Inställt möte NNMH i Sundsvall

Nordiska föreningen Naturlig Näring och Metabol Hälsa, NNMH, hade planerat ett möte i Sundsvall den 20/4, där jag och ordföranden LO Landin skulle prata om hur vi bör äta för att få bästa hälsa. Mötet har nu blivit inställt pga för få anmälda.
Man kan undra varför intresset var så lågt för mötet, förutom min bristande dragningskraft. Genomgången pandemi, krig i vårt närområde, galopperande inflation med mera bekymmer kan ha bidragit till lågt intresse för kost och hälsa.
Ja ja, man undrar vad det ska bli utav det…
I alla fall planerar LO att sända det planerade mötet i Linköping 26/4, på länk för alla intresserade. Jag får återkomma med info om detta senare.

 

Comments

 1. 1
  Lennart Witt säger

  En enkel fråga, är GAIA hypotesen/teorin bekant för dig?

 2. 2
  Göran Petrini säger

  Den oheliga och profitdrivna alliansen mellan jordbruket, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, läkarnas intresseorganisationer som gör allt dom kan för att misskreditera oss som vet att LCHF och Keto är enda vägen till ett hälsosamt liv. Ointresset för våra sammankomster är en återspegling av att vi håller på att förlora kampen mot dessa penningstarka krafter. Om så är fallet, kommer människan till slut att dö ut.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lennart Witt
  Nej ingen aning. Vad innebär den för konsekvenser i praktiken?

 4. 4
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Jag är mycket intresserad, men kan inte åka någonstans. Sänds den via zoom är jag med.
  Mia Maria Rosenqvist

 5. 5
  Christina säger

  Enda gången jag har hört talas om Gaia är i filmen ”Final Fantasy: The Spirits Within” från 2001. Gillade faktiskt teorin.

 6. 6
  Annette säger

  På länk så man kan delta online vore toppen. Sundsvall är för långt från där jag bor. Sundsvall eventet har jag prioriterat bort för jag ska på bröllop då

 7. 7
  Johan Larsson säger

  Gaia är ett new age-begrepp för filosofin att moder jord har en sorts egen själ och medveteande. Därutöver allt som finns på jorden som från alla djur ned till även stenar och annan materia som traditionellt ses som död. Även bland dem som tror på hypotesen finns det många olika sätt vad man tolkar in i hur Gaia påverkar och hur Gaia påverkas. Det berör oftast hela universum och sedan olika religiösa/existentiella infallsvinklar.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Johan Larsson
  Det låter helt ointressant för mig, och jag önskar ingen vidare information om det.

 9. 9
  Johan Larsson säger

  8 Annika

  Jag har inte heller något intresse att argumentera om det. Gaia-konceptet ingår inte i min livsåskådning. Jag bara uppfattade det som att en del undrade vad det var, och det råkar finnas i min allmänbildning, varför jag beskrev det. Om det såg ut som att jag försökte pådyvla någon denna (enligt min mening skeva) hypotes så var det inte min avsikt.

 10. 10
  Johan Larsson säger

  Om jag förresten ska skriva något lite mer konstruktivt om själva bloggtexten, så tror jag att du själv är inne på rätt spår. Jag tror det främst handlar om inflationen. För några år sedan när de flesta kunde rent ekonomiskt välja vilken kost de ville, så var folk mer benägna att köpa nyttig mat oavsett vad de trodde var nyttigt. Idag har många inte den lyxen, utan måste köpa det som är minst dyrt. De letar erbjudanden och fokuserar mer på tips hur man kan dryga ut maten så billigt som möjligt. Det ger dem då bara dåligt samvete om de tänker i banor huruvida det är bra för hälsan eller inte det de stoppar i kundvagnen. Billigaste falukorven och snabbmakaroner ger säkert den bukfylla många anser sig få nöja sig med.

  Procentuellt har mycket av det som ingår i LCHF stigit mer än andra matpriser. Den som ligger på marginalen ekonomiskt kanske inte vill höra hur de skulle kunna förbättra sin och sina barns hälsa.

  Mina matkostnader har ökat betydligt senaste året, främst för min höga smörkonsumtion. Jag har dock inte behövt revidera mina inköpslistor alls, men jag vet många som har en ansträngd hushållsbudget.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Johan Larsson
  Man kan undra hur försäljningen av alkohol, tobak och söta saker har förändrats? Någon som vet?
  De varorna är ju verkligen onödiga.

 12. 12
  Lennart Witt säger

  20230413

  Här nedan en amatörfilosofisk syn på GAIA hypotesen.
  Detta är ett utdrag av en lite längre artikel.

  Nedanstående är möjligen en förklaring till, varför världen är som den är.

  Vår fina planet Jorden, är troligen en av många liknande, i vår galax, och i universum!
  Människorna och vår levande jord är skapad av universum ” vem annars ?”.

  Tanken att se planeten jorden,som en levande organism, är svindlande!

  Det är idag uppenbart, att jorden är, inte bara full av liv, utan i sig själv levande,
  precis som våra kroppar, med autonoma funktioner.

  EX: atmosfärens syreinnehåll är 21%, och kväve 77% etc.
  Vilket är det mest gynnsamma för livet på jorden (märkligt eller hur??).

  Att djungelns lag gäller på jorden har dom flesta inte insett.

  Djungelns lag betyder, att alla levande organismer, människor djur virus bakterier växter etc,
  konkurrerar/kämpar mot varandra för att överleva, och detta är motorn i utvecklingen.

  Eftersom vi styrs av djungelns lag, notera då!
  Att även om vi samarbetar bra, är det egenintresset som styr vårt handlande.

  PS: Tillvaron är lidande enligt Buddha.
  Och kamp enligt GAIA.
  Med kamp kan tillvaron göras dräglig!

 13. 13
  Johan Larsson säger

  12 Annika

  Just tobak har ännu knappt alls påverkats då världsmarknadspriserna inte i dagsläget haft ökad inflation. Socker har terminspriser och steg därför inte särskilt mycket i början när inflationen tog fart. Den stora ökningen för socker har kommit först i år. Det betyder att godis inte steg alls i samma takt som mat under 2022, vilket ju påverkat folkhälsan negativt tror jag när folk gått i affären och sett att maten stiger varje vecka medan godiset länge inte steg särskilt. Lägg därtill vissas tröstmekanismer när de får ångest av höga priser och tunn plånbok. Man har ju redan sett viktökningar på små barn under de första pandemiåren, då priser rörde sig normalt (den inflation vi varit van vid under ca 30 år). Jag tror vi kan räkna med tråkiga överraskningar kring folkhälsan kommande år. Det hjälper ju inte heller att barn och ungdomar ”måste” ha bilskjuts vart än de ska verkar det som. Transporter som många av oss fick sköta själva som barn via cykel eller till fots.

  Alkohol vet jag inte, då jag inte har några ärenden till Systembolaget. Men skulle gissa att det varierar för olika produkter. Alkoholen i sig kommer ju från diverse olika grödor och frukter, som kan ha påverkats lite olika. Vet att vinodlingarna i Europa hade stora frostskador förra året, men det slår nog inte genom så mycket direkt ifall det behöver lagras något år. Ifall det inte redan ökat, så kommer det nog öka brant i pris framöver. Men som sagt, jag har noll koll på alkoholvarors prislappar. Sedan om, eller jag skulle snarare säga NÄR, det blir verklig matbrist med rent av svältproblem, kan det bli en fråga om det är etiskt rätt att omvandla grödor/frukter till alkohol. Att tänka på också är att hård redan befintlig alkoholbeskattning faktiskt kan dämpa inflationseffekterna på alkoholdrycker.

  Nu har jag mestadels skrivit ur ett kostnadsperspektiv. Men i dåliga tider när folk deppar, tenderar dessa tre katekorier att sälja bra eller rent av bättre historiskt sett (tidigare lågkonjunkturer). Här finns ju faktorer som tröst/ångestdämpnin, njutning, och beroenden att räkna in.

  Som sagt hälsoperspektivet håller på att nedprioriteras bland folk pga den tid vi lever i. 20-talet kommer nog allmänt inte beskrivas med så vackra ord i historieböckerna…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa