Sämre proteinkvalitet i konstgjort ”kött”

Förra veckans Zoë .

Zoë Harcombe har granskat en studie som analyserat proteinkvalitén i konstgjort ”kött” (Beyond meat).
Syftet med studien var att jämföra matsmältningsresponsen efter olika sorters kött och Beyond burger. Resultatet var att Beyond burger producerade signifikant lägre plasmakoncentrationer av essentiella aminosyror. Det betyder att det var avsevärt sämre proteinkvalitet i det vegetabiliska ”köttet”. Det är precis vad man kunde förvänta sig.

(Prenumerera på Zoës veckobrev om du vill läsa hela artikeln)

 

Comments

 1. 1
  Susanne Å säger

  Helt utan akademisk utbildning i detta ämne kan jag bara säga att jag är inte ett DUGG förvånad. Snarare hade jag blivit förvånad om det visat tvärtom.
  Tack Annika, för att Du uppmärksammar! ❤️

 2. 2
  Elisabet Wahlgren säger

  Vad är det för proteinkvalitet i detta ”kött”? Är det växtbaserat? I somras läste jag om forskare i Örebro som arbetar med ett projekt PAN, ”Plant-based Proteins for Health and Wellbeing och undersöker proteinupptaget från vegetabilier, se https://www.svd.se/a/Po2P7b/professorns-oro-samre-upptag-av-vaxtprotein

  Hittills har man fokuserat på att
  – växtantinutrienter, som lektiner i bönor eller fytinsyra i spannmål, kan motverka upptag av mineral som järn och zink. Detta har tidigare, vid livsmedelsproduktion i mindre skala, hanterats genom bland annat jäsning eller groddning, men de industriprocesser som används idag är inriktade på kostnadseffektivitet snarare än på maximalt näringsvärde, så här behövs nya kunskaper.

  – man konstaterat sämre proteinupptag av växtprotein jämfört med animaliskt protein: medan animaliskt protein tas upp till nästan 100% i tunntarmen hamnar en del växtbaserat protein längre ner i tjocktarmen där upptaget är lägre, vilket leder till att den vanliga nedbrytningen till aminosyror i tunntarmen med hjälp av enzymer och saltsyra ersätts av en betydligt mindre effektiv fermentering av bakterier i tjocktarmen. Beroende på hur växtproteinet behandlats kan upptaget i tjocktarmen variera mellan 35 och 85 procent, enligt rönen i projektet.

  – när växtbaserat protein och andra delar i maten fermenteras i tjocktarmen bildas nya substanser som kan ge ökade risker för sjukdomar. Man nämner TMAO, trimetylamin N-oxid, som kan bildas av tarmbakterier såväl när vi äter rött kött som soja och vissa livsmedelstillsatser. Andra metaboliter av växtprotein kan ge cellskador, som troligen kan balanseras med samtidigt intag av rätt sorts kostfiber, men kunskapsläget är inte tillfredsställande här, forskning pågår.

  Idag ser man Vegan-stämpeln lite överallt, och det verkar vara många, speciellt yngre kvinnor, som är ivriga veganer, och förmodligen tror att detta är både miljö- och hälsovänligt. Våra myndigheter stöttar inte kunskapsspridning tillräckligt, tycker jag. I SvD-artikeln tillfrågas en nutritionist från Livsmedelsverket, som tycker att det går lika bra med vegansk kost om man tar tillskott av vissa vitaminer. Det är väl inte hela sanningen!

 3. 3

  Bra Annika att du uppmärksammar detta ”spektakel”. Det hela handlar, med största sannolikhet, om ”gl_balisternas” önskan att mata oss vanliga människor med undermålig mat så vi ”vanliga” människor inte kan/orkar göra motstånd mot ”gl_balist-maffian”. Det bör uppmärksammas hur dessa förstör åkermark i bl.a. USA och avlivar lantbrukares djurbesättningar, enligt dem, på grund av virus m.fl. lögner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa