LCHF eller LCHP – Eller mitt emellan?

Diet Doctor har börjat rekommendera högproteinkost, och carnivore-kost har blivit populärt.

Jag brukar rekommendera i första hand minimalt av kolhydrater, särskilt minimalt av socker. Dessutom oprocessad mat i så hög utsträckning det går.

Vad gäller vad man ska ersätta de uteblivna kolhydraterna med, tycker jag att var och en får prova sig fram till vilka proportioner av fett och protein den mår bäst på.

Själv lever jag och min man ett enkelt pensionärsliv, och mathållningen blir då oproblematisk. Vi använder inte socker alls till vardags (men vid festliga tillfällen är vi inte så strikta, vilket kan ha bidragit att jag  bär på några kilos övervikt)  Maken äter ofta en potatis till middagen (Han är snarast mager).

Fördelningen av fett/protein är inte så strikt för mig, utan jag tar efter önskemål.  Jag tycker att det också är det i längden hållbara.
Den som inte gillar mycket fett kan gärna ta mindre av det, och i stället mera protein.

Dock kommer jag nog att fortsätta att använda beteckningen LCHF. Jag tycker att det är viktigt att betona att naturligt fett, även mättat, inte är farligt att äta.

 

Comments

 1. 1

  Vi äter nog enl LCHF med få kolhydrater. Vår kost baseras till största delen på proteiner och fett. Vi har ökat proteinintaget och mår bra av det. Eftersom vi är 70+ så tycker vi inte att vi behöver äta så ofta utan vi tar en brunch kl 11 och sedan lagad kvällsmat ca 18. Vi försöker att göra ett ”matuppehåll” på ca 16 tim/dygn och mår bra av det. Är det inte så att man talar om att man bör äta mer protein – speciellt när man blivit äldre? Vi äter ca 3-4 ägg var om dagen samt får protein främst från nöt- och lammkött. Jag tar också tillskott av kollagen varje dag. (Clean Collagen unflavored, från Nyttoteket). Vi köper helst naturbeteskött via REKO-ring och köper inte processad mat. Vår kost är också Glutenfri eftersom jag inte tål sädesslag och maken sympatiserar med mig. Vi är tacksamma att vi är så pass friska och inte behöver medicinera alls.

 2. 2

  Ett tillägg till min kommentar ovan.
  Vi har följt LCHFs kostprinciper i ca 12 år. Det var du Annika som inspirerade oss med din GUIDE och dina fina YouTube filmer om Lchf och hälsa. – Vi skickar ett Varmt Tack till dig för din pionjärgärning. Önskar dig och maken en god fortsättning med bra hälsa. Vänliga hälsningar Kerstin och Hans.

 3. 3
  Lasse Blomdahl säger

  Tänk va bra med ägg – 1/2 fett 1/2 protein. Sedan är det bara att bestämma hur många ägg man vill äta varje dag.

 4. 4
  Ingvar Bejvel säger

  Bort med överskott av kolhydrater (förra sekelskiftet ca 1 kg/person, nu 50 – 60 kg/person). Detta är inkörsporten till dagens metabola sjukdomar. Varför, en förbisedd sida av vår biologi är den avgörande funktionen som glykokalyxen har är att förse endotelet (som skyddas av glykokalyxen). Under endotelet finns glattmuskler, som är beroende av tillförsel av kväve och syre (NO). Glykokalyxen skadas av glukos, särskilt manifesterat i hjärtmuskeln, vars insida är klädd med glykokalyx. Här har vi ingången till större delen av den västerländska människans sjukdomsproblem, vilka inte återfinns hos naturfolk, vilka har en artegen kost.

 5. 5

  Tack Annika. Du är så klok!

 6. 6

  Med den nivå av kunskap jag uppnått så här långt följer jag dessa principer.

  Socker och vetemjöl. Köps aldrig till hushållet. Om det ingår i listan av ingredienser ställs varan obönhörligen tillbaka på hyllan.

  Bakning sker uteslutande med honung eller dadlar som sötning och med nötmjöl som ”fyllmedel”. Som ”lim” används nån enstaka matsked av durra eller rismjöl.

  Pastarätter får pastan utbytt mot strimlad eller skivad zucchini.

  Ris ersätts av riven blomkål eller broccoli.

  Potatismos ersätts av blomkålsmos.

  Potatisgratäng ersätts av rättikagratäng.

  Äter någon enstaka råstekt potatis eller två per vecka.

  Stekning sker i eko-smör, nöttalg eller ankflott.

  Enda vegetabiliska oljorna som kommer över tröskeln är kokosolja, samt olivolja som används ganska sällan.

  Såser görs av fetast möjliga eko-grädde, och ibland nån äggula.

  Ägg, fågel, fisk och kött äts i någon form oftast två gånger per dag.

  Har nu äntligen hittat gräsbetad leverpastej utan vetemjöl och kemikalier. Hurra! 🙂

  Och tänk på att ”äta billigt” kan till slut bli väldigt dyrt.

 7. 7

  Den här rätten ska jag testa. Verkar god och passar mig nu när jag köpte en stor bit parmesan för 130 kr av en skolflicka som kämpar för att få ihop till en skolresa.
  https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-aggrora-med-parmesan-och-gronsaker

 8. 8

  Rätt nylig upptäckt gör gällande att kall kokt potatis, gärna med skalet på, är riktigt nyttig. Stärkelsen kommer då inte att brytas ner utan passerar magsäck och tunntarm och når mikrobiomet i tjocktarmen i form av sk resistent stärkelse. Och dessa bakterier blir jätteglada. Så ät och njut av kall kokt potatis.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Morgan
  Det är ingen ny upptäckt utan gammal.
  Det kan vara olika för olika människor att ha nytta av resistent stärkelse i form av kall kokt potatis, så jag råder till att kolla blodsockret 45 min efter att ha ätit två kokta kalla potatisar.
  Jag ska göra det själv någon dag (om jag kommer ihåg det, jag måste då koka potatisar och sen kyla dem innan jag äter dem).

 10. 10
  Björn Ekholm säger

  Morgan. Det skulle inte förvåna mig om detsamma gäller alla typer av rötter och knölar. En typ av mat som är perfekt anpassad för människan att äta. Jag kan tänka mig att man på stenåldern åt dessa råa åtminstone innan man började upphetta och tillaga maten. Att laga mat på den tiden var såklart mycket bökigare än idag och jag kan tänka mig att efter att man lagat till maten en gång så kanske man inte brydde sig om att värma upp den igen varje gång man skulle äta. Den blev alltså då än nyttigare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa