Är bröd verkligen så dåligt?

Kim Larsson skriver i drayswe.se om bröd. Att avstå från bröd är ofta den största stötestenen för diabetiker-t2. Bröd är sannerligen den största basfödan, och smakar mycket gott.
Jämförande studier mellan fullkorn och raffinerat spannmål visar bättre resultat för fullkorn, kanske för att det innehåller mera protein och mikronutrienter?
Men om det gjordes en jämförande studie mellan bröd och icke bröd skulle sannolikt icke bröd vinna.

Man kan dra slutsatsen att diabetiker och metabolt sjuka bör avhålla sig från bröd helt, och metabolt friska borde hålla brödintaget ganska lågt?

 

Comments

 1. 1

  Jag har inte diabetes men undviker bröd eftersom jag äter strikt lchf-kost. Äter inget alls med gluten eftersom jag inte tål vanliga sädesslag och min fibromyalgi i så fall blommar upp,
  Om jag någon gång äter glutenfritt bröd så bakar jag själv från naturligt glutenfria ingredienser.
  Vissa mjölsorter som teff, kikärtsmjöl och durra har ganska lågt GI och är ej lika höjande för blodsockret. Bifogar en länk som beskriver naturligt glutenfria mjölsorter.
  – Men har man diabetes så gör man nog bäst i att helt avstå från bröd.
  https://nojunk.se/glutenfria-mjolsorter/

 2. 2

  Jag slutade med bröd för 1,5 år sedan. Inte lätt! Men sååå värt det. Jag mår nu mycket bättre på så många sätt.
  Lärde mig av Dr Jason Fungs böcker och videor hur kolhydrater påverkar insulinet och gör oss sjuka. Han förespråkar ju iochförsig periodisk fasta som den viktigaste metoden till bra hälsa.
  Jag fastar OCH kör lchf. Gick ner 20kg enkelt på 6 månader. Minskade problem med min reumatism dessutom.
  Tack Annika Dahlqvist att du förespråkar lchf.
  Jag tror det är vägen framåt.

 3. 3

  Jag är diabetiker typ 1, tål gluten men var tionde typ 1 av drabbas av celiaki så jag motar Olle i grind sedan jag drabbades för tre år sedan och för mig inte värt att kompensera med insulin.
  Har hittat många low carb bröd jag bakar som är jättegoda, ja faktiskt godare än köpebröd jag åt förr, eller så vänjer man sig..men får beröm för hur gott det smakar och påverkar knappt mitt bs

 4. 4
  Björn Ekholm säger

  Finns inget livsmedel som ger mig så stark halsbränna som bröd. Dessutom svullen mage och krånglande tarm. Tyvärr är det väldigt gott som du skriver Annika och dessutom lätt att fixa iordning när man har ont om tid.

 5. 5
  Mats Berg säger

  Bröd och andra stärkelseprodukter som fryses innan förtärandet orsakar mindre höjning av blodsockret men är ju fortfarande kvalifficerade kolhydrater och måste som sådana intas med stor försiktighet, dvs i ringa omfattning.
  Att förändra sin matordning är svårt och kräver en hel del kunskap och sker förmodligen inte förrän sjukdomarna står för dörren. Om ens då. De flesta och det gäller även läkare ser inte sambandet mellan föda och ohälsa.

 6. 6
  Hans Olof Holmberg säger

  I en bok som säkert är bekant för många läsare av denna blogg: ”Låt bönor förändra ditt liv [- en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret]” av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson (2017) – bl.a. om att blodsockret inte höjs när man äter resistent stärkelse – finns ett experiment utfört av en kvinna, icke-diabetiker men med nedsatt insulinkänslighet, dvs lätt att få förhöjt blodsocker. Vid 3 tester vid 3 olika tillfällen åt hon 4 rostmackor m Bregott o 3 ostskivor på varje. Om hon ätit ½ dl kidneybönor eller kikärtor (kidneybönor bäst, vars andel stärkelse som är resistent sådan är c:a 35%) innan och ½ dl tillsammans m smörgåsarna, blev blodsockret i genomsnitt 4,9 efter en timme, utan bönor blev det 8,4 – maxvärde, sedan gick det neråt, enligt graf i boken. (Startvärdet var 4,6-4,8.) – Själv har jag inte diabetes men hade (maj -23) lite högt HbA1c 49, men ska nog inte vara dåligt vid 80 år (ref. 31-46). – På Kim Larssons webbplats om bl.a. diabetesreversering utan medicin, är han ju kritisk till bröd men verkar inte känna till detta om bönor. Han framhåller ju i alla fall att rågmjöl har GI 50, vetemjöl 70-85 o. kikärtsmjöl 27. Jag brukar äta bröd med bara rågmjöl, men baka själv med kikärtsmjöl vore då ännu bättre.

 7. 7

  Jag har börjat att äta surdegsbröd som jag bakar själv på dinkel och gamla vetesorter(kulturvete). Det fungerar väldigt bra då jag inte riktigt tål vanligt köpt bröd, och har undvikit det länge. Man ska nog inte äta för mycket, men känner många som märkt att surdegsbröd fungerar bättre. Kanske kan vara ett alternativ för en del? Dessutom är det magiskt gott och roligt att baka.

 8. 8

  Sen jag började med LCHF 2009 och då slutade äta gluten har jag skapat många glutenfria bröd med få kolhydrater till bloggen Birgitta Höglunds mat.
  Bland annat det här valnötsbrödet som blivit väldigt uppskattat i LCHF-kretsar.
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/22/mitt-populara-valnotsbrod/

 9. 9

  “Vårt dagliga bröd giv oss idag“, skulle vi mumla på morgonbönen varje dag i samrealskolan. Två timmar senare var det “bullrast“, 15 minuter. Då sprang vi till kvarterets bagare, som hade komponerat en speciell vetebulle just för oss.
  Sedan kom en ny rektor, han avskaffade bullrasten. Men morgonbönnen fick fortsätta. “Ge oss idag det bröd vi behöver,“ skall det heta enligt den nya bibelöversättningen, men detta var många år dessförinnan. Och idag är ju skolan avkristnad, så morgonbönen har väl också slopats.
  Men rektorn gjorde ju rätt. Med “bröd*“ menades varken vetebullar eller Wasa Knäcke. Det var en metafor, en allmän tillspetsning av önskemålet om näringsrik mat under dagens lopp. Den har fungerat bra på alla europeiiska språk. Men hur gör missionärer när de vill bringa läran till folk som saknar spannmål och inte anar vad bröd kan vara?
  Till exempel Sibirien, vid Norra Ishavets strand: “Ge oss idag vår dagliga valrosskotlett“? Eller till herdefolket Masai: “Ge oss idag vår dagliga koblodslurk“
  Eller Amazonas: “Vår dagliga apstek…“ Det handlar om kulturell anpassning.
  Men hur görs en sådan anpassning för LCHF-folket? Finns det någon specifik rätt som kunde passa?
  Det verkar inte så. Det måste bli en “individualisering“, ett begrepp som t.o.m. Livsmedelsverket nämnde när de tog ett steg bakåt från sina värsta tokerier. Var och en får söka sin egen formel. För Piltsons räkning: “Ge oss idag våra 300 gram helfet ost på opasteuriserad mjölk.“ Det känns bekvämt att morgonbön inte längre ingår i den dagliga rutinen.

 10. 10

  Tack Birgitta, ska testa vid tillfälle.

 11. 11
 12. 12

  @11,

  Därav har vi blodsocker-spikar;-)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa