DASH vs VLC – en RCT

Veckans Zoë: DASH vs VLC – en RCT.
DASH  (Dietary Approach to Stop Hypertension) , VLC (Very Low Carbohydrate), RCT (Randomised Controlled Study).
DASH-dieten innebär lågfett, mycket frukt och grönt, lågsalt.

Båda metoderna förbättrade de undersökta variablerna: Blodtryck, HbA1c, och vikt – men VLC var signifikant bättre.

För att läsa hela artikeln, prenumerera på Zoës veckobrev.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Krom till Diabetes 2 ?

 2. 2
  Gunnar Eriksson säger

  Annika Dahlqvist, Jag antar att du prenumererar på Mercola’s nyhetsbrev? 18/6 2023, med rubriken, Important Information About Low Carb, Cortisol and Glucose, tyckte jag var ytterst intressant. Intervjun med Georgi Dinkov och hans uppfattning har överraskat även Joseph Mercola. Dinkov menar att konstans LCHF (vilken nivå som anses då det finns gradskillnader i helvetet också) kan komma att motverka viktnedgång och t.o.m. ge samma vikt som utgångsvikten. Är man överviktig så låg ”sweet-spot” på 15 – 2 % fett med balansering av protein och kolhydrater. Fel sort kolhydrater kunde fördärva produktionen av ATP eller hlja den till hög nivå. Skulle vara spännande att få en kommentar till det?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Gunnar Eriksson
  Jag ögnade den artikeln, och blev bara trött. Det var så mycket så jag orkade inte bry mig.
  Det blir frågan: ska man tro på alla som har en åsikt, så blir det rörigt i huvudet.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  1 Kristina
  Jag har inte satt mig in i frågan om krom, vare sig för diabetiker eller överviktiga, så jag vet inte om det är bra eller dåligt.

 5. 5
  Gunnar Eriksson säger

  3 Jag talade med en känd läkare som du också brukar hänvisa till för att då höra vad denne hade för åsikt om Joseph Mercola och vad han skriver. Jag ville veta om det han skriver brukar vara relevant. Omdömet var positivt. Lars Bern följer och refererar till Mercola.

  Kopplingen till mjölksyra och lufthunger är något som många Hypotyreossjuka drabbas av. Jag håller med, det är riktigt mycket information som sväller mångdubbelt om man dessutom skall kontrollera alla uppgifter. Man blir både trött och snurrig för mindre.

  Skrev till en extremt kunnig läkare vad gäller Hypothyreos och som har publicerat vad Antonio Bianco skriver 10 år före honom. Ska bli spännande att höra hennes utsago. Enligt Professor Ernst Enzmann så är hon den förste att förklara sambandet för T3 och T4 i kroppen. De försökte komma fram till det i Tyskland i mitten på 50-talet. Kan tilläggas att Bianco menar att den behandling som varit rådande sedan man förstod att T4 var det hormon som konverterades till det aktiva hormonet T3 utgjorde grund för att endast behandla med syntetiskt T4 vilket han har funnit märkligt. I stort sett har alla Världens Hypotyreossjuka behandlats felaktigt i 50 år!

 6. 6

  # 1 Kristina
  Krom(111) brist betingar diabetes. Några noteringar:
  • Vi har sedan 1957 efter dr. Walter Mertz rapporter (Mertz var då styrelseordförande i USDA Human Nutrition Research Center, Maryland USA) att krombrist ger förhöjd insulinrespons. Krom aktiverar fosfoglutonetas och andra enzym och är nära korrelerad till glukostolerensfaktorn GTF, bestående av Krom111, dinikotinsyra och glutation. De två sistnämnda producerar kroppen själv, men Krom som mineral måste intas via födan eller som tillskott.
  • År 1977 kunde K.N. Jeejeebhoy åter rapportera att Krom kunde eliminera behovet av medicinskt insulin för patienter. Intravenösa injektioner av Krom hos diabetes11 patienter eliminerade behovet av insulin för stabilisering av blodsockerhalten. Liknande resultat har rapporterats från andra forskare och institut.
  • I komplement: År 1991 fann University of British Colombia, Vancouver, att spårämnet Vanadin kunde ersätta insulin för vuxna med begynnande diabetes II. Vanadin förändrar cellmembranfunktionen för jontransport och är därför nyttig för människor med glukostoleransproblem genom att göra cellmembranreceptorerna mer känsliga för insulin.
  • Stora överskott av kolhydrathaltig föda ökar avsöndringen av Krom, negativt för omfattande bristsituation av Krom i födan, vilket bidrar till ’diabetes II-epidemin’.

  Diabetes II patienter är därför troligen felbehandlade sedan lång tid tillbaka, ett resultat av ekonomiska intressen?

 7. 7
  Kristina säger

  Tack för svaren till mig !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa