Vad hände när ”ketokvinnor” bytte till ”Eatwell”?

Veckans Zoë:  Vad hände när ketokvinnor bytte till ”Eatwell”?

Forskaren Isabella Cooper gjorde ett ovanligt genialt experiment. Hon  lät 10 friska slanka unga kvinnor, som ätit keto-kost (LCHF) i flera år, och trivts med det, övergå till lågfett-högkolhydratkost, Standard-UK-diet (SUK), i 21 dagar, och därefter återgå till sin vanliga ketokost. Provbatteri togs före experimentet, under och efter.

Flera markörer ändrades signifikant under experimentet. Vikten ökade, liksom BMI, totalt kroppsvatten, insulin, IGF-1, och glukos. Ketonnivåerna sjönk drastiskt under SUK-fasen.
Efter återgången till ketokost återgick markörerna snabbt till det vanliga.

Försöket tyder på att det går bra att leva på ketokost och trivas med det, om man vill, men att vid avsteg ingen katastrof inträffar, utan det är bara att gå tillbaka till keto och allt fortsätter som vanligt.

Mitt förslag till kostprinciper är att till vardags låta bli kolhydrater så mycket som möjligt. Ändra på sina gamla vanor. Vara generös med naturligt fett och protein. Laga mat från grunden och avstå från ultraprocessad mat. Allt detta är en fråga om vanor, vilka kan ändras efter önskemål.
Vid festliga tillfällen, tex när man blir bortbjuden, kan man ta lite av det söta (så lite som möjligt förstås), om man så vill. Om det är någon som undrar, så får man berätta hur man tänker, och det är inte mer med det.
Om man är metabolt sjuk, tex insulinresistent eller har diabetes, så har man förstås mindre frihetsramar.

På så vis kan man ha en problemfri tillvaro.

 

Comments

 1. 1

  Absolut, jag tänker inget bröd, ingen pasta, ingen potatis, och inget ris. Lagar maten från rena råvaror. Kan ta en korv på stan utan bröd. Jag har hållit på i ett halvår, gått ner till matchvikt och mår jättebra. Hellre ost än söta desserter. Alla borde prova! // Agneta

 2. 2

  Det är i vardagen som grunden för bra mathållning läggs.
  Små avsteg då och då är som regel ingen fara, bara de inte blir ofta.
  Levt med LCHF i 18 år och det fungerar ypperligt.

 3. 3
  Göran Löwenberg säger

  Jo precis så! Kört paleo i 12 år gått utbildningen på Paleo Institute. Fördelarna är enorma, inte en sjukskrivning på dessa år. Håller med, alla borde prova!

 4. 4

  Precis så gör jag sedan 2008.

 5. 5

  Håller med dig Annika.
  Men själv har jag problemet att så fort jag äter kolhydrater eller något lite sötare så blir jag direkt sååååå hungrig och/eller sugen.
  Och då finns det inget stopp för mig. T.ex en 85% chokladkaka slinker lätt ner en kväll…
  Jag löser dock mitt hunger/sug problem med periodisk fasta. Efter ca 48 timmars vattenfasta är hungern och suget borta.
  Men det gör ju att jag helst håller mig till lchf/keto även på helgerna.
  Men det skapar lite av ett problematiskt liv. Svårt när man är bortbjuden eller på restaurang. Hemma är ju lätt som en plätt.
  Jag vet nu också efter snart 2 år på enbart ickeprocessad mat och inga som helst tillsatser att det är värt det för mig.
  Inflammationer blossar upp direkt av processad mat. Dom är borta när jag skippar allt utom fina råvaror. Och keto/lchf/periodisk fasta är som fin magi för min kropp.

 6. 6
  Agneta Rosberg säger

  Vore glad om jag kunde få några frukosttips! Frukost är svårast att hitta en favorit.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Annette
  Om du inte klarar att äta det minsta sött utan att trigga på det, är det förstås det enda tänkbara att helt låta bli alla kolhydrater.
  Man kan ju välja att endast äta tillsammans med personer som accepterar ens handlikapp.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Agneta Rosberg
  Man får använda sin fantasi. Ett sätt är att skippa frukosten och bryta sin nattfasta vid lunch. Det lär vara mycket nyttigt.
  Annars kan man botanisera bland lågkolhydratmat. Ägg och bacon är ett vanligt alternativ.
  Vill man äta bröd finns det många recept på lågkolhydratbröd. En tunn Finn Crisp med rejält med smör och ost eller skinka ger inte så många gram kolhydrater. Med generöst med smör behöver man inte så stor matmängd eftersom smör innehåller mycket energi och näring.

 9. 9

  Japp, håller med. Så brukar jag göra och jag har lyckats hålla mig till LCHF i över 10. Är jag bjuden på födelsedagskalas så äter jag det som serveras i övrigt äter jag enligt LCHF.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa