Fråga Doktorn ikväll om tänderna

Fråga Doktorn ikväll om tänderna .

De tog upp alla aspekter omkring tandhälsan och skötseln av tänderna – förutom frågan om kosten.
Det var knappt att de ens nämnde att man får ökad risk för karies om man äter mycket socker. Däremot var de väldigt entusiastiska för fluortillsats. Ingenting om fluorets ev hälsorisker.

Vi LCHF-are brukar få en erfarenhet att vår tandhälsa har blivit bättre sedan vi uteslöt/minskade kolhydraterna.

Jag själv hade problem med lättblödande tandkött vid tandborstning, och emellanåt kariesangrepp. Efter kostomläggningen till LCHF oktober 2004 har jag inte haft några problem alls. Jag använder inte tandkräm och inget fluor, jag borstar med bara kranvatten. Jag har inte fått några kallelser till Folktandvården på många år, sannolikt har de fullt upp med flyktingar med dålig tandhälsa. Jag har ändå varit dit några gånger pga lossnade plomber (gamla amalgamfyllningar), och då har tandläkaren snabbt tittat över garnityret, och inte haft några kritiska synpunkter.

Min inställning till frågan kost och tandhälsa är att karies och tandköttsinflammation orsakas av socker, som tillsammans med bakterier i munnen bildar den syra som fräter på tänderna och inflammerar tandköttet. Stärkelsen i maten omvandlas till socker, i form av glukos, redan i munnen under inverkan av enzymet salivamylas. Tandköttsinflammationen sprider sig ner till rötterna och käkbenet och orsakar tandlossning.

Tandvårdspersonalen borde rekommendera patienterna att övergå till LCHF-kost!

 

Comments

 1. 1
  Lasse Blomdahl säger

  Jag reagerade också på att ingenting nämndes om kostens betydelse för tandhälsan. De tandläkare som deltog har tydligen inte läst tandläkare Weston Price bok ”Nutrition and Physical Degeneration” som kom ut redan på 1930-talet. Den boken visar mycket tydligt hur vår kost skadar tänderna mm.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  Hål i tänderna är det första tecknet på att vi äter felaktig kost,,,,

 3. 3

  Kan möjligen Kolloidalt silver döda bakterier i munnen?

 4. 4

  Ännu mer korkat är att tro att man kan äta socker och lättsmälta kolhydrater, bara man borstar tänderna efter det.

  Mat, nej, ämnen, som skadar tänderna, de skadar även kroppen ”nedströms” efter munnen. Det kan inte hur mycket tandborstning och flour som helst rädda. Så hur inih-vetes, dj-vla korkad är det tillåtet att vara inom sjukvården. Nej, förlåt, jag vet, det är den stora girigheten som duperar vårdpersonalen.

  Dagens boktips:
  Cure toth decay, av Ramiel Nagel.
  En utmärkt bok om hur man med riktigt näringstät mat kan få tänder att läka, utan en tandläkare, som egentligen inte är en tandläkare, utan mer en, tja, tandskadare eller möjligen reparatör. Är det någon som känner en tandläkare som har fått en tand att läka?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Lars
  Det är möjligt att kolloidalt silver kan döda munbakterierna, men det är inte i sig en önskvärd effekt. Munbakterierna är en naturlig förekomst, åtminstone om man äter en bra LC-kost.

 6. 6

  Man kunde chatta med tandläkarna efteråt…
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/chatta-om-tanderna

 7. 7

  En Fluortant frågade om det fanns nackdelar med fluor?

  Fluortant • Finns det någon nackdel med fluor?

  Man ska inte överdosera fluor och extra fluor ska bara ges på individuell indikation. Basprofylaxen är 2x2x2, dvs borsta med 2 cm tandkräm i 2 minuter 2 ggr per dag.

 8. 8
  Nisse Hult säger

  Fråga Doktorn är ett ”skräp program” ”köpt” av industrin i mina
  ögon. Man belyser inte det man borde belysa

 9. 9
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Tack för informationen. Tidigare hade jag ofta blödande tandkött, men de senaste åren har tandläkaren och tandhygienisten bara lovordat mina tänder. Utifrån ditt resonemang, som låter helt rimligt i mina öron så kan det bero på att jag undviker socker i möjligaste mån, eller borstar tänderna när jag ätit sött, vilket inte behöver vara rent vitt socker. Jag använder mindre fluor också.

 10. 10
  Lena i Umeå säger

  När försvann insikten om att socker är skadligt för tänderna? När jag var liten läste vi sagan om Karius och Baktus, och hur dåligt det var för tänderna med socker och sötsaker (och att inte borsta tänderna). Det bör ha varit i slutet av 60-talet. Det gjorde att jag under flera peridoer av min barndom och ungdom skippade godis. Även när jag var gravid. Sen ungefär 16-17 år har jag inte ätit godis, och sen 13 år har jag ätit LCHF. Inga hål på länge, åtminstone inte sen jag började med LCHF. Inte heller jag använder tandkräm. När jag senast var till ”tandläkaren” (träffar alltid bara en tandhygienist) vägrade jag fluorpensling, och motiverade med att jag inte fått hål under så många år. Då blev tydligen tandhygienisten kränkt och sa att om jag hade varit en ung människa hade hon tvingat på mig fluorpenslingen. Jag är tveksam till att gå tillbaka till den tandkliniken igen.

 11. 11

  Du har alldeles rätt! Barn med normalkost och lördagsgodis får inte hål i tänderna. Mariekex var en av de värsta fallgroparna eftersom de fastnade på tänderna. Dåliga tänder är inte bra för någon eller övriga kroppen. Använde bara Dentosal som barn eftersom den inte innehöll Fluor. Den finns inte längre, har återuppstått under några år men med helt annat innehåll.

 12. 12

  Innehåll, Bamse tandkräm…sorbitol, saccharin…

  Ingredienser:
  Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, Glycerin, PEG-6, Xanthan Gum, Titanium Dioxide, Aroma, Sodium Saccharin, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride. Innehåller/Inneholder/Sisältää: natriumfluorid/natriumfluoridia (1000 ppm F”)

 13. 13

  Mellanmålen gör hålen fick vi lära oss.
  Nu ska bebisar på egen hand suga i sig sötade klämmisar i vagnen, bilen ja överallt.
  Hur blir det med tänderna?

 14. 14

  Annika rätta texten
  ”Min inställning till frågan kost och tandhälsa är att karies och tandköttsinflammation orsakas av socker”
  Socker kan inte orsaka tandköttsinflammation , socker kan gynna bakterier som orsakar tandköttsinflammation.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Rätta
  Socker göder de munhålebakterier som tillsammans med sockret bildar den syra som ger karies. Utan socker eller stärkelse ingen karies.
  Eftersom socker/stärkelse är den faktor som vi kan påverka, tycker jag att man kan säga att sockret är en orsak. Det är en semantisk fråga.

 16. 16

  Hej Annika jag har samma erfarenhet som du! Fluor finns i råttgift har jag hört,!

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 Maud
  Råttgift innehåller Warfarin, ett blodtunnande medel som används i Waran, mot blodpropp. I råttan blir det en hög koncentratation som ger inre blödningar så att djuret dör.
  Jag vet inte om råttgift innehåller fluor?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa