Bantning med risdiet

Veckans Zoë har granskat en artikel av Denise Minger, som har läst en artikel om viktnedgång med risdiet, av Walter Kempner. Han kallade dieten för ris-frukt-socker-dieten
Kempner hade av tusentals överviktiga valt ut 106 personer som hade lyckats gå ner minst 45 kg innan studien. Sedan fick de under strikt övervakning äta en diet som bestod av  97% kolhydrater, och minimalt av fett och protein. De fick äta ca 800 kcal per dag. Det var alltså en svältdiet. De gick ner väldigt många kilo, (bilder finns hos Zoë).
Det står inget om hur de mådde under viktnedgången. Det står heller inget om huruvida de behöll sin lägre vikt efteråt, fast Zoë tycks ha hittat en uppgift om att många gick upp i vikt igen efteråt.

Det är väl känt att när personer har gått ner mycket i vikt med svältkost, så är det en stor andel som går upp alltihop, och ofta ännu mer efteråt. Det är för att bsasalmetabolismen går ner under svältkost, och att hungern stiger, under och efter svältdieten. Undantag är efter viktoperation , då det är en större andel som bibehåller sin lägre vikt på längre sikt.

En annan nackdel med risdieten är den näringsbrist som måste uppstå av så lite protein och fett, under lång tid.

Jag tycker att man måste kraftfullt avråda från Kempners ris-frukt-socker-diet.

 

Comments

 1. 1
  Lennart Alm säger

  Följ Annikas kostråd, köp boken, smartaste o effektivaste metoden till en bra hälsa.
  Jag var på hälsokontroll förra veckan o doktorn undrade över mina blodvärden, han var 42 dvs 25 år yngre o önskade mina värden.
  Jag kommer aldrig att ge upp Annikas kostråd ❤️❤️❤️

 2. 2

  Låter som en tokig diet!!!
  Svält först = viktuppgång sedan vid ökat näringsintag är min erfarenhet.
  Jag började med lchf/keto och periodisk fasta för 1,5 år sedan.
  Gick ner 1/4 av min vikt på 6 månader och har hållit vikten på samma sätt i 1 år.
  Hälsokontroll för 3 veckor sedan gav finfina värden.
  Även kolesterol var finemang trots 1,5 år på i massor av mättade fetter.
  Jag är sååååå glad!

 3. 3

  Apropå viktoperation, som jag antar är gastric bypass eller liknande. Igår kväll ringde det in en man till programmet Karlavagnen. Temat var hur överviktiga människor mår, eller något i den stilen. Mannen som ringde in var just ”viktopererad”. Det som han sa och som fick mig att haja till var att ”-85 procent av de opererade får ett stort sug efter alkohol.” och han var en av dem.

  Är det någon som vet mer om det här? Kan det stämma att risken för att bli alkoholist ökar betydligt efter en gastric bypass till exempel?

  I filmen ”Min tjockumentär” nämns ingenting av detta. Han som var med i filmen höll dessutom på att dö på kuppen av inre blödningar. Det framgick tyvärr inte riktigt om det berodde på magsäcksoperationen i sig eller om det ”bara” berodde på något som hände när”hängbuken” skars bort något år senare.

  All den pina som han går igenom i filmen gör det för mig helt ofattbart att någon skulle vilja gå igenom något sådant. Konstiga dieter både före och efter operationen. Stora smärtor när det blir fel i kosthållningen. Betydande risk för undernäring/bristsjukdomar. Ett mindre berg av mediciner som skall ätas efter operationen, med allt vad det innebär för risker för biverkningar.

  Än mer tragiskt är att både Annika Dahlqvist, Sten Sture Skaldeman eller Andreas Enfeldt hade kunnat ”fixa” killen utan några som helst risker, bara han hade följt deras goda råd till punkt och pricka. Och det är väl här skon klämmer. De flesta goda råd följs inte, på grund av okunskap eller en oförmåga att bryta gamla mönster.

  Att en viktoperation dessutom ger klirr i kassan hos läkemedelsindustrin blev också tydligt i filmen, inte undra på att deras lobbyister gör allt för att lura både läkare och överviktiga att en operation är det enda som fungerar.

  ”Måtte djävulen ta alla lobbyister.”

 4. 4
  Vidar Ferm säger

  Risdieten verkar helt galen! Hur kan någon tro att detta kan fungera på sikt?

 5. 5

  Når man lever subkalorisk, kommer underskuddet fra kroppsfett. Hvis en overvektig person må innta 4000 kcal for å være i balanse, betyr 800 kcal at 80% av energibehovet må dekkes av kroppsfett og glyserol fra triglyserider. I realiteten lever man da på et høyfettkosthold som ikke er optimalt, siden man på Kempners risdiett ikke får i seg næringsrike matvarer som kjøtt, fisk og sjømat, fugl og egg. Fattige asiatiske bønder levde på en liknende risdiett og holdt seg slanke fordi de jobbet hardt. Imidlertid var de små av vekst, noe som fikk mange til å tro at asiater genetisk er små. De som har kommet seg ut av fattigdommen og har fått et bedre kosthold, har etter hvert fått en høyde som tilsvarer vår, noe som motbeviser hypotesen om at de har en genetikk som favoriserer kortvoksthet.

 6. 6

  Apropå kost och hälsa, är det någon av er som har någon uppfattning om Dr Barbara O’neill
  https://www.facebook.com/reel/600438938690097

 7. 7
  Bengt D Nilsson säger

  @1 Lennart, köp en bok till och ge den till doktorn!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa