Hormonbehandling associerad med ökad demensrisk

En dansk studie visar att klimakteriebehandlig med östrogen och gestagen är associerad med ökad risk för demens och Alzheimer senare i livet. Ju längre behandlingstid desto större risk för demens.

Kommentar: Jag åt både P-piller och senare klimakteriebehandling med östrogen och gestagen, från ca 36 till ca 55 års ålder. Under den största delen av dessa år fick vi informationen att hormonbehandlingen snarast var associerad med bättre hälsa och hälsoprognos. Så småningom framkom det att hormonbehandlingen  ökade risken för hjärtsjukdom senare, men jag har aldrig tidigare hört att den ökade risken för demens. Jag känner mig dubbelt lurad.

 

Comments

 1. 1
  Agneta Rosberg säger

  Jag är i samma situation, åt p-piller under många år och senare i ca 20år östrogen mot klimakteriebesvär. Är idag 78år.

 2. 2
  Anni Sundquist säger

  Läste en mkt stor fransk undersökning där de kommit fram till att östrogenet inte var boven utan det konstgjorda gestagenet…

 3. 3

  Att ”luras” är en del av all reklam. Vad det än är som skall säljas så framhäver en säljare alltid produktens fördelar i ett rosa skimmer. Detta gäller så klart även läkemedel, inte bara margarin, tvättmedel och bilar.

  Läkare är en läkemedelsförsäljares förlängda arm och när ökad förskrivning ger en eller annan trevlig bonus (som kan vara riktigt mycket pengar eller fina forskningsanslag) då är det inte många läkare som kritiskt granskar det som säljaren rekommenderar.

  Läkemedelsindustrin är lika intresserade av människors hälsa, som vapenindustrin är av fred på jorden. Glöm aldrig det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa