Ett nytt kolesterolläkemedel är på gång i USA

Maryanne Demasi skriver.
Ett nytt kolesterolsänkande läkemedel för ”statinintoleranta personer” är på väg ut i marknaden i USA. I många år har forskare försökt övertyga patienter om att deras problem med muskelvärk och -svaghet som biverkan av statinmedicinering, inte är reell. Problemet är en normal ålderseffekt, sägs det.  Men nu har de kommit på att biverkan verkligen finns och kallar dessa patienter för ”statinintoleranta”. Dessa ska nu medicinera med ett nytt preparat, Bempedoinsyra, som inte har denna biverkan. Bempedoinsyra sänker kolesterolet vackert, men har inte visats sänka frekvensen av hjärtinfarkter, hjärtdöd, stroke  eller total död, mer än 1,6% i absolut riskminskning. Den har också biverkningar, tex gikt och gallsten, som kan uppväga  den lilla riskminskningen.
Forskarna bakom framtagningen av preparatet redovisar relativ frekvens av fördelarna, men absolut frekvens av biverkningar. Rent forskningsfusk!

På 90-talet trodde man att kolesterolsänkning skulle lösa problemet med hjärtsjukdom, och Nobelpris utdelades, men trots utbredd medicinering för kolesterolsänkning har hjärtsjukdomarna inte sjunkit fast kolesterolhalten har sjunkit.
Uppmärksamheten på kolesterolet har avlett uppmärksamheten från viktigare sjukdomsorsaker som metabola syndromet och insulinresistens , och därmed uppmärksamheten på kostens betydelse.

 

 

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa