Sukrin, Erytritol, kan öka risk för blodpropp och hjärtinfarkt?

Jag fick en länk till en studie som antydde att sötningsmedlet Erytritol, Sukrin, kan öka risken för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt.
Artikel i Eurecalert.

Jag tycker att man rakt av kan avstå från alla sötningsmedel (inklusive socker naturligtvis), åtminstone tills  de är långsiktigt utvärderade avseende negativa långtidseffekter. Eller åtminstone till vardags, och ensidigt.

230313. Artikel av Zoë Harcombe. Studien har inte undersökt huruvida personer som intar mera Sukrin har fått mera hjärtkärlhändelser. Frågan är alltså inte besvarad.

230329  Chris Kresser skriver om att Sockeralkoholer, som Sorbitol, Xylitol och Erytritol, i studier inte hittills har visat skadliga effekter på metabolismen.

 

Comments

 1. 1

  Enligt min mening, om man tål, så är honung, björksocker (xylitol) de bästa, en liten mängd dadlar ok vid vissa typer av efterrätter. Även kokossocker i sparsam mängd. Syntetiskt går bort helt och hållet.

 2. 2

  Det tragiska är att diabetiker som redan har förhöjd risk för infarkt och stroke, uppmanas att använda konstsötningsmedel, vilket kan ge ytterligare förhöjd risk.

 3. 3
  Peter säger

  Knepigt det där tycker jag. Det är ju förstås rätt att man helt borde avstå …men jag tror att för väldigt många av oss skulle livet bli ”gråare” om man avstår från allt sött… ungefär på samma sätt som vi nog är många som dricker lite alkohol ibland fast det knappast är bra för kroppen.

  Så jag tycker nog att man kan se socker och sötningsmedel som alkohol … att det är inget man konsumerar dagligen…sen tänker jag att det kan vara bra att istället för att utse ett sötningsmedel som bäst …så ”cyklar” man mellan några stycken …det borde minimera riskerna till nära noll.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Peter
  Det ligger något i det du säger, så nu har jag lagt till: ”åtminstone till vardags, och ensidigt”.

 5. 5
  Peter säger

  Det som skrämmer mig är att Erytritol sägs vara bland de bästa sötningsmedel enligt LCHF-förespråkare.
  Kommer till motsatsen bevisas äta så naturliga råvaror jag kan, tror att det farligaste vi kan göra kring vår kost är att tillföra konstgjorda saker.
  Försöker så gott jag kan undvika sött och kolhydrater men när sötsuget skär till så håller jag mig till frukt.

 6. 6
  Anne Öhrn säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa