Vad hände 1975?

Gudiol lägger in en kurva som visar kroppsvikten i världen. (Eller bara i USA?) Från 1975 börjar medelvikten att öka i alla åldersklasser.

Vad hände 1975? Var det fettskräcken som tog fart?

 

Comments

 1. 1
  Gert Nilsson säger

  Tror vi var många som började dricka läsk och äta sötsaker ekonomin blev bättre hälsan sämre.

 2. 2

  Fettskräck + pizza, hamburgerkedjor, färdigmat i frysdisk, kassa fröoljor i mat, margarin på smörgåsen, mera smörgåsar, kakor från fabriker, mera godis och chips?

 3. 3

  1975 avskaffades nedanst. och sedan dess försvann folkhemsuppbyggnaden mer eller mindre,
  kanske det även innefattade 6-8 skivor bröd dagligen?:

  ”Tidigare kallades de offentligt anställdas straffrättsliga ansvar för ämbetsmannaansvar. Det var betydligt mer långtgående än dagens tjänstemannaansvar. Anledningen var att dåtidens myndighetsanställda var i stort sett oavsättliga, förutom just vid tjänstefel. Men när de offentliga tjänstemännens anställningsvillkor successivt närmade sig den privata sektorns behövdes inte längre det omfattande ämbetsmannaansvaret. Vid en reform 1975 infördes dagens system, som sedan dess bara har genomgått mindre justeringar. ”

  https://st.org/rad-och-stod/jobba-statligt/statligt-anstalld/myndighetsutovning/tjanstemannaansvar

 4. 4

  Från Arlas hemsida:

  ”Samtidigt som Bregott bredde ut sig på matfettsmarknaden arbetade Mjölkcentralen intensivt för att få fram ett magrare matfett. Hemlighetsmakeriet var stort och projektet gick internt under täcknamnet Apollo. Men i mars 1974 kunde så den stora nyheten Lätt & Lagom presenteras som något unikt i MC:s historia – ett lättmargarin med endast 40 procents fetthalt, men med en smak och konsistens som hävdade sig väl mot de traditionella bordsmargarinerna med en fetthalt på 80 procent.

  Enligt livsmedelslagens terminologi var Lätt & Lagom ett minarin, och sådana hade även funnits tidigare utan att göra något större intryck på matfettsmarknaden. Det speciella med den nya produkten var att det var det första matfett som innehöll protein. Fettet i Lätt & Lagom bestod till 60 procent av smörolja och 40 procent ohärdad sojaolja. Genom att en av basingredienserna utgjordes av kärnmjölk fick Lätt & Lagom en påtaglig smak av smör.

  Den låga fetthalten gjorde att Lätt & Lagom snabbt slog igenom hos kostupplysarna, som ville få svenska folket att minska på fettet. Visserligen ifrågasatte en del medier om det verkligen fanns behov av ytterligare en margarinsort på marknaden, men ändå blev Lätt & Lagom snabbt en sådan säljsuccé att MC inte hann med att tillverka i samma takt som efterfrågan. Marknadsförarna blev helt enkelt tagna på sängen – de hade inte vågat drömma om en sådan efterfrågan med tanke på att de minariner som tidigare funnits på marknaden inte väckt något större intresse.

  Även om smörsmaken säkert var en avgörande faktor till Lätt & Lagoms snabba intåg på matfettsmarknaden kan även det fräcka utseendet på förpackningen ha spelat en stor roll. Med en ask i lysande orange färg med stora vita bokstäver stack produkten verkligen ut i mejeridisken bland de andra bordsmargarinerna.

  Något helt annat som väckte uppseende kring Lätt & Lagom var det rykte som uppstod om att det skulle vara plastkulor i produkten. Det finns flera teorier om hur detta rykte kunde uppstå, vilket också har beskrivits i boken ”Råttan i pizzan” av Bengt af Klintberg. En teori är att samtidigt med de bredbara margarinerna lanserades en tandkräm som innehöll små plastkulor med en milt slipande effekt. Genom en sammanblandning trodde många att plastkulor även fanns i margarin och att det var orsaken till det gick att bre direkt från kylskåpet. Men det här var under en tid då man även trodde att blå kraftkorn i tvättmedel gjorde tvätten renare och att Boron i bensinen gav en tiger i tanken.

  Redan från början när Lätt & Lagom började säljas visade internationella mejeriföretag stort intresse för det nya lättmargarinet. Någon export av själva produkten blev det inte, utan exporten skedde genom licenstillverkning i respektive länder, och licensintäkterna slussades till Arla genom det helägda dotterbolaget L & L International.”

 5. 5
  Kristina säger

  En beskrivning av bara Sverige vore på sin plats.
  Tack på förhand !

 6. 6
  Kristina säger

  Jag menar, många av oss är äldre och orkar inte ta in för mycket ..
  Förlåt mig . Kristallsjukan är påfrestande..

 7. 7

  1975 fyllde jag 20 år. Pizza och kinamat var de nya stora succéerna. Liksom att man skulle vara vegetarian om man ville vara frisk och hälsosam. Jag minns att man kunde dela en pizza och få två middagar. Likaså kunde man köpa en dagens (8kr) på kinarestaurang och extra ris. Då räckte maten till två ungdomar. Ganska snart började de ta betalt för att dela pizza och extra ris. Det var vårt kriminella ungdomsgäng som tvingade fram de företeelserna. Tur man inte är ung idag. Då hade man fått sitta hemma och spela tevespel.

 8. 8

  Är grafen korrekt så var det en dramatisk förändring, kan det verkligen vara socker kolhydrater som förklarar ökningen?
  Om ökningen hade varit mindre så kunde fettskräcken varit en förklaring men ökningen är för stor och i alla åldersgrupper samtidigt.

  Giftigt margarin? transfetter struntade dom i, det kom ungefär då.
  Smakförstärkare i maten som ökar aptiten sånt kom väl ungefär då.
  HFCS Socker med mer fruktos kom väl ungefär då.
  Det kan finnas många saker som förändrades det året.

  Potatis och vanlig mat där ändrade vi inte matvanorna så mycket att det kan förklara något, vad jag vet.
  Frågan är om socker margarin verkligen kan förklara den enorma ökningstakten ett specifikt år, jag tror inte det, det måste finnas en viktigare förändring som vi inte känner till.
  Socker och fettskräcken har en påverkan men inte så här stor.

  En sak är säker och det är att livsmedelsverket har fel vi kan inte blivit glupskare och latare ett specifikt år.
  Nånting hände men vad.

  Den som påstår något måste bevisa det, den som påstår att socker eller fettskräcken är förklaringen måste visa att vi verkligen ändrade kosten det året och i så stor omfattning att det kan förklara viktökningen.

  Grafer (statistik) på margarin och på socker försäljningen måste öka det året om det ska kunna vara en förklaring, någon som har tillgång till den statistiken?

 9. 9

  Annika titta på grafen, är statistiken sann så kan inte fetman bero på matsug och brist på fysisk aktivitet.
  Statistiken är ett bevis på att något drastiskt hände, det bevisar inte att det beror på socker, socker är bara misstänkt.

  Om etablissemanget har rätt om orsaken till fetma så skulle det inte finnas en sådan plötslig ökning, det skulle aldrig kunna hända om dom har rätt.

  Någon som kan borde gräva i vår mat statistik och se vad som förändrades 1975.
  Om det inte finns någon tydlig ökning av socker eller kolhydrater så kan även det uteslutas.

  Tänk om det beror på något som glutamat.
  från wiki

  ”Tillsatsen har givit upphov till en stor debatt, på grund av de påstådda hälsovådliga effekterna beskrivna ovan,[56] även om de inte har kunnat bevisas vetenskapligt. I USA krävs det att ”MSG” nämns i ingredienslistan på livsmedlets förpackning om det är en del av varan, medan det i EU räcker med att ”E621″ skrivs ut.[58][60][66] Debatten har även kommit till Sverige, och flera företag har bannlyst ämnet från sina varor.[67] Livsmedelsverket anser dock att de nivåer som är tillåtna i Sverige är ofarliga, och Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket, anser att eventuella samband med exempelvis fetma istället har att göra med att man äter mer för att maten är godare”

  Om maten blir godare och vi äter för mycket så är lösningen enkel förbjud glutamat då produkten inte behövs.

  Nils-Gunnar Ilbäck ”anser att eventuella samband med exempelvis fetma istället har att göra med att man äter mer för att maten är godare”
  om han har rätt och tror på förklaringen varför förbjöd han inte tillsatsen?

  Om sötningsmedel skulle öka aptiten så kan vi även förbjuda sötningsmedel då vi inte behöver sötningsmedel.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Aron,
  Jag googlade på livsmedelskonsumtion och fick upp en skrift: https://www.scb.se/contentassets/e687d939a86b483e8ecf64f4119972ea/jo1301_2017a01_sm_jo44sm1801.pdf .
  Där ser man att fjäderfäkonsumtionen är den enda köttprodukten som har ökat sen 1980. Ris har ökat. Pasta och majsflingor ostbågar popcorn har ökat kraftigt. Mjukt matbröd, kex, rån och torra småkakor, bakelser, tårtor etc har ökat.
  Smör har dumpat ner till 2000, sen har det ökat igen, men inte till tidigare nivå. Lättmargarin har ökat. Matolja har ökat. Frysta potatisprodukter har ökat. Jag kan inte se att majssocker (HFCS) finns med i statistiken, och den har väl ökat kraftigt. Helfabrikat som smaksåser har ökat kraftigt. Glass har ökat, Läsk har ökat kraftigt. Öl har minskat, vin har ökat kraftigt.
  Sen orkade jag inte titta mer på det ikväll. Någon annan?

 11. 11

  1960 1917

  Lättmargarin .x .x 15,7 36,8 43,7 33,5 48,2 48,5 45,8
  Summa mjöl och gryn 70,7 60,7 63,6 68,6 75,4 66,1 63,3 64,1 62,3
  Summa matpotatis 89,8 84,3 83,6 83,6 83,6 83,6 83,6 83,6 83,6
  Summa kött 50,8 55,8 64,0 60,2 75,9 86,4 87,7 88,3 86,6
  Fjäderfäkött, urtagen vara 1,6 3,3 4,9 5,9 12,8 18,4 22,4 23,6 23,7

  Starköl där finns ett tidssamband men det borde inte vara förklaringen

  Bara tittat lite snabbt men som jag trodde inget tydligt samband med någon mat.
  Lättmargarin där finns ett samband för det kom ungefär 1975 men det behöver inte vara förklaringen det måste i så fall vara transfetter eller något species i margarinet för fettet i sig kan inte vara orsaken.

  HFCS data saknas men vi vet att det kom ungefär då.

  Det är tydligt att potatis inte kan vara orsaken, Kyckling ökar kraftigt men köttet i sig kan inte vara orsaken.
  NÅGON TYDLIG FÖRÄNDRING 1975 MELLAN KOLHYDRATER FETT OCH KÖTT FANS INTE.

  Det går att utesluta det mesta men några saker kan ha ett tidsmässigt samband HFCS och Lättmargarin

  Det som måste misstänkas är statistikfel (Gudiol) eller något vi inte känner till.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Aron
  Fågel. har ökat stort. En stor vara där är färdiggrillad kyckling. På den grillade kycklingen kan det vara mycket glutamat? Glutamat plus HFCS kan vara en stor bov i fetmagåtan?

 13. 13

  Diagrammet ser ut att gälla USA, i Sverige ökade fetman nog lite senare?

  https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30021-5/fulltext

  De föreslår bl.a. HFCS som en möjlig orsak:
  One candidate is the change to US farm bills in the 1970s, which led to a rapid increase in food production and thus an increase in food portion sizes;6 accelerated marketing, availability, and affordability of energy dense foods;7 and widespread introduction of cheap and potent sweetening agents, such as high-fructose corn syrup, which infiltrated the food system and affected the whole population simultaneously.8

  De nämner inte fröoljor, men jag vill gärna sätta en rejäl slant på dem också.

 14. 14

  Precis som att det inte var en enda specifik händelse, utan en serie av olyckliga sammanträffanden som fick Titanic att sjunka, så är det inte en enda isolerad händelse som har fått övervikten att börja ta fart 1975.

  Många saker som ändå tydligt ökade under 1970-talet var till exempel försäljningen av:
  Margarin
  Coca Cola
  Pizza
  TV-spel

  Decenniet efter kom nyckelhålsmärkningen och datorer.

  Maten vi äter blir år för år mer och mer industriell och näringsfattig, av bekvämlighet och okunskap
  .
  Med ekonomiskt välstånd, utan insikt i vad det kan föra med sig, så köps det också en massa onyttigheter, många får råd att unna sig en massa ”skit” helt enkelt.

  Vi människor är inte tillräckligt intelligenta för att fullt ut förstå konsekvenserna av våra handlingar, vi tenderar istället att agera utifrån kortsiktig vinning och bekvämlighet. Mycket handlar om att optimera sina chanser att få avla en avkomma, inte att ”rädda världen”. Det förstnämnda drivs vi av instinktivt och det andra kan vi inte hantera.

  Annars skulle vi ju inte:
  Äta skitmat
  Plöja och konstbevattna.
  Tömma jordens innandöme på olja och vatten.
  Låta en politik föras som ger ledarna feta kontrakt inom finansvärlden.

  Idag krävs det stor kunskap om vad olika typer av ”mat” gör med våra kroppar. Om man inte besitter, eller blundar inför, den kunskapen, då blir man först kulmagad och på sikt vårdkrävande. Något som vi alla luras att tro är helt normalt, av dem som tjänar pengar på att detta får fortgå.

  Det har pratats om att ta ansvar för smittspridning och att minska belastningen på sjukvården.

  Nu pratas det om att ansvar för att hålla nere energiförbrukningen.

  När skall det börja talas om att ta den här typen av ansvar:
  Ät inte socker alls.
  Då kommer ingen att odla socker.
  Då kommer ingen energi att förbrukas för detta.
  Då kommer vårdkostnaderna i Sverige sjunka dramatiskt.

  Ta ansvar!

 15. 15

  Läs länken 13 Molle
  Jag uppmanar alla titta på grafen, först går fetman tydligt ner sen upp, något hände då som hade en dramatisk påverkan.

  Pizza nä det förklarar inget en droppe i havet, (inte nyttigt men för liten inverkan)
  Kolhydrater från typ potatis nä det finns ingen koppling till händelsen.

  Kolhydrater ökar inte men high-fructose corn syrup införs
  Smakförstärkare införs typ glutamat.
  Transfetts margarin införs.

  Något hände och vi vet inte vad det var eller som var den viktigaste orsaken.

  Vi vet inte om det var en sak eller flera saker samtidigt.
  Om det är en sak som smakförsärkare kan vi enkelt ta bort det eller om det är high-fructose corn syrup så går det att ta bort men det är lite svårare.

  Vi kan nog inte ens utesluta gifter i plast som kom ungefär då och som vi fick i oss.
  bisfenol är en sån typ av kemikalie.

  Den som påstår att hen vet vad som orsakar fetmaepidemin måste förklara händelsen 1975.

  Gogelöversatt
  ”Vi anser att det är osannolikt att varje ålder, kön och etnisk grupp, med enorma skillnader i livserfarenhet och attityder, hade en samtidig nedgång i viljestyrka relaterad till hälsosam kost eller träning.”
  We believe it is implausible that each age, sex and ethnic group, with massive differences in life experience and attitudes, had a simultaneous decline in willpower related to healthy nutrition or exercise.

  Gudiols och etablissemangets förklaringar är skit, påhittat skitsnack.
  Ingen vill veta av händelsen 1975 för deras teorier skitsnack krossas.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Aron
  Total potatis ändras inte, men chips, strips och pommes, ökade nog rejält, de är friterade i solrosolja (omega-6-olja).

 17. 17

  Annika 16
  Du har nog helt rätt om det.
  Då är frågan varför ökar vår fetma, varför skulle fetman öka av omega-6-olja?

  Pommes är godare än potatis om överätningen beror på att maten är godare så kan det räcka med att äta gammaldags husmanskost för en del personer.
  LCHF är inte lika gott som skräpmaten, mindre risk för överätning.

  Nu vet vi inte om fetman beror på att maten är godare eller om glutamat ökar aptiten eller är det transfetterna i margarinet som förstör vår kropp.

  Något fick vår vikt att öka men vad var det?

  high-fructose corn syrup och raffinerade kolhydrater måste vara en orsak till dagens fetma men det kan inte förklara allt.

  Varför är etablissemanget inte intresserade av att ta reda på vad som hände 1975?
  Jag tror att dom är livrädda för att hitta orsaken, det dom har påstått stämmer inte.
  We believe it is implausible that each age, sex and ethnic group, with massive differences in life experience and attitudes, had a simultaneous decline in willpower related to healthy nutrition or exercise.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Aron
  Omega-6 har diverse skadliga effekter i vår kropp, som tex ökad inflammation. Det är mycket möjligt att det ökar insulinresistensen också.

 19. 19

  18 Annika
  Ja det är möjligt, även transfetter som användes då i margarin kan ha oönskade effekter.

  Problemet är att vi inte vet något med säkerhet och ingen vill ta reda på vad som faktiskt hände.

  Ingen vill veta för det passar inte in i någons teorier.

 20. 20

  https://www.forskning.se/2022/12/08/naring-i-vegokott-tas-inte-upp-av-kroppen/#
  Bra att någon också kollar på näringstillgänglighet när det gäller vegomat, en hel del näring i innehållet kan ju inte kroppen tillgodogöra sig.
  Undersökning av järn gjord av Ann-Sofie Sandberg, professor på Chalmers.

 21. 21

  Humlan
  Viktig information men få påverkas bara dom som äter fuskkött påverkas.
  Titta på grafen alla människor i alla åldrar påverkades och ingen bryr sig om det.

  Ingen vill ta reda på orsaken till fetmaepidemin inte en enda person för det skulle antagligen få fram något som inte passar ideologin.
  Om folk dör eller blir sjuka gör inget bara jag slipper erkänna att jag har fel, så tänker människor tyvärr.

  We believe it is implausible that each age, sex and ethnic group, with massive differences in life experience and attitudes, had a simultaneous decline in willpower related to healthy nutrition or exercise.

  Det är uppenbart att dom drog rätt slutsats.
  Jag drar en till slutsats och det är att INGEN vill ta reda på orsaken till fetmaepidemin.

 22. 22

  https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2022-12-09-livsmedelskonsumtion-och-naringsinnehall.–uppgifter-till-och-med-2021
  fetmaepidemin har inget samband med vanlig mat syns inget i statistiken.

  Vissa saker har ökat men togs inte med i statistiken.
  Fetman måste orsakas av socker high-fructose corn syrup smakförstärkare eller något vi inte känner till.

  Kyckling har ökat markant men ingen tror att det köttet i sig skulle orsaka fetmaepidemin.
  Mjölken har minskat men mindre mjölk kan inte vara orsaken till fetman då mjölk inte används i alla länder.

 23. 23

  Kanske den gröna revolutionen i bland annat Indien är en av orsakerna?

 24. 24
  Eva Wahlbeck säger

  Jag tänker på glass, glass i stora lass, både till vardags och till fest, året runt. Inte vet jag, men hälsosamt är det inte.

 25. 25

  Varför är det så svårt att inse att något hände 1975?
  Mitt framför våra ögon finns det uppenbara något hände och vi vet inte vad det berodde på.

  Pizza, glass, gröna revolutionen, och annat kan inte vara förklaringen.

  Om pizza och glass skulle vara orsaken så skulle alla bli smala om dom bara slutade äta det, nä det är inte troligt.

  Vi kan utesluta vanliga livsmedel för inget förändrades då.

  Livsmedelstillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel, transfetter från margariner kan vara en orsak för det infördes runt det året.
  high-fructose corn syrup kom ungefär då, jag förstår bara inte varför det skulle vara så mycket sämre än socker, sämre är det men hur det skulle kunna orsaka hela fetmaepidemin har jag ingen förklaring till, om det nu skulle vara orsaken.

  Gifter i vår miljö skulle kunna öka vår hunger, det skulle kunna vara något vi inte känner till.
  Gifter som orsakar insulinresistens?
  Bisfenoler som finns i plaster är hormonstörande.

  Det finns inga som helst belägg för att fetmaepidemin skulle vara orsakad av vår vanliga mat, titta på graferna statistiken inget ändrades.

  Är statistiken felaktig, syns inte övergången från fett till socker ersättning, light idiotin?
  Något hände 1975, men vad hände?

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  25 Aron
  Man kan spekulera hur mycket som helst om detta utan att komma till klarhet.
  Om pizza, pasta, glass, vegetabiliska fetter etc ökar och orsakar insulinresistens så är det inte alls säkert att drabbade personer blir friska och slanka snabbt om de slutar att äta det. Deras metabolism är skadad för lång tid, kanske resten av livet?

 27. 27

  ”Svenska kostråd genom historien
  Tallriksmodellen togs fram av Scan på 70-talet och togs upp av Livsmedelsverket 1992. Det är den tallriken som många idag förknippar med Livsmedelsverkets kostråd, och det är på den som ett salladsblad eller en potatis plockas bort eller tillkommer. Men historien bakom de officiella kostråden börjar långt tidigare.

  Anton Karlsson
  Publicerad 2014-11-28”

 28. 28

  Annika
  Jag spekulerar inte jag konstaterar att vi kan hitta orsaken till fetman om vi bara tittar på statistiken svaret finns där. (förutsatt att statistiken är korrekt)

  ”pizza, pasta, glass” det kan inte vara orsaken då det inte ökade enligt statistiken.

  pizza är inte så nyttigt men men man kan inte bli fet om man inte äter pizza eller bara äter några per år.
  Pizza är bara en smörgås med skinka ost tomat med sås på varför skulle det vara någon större skillnad att byta mellan smörgås och pizza?

  Vi måste titta på det som ökade som vi känner till high-fructose corn syrup.
  Vi måste leta efter något annat som kan vara orsaken, exempelvis miljögifter, smakförstärkare..

  Jag vet att ingen vill ta reda på varför vi blev feta för sanning krossar alla teorier, ingen teori kan vara sann om vi tittar på statistiken.
  Hittar vi orsaken så får läkarna sluta stympa magarna och läkemedelsbolagen kan inte sälja viktminskade läkemedel, sen har vi alla dietboksförfattare som går i konkurs när ingen köper deras böcker.
  (hälsosam mat kan några skriva om)

 29. 29
  Björn Ekholm säger

  Kanske ligger en del av svaret på gåtan i denna artikel.

  https://www.svd.se/a/a8552bcb-e071-30f5-b699-dd12c246f7af/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  28 Aron
  En vuxenpizza på restaurang är enormt mycket mat, inklusive kolhydrater.
  Det de som är överviktiga kan göra är att undvika den mat och dryck som har tillkommit/ökat de senaste 60-70 åren, samt därtill undvika allt socker, och minimera stärkelsematen. De sjuka och överviktiga kan inte vänta på att seriös forskning ska göras på miljögifter och smakförstärkare. Smakförstärkare kan man dessutom ganska enkelt undvika, det är bara att laga maten själv utan smakförstärkare.

 31. 31

  Annika
  Hur många åt pizza 1975? inte nyttigt men det kan inte förklara statistiken.

  Socker och raffinerade kolhydrater kan vara en orsak orsak till dagens fetma (du har säkert rätt) men det kan inte förklara allt, om statistiken är korrekt så måste något mer måste ha hänt 1975.

  Är statistiken korrekt så hände det något som inte går att förklara med socker och kolhydrater
  Jag kan inte se att potatis eller spannmål ökade 1975.

  ”smakförstärkare” om det är en delorsak så måste det förbjudas i färdiglagad mat, vi kan inte förbjuda kolhydrater men smakförstärkare kan förbjudas.

  Den som påstår att hen vet orsaken till starten av fetmaepidemin 1975 måste förklara vad som hände eller visa att det är fel på statistiken.

  Jag vet inte vad som hände.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  31 Aron
  Jag bodde i en storstad 1975, och det var väldigt många gäster på pizzeriorna då, och pizzeriorna var många. När jag åt en pizza där var den så mastig att jag inte orkade hela.
  Potatis totalt kanske inte ökade men potatiskulturen kan ha förändrats från kokt till friterat. Spannmålskonsumtionen kan har ändrats från bröd och gröt till mera pasta och pizza.
  Jag tror inte att vi ensamma kan definiera en enstaka orsak 1975. Det vi kan göra är att välja bort de misstänkta orsakerna från vår kost.
  Om ”smakförstärkare” ska förbjudas måste det till massiv forskning som visar att den är den stora boven. Det kommer nog inte att bli gjort. Det ”folket” kan göra är att undvika produkten.

 33. 33
  Stockholmare säger

  I mitten på 70-talet åt jag pizza för första gången.
  Minns det som en höjdare.

 34. 34

  pizza kan inte förklara något man kan inte bli fet av att äta pizza 10 gånger på ett år.
  Det är ofantliga mängder pizza som skulle förbrukats 1975 om det skulle vara orsaken
  Alla människor i alla åldrar skulle samtidigt 1975 börjat äta pizza glöm det.

  Annika
  ”Potatis totalt kanske inte ökade men potatiskulturen kan ha förändrats från kokt till friterat. Spannmålskonsumtionen kan har ändrats från bröd och gröt till mera pasta och pizza.”
  Ja det förändrades en del men då kan man inte skylla det endast på kolhydrater.

  Om pizza är godare än kokt potatis så är det inte kolhydraternas fel, problemet är att maten är godare.

  ”Om ”smakförstärkare” ska förbjudas måste det till massiv forskning som visar att den är den stora boven. Det kommer nog inte att bli gjort. ”
  Inte ens du vill ta reda på om det är ett problem du vill att alt ska vara kolhydraternas fel.

  Jag konstaterar att ingen vill ta reda på vad som hände 1975 att ändra sina förutfattade åsikter är omöjligt.

  Socker och raffinerade kolhydrater är en orsak men inte den enda orsaken.

 35. 35

  Vad är det för skillnad på en pizza och en smörgås?
  Pizzan är godare och många äter tills dom blir proppmätta.

  Båda innehåller spannmål, smör eller olivolja eller något annat fett
  Ovanpå sparmålet ost, skinka , tonfisk, grönsak i stort sett kan det finnas samma ingredienser, någon större skillnad i energifördelningen är det inte.

  kokt potatis ,potatischips eller pommes samma ingrediens men chips är det som man kan äta sig proppmätt på.

  Min erfarenhet är att lagar man riktig mat på fett o kött som huvudingrediens så är det svårt att äta för mycket.

  överäta på omelett går inte då det börjar bli tråkig mat (ätit för mycket)

  Hur god maten är måste ha en viss betydelse.
  Blev maten godare 1975?

  Maten har blivit sämre med åren fettskräcken och alt socker o skit dom har lagt i, men varför skulle hela fetmaepidemin endast bero på kolhydrater?

 36. 36

  Diagrammet visar fetmaökningen i USA, inte i Sverige. Det är inte lönt att titta på matvanorna hos oss och försöka förklara fetmaökningen där.

  Här är en fetmakurva för Sverige:
  https://www.dietdoctor.com/se/blir-svenskarna-fetare-av-lchf

  År 1975 finns inte ens i det diagrammet.

 37. 37

  Molle
  Förklara fetmaökningen i USA 1975

  Om hela fetmaökningen skulle bero på kolhydrater så kan inte margarin med transfetter orsaka viktökning, växtfetter med omega 6 kan inte heller vara någon orsak.

  ”Annika Dahlqvist säger
  11 december, 2022 kl. 20:08
  17 Aron
  Omega-6 har diverse skadliga effekter i vår kropp, som tex ökad inflammation. Det är mycket möjligt att det ökar insulinresistensen också.”

  Om Annika har rätt om det så kan kolhydrater omöjligen vara hela förklaringen till fetmaepidemin.

  Frågan som sen måste ställas varför var vi inte feta före 1975 när vi åt så mycket potatis och spannmål?

  Kolla på denna graf, enligt den grafen ändrades inte energifördelningen när nyckelhålet infördes, statistiken kan vara dålig gjord och sakna saker men har nyckelhålet en påverka så ska det även synas i statistiken. (maten vi faktiskt åt)

  https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2022-12-09-livsmedelskonsumtion-och-naringsinnehall.–uppgifter-till-och-med-2021

  Nyckelhålet var en dålig kost men det hände fler saker ungefär samtidigt och vi vet inte vad det var som hade störst inverkan.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  37 Aron
  Jag tror inte att vi kommer längre i denna fråga, så vi avslutar diskussionen nu.

 39. 39

  Aron, tror att din graf delvis kan förklaras av vårt ökade tv-tittande.
  ”Enligt en undersökning från Nielsen, en företagsgrupp som mäter tv-tittande och annat mediabehov, spenderade människor i USA i genomsnitt mellan 4 och 5 timmar per dag framför tv:n under 1960-talet. År 1970 hade siffran ökat något till mellan 5 och 6 timmar per dag.

  Under 1980-talet fortsatte tv-tittandet att öka, med en genomsnittlig tv-tittartid på mellan 6 och 7 timmar per dag. År 1990 hade siffran ökat ytterligare till mellan 7 och 8 timmar per dag.

  Sedan dess har tv-tittandet fortsatt att öka, men i en långsammare takt. Enligt Nielsen spenderade människor i USA i genomsnitt mellan 8 och 9 timmar per dag framför tv:n år 2000, och mellan 9 och 10 timmar per dag år 2010. År 2020 hade siffran ökat ytterligare något, till mellan 10 och 11 timmar per dag.”

 40. 40
  Björn Ekholm säger

  Aron. Jag tror inte någon kan argumentera emot att smakförstärkare och andra tillsatser i maten lär vara väldigt onyttigt för våra kroppar. Jag är den förste att instämma i det. Annika lär också instämma helt i det. Det känns lite som att du och Annika pratar lite förbi varandra i detta precis som jag och Georg verkar göra i våra diskussioner. Jag tror att vi alla kan vara överens om att de senaste decenniernas matproduktion har förändrats drastiskt från att ha varit mer eller mindre naturlig mat oavsett fördelning mellan fett, kolhydrater, protein till en industrialiserad produkt med allehanda tillsatser vilket givetvis inte är bra för våra kroppar. Det får nu världens folk alltmer betala priset för då sjukdomar kopplat till detta ökar och ökar. Problemet som jag ser det är att det inte bedrivs/får framkomma någon forskning på hur alla tillsatser i maten verkligen påverkar oss. Plus det faktum att rena, naturliga produkter i mathandeln alltid är betydligt dyrare än skräpmat. Man gör det också alltmer omöjligt för lokala livsmedelsproducenter.

 41. 41
  Björn Ekholm säger

  Jag kan ge ett exempel från min egen närhet. Min mor jobbade på 80-talet på Kronfågel i Skara med att rensa kyckling. Hon berättade för mig att dom blev beordrade att spruta in sockerämnen i kycklingen. ”För att höja smakupplevelsen” enligt företaget. Hur reglerna kring detta var innan hon jobbade där vet jag inte men jag tror att detta med dolda sockertillsatser/andra tillsatser började långt innan dess inom livsmedelsindustrin. Så alla dessa tillsatser, ”fettsnåla” diettrenden plus det faktum att människor fick ett bekvämare liv och inte rörde sig lika mycket som tidigare tror jag är dom huvudsakliga orsakerna till den ökade övervikten.

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  39 Roger
  Det låter tveksamt att medelamerikanen skulle ägna 11 timmar per dag till TV-tittande. Har hen inget annat för sig?

 43. 43

  Roger
  TV tittande är inte bra men vi äter i förhållande till vår energiförbrukning.
  Den som motionerar blir hungrig och kompenserar för energiförlusten den som tittar på tv behöver inte äta.
  Vi äter för att kompensera för det vi har förbrukat i energi.
  Om fetma endast berodde på´för lite rörelser så skulle motion fungera men motion fungerar inte enligt många studier.

  Jag tror inte att TV kan orsaka insulinresistens, då borde teven inte vara någon större orsak till övervikten.

  Om man samtidigt äter ostbågar och chips till teven då kan man bli fet men det är i så fall inte tevens fel.

 44. 44

  Björn Ekholm 41
  Socker i kycklingen är inte bra men det är ändå mest kött, bara lite kolhydrater den lilla mängden tillsatt socker bör inte vara ett stort problem. (jag är emot fuskprodukter)

  Kycklingen blir godare och kryddor och eventuella smakförstärkare kan göra att vi vill äta mer.
  Alternativet griskött eller älgkött är inte als lika gott och det är svårt att överäta älgkött.

  Historiskt så hände något med våra konserver vet inte vilket år det var men många konserver konserverades med socker sen blev det en debatt om det och socker ersattes med konserveringsmedel.
  Då minskade sockret men nyckelhålsmärkningen ökade sockret igen.

  ”människor fick ett bekvämare liv och inte rörde sig lika mycket som tidigare”
  Det är många studier som visar att det inte är brist på rörelser som orsakar fetman, fetman beror på att vi äter för mycket, mer rimligt är att socker och annat som smakförstärkare får oss att äta för mycket.
  Motion ökar bara lite på energiförbrukningen, den mesta energin förbrukas av att vi bara lever där är den stora energiförbrukningen.

  Hur förklarar vi insulinresistens?
  Beror insulinresistens på brist på motion, nä det tror inte jag (kan bidra men inte orsak)

 45. 45

  Håller med Björn Ekholm om Okinava och att de är bland de äldsta och friskaste i hela världen. En sak som vi har glömt att alla hemmafruar jagades ut på arbetsmarknaden…och därigenom blev det mycket mer fabrikstillverkad mat. Det finns också en film om ett ålderdomshem i USA där man odlade grönskaerna själv och hade naturlig mat och mkt grädde de var still going strong långt över 100 år.

 46. 46

  DN

  ”Forskaren: Därför fungerar inte träning mot övervikt”

  ”En hårdtränande person bränner också fler kalorier än en som sällan rör på sig. Eller?
  Evolutionsantropologen Herman Pontzer menar att den som vill gå ner i vikt i första hand bör hålla koll på kosten – inte träningen.
  – Träning är livsviktigt för hälsan, men inte av det skäl vi tror. Du kan aldrig springa ifrån en dålig kosthållning.”

  ”Nog måste det väl innebära att en person i Hadzafolket har en skyhögt större kaloriförbrukning än en stillasittande kontorsarbetare?

  Det var vad alla förväntade sig, inklusive Pontzer själv.

  Men ingen hade faktiskt mätt energiförbrukning i en jägar- och samlarbefolkning förut.

  När resultatet var klart trodde de därför att något hade blivit fel: Kvinnor och män i Hadzafolket visade sig bränna lika mycket energi som kvinnor och män i USA, Ryssland, Japan, Storbritannien och Sverige.”
  ————-
  Det är inte brist på motion som gör oss feta det har bara lata etablissemangspersoner hittat på för att dom inte orkade ta reda på fakta, och dom ville inte att fakta skulle komma fram.
  Det är bekvämt att skylla fetma på lathet för då slipper etablissemanget alt ansvar för problemet.
  Etablissemanget hittar sen bara på att insulinresistens orsakas av inaktivitet, för att det passar deras agenda.

  Om socker är en delorsak till fetma så är etablissemanget ansvariga för en del av fetman då dom tog fram nyckelhålsmärkningen.

  Vår aptit är ingen konstant statisk sak den anpassas till vår energiförbrukning, det är välkänt.
  Saknar vi energi blir vi hungriga vi är inte hungriga när vi har tillräckligt med energi.
  Det är möjligt att socker kan förstöra denna reglering på något sätt så vi överäter.

  Flera som äter LCHF berättar att dom nu blir mätta och håller vikten utan att ändra den fysiska aktiviteten.

  Om fysiks aktivitet var så viktig så skulle dom som äter LCHF inte gå ner i vikt.

  Tanken att latheten skulle uppstått 1975 är bara dumheter.

 47. 47

  46,

  Angavs det stor del fett-kh-protein i deras kost?
  Hittar vid en snabb sökning inte så mkt mer än att de verkar ändock röra på sig mkt , men även vila långa stunder och även äta honung och rötter!

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hemligheten-bakom-hadzafolkets-goda-halsa
  https://sverigesradio.se/artikel/6763515
  https://www.eatit.io/post/sv%C3%A5rt-minska-i-vikt-bara-genom-att-tr%C3%A4na

 48. 48

  Stefan
  ”Det handlar både om att energiförbrukningen anpassar sig till aktiviteten, men också om att Hadzafolket tar igen sig desto mer när de inte letar mat. Alltså att de kompenserar sin extrema överaktivitet på dagen med mycket inaktivitet övrig tid. I en studie från tidigare i år konstateras att Hadzafolket är helt orörliga uppåt tio timmar per dygn, vilket i västvärlden förknippas med flera hälsorisker. Men Hadza verkar inte påverkas negativt av det.”

  Detta är intressant
  ”Hadzafolket är helt orörliga uppåt tio timmar per dygn”
  motbevisar att tv skulle vara skadligt om vi även jobbar 8 timmar som snickare.
  Vi kan inte förklara något med fysik aktivitet.
  Det finns många yrken där man rör sig ganska så mycket.

  Sen förbränner en hadza jägare inte så mycket, smala som stickor, då förbrukas inte mycket energi när dom rör sig, småfet snickare går omkring med + 30 extra kg hela tiden.

  Att fetma beror på fysisk inaktivitet är påhittat.
  Det har kommit många studier nu som motbevisar det.

  ”Angavs det stor del fett-kh-protein i deras kost?”
  Tror inte att det är förklaringen.
  Dom har inte läsk och industrimaten vi äter.
  Kalorier är inte bara kalorier läsk eller kassavarot hur fort stiger blodsockret och hur mycket klarar vi av att inta och vilket är godast.

 49. 49
  Lars Henrik säger

  Artikel av Nina Teicholz

  https://journals.lww.com/co-endocrinology/fulltext/9900/a_short_history_of_saturated_fat__the_making_and.42.aspx

  Ett citat från artikeln.
  ”The U.S. government was the first in the world to recommend saturated-fat restriction. The United States Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs published the Dietary Goals for the United States in 1977, which recommended that the public ‘reduce saturated fat consumption to account for about 10% of total energy intake”

  De första råden från amerikanska myndigheter att minska på det mättade fettet kom alltså 1977 men det torde ha varit en period av vetenskaplig debatt innan dess i media kan man tycka.

  Tittar man noga på diagrammet verkar uppgången ha börjat 1977 eller 78 snarare än 1975.

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  49 Lars Henrik
  Ja skräcken för mättat fett har haft ett enormt genomslag, och jag tror att den har haft den största effekten på fetmaexplosionen. De som inte tror det har inte förstått vilken enorm betydelse den har haft.

 51. 51

  Varför går fetman först ner och sen upp kolla grafen.
  Den fettsnåla dårskapen måste ha haft en betydelse men alt kan inte förklaras.

  Nu till fakta om kolhydrater var enda förklaringen till fetma så skulle Hadza folket vara feta.

  Om kolhydrater var enda förklaringen så skulle dom som äter LCHF se ut som en Hadza

  Hadza folket har inte fått insulinresistens av sina kolhydrater.

  Hittade vi en viktig orsak till fetma så skulle alla försöka mörklägga det för så många har sin inkomster från fetman.
  Jag säger inte att smakförstärkare är en orsak men om det vore en orsak så skulle det tystas ner av ALLA JAG SÄGER ALLA.

 52. 52

  Eftersom diagrammet visar utvecklingen i USA.
  Konsumtionen av high fructose corn syrup tog fart vid denna tidpunkt.
  Robert Lustig har kallat det för ett gift.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  51 Aron
  Jag tror att det är fettskräcken, särskilt mättat fett-skräcken, tillsammans med överdåd av HFCS, och annat socker, överskott av stärkelse, smakförstärkare, och andra industrikemikalier, plus andra faktorer, som har orsakat fetmautvecklingen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa