Förvirringen tycks total (angående kostregim)

Jag upptäckte att när jag 2005 hade slutat med kolhydrater och i stället ökat intaget av naturligt fett, mest mejerifett, olivolja och kokosfett, så blev jag fri från alla mina krämpor, och gick ner i vikt det jag behövde. Jag gjorde sedan allt jag kunde för att sprida insikten: insändare, föreläsningar och blogg bl a. LCHF fick ett stort genomslag i Sverige och kostregimen spred sig också internationellt. Kostdoktorn, senare Diet Doctor etablerades med stor framgång.
Men nu, nästan 20 år senare, verkar en frustration ha spridit sig. ”Etablissemanget” verkar inte ha tagit till sig något av LCHF-aspekterna, annat än snabbt övergående glimtar.
Många som förespråkat LCHF söker andra vägar. Kostdoktorn Andreas berättade när jag träffade honom senast, att han har tröttnat på alla kvinnor som inte går ner i vikt trots att de äter mycket fett. Han har nu i stället kommit fram till att det är bättre att betona proteinets betydelse, och att äta för mättnad, och han har startat sajten Hava för detta.
Kim Larsson som är sajtvärd för Facebook-gruppen Vi som har diabetes typ 2, skrev senast en artikel om hur han tycker att vi ska äta: Inte högfett, utan hellre mera protein. Måttligt med kolhydrater, och mycket fysisk aktivitet, inkl styrketräning (som jag kommer ihåg det). Han själv håller som t2-diabetiker ett normalt blodsocker på detta.
Kostfonden, med Ann Fernholm i spetsen, tycks ha slutat tala om kolhydrater, men fortsätter med avrådan från socker, och ultraprocessad mat.
Joseph Mercola skriver idag en artikel om sina nya kostråd. Han tycker nu att vi ska äta fettsnålt och kolhydratrikt. Han till o med lovordar fruktos och sackaros.

Jag vet inte om jag har förstått ovanstående korrekt, det är bara vad jag har råkat läsa.

Själv känner jag mig beklämd och vet inte hur jag ska göra med allt. Jag fortsätter i alla fall med LCHF. Jag har egentligen aldrig tyckt att vi ska äta väldigt mycket fett, utan bara inte fettsnålt.
Jag tycker att vi ska begränsa kolhydraterna, särskilt socker, men även stärkelse. Protein, gärna animaliskt, i ”normal” mängd. Allt så lite processat som möjligt.
Jag försöker att äta så, åtminstone till vardags, vilket är lätt när jag lever som pensionär. Vid festliga tillfällen är jag inte lika strikt.

Jag var först på plan med att lansera LCHF 2006, jag kanske blir sist kvar till slut?

 

Comments

 1. 1

  Jag har lärt mig av Dig och lever så, håller vikten och mår bra. Vid festligare tillfällen eller när jag är bortbjuden gör jag undantag.

 2. 2

  Hej!
  Jag upplever att flesta LCHF ägare har ätit alldeles för mycket fett vilket jag inte märkt att du förespråkat.
  Själv har jag och äter i perioder från dina böcker och mår så bra.
  Alltså det har varit överdrivet fettsnack av kritiker .
  Tack för vad du delat med dig!

 3. 3
  Isabel Asplund säger

  Hej. Jag hittade denna länk .
  https://www.dietdoctor.com/the-future-of-diet-doctor-and-announcing-hava
  Jag märker att många som började med lchf bytt till carnivore diet.
  Mvh Isabel Asplund

 4. 4
  Ann Danielsson Röhr säger

  Jag håller med dig.
  Jag fortsätter också som du gör Annika; lagom med bra fetter, oprocessade mat så mkt som möjligt, bra animaliska proteiner och inga mängder av kolhydrater. Socker så lite som möjligt, om än svårt med allt det dolda i maten.

 5. 5
  Bill Robinson säger

  I agree with Annika.

 6. 6

  Min tarm gillade tydligen inte alla grönsaker jag hade börjat äta när jag följde strikt LCHF. Visste inte då att det var spenaten, broccolin, blomkålen, brysselkålen och vitkålen som gjorde att jag var lös i magen efter nästan varje måltid. Gick iaf ner i vikt men efter att ha kommit ner till min målvikt så blev jag så trött på att alltid behöva planera in tid för de ofta akuta toabesöken efter måltid. 1 november 2022 gick jag över till Carnivore-dieten. Lifesaver! Tarmen är läkt och massa andra positiva hälsoeffekter, både fysiska och mentala. Äter 120-130 g protein och 160-200 g fett varje dag. Nötkött, griskött, kyckling, fisk, ägg, smör, salt och vatten. Kvinna, 38, 175 cm, 67 kg. Kommer aldrig gå tillbaka till en diet med grönsaker.

 7. 7
  Louise Sjöbäck säger

  Håller med dig Annika! Jag har ätit LCHF sedan 2010 och tänker fortsätta med det.

 8. 8
  Tommy Strömbäck säger

  Annika,

  Jag är helt med på Din linje! Har följt och efterlevt Dig i 12 – 15 år (men lyssnar även på Dr Mercola). Dock är min erfarenhet från Dina och Andreas råd något jag inte kommer att frångå. Jag är idag 80+ och helt befriad från Big Pharmas erbjudanden och experimentsprutor, har blodtryck och kolesterolvärden stabila även om jag gör ’övertramp’ till och från.
  Mår som en prins (vem kom på ett sådant fånigt uttryck?)
  Dagliga promenader, C, D, Zink, M samt Krill intas och Kolloidalt silver finns alltid till hands – samt Din blogg förstås!

 9. 9

  ”Forskare har upptäckt ett samband mellan vissa tarmbakterier och plack i kranskärlen. Placken är en viktig orsak till åderförkalkning och hjärtinfarkt.

  En stor studie som letts av forskare vid Uppsalas och Lunds universitet har tittat på sambanden mellan tarmfloran och uppbyggnaden av fett- och kalkavlagringar i hjärtats artärer.”
  https://www.forskning.se/2023/08/09/tarmbakterier-kopplas-till-aderforkalkning/

  Det är inte kosten som orsakar alla sjukdomar.

  Dålig kost kan öka risken för infektioner (LCHF är bättre)
  Vad jag vet så kan varken socker eller fett orsaka hjärtsjukdom, se studien.
  Socker och skitmat ökar bara risken att få dom dåliga bakterierna.

  Kosten påverkar tarmfloran och tarmfloran påverkar hälsan.

  LCHF kan hjälpa många men inte alla.

  Kost etablissemanget och LCHF ville inte läsa vad forskare faktiskt har hittat.

  En dag kommer sanningen att komma i fatt alla felaktiga kost teorier.

 10. 10

  Kommer ni ihåg, träna med TV och Bengt Bedrup? År 1963.

  https://www.svtplay.se/video/eyBbbRj/svenska-tv-historier/trana-med-tv?position=228&id=eyBbbRj
  (3,55 min in)

  Undvik socker, bröd, mjölmat och var försiktig med potatis, säger Bengt Bedrup!

 11. 11

  Annika, det var tack vare dig jag lärde mig om LCHF första gången och har kört det många år! På senare tid har de goda effekterna sakteliga avstannat lite så jag har sökt mig till andra vägar. Tror det kan vara en del som (av olika anledningar) gör det, och därav motsägelsefulla kostråd online. Dock väldigt tråkigt att sockerarter rekommenderas…kan det vara så att det ligger pengaintressen bakom?

  Själv började jag med carnivore 8 månader sen bara för att testa ett par veckor och det kändes väldigt bra, så på den vägen har det gått. Min lösa mage och gaser försvann ganska omgående, verkligen SÅ skönt. Det tog ett bra tag innan jag vågade testa och alldeles för många timmar av googlande, finns ju så mycket på engelska. (Om nån är intresserad hittade jag även en sida på svenska: https://www.beefboss.se/ )

  Men det känns rätt bra nu när jag startat, äter inte superstrikt utan försöker leva lite också 🙂 Kan inte tänka mig en sommar utan jordgubbar!

 12. 12

  Mercola säljer en j-la massa produkter.
  Kan det vara så att han ser att han tjänar mer på att förespråka ett nytt kostråd?

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Stefan
  Jag tror inte att Mercola gör vad han gör för att tjäna pengar. En läkare som vill tjäna mycket pengar gör det nog bäst genom att arbeta som läkare.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  9 Peter
  Uppslaget är intressant. Vi får avvakta om det leder till en förklaringsmodell, och möjligheter att åtgärda problemet.

 15. 15
  Elisabeth W säger

  Håller med dig i stort. Men överdriv inte fettintaget, särskilt inte från mejeri. Kolhydrater är inte farliga så länge de kommer från vegetabilier. Ät frukt! Det är välgörande för kroppen eftersom de förser oss med fibrer och vitaminer. Senaste studierna (bl a Dr Mercolas) visar att det är överdrivet mycket Linolsyra (från växt- och fröoljor) samt låg kvalitet på oljor och dåligt processade som gör oss feta. Proteiner är viktiga, men varför överdriva… Snarare är det så att vårt matsmältningssystem har försämrats av mängder med gluten i snabba kolhydrater och magproblem som följd. Ta hand om dina tarmar och sköt om mikrobiomet så kommer normalvikten på köpet. Samt kolla regelbundet din näringsstatus på cellnivå så mår kroppen som allra bäst.

 16. 16
  Helge Kneese säger

  LCHF som grundmodell tror jag på fullt ut. Dock finns det kompletteringar till grundidén som är värda att beakta. Tarmfloran som nämns ovan är en. En annan att det är viktigt vad man äter först. Bra proteiner är det som gäller där. Regelbunden fasta en annan.

 17. 17
  Carl August Arge säger

  Tack för alt du står för Annika – du är en stor ock viktig pionjär som har fått ta en massa stryk – och ändå altid har stått fast.

  Håller helt med att där är förvirrande många ryckningar inom low-carb rörelsen…

  Jag har ätit strikt lchf/keto i snart 12 år – och är bara helnöjd med resultaterna: klarar av min diabetes 2 utan medicin, stabil idealvikt sen många år – och mår generelt bara toppen 🙂 Får ofta positiva och förvånade kommentarer om min hälsa och ungdomliga utseende 🙂

  Följer bra med i de olika debatterna och lär nytt hela tiden – men ser inga orsaker at byta ut något fundamentalt.

  Mercola har jag ingen tillit till als. Tycker han verka vara en översmart charlatan.

 18. 18
  Birgitta Widing säger

  Så här säger Mercola, However, once you have resolved your insulin resistance, which typically takes a few months but can take longer, and can optimally burn fat for fuel, it is very clear to me that you need to cycle carbs back into your diet. There are loads of questions about how this transition occurs, the timing of the transition, and the details of the cycling that need to be answered. Inte så förvirrande, men svårt att uppnå kanske. Att sakta stoppa tillbaka kolhydrater när man väl reglerat insulinnivåerna.

 19. 19
  Lars Järvklo säger

  Heja Annika!
  Verkligheten kommer vi inte ifrån. Du har visat fördelarna med LCHF-kosten. Personligen har jag, utan att på något sätt späka mig, minskat min vikt mer 14 kg. Äter jättegott varje dag. TACK

 20. 20
  Göran Petrini säger

  Hej Annika
  Sjukvårdsetablissemanget ser LCHF som ett existentiellt hot – med rätta. Deras motstånd mot LCHF har därför rent ekonomiska motiv, inga medicinska. De vill helt enkelt fortsätta att pådyvlade de intet ont anande ”patienterna” sina dyra ”mediciner”, även om medicinska skäl inte föreligger. Eftersom mesta delen av medicinerna betalas via skattsedeln, lyckas man dessutom undanhålla de verkliga kostnaderna. På så sätt kan sjukvårdsetablissemanget fortsätta att håva in ofattbart stora vinster. Vem vill släppa ifrån sig en sådan kassako. Om LCHF vinner terräng skulle ju det slå undan fötterna för stora delar av medicinindustrin, eftersom LCHF gör oss friskare och således mindre beroende av såväl doktorer som mediciner.

  Nej, förvirringen är inte total. Vad som pågår är ett krig om våra dagliga livsmedel – kassako eller livgivare.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  18 Birgitta Widing
  Varför ska man stoppa tillbaka kolhydraterna? Finns det jämförande forskning på att det är positivt för hälsan? Jag tvivlar på det.
  Men om man nu väljer att stoppa tillbaka kolhydrater, så är det väl bäst att kolla blodsockerserier och HbA1c regelbundet för att se att inte sockret stiger. Bekvämare att låta bli dem.

 22. 22
  Ann-Margret Lundgren säger

  Ang potatis, så har jag ätit kokt potatis (oskalade) de flesta dagar i mitt liv, och jag är nu 74. Mår utmärkt, har inga sjukdomar (än så länge i alla fall).
  🙂

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  22 Ann-Margret Lundgren
  Har du diabetes typ 2 och haft normalt blodsocker utan mediciner, trots att du ätit obegränsat av potatis?

 24. 24
  Ann-Margret Lundgren säger

  Nej jag har inte, och har aldrig haft, diabetes. Har såvitt jag vet inga sjukdomar alls. Mår bra.
  Än så länge i alla fall.
  🙂

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  24 Ann-Margret Lundgren
  Om du inte har diabetes och kanske inte ens är insulinresistent, tycker jag inte att det är nånting anmärkningsvärt att må bra på kokt potatis.

 26. 26
  Johan Larsson säger

  Snart kanske (”kost”)-cirkeln är sluten, och man landar i att äkta gammal svensk husmanskost är rätt bra för metabolt friska. Det enda som gjorde att den i efterkrigstiden inte var så bra för hjärtkärlhälsan var nog margarinet. Först för att det var så mycket billigare än smör, och senare för att man påstod att margarin var nyttigare. Så om man skippar allt margarin till förmån för smör och äter som vi gjorde på 50- till 70-talet, så kanske det inte är så illa. Det innebär också att mycket småätande ryker och man tar sina 3 måltider per dag, där kvällsmaten låg tidigare och därmed längre kvälls- och nattfasta. Man behöver också röra på sig på samma sätt som då.

  För det finns ju en anledning till att typ2-diabetes på den tiden hette åldersdiabetes, då väldigt få under 70 år fick det. Andelen med grav övervikt var ju extremt låg förr, men den lilla klick med kanske genetiska anomalier skulle kanske behöva LCHF eller ngn annan special-diet.

  För övrigt tycker jag HAVA-dieten verkar vara ett rörigt sätt att äta just som vanligt, fast man måste hålla reda på en massa poäng hela tiden. I praktiken tror jag många kommer hamna nära Fredrik Pauluns gamla ISO-diet (som kritiserades en del i LCHF-kretsar). Husmanskosten hamnar också rätt nära, för det var lite mindre av processad mat förr – som t ex rotmos och fläsklägg, hemgjorda köttbullar och potatis samt mjölk istället för kolsyrad läsk till maten.

  Själv har jag ju länge sagt att man kan äta lite som man vill om man bara har ett faste-schema som är individuellt anpassat att kompensera för de dåliga delarna av kosten, och att man ser till att få i sig tillräckligt av mikronutrienterna. Det som nog oroar mig mest, vilket även gäller om man ”lagar från grunden”, är pesticiderna, GMO och näringsfattig jordmån.

  I en inte allt för avlägsen framtid får vi dock äta det lilla vi kommer över, vad än det må vara…..

 27. 27
  Lars Persson. säger

  Märkligt och förvirrande.

 28. 28

  Mercolas helomvändning kanske skall ses som ironi. Han uppges ha fått sitt bankkonto spärrat på grund av okonventionella åsikter. Det är storfinansens sätt att agera. PayPal sägs också vara ett offer.

 29. 29
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag håller med Johan Larsson!

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  26 Johan Larsson
  Det är möjligt att du har helt rätt. Jag brukar också säga att strikt LCHF främst är till för diabetiker och metabolt sjuka, samt överviktiga. Jag tror också att de vegetabiliska fröoljorna och margarinerna är starkt misstänkta för att initiera insulinresistens.

 31. 31
  Annie Rydén säger

  Bästa Annika, denna information var verkligen precis vad jag behövde. Många olika ”råd” från personer jag tidigare ”litat på” Du är bäst

 32. 32
  Lars Henrik säger

  Efter 11 år med LCHF, ofta tämligen strikt, äter jag numera lite mindre fett och lite mer kolhydrater. Den ändringen skedde nog mest av bekvämlighet och var inte en planerad förändring. Dock håller jag ändå blodsockret och vikten på normala värden och jag mår bra.

  Antagligen var jag i behov av en striktare regim de första åren. Jag var både överviktig och hade nära diabetiska blodsockernivåer dessförinnan. När allt det var åtgärdat verkar jag kunna äta betydligt mer liberalt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa