Kan periodisk fasta förlångsamma åldrandet?

En italiensk forskare, Walter Longo, uppger att hans forskning har visat att periodisk fasta förlänger livet.

Det är väl ändå lab-resultat som visar det. Det återstår att visa det även i praktiken, men det tar hundra år att visa det.

Men ändå är resultatet en uppmuntran till att införliva periodisk eller intermittent fasta i sin livsföring.

Men jag ser inte förlängt liv i sig som något eftersträvansvärt, utan att få vara frisk tills jag dör.

 

Comments

 1. 1

  Lär finnas många fördelar med fasta men den mest dramatiska är nog ändå att kroppens reparationstrupper får agera utan att störas, kallas som bekant autofagi. För övrigt tror jag att det måste till ett allmänt ”nyttigt” och hälsosamt leverne. Det finns ju flera mått på en människas ålder varav de vanligaste är ”kronologisk” resp. ”biologisk”. Dessa båda behöver inte överensstämma och gör det sällan men den mest relevanta är den biologiska. Det centrala är som du säger inte att leva länge utan att få vara frisk till slutet.

 2. 2
  Lasse Blomdahl säger

  Jag tror det är riktigt. Enligt prof Karl Arfors återbildas skadad glykokalyx mycket fort om den inte exponeras för skadliga ämnen. Om jag inte minns fel så talade han om mellan några timmar upp till två dygn maximalt.
  När glykokalyx blivit frisk så återfår den sin homeostas och kan se till att NO levereras till tunica media som återfår sin elasticitet och spänst, vilket innebär att de röda blodkropparna kan passera tidigare stelnade terminala arterioler, vilka återfått sin elasticiitet och spänst, utan problem och dess syre kan sedan som i yngre år från kapillärerna diffundera till cellerna och återupprätta den ordinarie energiproduktionen med hjälp av syre, glukos, fettsyror och aminosyror. Om jäsning av glukos varit i gång så upphör den och den smärta som restprodukten mjölksyra åstadkommit upphör.

 3. 3
 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Arvid
  Fast den svenske geriatrikern på slutet verkade inte ha fattat nåt av periodiska fastans fördelar, han tyckte att gamla människor skulle äta lite jämt i stället. Det är det ju många av dem som gör redan, och de har ju inte blivit friskare av det, bara undernärda.
  Han vet kanske inte om att de bör undvika socker heller, och minska på stärkelsen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa