Vi måste stoppa de nya kostråden!

Debattartikel i Land Lantbruk . Samt Stoppa experimentet med svensk folkhälsa , i Aftonbladet.
Förslaget till de nya näringsrekommendationerna vill minska vår produktion av kött till en bråkdel. Detta kommer att göra oss beroende av importerad föda, vilket inte är bra i vår nuvarande instabila värld. Är det veganrörelsen som håller på att krossa vår självförsörjning av näringsrik mat?
Det som oroar mest är att NNR är de riktlinjer som ska styra mathållningen i skolor och förskolor – förutom  inom vård och omsorg.

Dag Viljen Poleszynski (norsk näringsfysiolog) skriver i kommentar (Jag har Google-
översatt hans text):

”Det nya rådet är en upprepning i ännu sämre form än tidigare råd. Rune Blomhoff låtsas att utredningen är vetenskapligt grundad, men två forskare från NIBIO har offentligt avgått för att de anser att processen är ovetenskaplig. Nio ledare inom det nordiska jordbruket har protesterat mot förslagen som vittnar om total okunskap när det gäller nordiska länders förmåga att producera näringsrik mat till sin befolkning. Uppmaningen att ge input låter ihålig när utredarna inte ens brydde sig om att svara på min begäran tidigare i processen om att lämna input. Forskning visar tydligt att det inte finns några hälsorisker med att äta rött kött, som innehåller minst 20 näringsämnen som inte finns i växter. Våra föregångare kunde konsumera upp till ett par kg kött per dag utan att få de hälsoproblem vi kämpar med idag, och innan jordbruksrevolutionen startade prioriterade jägare feta byten som flodhästar, noshörningar, elefanter och mammutar. De skulle kunna bestå av upp till 60 % fett, en stor andel mättat animaliskt fett som påstås vara skadligt. Man kan undra hur länge en sådan dårskap kommer att ligga till grund för nordiska kostråd!”

 

 

Comments

 1. 1

  De nye rådene er gjentakelse i enda verre drakt enn tidligere råd. Rune Blomhoff later som om utredningen er vitenskapelig fundert, men to forskere fra NIBIO har offentlig trukket seg fordi de mener at prosessen er uvitenskapelig. Ni ledere innen nordisk landbruk har protestert mot forslagene, som vitner om total uvitenhet når det gjelder nordiske lands mulighet for å produsere næringsrik mat til befolkningene. Oppfordringen om å komme med innspill lyder hult når utrederne ikke en gang gad å svare på min henvendelse tidligere i prosessen om å komme med innspill. Forskning viser entydig at det ikke finnes noen helserisiko forbundet med å spise rødt kjøtt, som inneholder minst 20 næringsstoffer som ikke finnes i planter. Våre forgjengere kunne innta inntil et par kg kjøtt per dag uten å få de helseproblemene vi sliter med i vår tid, og før jordbruksrevolusjonen startet, prioriterte jegere fete byttedyr som flodhest, neshorn, elefanter og mammut. De kunne bestå av inntil 60% fett, en stor andel mettet animalsk fett som påstås å være skadelig. Man kan lure på hvor lenge den slags tåpeligheter skal danne bakgrunn for nordiske kostråd!

 2. 2

  Vi måste stödja svenska bönder… Handla hos Gröna gårdar…
  https://www.gronagardar.se/sv

 3. 3

  Vi måste stödja svenska bönder… Handla hos Gårdssällskapet…
  https://www.gardssallskapet.se/

 4. 4

  Vi måste stödja svenska bönder… Handla hos Norrbete…
  https://www.norrbete.se/

 5. 5

  Vi måste srödja svenska bönder… Handla hos Mylla…
  https://mylla.se/

 6. 6

  Finns det fler???

 7. 7

  Rekoringen där kan man köpa lokalt odlat

 8. 8

  Rekoringar i Sverige…Rejäl Konsumtion…
  https://hushallningssallskapet.se/forskning-utveckling/reko/

 9. 9
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Vi måste stödja svenska bönder! Vi ska handla svensk mat, så mycket som som vi kan….

 10. 10
  gudrun fahlander säger

  Vi ska handla svensk mat, djur och växter, vi behöver producera mat i Sverige, stödja de svenska bönderna och har dom inga djur så får man ingen gödsel att lägga på åkrarna

 11. 11
  Konsument i Sverige säger
 12. 12
  Piltson säger

  När livsmedelsverket meddelar en ny version av sina ”kostråd” brukar dom skryta med hur många svenska specialister som varit inblandade. När man sedan ser efter vad som faktiskt sägs finner man att ”råden” är en lite rufsig kopia av vad amerikanska hjärtförbundet rekommenderar, vilket sedan återspeglas av WHO. Här har Nina Teichholz kommmenterat deras arbete:
  https://unsettledscience.substack.com/p/evidence-for-the-american-heart-associations?utm_source=profile&utm_medium=reader2

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa