I hjärnan på Louise Epstein

Jag slölyssnade idag efter 12 på  radion P1, på I hjärnan på Louise Epstein, hon tog upp angående viktnedgångsdieter. Hon hade tagit dit Maj-Lis Hellenius och Charlotte Erlanson-Albertsson, bland de mest rabiata LCHF-motståndarna i Sveriges kostrådsetablissemang.
Först var det om 5:2, som dissades. Metoden var inte bättre än att äta motsvarande minskat antal kalorier utspritt under  veckan, vare sig för vikten eller hälsan.
Ingenting sades om att vissa upplever bättre effekt och trivsel av metoden. Liksom andra varianter av intermittent fasta. Istället påstods att många blir irritabla under fastedagarna, pga hunger.

Sedan gick de in på Karnivore och LCHF.  De var  alla övertygade om att naturligt mättat fett var dåligt för hälsan. Maj-Lis sa att det var hundratals forskare som var ense om detta.
Jag läste en utsaga av Nina Teicholz , Nutrition Coalition, att arbetsgruppen i USA som skulle förbereda nästa kostrekommendationoner där, konsekvent har uteslutit alla lågkolhydratkoster från bedömningen. Jag skulle tro att detsamma gäller vår nordiska arbetsgrupp?
Charlotte påstod att vår hjärna blir stel av mättat fett. Man kan undra vad hon baserar det på? Finns det vetenskapliga studier på det? Mättat fett är ju inte stelt vid 37 grader. Hon sade också att LCHF är effektivt för viktnedgång, och att det beror på att den kosten är aptitdämpande. Det påminner osökt om hennes egna spenatpiller/pulver, som skulle ge viktnedgång genom minskad aptit.

Att animaliskt fett och protein är människans ursprungliga föda nämndes inte alls, ändå existerade knappt övervikt och hjärtsjukdom under tidigare historisk tid.

Vegetabiliska fröoljor (tex  majs- och solrosolja) är ett nutida påfund, och människors hälsa har försämrats drastiskt sedan de blivit rekommenderade. Möjligen kan hälsoförsämringen hänga ihop med att de innehåller en massiv övervikt av den inflammationsframkallande fleromättade fettsyran omega 6.  Ultraprocessad mat som livsmedelsindustrin förser oss med är också ett sentida påfund.
Och att kolhydrater höjer blodsockret för de med insulinresistens nämndes inte heller. Ändå är en majoritet av överviktiga människor insulinresistenta. Och de överviktiga som inte är insulinresistenta ligger i riskzonen för att bli det. Höjt blodsocker är den viktigaste markören för framtida kronisk ohälsa och förtida död.

Tillägg: Jösses har detaljkommenterat professorernas svammel i kommentar nr 19 nedan.

 

Comments

 1. 1
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Jag blir förvånad varje gång jag läser inlägg av personer som är så oupplysta om mat och hälsa. Jag menar intelligenta människor borde kunna tänka självständigt och inte svälja allt som serveras. Varför skulle massor med människor fasta för hälsans skull om det var så farligt att göra det. Människor som äter färska grönsaker, kött, fisk och skaldjur som de lagar till själva är sällan feta tror jag. Tänk om någon kunde göra en undersökning på det. Det är en konstig värld vi fått. Allt som är bra för individen sablas ner och allt dåligt tas om hand och sprids! Nu ska månen koloniseras.

 2. 2
  Inger Nyman säger

  Såå tragiskt att SR är så ensidiga, varför tar de in dessa personer som man väl tröttnat på sedan länge!?
  Tack Kära Annika att Du finns och informerar oss/mig!!

 3. 3
  Moggaleja säger

  Tack Annika, nu slapp jag slösa bort min tid på något som jag misstänkte bara skulle göra mig upprörd. Det som nästan alltid driver på idioti är att någon direkt eller någonstans bakom vill berika sig. Samtidigt kan man tycka att det får anses märkligt att man är beredd på att bli avslöjad som en direkt okunnig scharlatan, eller litar man på att ”etablissemanget” är i majoritet och möjligen kommer till deras undsättning..

 4. 4
  Marianne Holmström säger

  Jag är helt med dig Annika!!!

 5. 5
  Birgitta Widing säger

  Det beror inte på att de är dumma i huvudet, det beror på att de får status och pengar för att hålla med mat och medicin industrin, De flesta kommer att bli sjuka därför att de övertalas till att äta socker, kolhydrater, fel fett och så alkohol ovanpå det. Men alkoholvanorna ger de sig inte på utan att få på nosen, då reagerar folket. Tänk om de kunde reagera likadant på statiner, kortison och kolhydrater.

 6. 6

  Tänk att t.o.m. kunskap sablas ner i vårt maktfullkomliga som styrs av pengar.

 7. 7
  Lars Malmberg säger

  Ett mycket snävt program som låter vissa kostförspråkare envisas med att argumentera ner mättat fett. Mycket i kroppen är beroende av mättat fett. Cellväggarna behöver mättat fett för stabilitetens skull. En vuxen kan ha runt 5 kg mättat fett I kroppen med normal längd och kroppsvikt. Man går knappast omkring med det och bär med sig en giftbomb.
  Det är viktigt, som i programmet, att konsumera en viss mängd fleromättat med dessas omega 3 fett så fisk ska betonas och gjordes. Tur det finns konsensus om något. Ja grönsaker är det också så med.

 8. 8
  Inger Strideberg säger

  Håller med föregående talare!
  Att SR inte tar med någon från den ’andra sidan’?
  Programledaren ville få sina egna tankar bekräftade!
  Bra skrivet av dig, Annika!

 9. 9
  Lars Järvklo säger

  Det handlar om prestige. Dem kan inte hantera att deras korthus rasar. Synd om alla som försöker efterleva dessa bakåtsträvares kostråd: LCHF är vägen mot förbättrad hälsa.
  HEJA Annika

 10. 10

  Tack för att du stöttar min uppfattning om naturligt fett. Jag får så mycket mothugg som pensionär. Jag är så tråkig på all pensionärsfika.

 11. 11

  Skicka din kommentar till radion och fråga var deras opartiskhet finns

 12. 12
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Jag har aldrig mått så bra som jag gör sedan jag övergick till ekologisk LCHF-kost. Jag har efterhand gått ner över 10kg och har sällan (eller snarare aldrig) inflammationer längre. Detta trots att jag har levt med SLE sedan tidig ålder. Jag hade alltid ont någonstans och var ofta svullen i kroppen. Nu ångrar jag en del av de klädesplagg jag gett bort, eftersom de ju skulle ha passat mej nu!! Ack, ack, ack ..får väl köpa lite nytt! 🙂

  Jag har sagt det förut och det tål minsann att upprepas: ”Tack o’ lov för Dr Annika som hjälpt så många mäniskor till bättre hälsa!” Bamsekram från UK!

 13. 13
  Vidar Ferm säger

  Jag är 80 år gammal. Som de flesta andra trodde jag och min fru på anti-fettpropagandan på 1970-80-talen.
  Min fru, som var överviktig i barnaåren, men normalviktig i 20-30-årsåldern började samla på sig kilon i samband med graviditeter i 30-årsåldern. Och den fettsnåla dieten förvärrade, så att hon på 1990-talet måste genomgå en gastric bypass-operation.. Det innebar att om hon svalde för stora tuggor, så måste hon gå från bordet och kräkas. På våren 2010 blev detta allt värre. Både hon och hennes läkare trodde att det var magsäcksoperationen som orsakade besvären. Men i juli månad kunde hon inte ens svälja flytande föda och måste läggas in. Det visade sig att hon hade en stor tumör i tolvfingertarmen. Eftersom hon ju inte ens kunde svälja röntgenkontrastmedel, så vågade kirurgerna inte operera. Under sjukhustiden fick hon intravenös nutrition, mest som glukosdropp, vilket nog fick tumören att växa ännu mera. Hon dog i oktober 2010. Själv började jag med LCHF för ca 10 år sedan, eftersom det började bli svårt att knyta skorna stående. Jag tappade ca 10 kg på två månader och kom ner till den vikt jag haft i 30-40-årsåldern. Den har jag sedan behållit tack vare att jag minimerat koncentrerade kolhydrater. För 5 år sedan fick jag malignt melanom, som opererades bort. Har sedan i omgångar tagit Protocel för att motverka eventuella metastaser. LCHF hjälper troligen också till att hålla cancern borta eftersom alla cancerceller är beroende av glukos för att leva. Både LCHF och Protocel minskar därmed cancercellers förmåga att dela sig och spridas. Protocel är en mycket kraftig antioxidant, vilket tillsammans med sockerreduktion kan antas leda till att cancerceller får svårt att överleva.

 14. 14
  Charl Mellin säger

  Först varmaste TACK till dig Annika Dahlqvist för ditt tillrättaläggande av det slarvigt och osakligt och ensidigt felaktigt genomförda vilseledande farligt vinklade programmet som vår skattefinansierade MSM PK-korridor korrekta gammelmedia har mage att sända! Jag blev så upprörd över osakligheten om tex om de ”20 äggen” som helt feltolkades om ”kolesterolet”. Blev riktigt tacksam och glad när jag fick mejlet med ditt tillrättaläggande om de hårt vinklade samtalen om kost för hjärnan!
  Tack att du finns Annika Dahlqvist – hatten av för dig och du är sannerligen en oinfattad Pärla och en riktig finfin och modig hälsokämpe för så många i vårt land Sverige!
  Önskar dig all framgång, välgång och välbefinnande! Låt oss med glädje fortsätta att äta LCHF dieten utan att bli störda av MSM och vilseförande ren propaganda om påhittade hälsofaror med just LCHF när det är precis TVÄRTOM – nyttigt och sjukdoms förebyggande välfungerande kost på alla sätt och vis! Tack även till alla finfina och kraftigt uppmuntrande bloggkommentarer här!

 15. 15
  Renée Manger säger

  Håller med dig till 100%. Men dessa damer skulle aldrig kunna erkänna att de har fel….

 16. 16
  Bengt D Nilsson säger

  Hur bra är diabetesprogrammet hos DietDoctor?
  https://www.dietdoctor.com/se/diabetesprogrammet

 17. 17

  Vi vet att LCHF-kost är bra för diabetiker, detta är fastslaget !
  Då det är bra för diabetiker, varför skulle det då vara dåligt för ickediabetiker??
  Säger inte detta faktum att det är något fundamentalt snett i kostdebatten.

 18. 18

  ”Majlis sa att det var hundratals forskare som var ense om detta”.
  För det första, dessa ”forskares” evidenser vet vi ju är grundade i korruptionen.
  För det andra. De var alla övertygade om att naturligt mättat fett var dåligt för hälsan.
  ”Övertygade” har inget med saklighet att göra. Med tanke på tusenåriga evidens visar på hur vi genom animalier utvecklats. Hur man nu i sin förvridna sanning helt blockerar den fakta som vegetabiliskt fett har.
  Gruvdrift, frakter och processer som dödar allt liv i och ovan jord. När man i samklang med naturen helt utan fossila eller kemi endast behöver gräs, klöver och ört för högsta näringstäthet. Gräs behöver endast sol och regn. Dessa människor som anser att förstört ekosystem och hälsa är rätt väg. De är skyldiga till både miljöbrott och att medvetet medverka till ekosystemets och hälsans förstöring. De fossila växthusgaser de är skuld till försvinner aldrig. Ancel Keys var ju med en bluff ”forskaren” , med många liv på sitt samvete.

 19. 19

  Några kommentarer till programmet:

  0:25. Fullkornsgröt, fullkornssmörgåsar och frukt, d v s en högkolhydratskost. Detta är inget som människan som art har levt väl på. Visst kan man överleva på detta men det leder lätt till övervikt och dåligt immunförsvar.

  02:10. En kost som håller blodsockret lågt ger mindre svängningar hos hungern, pröva själva.

  05:18. ”Maten är inte god längre” En konstig omskrivning av hormonell mättnadsstyrning.

  06:07. Här blandar Professor 1 ihop näring och energi.

  08:00. Det misslyckade 5:2 experimentet beror sannolikt på att Louise är tydligt kolhydratdriven. Fasta är mycket enklare att hantera om man enkelt kan växla mellan kolhydrat- och fettdrift. Det hade varit mycket bättre om det förklarats varför experimentet blev svårt, istället för att kategoriskt såga fasta.

  09:00. Studier som kan visa vad som gör oss friskare på sikt är extremt komplexa och lär vara mycket sällsynta för alla typer av dieter.

  09:20. ”Trött och sur”. Att Professor nummer två inte känner till det som skrevs vid 08:00 ovan, visar bara att hon egentligen inte kan särskilt mycket om ämnet.

  09:50. Hjärnan och kroppen tycker visst om fasta, om man bara har kommit ur kolhydratsberoendet.

  10:45. 20 ägg om dan är en ”äggdiet”, som man med en del illvilja skulle kunna kalla för LCHF. En absolut majoritet av de som ätit sig slanka och friska med hjälp av LCHF äter inte en sådan knasdiet som 20 ägg om dagen innebär.

  11:10. Återigen, ingen normal människa äter sådana kopiösa mängder ägg och den kolesterolvariation som en mer normal kost ger är inget problem, en frisk kropp kan hantera ett varierande kolesterolintag.

  12:00. Animaliskt fett och protein framställs här som ett problem. Detta stämmer helt enkelt inte och Professor 2 är helt ute och cyklar på den här punkten. Som vegan behöver man kosttillskott för att på sikt kunna överleva. Dessa kosttillskott fanns inte under människans utveckling, därför är vegan kost onaturlig och i längden ohälsosam. En carnivor diet där även fett, märg och inälvor etcetera äts, det går det däremot att överleva på, inga essentiella ämnen fattas.

  12:08. Dessa 400 kostforskares kopplingar till olika delar av livsmedels och läkemedelsindustrin borde redovisas i detalj innan man gör sådana här referenser. Gällande kostråd handlar mest om ekonomi, politik och ”forskares” karriärhunger. Tyvärr handlar råden mycket lite om vetenskapligt grundad näringslära.

  12:20. Matpyramiden är inte den optimala kosten för människan. Ur ett historiskt perspektiv över tiotusentals år, har människan aldrig ätit så dåligt som det innebär att äta enligt matpyramiden.

  12:33. ”Massor av kolhydrater”. Rent nonsens. Kolhydrater kan aldrig slå animaliskt fett och protein när det gäller näringsriktig kost.

  12:43. Vegetabiliskt fett. Det börjar bli korruptionsvarning på Professor 2. För det första är det extremt stor skillnad mellan olika vegetabiliska fetter. Det är en gigantisk skillnad på oprocessat kokosfett, jämfört med soja eller majsolja till exempel. Ett utmärkt fett finner i en mors bröstmjölk, ett fett som är mättat och animaliskt. Andra fetter från vilda djur eller djur som äter sin ursprungliga föda, är också en utomordentligt bra föda för oss människor.

  12:54. ”Socker är bra bränsle för hjärnan.” Det socker som hjärnan behöver tillverkas bäst av kroppens lever, det skall inte tillsättas till vår kost.

  12:59. Man håller sig mätt på fibrer. Det skulle Professorn behöva förklara närmare. Bäst mättnadskänsla brukar animaliskt fett och protein ge.

  13:45. Här svamlar Professor 1 på om saker hon inte begriper. Vadå ”tappar aptiten”? På LCHF återfår man en normal aptitreglering, varför skulle det vara ett problem? Och sämre bakterieflora? Jämfört med vadå? Jämfört med en högkolhydratdiet? Hur uppstår denna påstått försämrade bakterieflora? Ett sådant märkligt påstående borde inte fått passera utan följdfrågor.

  14:15. Köttdiet bestående av kött, vatten och salt. Ytterligare en knasdiet som framställs som carnivor. Det är klart att han blev till slut sjuk om man bara äter sådant. Vid en riktig carnivor diet kan man naturligtvis inte bara äta muskelkött, man måste äta fett och inälvor också. Om man utesluter det senare drabbas man av ”Rabbit starvation”, det vill säga proteinförgiftning, vilket uppstår om man endast äter magert kött. Det borde någon av Professorerna kunnat ha upplyst lyssnarna om. Men de gjorde de inte.

  15:35. Här märks det att hon inte förstår fettets och inälvornas betydelse, okunnigt.

  16:50. Alzheimer. Varför inte säga att ett högt blodsocker försämrar prognosen? Och vad ger högt blodsocker? Just det, ett onormalt intag av kolhydrater. Något som gissningsvis 80 procent av västvärldens människor utsätter sina kroppar för.

  18:30. Äter man dåligt (som medelsvensson) så blir man mindre rörlig och man blir lätt sjuk. Då mister man muskelmassa. Inte per automatik bara för att man blir gammal.

  19:58. Här skulle Professorn kunna ha poängterat att det är animaliskt omega 3 som är av störst betydelse. Men det gjorde hon inte.

  20:35. ”Kossans fetter”. Det enda problemet med det är att de flesta kor i Sverige har en skev omega 3 / omega 6 -kvot. Det vill säga, kor som äter spannmål, sojapellets eller annat skräp istället för gräs och klöver, deras fett får en för låg halt av omega 3. Animaliskt fett är jättebra, om det är av bra kvalité. Då skall man nämna det, istället för att dra alla kor över en kam. Sedan får vi inte i oss för lite vegetabiliska fetter, oftast är det tvärtom. Man kan däremot hålla med om det hon säger om fiskfetter, om det handlar om vild och inte odlad fisk.

  21:15. ”Nötter är super”. Nötter anses ok i mindre mängd. Men precis som allt som naturen vill att det skall kunna gro igen, så innehåller nötter naturliga växtgifter. Detta är något som animalier av god kvalité i princip saknar. Man måste därför hålla nere sin konsumtion av nötter, fröer, bönor, fullkorn och liknande, eftersom de flesta inte har kunskap om hur man kan ta bort gifterna ur dem.

  22:00. Att hjärnan skulle ”stelna” av mättat fett låter som en grov förenkling och i andra andetaget säger Professor 1 att vi skall äta omega 3 fetter. Men de bästa omega 3 fetterna finns i mättat animaliskt fett, här säger hon alltså emot sig själv.

  23:00. Här vore det vore på sin plats att förklara att det värsta av allt för kroppen och hjärnan är socker, vetemjöl och billiga fleromättade växtfetter.

  25:15. Här svamlas det på igen. Jo, pasta är det fel på, men visst kan man tåla lite grann om man är frisk för övrigt. Sedan sjungs olivoljans lov på det animaliska fettets bekostnad. Vad tror Professor 2 egentligen, har människan inte kunnat leva hälsosamt under hundratusentals år utan olivolja? Vilket nonsens. Under hundratusentals år har däremot animaliskt fett (från vilda friska djur) varit av yttersta vikt för människans utveckling.

  25:35. Choklad. Visst kan det vara gott men i princip all choklad innehåller socker (ytterst få människor äter chokladkakor som består av 100 % choklad, men de finns). Choklad kommer från kakaofruktens frön, och fröer innehåller växtgifter. Så håll nere chokladkonsumtionen, ur flera perspektiv, även om det naturligtvis är mindre farligt än hallonbåtar.

  25:53. ”Hur lågt blodsockret blir”. Här svamlar Professor 1 på utan att förstå vad hon säger. Vad sägs om att äta mat som inte orsakar så stora blodsockersvängningar istället? Som djur och grönt. (Inte frukt och grönt.)

  26:30. ”Fett, salt och socker”. Av dessa tre ämnen är det bara sockret som är ett reellt problem, under förutsättning att fettet och saltet är av bra kvalité. Det vill säga inget billigt fleromättat växtfett och inget avmineraliserat salt som har behandlats med ferrocyanid, som vanligt snabbköps-salt.

  27:54. ”Ingen grädde, inget smör”. Menar hon sådant som räddade livet på Sten Sture Skaldeman? Han gick från en säker död redan i 60-årsåldern, till ett friskt liv ända in i 80-årsåldern, just på grund av grädde och smör. Vilken himla tur att han plötsligt slutade lyssna på dessa Professorer.

  28:28. ”Bra gener i Norden”. Ännu mera svammel. Är inte hälften av alla svenska män överviktiga? Jag kan garantera att det inte har något med hög konsumtion av animalier att göra. Vad sägs om att lägga skulden på frukt, fika och öl istället?

  28:45. Här oskyldigförklaras fikastunden av Professor 2. Värt att notera i detta sammanhang är att det finns många olika åskådningar inom vad som är en hälsosam kost. Det finns dock en sak som i princip alla har gemensamt, de skyr socker, vetemjöl och fleromättade växtfetter som pesten. Professor 2 uppträder minst sagt suspekt, är det så illa att hon till och med är korrupt? Hur kan man annars förklara hennes konstiga uttalanden?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  19 Jösses
  Tack för att du orkat detaljkommentera ’professorernas’ svammel!

 21. 21
  lars benny melin säger

  Har du haft kontakt med Epstein om detta vulgära inslag?

 22. 22
  Lars Malmberg säger

  Nej ingen kommentar. Det är förstås inte försent än.

 23. 23
  Jösses säger

  Epstein har i ett svar skrivit att de Professorer som var med i programmet är mycket välmeriterade och därför har hon och redaktionen stor tilltro till dem.
  Titlar väger i många sammanhang tyngre än verklig kunskap. Tyvärr får väldigt många människor världen över lida svårt på grund av detta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa