Fysisk aktivitet förlänger livet (troligen)

Veckans Zoë .

Zoë har tittat på ett papper som utvärderat fysisk aktivitet och styrketräning i förhållande till dödlighet. Studien är epidemiologisk med dessas svagheter, men Zoë tycker ändå att resultaten är troliga. Genomgången visade att 1-3 timmar i veckan aerob fysisk aktivitet korrelerade med bättre hälsa, och 1-2 sessioner per vecka av styrketräning likaså. Dessa resultat var ju inte ouppnåeliga aktiviteter, utan motiverar till att sträva efter att följa dem.

 

Comments

 1. 1
  Björn Ekholm säger

  Föga förvånande. Våra kroppar är sedan skapelsen gjorda för att arbeta mot fysiskt motstånd. Om dom kropparna istället blir stillasittande då blir det inte bra.

 2. 2

  Jag undrar vad är orsak och verkan.
  Är jag frisk och välmående, då tränar jag.
  Mår jag sämre, orkar jag inte, om jag gör det ändå – blir jag inte friskare av det.
  Hur hänger det ihop?

 3. 3
  Pär Dahlsten säger

  Jag utgår enbart i från mig själv. När Håkan Qarlkvist var som störst så skulle jag bli en ny sådan. Första vurpan slog svanskotan något så oerhört. Då insåg jag att jag inte var ämnad för motocross. Ny Wassberg/Svan men jag hade ett immunförsvar som dunkade in mig i väggen ideligen. Till skillnad mot Jonas Colting var sämst i klassen på terränglöpning utvecklas till världens bästa inom triatlon flera gånger om. Sen ska vi tillägga det här förbannade MAN MADE VIRUS corona åkte på en sån skräckupplevelse vid ett högpulspass, vet inte om det är viruset själv eller dom 2 big pharma ful tjacken. Men pulsen börjar tok rusa och hade man varit uppkopplad för att mäta EKG , så hade det varit allt annat än normal hjärtrytm. Det tar 7-8 dygn för pulsen att komma ner trots vila.
  Så jag tror att man ska än mer lyssna oerhört noga på vad den egna kroppens status samt utgå med sin träning därifrån.
  Tror att vi har kommit så långt ifrån det vi en gång var. Jag kommer på mig själv trots att jag är medveten om det. Så jag behöver en annan form av näring, det är den själsliga. Som jag får vid vandring eller skidor. Att vistas i för en själv natur hänslående miljö. Det stärker tvättar bort sådant som inte ska vara där, ger en kraft/energi. Tror jag är mer viktigt än att gå och fjolla sig på ett gym.

 4. 4
  Lennart Witt säger

  I mer än 30 år har jag gympat med ett gäng, simmat med simmarkompis promenerat solo.
  Har fisk som huvudföda.
  Är 91 år, senaste årliga hälsokontroll, helt OK.
  Enda medicin ELIQUIS.
  Enligt pensionerade läkaren Nisse Simonsson, är det tre måsten i livet.
  Motion , Näringsriktig kost , Och sömn..
  Hälsar Lennart

 5. 5

  Läser just Nisses bok ”Hjärnbruk”, där nämner han även en fjärde faktor, nämligen mentala stimuli….

 6. 6

  4 Lennart Witt: ”Enda medicin ELIQUIS..”
  Jo, det används här också!
  Förtunnar blodet, idén är att det skall rädda från blodpropp. Aktuellt här sedan vi flydde från en vilsestyrd akutmottagning i våras. Men det får oss att tappa håret, vilket annars varit orsak till stolthet vid 91 års ålder.
  (se sid 207 i Piltsons bok).
  Hårförlust kan bero på fettfattig mat, sade en närbelägen auktoritet. OK, så har vi där förklaringen till varför nyskalligheten tycks ha gått parallellt med den rekommenderade fettfattiga maten i 20 år?

 7. 7

  Eliquis sägs påverka melatoninhalten så att somliga får svårt att sova, är det någon som märkt något av det här?
  Och är det någon som har några tips på mat som fungerar blodförtunnande eller på annat sätt minskar risken för propp? Alkohol? Vitlök? Broccoli?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Jösses,
  Omega-3 som i vildfångad fet fisk, och i fett från gräsbetande djur, minskar tendensen till proppbildning.

 9. 9
  Mattias Hagman säger

  Cykla 500 mil/år duger inte. Det är löpning jag måste lägga till..trots gymmande. McVities havrekex kan se nyttiga ut men det är väl en gnutta härdat fett. Jag har lite högre blodtryck än förväntat, och det är troligen mitt temperament och kosten, salt med mera, jag måste lugna mig med. Omega 3 och olivolja kör jag nu. Kommentar 3 av Pär Dahlsten: Gym är viktigt för att stärka kroppen. Marit Björgen, Carlqvist och Svan tränade massor i gym. Carlqvist en fjolla?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Mattias Hagman
  Ett måttligt överskott av salt utgör ingen fara. Det utsöndras omgående i urinen. Njurarna har en bra förmåga att reglera salthalten i kroppen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa