Kålväxter ex grönkål (indoler), hallon, blåbär, plommon, svamp såsom ex ostronskivling, tomat, mynta, gurkmeja, och mycket mer
  – Man bör helt undvika kött, mjölkprodukter som kommer från djur som växt upp på kraftfoder gäller kor men även kyckling, även kolla fisk som odlats. Kom ihåg att vi ligger högst upp i näringskedjan och det som djuren stoppat i sig kommer automatiskt in i oss.

  Ni kan läsa bl.a. mer i boken ”Anti Cancer book” av David Sevran-Schreiber

  MVH Göran”

 12. 12
  Göran S säger

  Georg W: Jag skulle snabbt rekommendera dig att läsa boken jag nämner nedan. Den är skriven av en läkare som själv fick en hjärmtumör. Han fick den bortopererad och fick inga råd hur han skulle äta. Levde på som vanligt med den vanliga västerländska kosten. Tumören kom tillbaka och opererades. Återigen får han samma svar av läkaren: ”Du behöver inte bry dig om maten- lev på som vanligt” blev svaret. Detta fick honom att tänka efter samt att hans fru också sa att ”you need to look after your terrain” dvs att du bör nog kolla upp vad du stoppar i dig och som när din kropp. Detta blev grunden till boken som också beskriver vilken läkningskraft som finns i kosten som man ju intar 3 ggr per dag. Som han själv säger: om man kan få cancer av viss mat så finns det mat som också kan läka kroppen. Den maten beskrivs i boken. Boken tar också upp fenomenet med varför hans egna läkarkollegor inte svarar eller heller inte bryr sig om den eg viktigaste faktorn för utläkning dvs maten! Rekommenderas varmt. Kolla också: https://www.anticancerbook.com/

  MVH Göran

 13. 13
  Göran S säger

  Hej, Jag flikar också in en kommentar jag gjorde nyss på Kostdoktorn:

  Det som är intressant är att vara noga med de matvaror man äter och helst veta hur de är uppfödda om man vill äta kött etc. Vid ett läge om man har/ får cancer gäller att tänka på att äta mycket grönsaker och frukt, samt bär för att minska effekten av tumörbildning. Det är viktigt att hålla kolla på sitt blodsocker men mycket viktigt är att förse kroppen med anticancerämnen i olika kombinationer under dagen som finns i just dessa produkter. Ur David Sevran-Schreiber´s bok estimerar man att ca långt mer än 50% av alla cancer sjukdomar kommer från en kost som triggar detta. Man säger också att hos alla människor finns ”sovande” & ej aktiva cancerceller som kan triggas igång av miljön man lever i – dvs kosten (högt omega 6, rött kött, socker etc), miljöföroreningar men också av stress. Uppkomsten kanske inte ses på kort sikt men på längre så därför gäller att ta hand om sin hälsa genom hela livet. Speciellt fokus bör ligga på när man blir 35-40 år och däröver när den katabola (nedbrytande) fasen av kroppen börjar så att man håller uppe en bra vitalitet.

  MVH Göran

 14. 14

  Göran S, tack för länken och dina ord.
  Ett exempel är ju de tuppkycklingar jag får från vänner och bekanta. Det tar ett par timmar innan man får äta dom. Men när man äter dem så förstår man hur sjukt systemet med industriproducerad kyckling är. En riktig kyckling har inga likheter med skräpkycklingen man köper i affären.

 15. 15
  Anna Delin säger

  Jodå, det finns forskning om detta. Denna, till exempel, är från 2007:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819381/

  ”The calorically restricted ketogenic diet, an effective alternative therapy for malignant brain cancer”

  Warburg-effekten har varit känd länge. Blodsocker har vi dock alltid, så att helt svälta ut tumörerna är knappast möjligt. Men om man kan undvika förhöjda nivåer av blodsocker (och alltså helst alltid hålla det på fastenivåer) så borde tumörer växa långsammare. Och det, kombinerat med annan behandling, kan ju vara hela skillnaden mellan att överleva och att inte överleva.

 16. 16
 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Göran S, Du rekommenderar frukt mot cancer. Fruktens höga sockerinnehåll består till hälften av fruktos, vilket är det socker som göder cancerceller mest.
  Vilka undersökningar har visat att frukt, skiljt från grönsaker, med mycket mindre sockerinnehåll, verkligen skyddar mot cancer?

 18. 18

  Alla cancerpatienter som jag mött har varit storkonsumenter av frukt och de är helt övertygade om att frukt är det enda som är garanterat nyttigt. Det är därför de blir så avogt inställda till det jag säger. Jag undrar om inte frukt är den gemensamma nämnaren för cancerpatienter?

  Undrar också varför dina belackare inte kastar sig över dig nu? Kan det vara så att de förstått att du har rätt även i den här frågan?

 19. 19

  Hej! Jag är nyligen opererad för bröstcancer. Sedan ett par år äter jag en hemsnickrad variant på GI, med en del inspiration från LCHF. När jag kollar runt efter kosttips mot cancer i allmänhet och bröstcancer i synnerhet, finner jag att man ska undvika kolhydrater och fett, speciellt mjölkfett. Å andra sidan kan ost skydda. Soja är också dels skadligt, dels skyddande. Rött kött ska man äta mindre av, medan grönsaker (och frukt – bortsett från kolhydraterna då) med starka färger ska skydda. Summan av kardemumman blir väl att sallad, spenat, tomater och mager fisk är okej …

  Sedan har jag hört att LCHF ska vara bra eftersom cancerceller äter socker och inte fett. Det låter rimligt. Men samtidigt ska ju fett öka cancerrisken och mjölkfett? eller specifikt ost? ska höja östrogenhalten, vilket inte är bra eftersom jag hade en östrogenberoende tumör.

  Så hur hänger alla dessa motsägelser ihop? Tilläggas kan att jag är normalviktig – har gått ner 20 kilo på min hemsnickrade GI och vill varken upp eller ner mer, helst.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Nilam, Jag tror inte på att naturligt fett ökar cancerrisken. Det finns inga seriösa forskningsstudier som visar det. Fett är bra, men du behöver inte äta bara smör. Jag tror att kokosfett också är mycket bra, och olivolja.
  Kolhydrater, särskilt socker, och allra särskilt fruktsocker, fruktos, göder cancern.

 21. 21

  Tack så mycket för svar! Jag antar att kostråden från sjukvården angående att undvika fett främst handlar om att man bör undvika övervikt … men det finns ju fler sätt 🙂

 22. 22
  Rebecca säger

  Det var det DUMMASTE jag hört. Cancerceller kan leva minst lika bra på fett som på socker – det här är ännu bara ett av många tomma argument för en diet som är farlig! Med vänlig hälsning, läkarstudent som hade just detta uppe för diskussion igår med sin föreläsare som är professor i cellbiologi.

 23. 23
  Georg W säger

  @ Rebecca:
  Det vore väldigt trevligt om du kunde utveckla ditt resonemang lite mer. Om det nu är så dumt, det vi säger, så är vi i desperat behov av information.

  Vet du vad glutamin-metabolism i cancerceller är och hur ska man hantera den problematiken?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Rebecca:
  Ja du kan väl bidra med dina bästa länkar som visar att cancerceller göds lika bra av fett som av socker.

 25. 25
  Kalista säger

  En nära släkting till mig har nyligen diagnosticerats med en tumör, vi vet inte ännu om den är malign eller benign. Men bort ska den. Jag har pratat om kostens betydelse, att hon äter för mycket socker – jag ser det eftersom jag varit där själv. Till svar får jag att jag såsom lchf:are minsann är ”färgad” av det som jag läst (=att socker är farligt) Hon tror förvisso att för mycket socker inte är bra, men säger att hon inte själv äter för mycket socker/mjöl/tillsatser/processad mat och det som jag påpekar därför inte berör henne. Hon är glad för min omtänksamhet men hon tror inte på det som jag säger. Att skicka länkar om detta är bortkastat, jag har försökt. Tankar om detta?

 26. 26
  Lekman säger

  @ Kalista:
  Det är vanligtvis inte lätt att ge andra råd om kost och hälsa. Bortsett från om hälsan är en ohälsa av cancer eller annan sjukdom, så är det många som tycker ”ju mindre man vet desto bättre” och slår ifrån sig alla välmenande råd. Är man sedan som jag själv ”en lekman” så blir man ju inte trodd så lätt. Vaddå, du är väl ingen läkare, får man till svar.

 27. 27
  Kalista säger

  @ Lekman:
  Precis, så är det. Från mitt perspektiv så verkar hon, liksom andra, helt ge upp den egna tankeverksamheten och köpa allt som läkarna säger medan jag inte blir trodd för att jag inte har en läkarexamen. I det här läget är jag iaf glad att jag har berättat om sockrets fördärvliga inverkan på vår kropp, då har jag tagit mitt ansvar.

 28. 28
  Georg W säger

  Inbyggt i en allvarlig sjukdom finns en psykisk mekanism som skyddar sjukdomen mot tillfrisknande. Jag skulle nästan vilja skapa en föreställning om att den sjuka kroppen blivit besatt av en ond ande. Denna onda ande vill inte att värdkroppen ska bli frisk och den kontrollerar hjärnan på den sjuke.

  Jag vet att det låter sjukt, men jag kan inte dra några andra slutsatser efter att ha försökt rädda min omgivning, nu i 10 år. Klart är att jag är ett allvarligt hot mot allvarliga sjukdomar. Därför är jag som utvald individ förbjuden att tala om sjukdomar. De jag älskar har censurerat mig fullständigt och de hatar de ord som kommer ur min mun.

  Jag tvingas se mina älskade dö en meningslös död. Medan vi pratar om vädret.

  Så det är inte så konstigt om jag blivit sjuk i huvudet av LCHF.

  Men Moder Teresa sa innan sin död att vi inte skulle bry oss om att de vi älskar börjar hata oss för att vi säger sanningen. Vi ska låtsas att vi är gjorda av sten och säga sanningen ändå.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa