TRE, HIIT och kombinerat

Veckans Zoë har recenserat  en jämförande studie angående effekter av tre olika metoder: TRE (Time Restricted Eating), HIIT  (High Intensity Interval Training), och en kombination av dessa, samt en kontrollgrupp. Studien varade i 7 veckor.
Resultatet: HbA1c (långsocker) var signifikant lägre i kombinerade gruppen än i kontrollgruppen. Icke signifikant i de separata grupperna.
Toppglukosvärdet var lägre i HIIT- och i kombinerade gruppen.
30-minuters insulinkoncentrationen var lägre i kombinerade gruppen.
Nattlig glukos var lägre i TRE- och i kombinerade gruppen.
24-timmars glukos var lägre i TRE än i kontrollgruppen.

Det viktigaste för hälsan är ju blodsockervärdena. Jag får känslan att TRE-metoden är bättre än HIIT-metoden, men det bästa är kanske den kombinerade. TRE-metoden är kanske den bästa användbarheten, när man kan skaffa en regelbunden matregim. Tex sen frukost och tidig middag, förslagsvis ätfönster mellan 10-11 och 16-17? Självklart (eller troligen) förutsätter detta också en LCHF-kost.

 

Comments

  1. 1
    Pär Dahlsten säger

    Det har känts som om dieter i västvärlden har varit i någon form nutidens religioner. Allt annat än den man följer personligen är livsfarligt. Så tittar man på en del vegetarianer ser oerhört hälsosamma ut, och oavsett diet form så ser vissa individer ut som friskheten själv.

    Personligen så har jag hämtat kunskap från Thailänska munkar på senare tid, då omkullkastas allt vad hypoteser om vad som är optimal diet är för mig. Då är det OMAD, One Meal A Day, som gäller för munkar. Jag har alltid varit totalt bottenlös i ätande. Det som är så fascinerande är att dom äter det dom får: Var inte alls någon super duper hög nyttig. Sökte på what monk eats på youtube. Jag har p,g,a sjukdom nekat främst kolhydratmat eller mat med gluten. För jag känner hur oerhört olika måltider ger en energi eller rent utav trötthet.

    Med det att munkarana måste vara extremt rena/ hela innuti annars så fallerar schackrona således meditationerna. Har personligen mediterat i samband med keto, det har varit på en sådan annan högre division när jag har varit ren inuti. För det är ögonbryns förvånande som jag ser att män i sin mest virila ålder beslutar sig för att bli munk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa