En artikel om mättat fett, av Nina Teicholz

Mättat fett är inte farligt för hälsan att inta

Artikel av Nina Teicholz, i Endocrinology, Diabetes and Obesity.

 

Comments

 1. 1

  ”De som åt mest fett, vägde minst” 🙂

  Jag brukar säga som så här:
  Man blir inte söt av socker.
  Man blir inte grön av grönsaker.
  Man blir inte fet av fett.

  När jag ibland säger detta till någon bekant eller arbetskamrat skrattar de flesta, men förvånansvärt många ser istället frågande eller misstroende ut:

  ”-Vadå inte fet av fett. Och lite socker är väl inte så farligt.”

  Jo, lite socker är lite farligt, och mycket socker är mycket farligt, och tänk så djupt fettskräcken har rotat sig hos somliga.

  Ett bra stycke ur Nina:s text är nedanstående, väl värt att nämna om någon hamnar i luven på någon grundlurad dietist eller ”läkare”:

  ”The PURE investigators found that saturated fat was not associated with risk of myocardial infarction or cardiovascular disease mortality and was significantly associated with lower total mortality as well as lower risk of stroke [34]. This last finding, on stroke, is particularly significant, as it is consistent with other observational studies [35], and saturated fat is the only type of fat found to have a positive effect on this important cardiovascular health outcome. Indeed, nine reviews of the observational data conducted since 2010 have found no significant associations between the consumption of these fats and coronary heart disease [15].”

 2. 2
  Mia Maria Rosenqvist säger

  … alla dessa råd blir så motsägelsefulla. Fettet är inte farligt, nej, men om man till exempel har IBS så ska man inte äta fet mat.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Mia Maria Rosenqvist
  Varför ska man inte äta fett om man har IBS?
  Jag blev fri från min plågsamma IBS när jag slutade äta kolhydrater och i stället åt mera (naturligt) fett.

 4. 4
  Marianne Holmström säger

  Med mig blev det också så att jag, efter jag ändrat kost och börjat äta mycket fett och lite kolhydrater, blev fri från IBS. Vem har sagt att man inte ska äta fet mat om man har IBS? Och vad grundar i så fall den personen sitt uttalande på?

 5. 5
  Lena i Umeå säger

  Intressant, jag verkar inte vara ensam om mina upplevelser. Jag har sannolikt haft IBS hela mitt liv, men det blev värre och värre ju ”duktigare” jag blev att äta hälsosamt (inget fett, en massa fullkorn och fibrer från spannmål). För 13 år sedan övergick jag till att äta LCHF för att inte vikten skulle dra iväg i takt med åldern. Idag väger jag ungefär samma som när jag var i 20-årsåldern, är 63.

  Men det som nog var mer värt än vikten var att jag så småningom insåg att mina magbesvär hade försvunnit. Idag är jag helt besvärsfri så länge jag avstår från kolhydrater (blir kanske 20 g per dag). Och fett äter jag utan att ängslas.

 6. 6
  Johan Larsson säger

  IBS är ett samlingsnamn för diverse olika problem från matstrupe till ändtarm. Ingen kan säga att si eller så är bäst mot IBS-problem, för det kan vara så olika sätt det yttrar sig på och så olika sätt det triggas. En del t ex mår bra av att äta extra fibrer, medan andra måste närmast utesluta fibrer. Så säg aldrig att någon annan har fel utifrån sina egna IBS-erfarenheter.

  Däremot kan det hända att om man lyckas minska oroligheten i magen genom en kost som fungerar, med låg fettandel, kan det eventuellt så småningom gå bra att öka fettandelen mer och mer med tiden. Kan t ex vara gallsystemet som inte är i harmoni. För fett BÖR inte störa, då det varken jäser eller är en allergen (om fettet är rent. T ex dåligt renad fiskolja kan ge reaktion på fiskallergiker).

  Men min huvudpoäng är att man aldrig skall uttala sig tvärsäkert om IBS, för det finns hur många varianter som helst, även om en del yttrar sig lika.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Johan Larsson
  Vi är många som har märkt att vår IBS har försvunnit när vi har minimerat kolhydraterna och istället ökat på fett och ev protein. Vi säger inte tvärsäkert att någon har fel, men att det är väl värt att prova LCHF mot IBS. Gärna med gradvis omläggning.
  Vi frågade också var Mia Maria har fått uppgiften, att IBS-personer ska undvika fett, ifrån.

 8. 8
  Johan Larsson säger

  7 Annika

  Jag tror att en majoritet får minskade, eller även helt slipper, IBS-besvär av LCHF. Har aldrig tvivlat på det. Men det är fullt möjligt att vissa kan få problem. Det var väl kanske ingen som svor på allt heligt att det som fungerade för dem måste garanterat göra det för alla, men när man läser kommentarerna får man lite intrycket av att det finns rätt och det finns fel när det kommer till att lindra IBS, och jag menar att det inte gör det. Det enda jag poängterar är att IBS är så nyckfullt många gånger att det inte finns ”one size fit all-lösningar”. IBS är ofta lite av till synes paradoxernas syndrom.

  Jag kan ta ett exempel som jag vet att du redan känner till. Folk med avlägsnad gallblåsa, som har ett konstant droppande av galla istället för ordentlig gas och broms på flödet. Dessa kan ofta inte tvärt öka sitt fettintag, men om de trappar upp det kommer gallgångarna mata fram galla i snabbare takt. Vissa får detta att fungera bra ganska snart, medan några inte får det att lira. Då kan man ju säga att det finns individer som inte mår bra i sin IBS, trots att kroppens totala inflamationsgrad minskat.

  Sedan finns det så klart gånger då man på felaktiga grunder säger att mycket fett inte är bra mot IBS. Jag kan tänka mig att någon läkare säger till en patient som har besvär med sura uppstötning (vilket också ingår i spektrat IBS) att undvika fet mat. Problemet är där sannolikt skräpmat med BÅDE mycket fett och kolhydrater.

  Men självklart är LCHF en av de första sakerna de flesta med IBS bör testa och de kommer med hög sannolikhet bli nöjda med resultatet (plus andra positiva effekter på köpet). Värt dock att påpeka att en del får mer eller mindre besvär med för hård mage som ibland kan vara svårt att få bukt med. Har man tidigare haft IBS av typen springa på dass 20 gånger om dagen, kanske man dock föredrar hård mage så länge den inte är förstoppningshård.

 9. 9
  Lena i Umeå säger

  6 och 8 Johan Larsson
  Jag tror du behöver träna på att inte läsa mellan raderna där inget finns att läsa. Jag har lusläst de tre vittnesmålen från personer som blivit besvärsfria med LCHF (varav ett var mitt), och inget av dem påstår att LCHF är det enda och för alla fungerande sättet att bli besvärsfri. De är alla redogörelser för egna upplevelser, inget annat. Eventuellt skulle någon som inte testat kunna inspireras till att prova och se om det hjälper. Jag tror att mina 50 år av att äta ”nyttigt” (enligt rådande kostråd) var mer skadligt än att under några månader testa om LCHF kan hjälpa mot besvären. Om det inte fungerar återgår man till något som varit bättre.

  Den som faktiskt nämner något generellt och svepande ovan är Mia Maria som påstår att man inte ska äta fett när man har IBS. Sen följer några kommentarer som vill visa på att det inte alltid gäller.

  Sen är det naturligtvis välkommet att du redogär för situationer där fett kan vara dåligt. Tack för det.

 10. 10

  Om jag förstått detta rätt, så finns det egentligen inte så mycket som är okänt om IBS. Orsaken är att man fått en obalanserad tarmflora genom att äta för mycket kolhydrater. Det göder vissa bakterier och de får överhanden i kampen om tarmen och vårt intellekt. -”Nu har du varit duktig och förtjänat en bulle, kaka, glass…”. Det som händer då när bakterier massproducerade och får för mycket sött, är att bakterierna då börjar läcka från tjocktarmen, där de bor, till tunntarmen som måste vara bakteriefri. För det är där kroppen tar upp maten och skiten vi äter. Då blir tunntarmen mycket irriterad och man har fått IBS (irritable bowel syndrom). Som tur är är det skitenkelt att kurera.

  Man slutar helt enkelt att äta ALL växtföda, plantföda. Då svälter kolhydratbakterierna ihjäl och nollställer sig själv. Efter en tid återvänder den kropp som överlevt de senaste 20.000 åren av jägare och samlaren kan åter införa modern monokulturmat i dieten och noga övervaka kroppens responser. Samtidigt kan man försöka finna det undermedvetna tvånget att smygäta sötsaker och kolhydratrika dödsmedel. För får man IBS har man förstört tarmfloran ordentligt och är förmodligen slav under sitt kapade belöningssystem. Man behöver inte ens förstå att man överäter sött. Vi kan lura oss till att det är både nyttigt och hälsosamt. För övrigt är det märkligt att fettskräcken fortfarande bor i människor som varit lurade i hela sitt liv. Det är inte konstigt att de blir allvarligt sjuka. För hämtar man inte energin från naturliga källor utan tar den från den multinationella livsmedelsindustrins kolhydratgiftiga produkter som inte alls är livsmedel. Utan helt ska tillföras nöjeskontot. Sagt med all tvärsäkerhet som går att uppbåda i denna vetenskap.

  All denna kunskap är hämtad från min LCHF-kryssning till Finland. Tack Jonas <3{:

 11. 11
  Björn Ekholm säger

  Finns ingen som helst anledning att välja bort grönsaker i kosten. Grönsaker och i synnerhet gröna bladgrönsaker ger viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra ämnen som vi behöver för att må bra. I förra tråden delade jag en länk till en artikel som handlade om folket på Okinawa i Japan som har högst medellivslängd i världen och som inte har (hade) våra välfärdssjukdomar. Deras traditionella kost bestod till stor del av grönsaker, fisk, skaldjur, sjögräs, alger m.m. Kortfattat i huvudsak det dom kunde odla själva och det som fanns att tillgå i havet.

  Den yngre generationen har dock tyvärr anammat västerländsk snabbmat och sjukdomarna har då kommit som ett brev på posten. Ska man överleva på enbart animalisk föda så kräver det att man äter i stort sett allting på ett djur. Och en variation av djur dessutom. Köttet, inälvor, organ, märg m.m. Då måste man också se till hur verkligheten ser ut. En väldig minoritet av befolkningen i världen är jägare. Således en väldig minoritet som har praktisk möjlighet att leva av enbart animalier då man i praktiken bör vara jägare själv eller god vän med en för att få tillgång till alla dela på ett djur. Dessutom har det stora flertalet människor varken tid eller kunskap att tillreda alla delar på ett djur så det bästa den stora massan kan göra är att som sagt kombinera animalier med vegetabilier. Då får man i sig allt man behöver till mycket mindre problem. För precis som en katt som inte överlever på enbart nötfärs kan inte vi människor heller överleva om vi enbart äter köttet från ett djur.

 12. 12
  Björn Ekholm säger

  Personligen tycker jag dessa folk på Okinawa är väldigt intressanta med tanke på deras kost och levnadsvanor. Talar alltså om den äldre generationen. Dom fick tydligen mycket motion varje dag då dom gick långa sträckor till sina odlingar och utförde arbetet där. Inhämtandet av mat från havet krävde naturligtvis även det en viss ansträngning och arbete. Motion vet vi ju främjar tarmarna och deras arbete vilket motverkar förstoppning.

  Kostmässigt känns det som att dessa människor åt en väldigt ”ren” kost. Fri från alla typer av tillsatser m.m. Ris ingick i kosten men likt alla asiater tål dom tydligen den mängden stärkelse utan att få problem med magen. Gissar att kosten är väldigt rik på exempelvis magnesium vilket ju hjälper vid trög mage. Jag vet inte exakt vad sjögräs och alger innehåller för slags näringsämnen bara att det är väldigt näringsrikt. Kort sagt så verkar deras kost vara oerhört näringsrik och tillsammans med den dagliga motionen så fick dom uppenbarligen ultimata förutsättningar att uppnå hög ålder utan sjukdomar och övervikt.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Björn Ekholm 11 o 12
  Jag håller med dig. Animalisk kost, inklusive inälvor, plus grönsaker är en bra föda.

 14. 14

  Jag håller med, men har man IBS, så får man tänka utanför ramarna. Därför att man förstört sin tarmflora och behöver återställa den. En frisk människa kan äta vad som helst. Men när hälsan tar slut, så finns det bara en typ av mat som man kan lita på, kött och fett. Okinava är en veggisdröm som inte är sann. Förfäder åt bra och naturlig mat. Där gris och fisk är de viktiga beståndsdelarna. Men vegetarianer vill gärna bortse från det kött de åt. Det är samma med alla ursprungliga matkulturen. Inte mycket IBS där. Nu är maten vi äter skadlig på många sätt. Ska vi skydda oss kan vi inte handla i affär. Det är dålig mat.

  Viktigast är att inte barnen äter mat tillverkade för dom. Mat ska vara ren och naturlig. Och IBS är ett sjukdomstillstånd, som kräver ett vetenskapligt tillvägagångssätt. Därför bara kött och fett. Sedan kan man försiktigt tillföra vegetabiliska tillbehör. Tills man vet vad man blir sjuk av. Vilket vanligtvis är smörgåsar och frukt. Tror jag.

 15. 15
  Björn Ekholm säger

  Bara för att klargöra ordentligt. Jag är så långt ifrån vegetarian som man kan komma. Du Georg misstror alltså det artikeln beskriver? Det finns mångdubbelt fler artiklar som beskriver precis samma sak att befolkningen på Okinawa i huvudsak åt just det jag beskrev. Om nu deras kost till stor del bestod av grönsaker som dom själva odlade och som uppenbarligen delvis gjorde att dom uppnådde den högsta medellivslängden i världen, vad finns det då att invända mot det? Gjorde dom fel enligt dig? Skulle dom istället enbart ätit fisk och skaldjur och landlevande djur? Konstigt då att dom trots det uppnådde den högsta medellivslängden i världen utan västvärldens sjukdomar. Sålunda, enligt din logik så gjorde/gör alla naturfolk i världen fel som inte äter exakt samma kost som inuiterna? Dvs kött och fett. Konstigt att dom inte dött ut för länge sedan då. Istället säger ju forskningen att alla naturfolk världen över trots väldigt skiftande kost är/var väldigt välmående och inte hade de metabola sjukdomar vi har. När ska du ge dig i dina argument? När ska du inse att grönsaker inte är ett gift? Och för femtielfte gången, se verkligheten som den är. Dom flesta har inte möjlighet av olika orsaker att tillreda en perfekt carnivore diet. Du utgår alltid från dig själv och dina egna förutsättningar.

 16. 16

  Kära Björn, jag försökte reda ut en missuppfattning. Du har rätt i att jag är en fanatisk carnivore. Men jag är så mycket mer. Nu är jag inte alls carnivore. Nu är jag en LCHF-are och jag pratar om IBS ( iritable bowl syndrom).

  Det sätt man kurerar IBS, inte på sjukhusets sätt, utan som LCHF-are så under en kort period så utesluter man all växtföda. Några veckor bara. Då återställer densamma bakteriefloran sig och IBS-problemen upphör. När det inträffat kan du prova att tillföra nån grönsak eller två. Mår du bra ändå kan du testa några andra grönsaker. När du återinfört alla grönsaker. Så kan du testa bröd, ris eller potatis. Det är förmodligen då du kommer på att IBS kommer från godisätande och lyxfikande.

  Jag försöker förklara. Det vore klädsamt om du förstod mig den här gången och åt upp din egen smutsiga retorik. Snälla Björn, försök förstå vad jag säger och stirra dig inte blind på mig. Det är inte mig det handlar om.

 17. 17

  Jag tror bestämt att du blev tyst, Björn? Borde du inte be om ursäkt?

  Vad jag menade med Okinawa var att de naturligtvis åt sin egna odlade grönsaker. Några var mer vegetariska än andra. Men om du tänker efter så åt alla människor på Jorden väldigt bra mat innan dödsmedelsbutikerna klev in med sina globalt producerade skräpmat. Sen kanske livslängden varierade mellan länder och världsdelarna. Men det finns många anledningar till det. Men det var en svunnen tid, innan GMO och pesticider. Och att Okinawa uppmärksammas är för att det bedrivits mycket vegetarisk forskning där och den är missvisande. Har jag förstått att folket i Okinawa tycker. De hävdar själva att deras matkultur innehåller en substansiellt hög andel griskött och fisk. Jag misstänker att det där, liksom på de flesta håll förr i tiden att man åt så mycket kött man kunde och dess emellan så klarade man sig med svältkost och det mår alla bra av ett litet tag. För övrigt struntar jag i Okinawa och bryr mig mer om vad mina förfäder åt som byggde de fantastiska gener som jag nu njuter belöningen för. Förr i tiden fick de livlina i öster leva på gröt mest medan adeln smörjde krisen. På den tiden (förr) blev de rike mycket gamla medan de fattiga som åt mest växtföda dog långt innan de blev gamla. Man ska inte bo på Okinawa om man vill bli gammal. Man ska leva som en adelsman. De har råd att äta kött varje dag och det är kött, inte grönsaker som ger full näringstillförsel. Personligen tycker jag att alla argument för vegetabilier är lögn. Det finns inget bra med växtföda, mer än att det pryder tallriken och alla har sin favoritgrönsak. Min är sparris. Men grönsaker odlas på industriella och kemiska monokulturer. De innehåller pesticider, lektiner oxalsyra osv. Kroppen har svårt att få ut någon näring av det. Även om växten innehåller något enstaka näringsämne så är inte den näringen tas upp av tunntarmen. Endast flermagade djur med en bakterieodling kan bryta ner cellulosa.

  Ja, förlåt Björn. Men det blev mycket Georg här, men det är väl naturligt att man refererar sina erfarenheter?

 18. 18
  Björn Ekholm säger

  Jag har inget att be om ursäkt för. Anledningen till att jag blev tyst var att jag insåg att detta käbblande är pinsamt i debatten och det blir också pinsamt och respektlöst mot Annika och hennes blogg. Så jag bestämde mig efter mitt sista inlägg att jag inte skulle konfrontera dig något mer för att därmed ta bort den negativa ingrediensen i hennes blogg. Och det kommer jag att följa till punkt och pricka från och med nu. Annika har ju ett syfte med sin blogg och det antar jag är att nå ut till så många som möjligt med sin kunskap. Människor som förtvivlat söker hjälp då etablissemangets råd inte hjälpt dom. Så jag lägger ner detta nu och jag kommer i fortsättningen istället fokusera på det Annika skriver och hennes övriga följares åsikter.

 19. 19

  ”När ska du ge dig i dina argument? När ska du inse att grönsaker inte är ett gift? Och för femtielfte gången, se verkligheten som den är. Dom flesta har inte möjlighet av olika orsaker att tillreda en perfekt carnivore diet. Du utgår alltid från dig själv och dina egna förutsättningar.”
  Kära Björn, du diskuterar mig och min filosofi, när jag pratar om IBS. Nu börjar jag bli rädd. Varför kan jag inte förmedla det till dig? Att människor lever länge i olika delar av världen. Har inte ett ord med att göra vad tråden handlar om. För tillfället är det ointressant. Det som är viktigt är om du tror att det är fel att utesluta grönsaker om man har IBS. Tror du det, så är jag ganska säker på att du har fel enligt Jonas Bergkvists IBS-terapi. IBS botas genom en kortvarigt uppehåll från växtföda. Det är inte så svårt att förstå? Varför förstår inte du det Björn? Du är ju en intelligent människa. Kan du svara på det tråden handlar om? Och behålla din nedlåtenhet mot mig för dig själv?
  Jag försöker hjälpa människor som skadat sig. Att laga sig själva utan mediciner.

 20. 20

  Käbblet förstör ett viktigt och bra forum. Vissa saker mår de flesta bra av, andra är sannolikt mer individuella.
  Att tipsa och hjälpa är väl poängen, inte att köra ner sina egna erfarenheter i halsen på folk och tro att one size fits all.
  Det här klippet om dieter, bakterieflora, mm mm är mycket intressant.
  https://youtu.be/66hWntvp0_4

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  20 Maria
  Jag håller med om att det finns individuella skillnader i vad man mår bra på, men det jag vidhåller för alla är att naturligt mättat fett är inte farligt att äta, men socker är farligt i stora mängder. Ju mindre desto bättre.
  Samt att vi ska försöka äta egenlagad mat på rena råvaror utan kemiindustriella tillsatser.

 22. 22

  20 Maria
  Kollade in din länk, Maria…det var en utläggning av Tim Spector, som tydligen nu går i Stig Bengmarks spår… och har ändrat sin mathållning till plantbased food och tillskott av vitamin B12 eftersom han inte äter kött längre, där vi finner den mest lätt-tillgängliga formen av järn…
  Då blir det väl också lite svårt att få i sej de långa mättade fettsyrorna, som tas upp av lymfsystemet och går direkt upp till det ställe (ovanför il dotto thoracico), där lymfkärlen går över i blodomloppet och viker av ner till hjärtat, som då förses med både blod och de långa mättade fettsyrorna från lymfan… läste just på en länk från ett finskt universitet att långa fettsyror är hjärtats viktigaste energikälla och förvaras i hjärtmuskulaturen som små glyceriddroppar…
  Där finns också små mängder glycogen, som kan brytas ner till glukos, utifall förhållandena blir stressiga..
  Låter plausibelt eftersom fettsyror är alla cellers viktigaste energikälla…och nu är det väl allmänt känt att förbränningen av kolatomerna i de långa mättade fettsyrorna sker i mitokondrierna, vars slutprodukt går in i Krebs cykel och sedan hamnar i den slutgiltiga andningskedjan och syntes av ATP…mycket stringent förklarat, men man kan hitta all kunskap om dessa biokemiska förlopp i olika seriösa textbooks, om man nu är intresserad…!?
  Socker däremot är, som Annika säjer, farligt i stora mängder…och helt onödigt även i små mängder kanske?….och innehåller, vad jag begriper, inte ens kalorier, vare sej dåliga eller bra, eftersom socker enbart kan fermenteras….alltså skapa ett litet energitillskott genom ”oxidation on substrate level” utan att syre används… socker är ju substansen, som göder inte bara cancerceller, som man ofta ser poängterat på olika sajter, utan göder precis alla celler i vår organismen….vilket är dess precisa funktion.
  Alltså, socker är uppbyggande, men kan inte brinna…det smälter…och karamelliseras…men vi måste äta fett, som kan oxideras, för att få energi i form av ATP…som ju å andra sidan innehåller en molekyl socker förutom fosfatgrupper och kvävebasen adenina…
  Ungefär så har jag förstått det hela…att sen Tim Spector praktiskt taget lägger den största vikten på bakterier och virus i mag systemet tror jag är viktigt, men kan kanske ge upphov till en viss förvirring…?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa