Biverkningar av ”bantningsmedlet” Ozempic

Mercola skriver idag om ”bantningsmedlet” Ozempic. Det handlar om en grupp av farmaka som kallas GLP-1-receptoragonist (Glukagonliknande peptid).  Den gruppen av läkemedel, som har till huvuduppgift att sänka blodsockret hos diabetiker, har som biverkan en viktsänkande effekt. Detta har inneburit en enorm efterfrågan globalt. Det gör att det är stor brist på dessa farmaka, även för diabetiker. Men den är inte garanterat ofarlig.

Mercola skriver idag om biverkningar av preparatet. En vanlig är försenad magsäcktömning, vilket gör att hunger uteblir (den önskade effekten). Tyvärr har många drabbats av total magsäcksförlamninig vilket gör att magsäcken förblir fylld i timmar efter matintag. Det kan orsaka kräkningar, illamående och magsmärtor. Effekten kan också vara farlig i samband med operation då magsäcken kan vara fylld när operation påbörjas vilket kan orsaka kräkning och aspiration (inandning av maginnehåll).
Även tunntarmen kan få förlångsammad passage, vilket kan resultera i förstoppning.
Andra biverkningar som rapporterats är pancreatit (inflammation av bukspottkörteln), inflammation i gallblåsan, njurskada,  hypoglykemi (lågt blodsocker), överkänslighet, suicidalt beteende.

Mercola tipsar om andra ofarliga metoder för viktminskning, som minskat intag av fröoljor, vilka orsakar insulinresistens, Fröoljor har högt innehåll av omega-6, som också orsakar inflammationer.
Exempel på fröoljor är solrosolja, majsolja, rapsolja och sojaolja. Snabbmat och restaurangmat innehåller ofta fröoljor.
Använd tidsbegränsat ätande, TRE (Time Restricted Eating), så att man får ett lågt blodsocker som ger fettförbränning under lång tid av dygnet, tex 16 timmar.  Kallas också för intermittent fasta, IF.

Själv tycker jag också att det är klokt att begränsa intaget av kolhydrater så att blodsockret, och därmed insulinet, hålls lågt normalt. Insulin är ett fettinlagrande hormon.

 

Comments

 1. 1

  Rapsolja är väl också en fröolja?

  Tråkigt med mediciner och biverkningar.

  Jag gick ner från 80 till 60 kg på ett halvår med IF (fastade ofta 3 dagar i sträck och resten 16:8) och keto. Innan var jag alltid sugen och hungrig men det försvann efter några veckor. Har sedan hållit vikten i ett år med TRE och 16:8.
  Jag äter ingen processad mat vilket är struligt när jag går bort eller på restaurang, men det verkar hålla inflammationerna i någorlunda schack för mig. Så det är värt det.

  Viktnedgång utan biverkningar 🙂

  Av några andra mediciner jag tog för några år sedan fick jag hemska biverkningar med neuropati och parestesi.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Annette
  ja rapsolja är också en fröolja. Jag har lagt till den i inlägget. Det finns fler fröoljor, tex tistelolja, men jag tyckte att det räckte med några exempel.

 3. 3

  Bra att du tog med rapsolja också tycker jag. Den är ju vanlig här i Sverige. Jag använde den flitigt innan jag förstod att den kan orsaka inflammation.
  Väldigt bra blogg du har tycker jag 🙂

 4. 4

  Viktnedgång…?
  Undrar om hon testat LCHF?
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brist-pa-popular-fetmamedicin

  Eller Hava hos Diet Doctor.

  Har hon inte gjort det, har hon inte testat allt.

 5. 5

  ”…fröoljor, vilka orsakar insulinresistens”

  Men framför allt hjärtproblem? Mary Enig skrev att när man rensar i åder hittar man mera sådana fettsyror än annat. Här menar vi att de två bästa åtgärderna för folkhälsa vore:

  1. Förbjud majsolja och solrosolja.
  2. Bort med kaloridata och varning för mättat fett på matetiketterna.

 6. 6

  Och vi menar att det är ofattbart, skandalöst och tragiskt
  att en kirurg kan operera ett hjärtkärlsystem, och sätta in
  en s.k. stent flera gånger och varje gång sedan skicka hem
  patienten utan ett ljud om hur han kanske kunde undvika
  återbesök av samma orsak genom att undvika dessa båda oljor.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Och det är också skandalöst att etablissemanget råder oss att undvika mättat fett och i stället äta fleromättat fett, när de fleromättade omega-6-fröoljorna kanske är de allra största bovarna när det gäller hjärtsjuklighet och cancer.

 8. 8

  Javisst, det är absolut så, och det har i USA lagts ut flera hundra miljoner dollar på ”studier” avsedda att belägga den felaktiga läran om mättat fett som lanserades av Ancel Keys för 60 år sedan. Ingen av dessa ”studier” har har gett en antydan till negativa samband mellan intag av sådant fett och någon som helst fysiologisk tilldragelse hos människa.
  Detta är inte vetenskap. Vid vetenskap har man en hypotes, som får gälla tills den tillbakavisas. Här ställs detta på huvudet, man anstränger sig att bevisa en lära som många gånger om har visat sig vara felaktig. Här behövs alltså forskning av annat slag:
  Fråga 1. Hur och varför vägrar myndigheter och privata hälsoorgan att rätta sina anvisningar efter vetenskap som är känd sedan många år. Eftersom de inte har sakunderlag att luta sig mot borde det gå lätt att skjutsa undan dem.
  Fråga 2. Sådant ingår i är mediernas samhällsrensande uppgift – TV, Radio och tryckta organ. Fråga 2 blir alltså att utröna bakgrunden till deras mjäkighet gentemot detta ”etablissemang”. Är det inkompetens eller ohederlighet, och varför?
  Detta är inte medicinska frågor Det är socialetiska frågor, och man bör söka efter möjliga sanktioner mot dem som påvisas uppträda i strid mot kunskap under Fråga 1.
  Så hur och vem, kunde införa sanktioner mot en myndighet? Ja, det blir väl Fråga 3

 9. 9

  1. I stora organisationer, både privata och offentliga, premieras ja-sägare. Den som är i toppen sätter agendan och den ifrågasätts inte utan risk för karriären. Den som är i toppen siktar lobbyingorganisationerna in sig på och de verkar de lyckas med utomordentligt väl.

  2. Även de största medierna är stora organisationer med höga chefer. Även här gäller punkt 1.

  3. Sanktioner? Vet inte, men jag har ett förslag som blir till en fråga. Hur formulerar man en polisanmälan mot påståendet i länken?
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/energi-kalorier
  Livsmedelsverket ljuger medborgarna rakt upp i ansiktet, så hur bör en anmälan formuleras?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Jösses
  Problemet är att domstolarna sannolikt tror mest på etablissemangets företrädare. Ett exempel som lyckats är Tim Noakes i Sydafrika som vann mot dietistförbundet i Sydafrika. Men han hade en massiv uppställning av både jurister och internationella LCHF-positiva företrädare, och det orkas knappast med i större omfattning.
  Det kostade också en massa pengar att driva försvaret.
  En annan som vunnit en tvist mot dietister är Gary Fettke i Australien.

 11. 11

  Jösses
  ”…hur bör en anmälan formuleras?

  och framför allt vilket lagrum skulle åberopas. I fallet Noakes var förhållandet
  omvänt. ”etablissemanget! väckte åtal. Här skulle man alltså åtala i andra
  riktningen, har sådant rättsfall tidigare förekommit i Sverige? Samma sak
  gäller polisanmälan, på vilken grund kunde polis ingripa?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Piltson
  Det som varit mest uppmärksammat i Sverige har väl varit alla sorters drev mot mig.
  Jag har ett par gånger varit föremål för utredning hos IVO. Jag har själv dragit en förskonande slöja över orsakerna till det. Det senaste var under en vaccinationsdrive som jag uttryckte skepsis i min blogg, och det var också en artikel i Expressen. Då blev det drev och det inkom många anmälningar mot mig till IVO som igångsatte utredning med mål att dra in min läkarlegitimation. Jag avstyrde detta med att själv begära indragning av legget. Sen blev det lugnt på den fronten, men mina antagonister använder termen avlegitimerad om mig. Det kan inte hjälpas.

 13. 13

  Tyvärr saknar jag juridisk kompetens och har ingen aning om exakt hur ett åtal eller en polisanmälan skulle formuleras, samt av vem.
  Att det som står på Livsmedelsverkets är en lögn är egentligen ganska enkelt att resonera sig fram till. Det känns frestande att säga att de är vållande till kroppsskada. Men då behöver någon kunna träda fram och säga att den personen har följt energibalansmodellen till punkt och pricka och vad just det har lett till. Det blir svårt att leda detta i bevis.

 14. 14

  Jösses,
  i engelskt språkbruk finns ett talesätt “name and shame“ – att brett namnge personer och därmed skapa välförtjänt löje. I vad mån kan det användas, och isåfall hur?
  Efter den så tydligt avslöjande rättegången grundade Noakes en stiftelse, som är värd uppmärksamhet. Den ger ett väldigt gediget intryck och finns här:

  https://thenoakesfoundation.org/

  Men organisationer av detta slag har en svårhanterlig dubbelroll: 1/ Den medicinska aspakten att sprida korrekt information och fungerande anvisningar till allmänheten, men också 2/ den samhällsetiska aspekten att påverka officiella och privata missdådare falskt ute i samma ärende.
  Rent allmänt tycks Noakes stifetelse ännu inte ha påverkat syfafrikanska myndigheter att justera sina idéer och anvisningar trots det snöpliga domslutet. . Det verkar som att i kostfrågorna är “name and shame“ verkningslöst.
  Vilka andra grepp kan tänkas?

 15. 15
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Til bivirkninger av Ozempic.

  Jeg og min søster har prøvet ut Ozempic 1 mg gjennom 12 måneder som et forsøk på å se om det var store forskjeller mellom oss på vektnedgang. Min søster er mye overvektig, bruker insulin mot sin diabetes og har alltid vært overvektig. Hun er født i 1952, jeg er født i 1945 og bruker ingen medisiner mot diabetes. Min søster gikk ned 2 kg uten bivirkninger, jeg gikk ned 16 kg med bivirkninger som at mye hår midt oppe på hodet ble tynt og brakk, øynene ble svært såre og vonde, spesielt i sollys og ved dataskjermen. Dette gjorde at jeg foretrakk å avslutte Ozempic. Umiddelbart la jeg på meg 10 kg i løpet av 10 uker. Jeg mistet matlyst, overskudd og ble litt omtåket som visstnok skal være vanlige bivirkninger. Huden ble tørr så ut som jeg var blitt 90 år. Det så ut som overhudsfettet hadde forsvunnet, men magen var der fremdeles. Jeg fikk tatt en rekke blodprøver hos legen som viste lavt langtidsblodsukker, men like høyt kolesterol som jeg alltid har hatt og som jeg aldri har fått medisiner mot. Smertene i hender og føtter fra artrose ble borte, etter at jeg sluttet med Ozempic var de tilbake. Det var den eneste fordelen. Det tok 10 uker å få igjen kreftene etter avslutning av Ozempic. Jeg anbefaler sterkt lavkarbo, styrketrening og faste innimellom som gir et langt bedre liv. Jeg er allergisk for gress, av den grunn reagerer jeg på kornsorter og spesielt på appelsiner. Det er trist å ikke kunne spise brød, men erfaringen min sier at dette er det jeg legger på meg av. Vi er alle forskjellige og jeg antar at kroppene våre reagerer på ulike matvarer med betennelser. Jeg har psoriasis, den ble verken verre eller bedre av Ozempic. På meg virket det som Ozempic fjernet overhudsfettet og det mentale overskuddet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa