Hur ska vi äta för att hålla en normal vikt?

Jag håller på att läsa ett par artiklar av Zoë Harcombe, om  tidiga forskningsprojekt om viktnedgång, och hur det går med vikten på längre sikt, efter viktnedgången.
Det gäller projekt av Ancel Keys,  Francis Benedict och Tv-serien Biggest loser.

Jag har en del funderingar om ämnet. Den klassiska metoden med kalorier in och ut fungerar inte för de som har viktproblem. Lågfett-högkolhydrat fungerar inte för oss. Lågkolhydrat-högfett, LCHF, fungerar för många, men inte alla.

För oss som har problem med den långsiktiga viktkontrollen, vi måste inse att chansen att bli ”frisk” är låg.  Bantningsprojekten vi har sysslat med i många år har ofta skadat vår metabola balans. Ofta ”vill” kroppen gå upp till sin förra övervikt, eller ännu högre. Zoë skriver om människor som frosseriäter, känner sig övermätta, men samtidigt fortfarande hungriga, och försöker mota den hungern med att äta ännu mer. Vilket oerhört grymt tillstånd, som förstör hälsan och livskvalitén!

Det råd jag kan tänka mig är att äta minimalt av kolhydrater, för att hejda hyperglykemin och hyperinsulinemin. Inget/minimalt av socker av något slag, eftersom sockret kan öka insulinresistensen. ”Normalt” av protein, och resten av energibehovet i form av naturligt fett. Avstå från alkohol eftersom det kan skada hälsan, och grumla omdömet och starta alkoholsug.

Om inte detta hjälper kan man prova lågkolhydrat, inget socker, normalt med naturligt fett, och resten av energibehovet i form av naturligt animaliskt protein.

Ett annat exempel på teknik för viktkontroll är tidsbegränsat ätande, periodisk fasta. Där kan man prova sig fram till vilken regim som funderar för en själv. Ett begränsat ätfönster på 1 till nio timmar. Att begränsa sig till att äta under en timme per dag fungerar bra för många. Kroppen får vila från bearbetning av mat under många timmar. Många har uppfattat att periodisk fasta är nyttig för den totala hälsan.

Erfarenheter från ”Ozempic-hypen”: Ozempic har effekten att förlångsamma magsäckstömningen, samt ge ökad utsöndring av mättnadshormoner. Detta orsakar ett minskat matintag, och vikten brukar gå ner.
När medicineringen upphör, upphör också läkemedelseffekterna. Kroppen vill gärna återfå sin gamla vikt, och även gärna mer därtill, och signalerar därför hunger. Det är därför stor risk att Ozempic blir en kronisk medicinering, vilket har okända långtidsbiverkningar.

Fetmaoperationer. Det finns olika metoder för ingrepp. En vanlig är Gastric bypass.
Vikten brukar gå ner, men livskvalitén blir lidande då man inte kan äta fullstora måltider. Risken ökar för alkoholberoende. Man måste också kompensera för  näringsbrister, tex vitamin B12.

En metod som har blivit tilltagande populär är Carnivore-kost . Man äter då endast mat av animaliskt ursprung. Själv skulle jag sakna grönsakerna alltför mycket.

 

Comments

  1. 1
    Lars Blomdahl säger

    Det handlar inte bara om vad man äter utan också när man äter. Se till att du fastar mer än halva dygnet så att den av socker och insulin under ätperioden skadade endotela glykokalyxen får tid att återhämta sig.

  2. 2
    Göran persson säger

    Det är ju det som är ämnets kärna, det finns sötningsmedel som inte påverkar insulinproduktionen nämnvärt men ändock består sötbehovet, vilket är ett väldigt stark drivande egenskap, som uppstår i hjärnan troligtvis starkare en heroin, det syns inte, det luktar inte men ändå finns det. Som kock har jag experimenterat med att få väldigt tråkiga o monotona lchf-rätter att bli goda o det går utmärkt, det finns en del som ger ut spännande recept värda att pröva. Att leva på kolhydratfattig kost i ett längre perspektiv är inte helt enkelt, testresultaten av de som blir vegetariska är förvånade, speciellt när väldigt många efter en 6 månaders diet blev medicinfria, o de andra fick reducera mängden mediciner. Experimentet har gjorts i Finland på 200 Personer, däremot behöver man en hel del kunskaper om närings innehåll när det gäller vegetarisk kost o all. vegetarisk mat är inte bra, en del spannmål innehåller mycket kadmium beroende på var det är odlat, däremot blodsockret blev stabilare, ämnet är intressant.

  3. 3

    Har du läst om ACT ALP?

  4. 4
    Lars-Åke Frykholm säger

    När jag började med mild LCHF så gick jag ner 15 kg under 4-5 år och håller vikten Blodsockret ligger oftast på 6,2 -6,7 Men blivit stabilare sen jag började med Airfryer till potatis

  5. 5

    Hur mycket är normalt med fett i %?

  6. 6
    Johan Larsson säger

    Jag håller med Lars Blomdahl (#1). Tror antal matintag per dygn är en förbisedd parameter i alla kostdebatter. Jag har nu sedan mer en än månad gått från TWOMAD till OMAD, och lagt märke till ett par saker. Det första är att jag inte trodde att min känsliga mage skulle palla att äta ”grov mat” på fastande mage, för det har tidigare varit lite problematiskt – varför jag grundat med en lätt och len frukost. Men magen och resten av kroppen behöver bara vänja sig ifall man vill köra på ett mål om dagen. Tog ungefär en vecka (från 2 ggr/dag). Det andra jag upptäckt är att ordet ”paltkoma” är en aning missvisande, då man kan bli lite skönt trött efter maten oavsett kolhydratsinnehåll.

    Det senare skulle kunna peka på ohälsosam kortisolnivå under dagen, vilket jag gärna såg forskning på. Själv väljer jag tills vidare att tro att precis som lejonen på savannen lägger sig och vilar, mätta och belåtna efter sitt skrovmål som sker max en gång/dygn – är ursprungsmänniskan gjord för att samla mat på dagen och samlas för att äta på kvällen. Tror det var ”mysfredag” kring brasan varje kväll på stenåldern fast av annat slag än idag.

    Och med drygt 23 timmar fasta varje dag får både glykokalyxen tid för återbildning och autofagin hinner rensa bort halvdåliga celler. HbA1c torde hålla sig lågt. Därför, med OMAD faller nästan poängen med vilken andel av makronutrienterna man väljer så länge man står sig på maten ett dygn. Det kommer handla mer om att få i sig alla näringsämnen. Tillräckligt med protein och essentiella fetter är förvisso näringsämnen, men utöver det behöver man inte fundera så mycket. Detta är min uppfattning och jag har inga vetenskapliga belägg för den, då ingen större forskning bedrivs kring det.

  7. 7

    Carnivore kör jag det vet jag funkar och som elektrolyt drink dricker jag Element från usa utan konstigheter http://www.lmnt.com

  8. 8
  9. 9

    Att man skulle bli fet av energiöverskott är ovetenskapligt nonsens. Det har den stora fördelen att man inte behöver ängslas över kalorier för att ha kvar lämplig kroppsvikt.
    Övervikt beror på oförbrända kolhydrater, framför allt mjölmat. Vetemjöl har ställt till mycket elände sedan man började odla det på diverse håll för sådär åttatusen år sedan, för kort för evolutionär anpassning av mänsklig fysiologi. Därför tror vi här att om man bara tar det lugnt med kolhydrater och framför allt helt avstår från allt som bygger på vetemjöl, så kan man hämningslöst förse sig med fett och protein efter behag, utan att gå upp i vikt. Kroppen tycks ha spontana funktioner för att bibehålla lämplig vikt och göra sig av med energiöverskott, men de har inte hunnit anpassas att reagera på mjölmat.
    Fetma förekommer ju aldrig hos vilda djur – nej, de är ju fria från ”kultur” som kan få dem att ändra sin naturliga kosthållning.

  10. 10

    Under mitt första år med LCHF gick jag ner 20 kg men sen var det stopp. Gick upp 10 kg och nu verkar det omöjligt att gå ner igen om jag inte håller mig till ca 1000 kalorier dagligen. Det är ju inte riktigt vitsen! Vad göra?

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    3 Kirsi
    Jag har skaffat en bok om ACT/ALP och har tittat i den, men jag kommer inte ihåg om jag uppfattade principerna rätt. Kan du kort berätta om hur du uppfattar principerna?

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    5 Lolo
    ”Normalt” med fett, är kanske ca 40 energiprocent?
    Min tanke var inte att man skulle räkna procent, utan att inte äta aktivt fettsnålt, utan ”generöst” med fett, fast inte drypa in maten med extra fett.
    En långsiktig kosthållning måste gå på en fungerande rutin, utan att sitta och räkna gram och procent.

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    10 Sonja
    Ja du är ett exempel på de som har problem med långsiktig kosthållning för hälsa och viktkontroll.
    Det var för er som jag skrev detta blogginlägg.

  14. 14

    Dom som inte går ner tillräckligt i vikt av bättre kost kan ha fel på leptin receptorn i hjärnan.
    Hur hormonet fungerar
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin

    Vid leptinresistens måste symtomen bli ökad hunger som ger viktuppgång och bantning fungerar inte för då sjunker ämnesomsättningen.

    leptinresistens orsakar viktuppgång.

    Vad som orsakar leptinresistens är nog okänt, det kan vara känt men jag vet inte.

    ”Ärftlig leptinbrist ger hyperfagi (hetsätning) och aggressiva beteendestörningar ifråga om mat. Personer med ärftlig leptinbrist har behandlats framgångsrikt med leptin.[4]”

    Det är ett bevis för att leptin reglerar vikten, leptinbrist och leptinresistens orsakar fetma, skillnaden är bara att ren leptinbrist ger mer fetma.

  15. 15

    Tack för svar, Annika!

  16. 16

    Finns dokumenterade erfarenheter att LCHF kost inte ger vissa kvinnor viktnedgång pga deras hormoner?

  17. 17
    Annika Dahlqvist säger

    16 Mats
    Det finns erfarenheter av att vissa personer inte går ner i vikt med LCHF. Orsaken till det kan man inte alltid veta. Frågan är vad man kan göra åt det. Jag skrev några förslag till alternativa försök i detta blogginlägg

  18. 18

    ’Fortsatt hunger trots överätning’ sammanhänger nästan uteslutande med mineralbrister. Mot detta hjälper inga specifika dieter, inte heller LCHF. Vi kan jämföra detta fenomen med det som en del gravida kvinnor upplever, nämligen konstiga ätbeteenden. Detta tar sig ibland svårförståelig önskan att t.ex. äta jord. Sådant beteende är helt jämförligt med att ’befinna sig framför kylen stup i ett för att få mer mat i sig’. Orsak mineralbrist; i graviditetsfallet kan vi enkelt förstå konstiga ätbeteenden i sökandet efter mineraler, eftersom fostret alltid har ett förstahandsbehov att tillfredsställa. Har den gravida kvinnan i grunden mineralbrister förvärras dessa med påföljd ’konstiga ätbeteenden’. Dessa mineralbrister är de som också betingar ’graviditetsdiabetes’ med hänsyn till allmän brist på Krom & Vanadin m.fl. mineraler.
    Det är därför inte något som helst konstigt med att en långsiktig strikt LCHF kan medföra väsentliga mineralbrister, som resulterar i att en tidigare ’bantningsformula’ inte längre fungerar.
    Kommentatorn ’Sonja’ ovan borde undersöka om hon har strukturella mineralbrister, som borde åtgärdas först innan hon fortsätter med allehanda experiment kring sin diet långsiktigt. 1000 kcal per dag borgar för att kroppen långsiktigt stänger av funktioner efterhand i brist på energi.

  19. 19

    Om nu allting i kroppen fungerar på grund av att det finns tusentals mitokondrier i varenda frisk cell (utom i dom röda blodkropparna), alltså även i de celler som har leptinreceptorer, så förstår man väl att det behövs lite av allting för att kroppens alla metaboliska reaktioner ska funka…och där har vi kanske helt enkelt glömt bort att vissa mineraler är helt oundvikliga för att vi inte ska bli sjuka av än det ena, än det andra…!? Vi pratar mest om macronutrienter och lite om micronutrienter och absolut ingenting om spårelementen, som vi behöver bara microskopiska mängder av… tycks det mej!?
    Därför antar jag att våra kostexperter fortsätter att rekommendera lite allmänt en varierande kosthållning… just för att vi ska få i oss alla dessa viktiga komponenter i våra kost-intag…!?
    Sen är det väl upp till var och en av oss att känna efter vad vi mår bra av eller inte..?

  20. 20
    Ewa Jansson säger

    Jag har provat med olika bantningsmetoder och inget har blivet hållbart och med nu artros i ett knä och svullnad i ben efter en arbetsdag så känns det som nu måste jag ta itu med detta .
    Har länge beundrat Annika för sitt mod i detta med LCHF-dieten och att den fungerar och har även nån bok med henne, och känner så väl igen mig i det hon skriver om hur hon själv kämpade med vikten en gång i tiden och onda leder som bara gör det ännu mer svårt att hålla vikten.
    Men var hittar jag råd om kost som gör att jag kommer igång, och hur jag lägger upp en fungerande mathållning?
    Tacksam för svar

  21. 21
    Annika Dahlqvist säger

    18 Göran Åkesson
    Har du bra förslag på vart Sonja ska vända sig för att kolla ev mineralbrister?

  22. 22

    Är det farligt att sova på vänster sida?

    Tack för svar.

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    22 Ingrid
    Det har jag aldrig hört. Varför skulle det vara farligt att sova på vänster sida?

  24. 24

    Vi var smala tills industrimaten kom i affärer.
    socker och annat skit ökade vår vikt men är det enda orsaken ?
    Vår vikt reglerades perfekt av leptin innan mataffärerna kom, varför fungerar inte leptin nu?
    Dom som skippar socker och onödiga kolhydrater och ändå inte når idealvikt kan ha fler problem.

    Miljögifter eller något kan ha orsakat leptinresistens och då går det inte att nå idealvikt.

    Även läkemedel kan orsaka viktuppgång utan att insulin är inblandat.

  25. 25
    Johan Larsson säger

    # 22

    Det är generellt inte farligt, och därför vänder man sig i alla 4 ledder (v sida/rygg/mage/h sida) under sömnen. Däremot är det faktiskt bättre att ligga på höger än vänster sida av ett par anledningar (kan finnas fler). Det ena är att magsäcken är ju inte symetrisk, så när du ligger på höger sida kommer maginnehållet ligga mot nedre magmunnen – vilket den är van vid och konstruerad för. Ligger man på vänster sida kommer maginnehållet mer mot den övre magmunnen. Det senare är inga problem för en ung frisk magmun, men med åldern kan det bli påfrestande för övre magmunnen samtidigt som magtömningen i rätt riktning (genom nedre) inte blir optimal för matsmältningen under sömn.

    Den andra anledningen till att hellre ligga på höger är att när bröstkorgen slappnar av blir det lite mer tryck mot hjärtat och det kan få lite svårare att jobba i lugn och ro – särskilt om man är överviktig.

    Så det finns ett fåtal som absolut bör försöka välja att somna på höger istället för vänster sida, och det finns en ”viss poäng” för alla övriga att föredra höger sida framför vänster. Själv tillhör jag den mindre skaran som lätt somnar på rygg.

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    25 Johan Larsson
    Själv klarar jag inte att sova på mage eller rygg, och är därför hänvisad till sidoläge. Om jag då inte skulle få sova på vänster sida skulle det bli problem.
    Var och en måste få finna ut vilka lägen de kan sova i.

  27. 27
    Johan Larsson säger

    #26

    Visst är det så, att alla må finna vad som fungerar bäst för dem. Jag bara svarade på Ingrids fråga, och mitt svar var att även om det inte är direkt farligt så är det inte taget ur luften att det är bättre rent fysiologiskt att ligga på höger sida än vänster. Jag kan tänka mig att ett fåtal hjärtpatienter faktiskt får (eller borde få) rekommendationen att försöka undvika vänster sida.

    Personligen är det magläge som är problem för mig. En liten lätt whiplash för 25 år sedan som gick över ganska snart till 100% i allt vardagligt liv, utom om jag ligger på mage med huvudet åt sidan – det går bra en minut eller två, men sedan får jag nacksmärta som går över på en sekund om jag byter till sida eller rygg. Innan olyckan var mage min favoritposition, men man vänjer sig.

  28. 28

    Kan folk gå upp i vikt av läkemedel så kan även miljögifter ge viktuppgång.
    Påverkas eller skadas receptorn för leptin i hjärnan så ger det viktuppgång.
    Så här styrs vår vikt, aptiten är alltid på så vi äter för mycket, när fettlagret är lagom stort så så stiger leptinnivån i blodet så att hjärnan ska stänga ner aptiten och vi ska då hålla vikten konstant där.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin

    Läkemedel eller kemikalier kan påverka leptin receptorn och det leder till viktuppgång.
    Ett farligt miljögift är fluorföreningar, jag vet inte men fluorföreningar finns i läkemedel och i vår mat.
    https://svenska.yle.fi/a/7-10066946

    Dom som inte håller vikten med bra mat kan vara skadade av kemikalier.

  29. 29

    Om man låter bli att äta 5 timmar innan man ska sova, så blir det knappast några problem med magmunnarna.

  30. 30

    Annika tar upp väldigt intressanta ämnen som rör hälsan här, och i kommentatorsfältet finns sedan också en massa bra åsikter som rör samma sak – av personer som själva haft problem och funnit sina olika lösningar. Tack för allt detta! Jag lär mig så mycket här!
    Den här ggn lade jag märke till åsikterna beträffande vilken sida man bör (?) ligga på när man sover. Har aldrig tänkt på detta förut. Som vanligt är förstås svaret att var och en bör komma fram till det som passar just hnm/henne. Men själva frågeställningen och de olika svaren är bra o intressanta.
    För egen del märker jag att sidoläge fungerar bäst. Och att jag gärna börjar på höger sida för att till sist helst vakna på vänster sida. Om detta har med nedre magmunnens öppethållande att göra så låter det väldigt vettigt för mig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa