Debatt om kost och hälsa i Sundsvalls Tidning

Mai-Lis Hellenius har varit i Sundsvall och blivit intervjuad i Sundsvalls Tidning. Jag skrev en insändare med argumentet att människor har ätit animaliskt fett i miljontals år, och livsstilssjukdomarna har exploderat sedan vi övergick till vegetabiliskt och industriellt processat fett.
Mai-Lis har svarat och hävdar att miljontals studier visar att hon har rätt.
Min kommentar: Hon har säkert rätt i att många studier stöder hennes inställning. Det har blivit ”Det Politiskt Korrekta, PK”, även inom forskarvärlden. Den forskare som hävdar annorlunda kan bli utfryst ur forskarsamhället. Men faktum kvarstår: sjukligheten har exploderat i samhället, och sjukvården går på knäna, sedan vi övergick till vegetabiliska fetter och margariner, plus förstås all annan skräpmat, inklusive socker, som översvämmar våra livsmedelshallar.

 

Comments

 1. 1
  Olle Lack säger

  M-L Hellenius är kontra produktiv, ja rent av ond. Råden hon ger gynnar inte människorna utan tvärt om. Vi blir sjukare av majoriteten av vegetabiliska oljor/fett. Detta gynnar naturligtvis läkemedelsindustrin och livsmedels dito. Undrar viken sorts nyttig idiot hon är, ljuger hon medvetet eller är hon så okunnig i frågan så hon tror hon gör gott. Oavsett en ”Nyttig Idiot”.

 2. 2

  För kännedom.
  Österåsens hälsohem/livsstilsmedicin serverar sen okänt antal år tillbaka mat olämplig för ffa diabetiker och överviktiga. Pastarätter och ris, margarin- och karragenangräddeinnehåll. Och regionen sponsrar gästernas vistelse. Jag var där pga värk, blev förskräckt och mailade regionen på en Härnösandsadress jag fann. Samma tokiga information gavs de gäster som deltog i matlagningskurs.
  Denna kemigrädde har man slutat med i Norge pga av misstankar mot hjärtsjukdom, tarmsjukdom och diabetes mellitus. Sprid gärna galenskapen vidare.

 3. 3
  Birgitta Fernström säger

  Bra inlägg om animaliskt kött. I norr har vi tillgång till älg och renkött. Superbra

 4. 4
  Lars Blomdahl säger

  Maj-Lis Hellenius måste vara en ond människa som rekommenderar sådan kost som gör oss sjuka och läkemedelsindustrin allt rikare.

 5. 5
  PO Jansson säger

  Incidensen av hjärtinfarkt har närmast halverats sedan 2007 trots den dåliga maten. Hur förklarar du detta?

 6. 6
  Inger Hofgren säger

  Hon är säkert köpt av Livsmedelsjättarna och får pengar därifrån ! Hon är livsfarlig för vanliga människor som lyder hennes råd!

 7. 7
  Birgitta Widing säger

  https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/hjartinfarkt/mer-lasning/alla-kan-drabbas-av-hjartinfarkt/ Här står forskningen idag, man är övertygad om att ”blodfetter är en av de största riskerna. Blodfetter anses orsakas av animaliska fetter, Finland har sänkt graden av hjärtinfarkter genom att uppmärksamma livstilsfaktorer som höjer kolesterolet säger man. Så jag tror inte det är ondska som ligger bakom jagandet av animaliska fetter utan okunskap.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  5 PO Jansson
  Den allmänna sjukligheten har ökat enormt. Liksom läkemedelskostnaderna.
  Att hjärtinfarktincidensen har minskat kan bero på tex kranskärlsinterventionerna. By pass-operationerna och ballongvidgningarna.

 9. 9
  Anders Gyllenör säger

  Mai-Lis Hellenius är ingen ond människa. Hon har bara läst för många studier, då kan det snurra till i huvudet. Jag känner igen det själv.

 10. 10
  Birgitta Widing säger

  https://kampanj.expressen.se/hjart-lungfonden/hogt-blodtryck-farligare-an-du-tror-2/ Nu är man ute efter sponsring av forskning. Den stora jakten på fett. Tror mer på Annikas version av anledning till att hjärtinfarkter minskar. Blodtrycket tycks öka och hälften av dem som har för högt får fel behandling? Så varför har vi så högt blodtryck utan att veta om det?

 11. 11

  Annikas kommentar er basert på fakta, i motsetning til Mai-Lis Hellenius, som tydeligvis ikke forstår noe som helst av menneskets evolusjonære tilpasning fra våre forgjengere begynte å spise kjøtt for mer enn 2 millioner år siden. Hellenius bør lese den veldokumenterte boka til Chris A.. Knobbe og Suzanne Alexander (The ancestral diet revolution), som har 1317 referanser til vitenskapelige studier. De dokumenterer at planteoljer med mye omega-6-fettsyrer er enda verre enn sukker blant annet fordi det kan føre til kreft, mens glukose er mat for etablerte kreftceller. Vi har skrevet tallrike artikler om ”steinalderkosthold” og pionerene som helbredet klienter med lavkarbokosthold siden 1790-tallet. I likhet med mange andre som jobber for ”systemet”, virker Hellenuis å være uvitende om at mennesket er dårlig tilpasset vår moderne livsstil og derfor er rammet av tallrike sykdommer som stort sett ikke fantes blant jegere og sankere eller ”tradisjonelle folkegrupper”.

 12. 12

  På SVTPlay finns ett intressant program:
  https://www.svtplay.se/video/8EqXMG9/maten-som-forandrade-varlden

  Kortfattat kan man säga att spannmål har fått mänskligheten att expandera kraftigt. Men bra mat är det inte, sjukdomar och näringsbrist är vanligt förekommande hos dem som äter en betydande mängd spannmål. I programmet analyseras skelett som styrker detta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa