Statinbehandling är inte motiverad för en person på lågkolhydratkost med förhöjt LDL

Statinbehandling är inte motiverad för en person på lågkolhydratdiet med förhöjt LDL. Av David Diamond m fl. (Högerklicka för automatöversättning om så önskas)

”Sammanfattning: Omfattande forskning har visat effektiviteten hos lågkolhydratkost (LCD) för att förbättra de mest robusta hjärt-kärl-riskfaktorerna (CVD), såsom hyperglykemi, högt blodtryck, och aterogen dyslipidemi. Vår genomgång av litteraturen indikerar att statinbehandling för både primär och sekundär prevention av hjärtkärlsjukdom inte är motiverad för individer på en lågkolhydratkost, med förhöjt LDL, som har uppnått ett lågt triglycerid/HDL-förhållande.”

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Vem inom vården i Sverige pratar om triglycerid/HDL-förhållande överhuvudtaget?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Nisse Hult
  Vi kanske skulle börja göra det?

 3. 3

  Vad hände med APO-kvoten, är den relevant i sammanhanget?

 4. 4

  Tack för info, mycket bra!

  Jag är en sådan person som de beskriver och det känns mycket bra att denna slutsats kommer från dessa mycket insatta personer.

 5. 5
  Johan Larsson säger

  Jag anser att det bara behövs två mätdata för hjärt- kärlhälsan, om man hårddrar det lite. Blodtryck och långtidsblodsockret (vare sig man är diabetiker eller inte). Är blodrycket lagom lågt och HbA1c så lågt som möjligt, så behöver man inte veta blodfettsprofilen, för den kan i princip inte vara särskilt dålig då. Blir bara en källa till oro att LDL är si eller så. Man har troligtvis den mängd man behöver.

  Om man däremot vänder på det, så kan man ha blodfetter som gör doktorn glad men ändå ha ett relativt högt HbA1c, och då är det risk att det blir oönskade avlagringar i kärlväggarna. Självklart kan det då hjälpa att ha lite extra HDL, men jag vänder tillbaka det igen och menar att man bör satsa på att få ned blodsockret och fundera mindre på kolesterolerna. För att ytterligare försäkra sig mot åderförkalkning, rekommenderar jag intag av vitamin K2 minst 90 mcg/dag.

 6. 6
  Lasse Blomdahl säger

  Hjärt-och kärlsjukdomar beror på en av för mycket socker allt för länge skadad glykokalyx enligt min slutsats efter att ha studerat på Pubmed i drygt fem år.
  Skadad glykokalyx kan bli frisk om man konsekvent undviker sådant som blir till monosackarider på sin väg ner genom matsmältningskanalen och sedan hamnar i blodcirkulationen exvis socker, mjöl, stärkelse som finns i bröd, bullar, kakor, glass, godis pasta, pizza, kokt potatis, ris mm samt givetvis söta drycker.

 7. 7
  Johan Larsson säger

  #6 Lasse

  Jag håller helt med att det är vägen till en god kärlhälsa, gärna kombinerat med någon form av fastande och motionerande. Men vad gäller analysparametrar tror jag att en frisk glykokalyx infinner sig om långtidsblodsockret är mycket lågt, för det är ju samma leverne som krävs för lågt lång-bs som för att ge glykokalyxen chans att trivas. Blodtrycket är också en parameter som bör följa båda (om man inte har någon genetisk rubbning som ger kroniskt högt tryck redan som barn).

  Det jag vill ha sagt, är att man kan strunta i kolesterolprofilen om HbA1C är riktigt lågt och blodtrycket är lagom lågt. Tyvärr testas så gott som aldrig HbA1c på icke diabetiker, när det är kanske det allra viktigaste för folkhälsan man kan mäta i blodanalyser. Tyvärr finns det inga bra metoder att mäta glykokalyxen i stor skala.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Lasse Blomdahl
  Finns det något sätt att kolla hur ens glykokalyx-status är?

 9. 9
  Lasse Blomdahl säger

  Två metoder finns redovisade:
  1. I blodet mäta förekomsten av i glykokalyx förekommande ämnen. Stor mängd av sådana ämnen betyder då givetvis skadad glykokalyx.
  2. Med hjälp av endoskop (se Hans Vink) gå in i kärlen på tungans undersida och med hjälp av förstoring granska glykokalyx – hög och tät (frisk) eller låg och gles (sjuk). Huruvida denna observation återspeglar det generella tillståndet för glykokalyx är inte klarlagt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa