Studie om olika dieter ältar gamla hypoteser

Veckans Zoë Harcombe. (Om du vill läsa hela artikeln måste du prenumerera på Zoës nyhetsbrev)

Man har studerat 16412 personer. Man utgår från tidigare hypoteser om olika födoämnens koldioxidutsläpp och hälsoeffekter, och får därmed resultatet att veganska födoämnen är bättre för klimatet och hälsan.
Dock ansåg forskarna att fisk var nyttigt att äta. Så studien var inte helvegansk.

Zoë avslutar abstrakt:
Detta är ytterligare en i ett växande antal studier, som antar att kött och mejeriprodukter är dåliga och frukt och bönor är bra och därmed hittar de vad de antar. Den här gjorde det ur både miljö- och hälsoperspektiv. Påståenden från båda perspektiven var felaktiga och sannolikt skadliga om de följdes. Planeten behöver idisslare för markförnyelse. Kroppen behöver animalisk föda för vår förnyelse. Detta är en obeveklig agenda snarare än ärlig forskning.

 

Comments

 1. 1

  Huruvida det medräknades i vegansk kost, det kostar på att, genom gruvdrift och fossila tekniklösningar bryts ämne som inte är oändligt. Processas med fossila energier för att ”bli” till konstgödning. Fraktas, sedan fraktas ut på åkrar och spridas med fossila maskiner. Grödorna besprutad även det med fossila tekniklösningar. Att inte mikrolivet betyder något är uppenbart. De insekter som förgiftas av detta giftjordbruk, fåglar ja mycket som påverkas och bidraget till de farliga fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Grundvatten som hotas. I min värld är då inte detta att kallas bättre för varken hälsan eller miljön. Det finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler gämnföra med animalier då nötdjur uteslutande äter gräs, klöver och ört.

  Att vi och nötdjur ska behöva äta detta som kräver konstgödning mm för att behöva så mycket mer av för att klara dagens energibehov är inte miljötänk. Lämnar drivor av döda djur, monokultur förstör ekosystem och näringsfattigt. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn utan konstgödning eller fossila tekniklösningar. Fullgott för arter som omvandlar detta miljövänliga foder till näringstät mat med mindre åtgång per dag än den mängd av näringsfattiga vegetabilier i konstgödning som krävs. Ja omkring 12,5 gånger mer bönor än kött.

  Mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött. Mer av mindre näringsrika grödor.

  De som får veganskt till miljövänligt eller så hälsosamt, missar nog hur det destruktiva jordbruket och de frakter av importerade vegan produkter de inte överlever utan. Mycket fossila växthusgaser som aldrig försvinner, och dött ekosystem både ovan och under markytan. Alltid bäst leva i samklang med naturen, inte mot den.

 2. 2

  Vad har klimat att göra med kosten betydelse för hälsan?

  Typisk sammanblandning av ämnen när man har något som inte tål saklig debatt,

 3. 3
  Rolf Löfgren säger

  Det småskaliga jordbruk vi hade i Norden för 100 år sedan.
  Det var äkta hållbart, fungerar naturenligt över generationerna.

  Det moderna ”effektiva” industrijordbruket förstör matjorden och miljön, och med mycket sämre kvalitet på maten.
  Det stora miljöhotet är alla dessa gifter som sprids ut.

  CO2 är miljövänligt. De gröna växterna frodas alltmer vid högre koncentration.
  Dessutom ökar syrehalten i atmosfären genom fotosyntesen, vilket är bra för oss. Klimatet styrs av solens cykler.

 4. 4
  Anders Rydén säger

  Visst finns det ett samband mellan diet och klimat.

  En kort sammanfattning är att dagens kostråd är skadlig för klimatet.
  En betydligt längre och ingående förklaring finner ni här:
  https://youtu.be/DQN9t-g2J-0

 5. 5
  Sven Andersson säger

  Växter kräver koldioxid för att växa. Det vet bl a tomatodlare som blåser in koldioxid i växthusen till en nivå på 1000 PPM. Ingen koldioxid inga växter. Vi människor släpper ut koldioxid och om du är vegan så är det större mängd än för köttätare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa