Tarmcancer ökar bland yngre

I SVT.se .

Tarmcancer har ökat bland yngre.  ”Experterna” tror att det beror på rött kött och fett.
De har totalt missat att socker göder cancer, och att socker- och stärkelseintaget har ökat bland yngre. När de drar ner på kött och mättat fett blir de hungrigare och äter mera sockersaker.

 

Comments

 1. 1
  Renée Manger säger

  Håller med dig till 100%. Att man fortfarande inte fattar vad konsekvenserna blir efter allt socker gör att jag blir misstänksam. Vill man ha sjuka medmänniskor ???

 2. 2
  lisbeth jonsson säger

  Bravo Annika! Tänkte just detsamma! Vilka experter vi har!

 3. 3
  Margareta säger

  Hon hade ätit vegetarisk kost sa de nog senare i programmet. Så man skulle inte skuldlägga någon hur de ätit. Men socker och kolhydrater sa de väl inte ett ord om.

 4. 4
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Ja absolut! Och, jag kan tänka mej att bl.a. ohälsosamma vegetabiliska oljor också påverkar, speciellt eftersom antalet veganer har ökat kraftigt på senare tid. Känner en vegan som är rejält överviktig och en annan som börjat få problem med minnet – brist på fett i hjärnkontoret! — Jag fortsätter allt med min ekologiska LCHF-kost och lagar all mat i eget kök. Även mina choklad-tryffel-bollar av mörk cholklad, allehanda frön, nötter o’ bär, som avnjutes till eftermiddagskaffet är (i stort sett) hälsosamma.
  Det är ytterst sällan jag har (SLE-)inflammationer i kroppen numera, så jag är så glad o’ tacksam att jag ’upptäckte’ dej, Dr Annika! Du är en ledstjärna för ett otal antal, numera hälsosammare, människor – TACK!

 5. 5

  Är inte heller orolig för bra fett och rött kött generellt (vikt, cancer osv) men undrar hur kopplingen är/anses vara till divertikulit. (Fickor i tarmarna som blir inflammerade.) Av flera orsaker/tänkbara orsaker anges fullt rimliga som trög mage, för lite fysisk aktivitet mm, men också rött kött. Hittar inte orsaken, bara. Säger inte att det är omöjligt, men för att bedöma risken skulle jag vilja veta vad sambandet i så fall beror på. Ämnen, konsistens, andra egenskaper? Någon här som vet?

 6. 6
  Ann-Margret Lundgren säger

  Hej Maria!

  Det jag har hört och läst om orsaken till divertikulit är:

  * trög mage och förstoppning
  * fiberfattig kost
  * rökning
  * övervikt

  De två förstnämnda skälen gör att avföringen stannar kvar längre tid i tarmen, så den blir överfull, och då kan bli inflammerad.

 7. 7

  Annika har som vanlig gode kommentarer. Ingen studier har vist at kjøtt bidrar til kreft, en matvare våre forgjengere har tilpasset seg gjennom mer enn to millioner års evolusjon. Ifølge Thomas Seyfried og flere andre forskere siden Otto Warburg oppdaget at kreft er en mitokondriell metabolsk sykdom, ligger årsaken i ødelagte mitokondrier. Kreftceller kan bare overleve om de får nok glukose og glutamin, som i seg selv ikke er årsak til kreft, men som gjør at kreftsvulster kan vokse. Tarmproblemer kan skyldes for lite fett, som alle statlige ”eksperter” tror er skadelig. Mettet fett er gunstig fordi det ikke fører til frie radikaler som kan skade mitokondriene, slik omega-6-fettsyrer i overskudd gjør.

 8. 8
  Johan Larsson säger

  Att dagens ”under 50 år” har konsumerat mer socker och annat onyttigt än äldre generationer gjorde som barn, är nog helt säkert. Det finns dock en faktor till som inte berörs, och det är att ju yngre desto fler vaccinationer har folk fått under uppväxten. Om de bara vågade forska mer i de långsiktiga biverkningarna, skulle de flesta vacciner plockas bort.

 9. 9

  Ann-Margret, tack för svar! Jag var otydlig; jag vet och förstår övriga orsaker och orsakssamband, bara inte den (påstådda?) om att rött kött kan orsaka divertikulit. Det anges ofta som en av orsakerna, men förklaras aldrig, vad jag hittat, vad sambandet i så fall beror på.

 10. 10

  Nu hittade jag faktiskt en förklaring (på youtube) varför divertikulit skulle förvärras av högt intag av rött kött! Om det stämmer vet jag inte alls, men det sades vara att bakteriefloran i tarmen ändras. Kanske, kanske inte..?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Maria
  Det ger upphov till två frågor.
  1 Har man sett i riktiga jämförande studier att divertikulit försämras av rött kött?
  2. Hur har man bevisat att bakteriefloran ändrats (av rött kött) till att orsaka försämrad divertikulit?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  6 Ann-Margret Lundgren
  Den som påstår att en faktor orsakar en sjukdom bör kunna bevisa det. Finns det riktiga jämförande studier som visar att högt fiberintag minskar risken för divertikulit?

 13. 13
  Ann-Margret Lundgren säger

  Annika,
  Det var divertikulit jag skrev om, som svar till Maria.
  Inte cancer.

 14. 14
  Ann-Margret Lundgren säger

  Oj, ditt inlägg ändrades, det stod cancer först!
  Eller såg jag i syne. 🙂

 15. 15

  Jo, jag tycker också att påståendet behöver vara underbyggt och vet inte om han hade kvalificerade studier eller lösa antaganden som grund. Var mest nyfiken på om någon i detta forum visste mer. Jag blir inte rädd för rött kött per se, men tänker att en frisk bakterieflora är viktigt och att den mår väl av en varierad kost. Tror också stenhårt på att även om vissa saker är dåliga för alla och vissa saker är bra för alla så finns det mycket individuella skillnader däremellan vad man mår bra av. Olika hälstillstånd, ålder, kön mm gör mig skeptisk till ”one size fits all”. Men inte tror jag att de goda, filantropiska råden kommer från livs- och läkemedelsindustrierna…

 16. 16
  Lennart säger

  Hur svårt kan det vara att se samband?
  Cancerceller produceras i kroppen dagligen
  Cancerceller älskar socker
  Högt blodsocker gör att cancerceller växer snabbare
  Immunförsvar och naturlig celldöd hinner ej städa bort alla elaka celler.

 17. 17
  Lasse P säger

  Processad mat och ökat alkoholintag samt att de unga rör sig mindre kan vara en bidragande orsak till ökningen av tarmcancer enl. vad som skrivs.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  14 Ann-Margret Lundgren
  När jag upptäcker att jag har skrivit fel i en kommentar, eller ett inlägg, så ändrar jag.

 19. 19
  Lennart säger

  Rött kött är vi människor anpassade för att äta och det är mycket viktigt med betande djur
  För att bevara biologisk mångfald.
  Insekter har minskat i Europa med 75%, vad beror det på?
  Kan det vara användning av utsäde i jordbruket som är betat, dvs doppat i insektsgift, eller besprutning med insektsgift i växande gröda.
  OBS I ekologisk odling används EJ betat utsäde, endast friskt utsäde.

 20. 20

  Tjejen de intervjuade var ju vegan eller vegetarian. Många som är det äter tyvärr stor andel processade sojaprodukter, mycket vete/gluten och halvfabrikat med olika emulgeringsmedel som är inflammatoriska ingredienser och direkt skadliga för tarmslemhinnan och tarmfloran. Inflammation är inte sällan ett förstadium till cancer.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Kan det även var en ökad mängd processad mat, kanske med många tillsatser, som orsakar fler tarmcancerfall?

 22. 22
  Håkan Halén säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa