Livsmedelsverket inför maxgräns för D-vitamin

Livsmedelsverket, SLV, har infört en maxgräns för intag av D-vitamin på 100 mikrogram per dag.  1 mikrogram = 40 IE. 100 mikrogr är alltså 4000 IE.
Det jag har hört om är en man som fick hypercalcemi, för mycket calcium i blodet, av att han hade tagit 50000 IE dagligen i flera månader.
Jag har inte hört om någon i verkligheten som fått njursvikt av överdos D-vitamin. Men läkaren Mats Palmér uttalar sig i TV om att den risken finns.

Nu tycker inte jag att någon behöver ta mer än 4000 IE dagligen av D-vitamin, så gränsen är inte katastrofalt lågt satt.

SLV har även satt maxgräns för Jod-tillskott till 200 mikrogram dagligen. Jag har inte sysslat med jodtillskott, så jag kan inte säga om den gränsen är OK.

SLV har också uttalat sig att det räcker med uppkavlade ärmar i solen en kvart  några gånger i veckan för att slippa D-vitaminbrist.

Jag brukar rekommendera tillskott av ca 2000 IE dagligen under de månader av året som solen inte kommer upp till 45 grader över horisonten.

Om man undrar om man  har tillräckligt av vitamin D3 i blodet kan man be om ett prov för det på sin vårdcentral.
Om läkaren vägrar att ordinera provet, för att det är för dyrt, kan man erbjuda sig att betala för provet

 

Comments

 1. 1

  Man kan lätt ta minst 10000 IE per dag, men D3 skall alltid kombineras med vitamin K2. Denna ser till att kalcium förs dit det ska, nämligen till skelettet. Bäst är om man också kompletterar med vitamin A. Finns gott om det i torskleverolja. Undvik syntetiskt vitamin A. Har hört att sådant kan vara giftigt.

 2. 2
  Ann-Margret Lundgren säger

  Fiskleverolja innehåller miljögifter, framförallt dioxin. Åtminstone var det så för 20 år sedan och dessförinnan, vet inte om det bättrat sig….
  Själv skulle jag absolut inte äta det.

 3. 3
 4. 4
  Morgan LL säger

  Västerländsk medicin har ju skitit i det blå skåpet så länge och är så korrupt så att ta något av vad dom säger på allvar är ofta ett misstag.

 5. 5

  Läkaren Nisse Simonson har bra råd beträffande D-vitamin.
  Jag tror mer på honom än Livsmedelsverket.
  https://youtu.be/c8ObJ-vBCf0

  På slutet av intervjun har han tips riktade till unga män!

 6. 6

  Nu tror jag livsmedelsverket är ute och cyklar igen! (minns fem till sex skivor bröd om dagen!) Jag gör faktiskt precis som du rekommenderar dvs tar ett litet tillskott under de mörka månaderna I övrigt försöker jag njuta av solen under sommarmånaderna, med solskydd förstås! Tror jag nånstans hört en halvtimmes helkroppssol skulle täcka dagsbehovet? Eller kan det vara för mycket?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 lisbeth jonsson
  Jag tror inte att man tillgodogör sig solstrålningen för D-vitamin om man använder solskyddsmedel ??
  En halvtimme helkroppssol, utan solskyddskräm är perfekt. Halva tiden kan man vända den andra sidan till.

 8. 8
  Sunda Sune säger

  Mycket troende blir det.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Sunda Sune
  Jag googlade på det, och det tycks som att D-vitamintillförseln minskar i relation till styrkan av solskyddsfaktor.
  Den som smörjer in kroppen med hög solskyddsfaktor riskerar alltså att inte få någon tillförsel av D-vitamin alls?

 10. 10
  Jösses säger

  Det var inte livsmedelsverket som var ute och cyklade när det gäller antalet brödskivor. Det var lobbyingorganisationen Brödinstitutet som stod för den kampanjen.

  Brödinstitutet lever fortfarande och fortsätter att fara med osanningar, till exempel i den här pressreleasen:
  https://www.brodinstitutet.se/blogginlagg/myter-kring-mat-och-halsa-ger-felaktiga-och-skadliga-halsotrender/

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Jösses,
  Det var Brödinstitutet som hänvisade till Socialstyrelsen när de drev kampanjen om 6-8 brödskivor om dagen, på 70-talet.
  Livsmedelsverket var inte inkopplade då.

 12. 12

  https://youtu.be/MWEJe43Dh6Y

  D-vit och Covid 19

 13. 13
  Hans Olof Holmberg säger

  SLV har inte infört en maxgräns. Svt.se skriver: ”Livsmedelsverket: Inför maxgräns för D-vitamin”. Missat kolon? Svt.se: ”Och det är på grund av dessa risker med överkonsumtion som Livsmedelsverket nu vill införa maxgränser. Enligt förslaget, som först måste godkännas av EU, ska maxgränsen för D-vitamin vara 100 mikrogram per dag, och för jod 200 mikrogram per dag.—Om EU godkänner Livsmedelsverkets förslag på maxgränser kan de nya reglerna börja gälla från och med 1 januari 2024.” I så fall får väl tullen mkt att göra för att stoppa internetköp m högre doser? – 100 mcg är ju UL (upper level) enl. Efsa, dvs en rek. säkerhetsgräns.

 14. 14
  Hans Olof Holmberg säger

  Ingen kommer nog att skicka efter tex 5000 IE D-vitamin från utlandet när man kan ta t.ex. 3 st 2000 IE tabletter eller annan kombination.

 15. 15
  Jösses säger

  Överkonsumtion av fruktos (50% i socker) måste vara ett mycket, mycket större problem i samhället och för sjukvården än överkonsumtion a vitamin D. Snacka om sila mygg och svälja kameler. SLV, vad håller ni på med?!?

  Sockerskadorna sägs kosta cirka 70 miljarder per år. Hur mycket kan överkonsumtion av vitamin D kosta samhället? Min gissning är att det inte ens kommer i närheten av en promille av sockerskadorna.

  Den som sätter prioritetsordningen hos SLV är antingen extremt inkompetent, mutad, eller bådadera.

 16. 16
  Stefan Wiklund säger

  Ja denna galna värld!
  Jag arbetar endast natt, 12 timmar och 15 minuter varje natt. Jag ser nästan aldrig solen, då jag sover dagtid. Jag tar dagligen ca. 10000 IE om dagen för att orka både fysiskt och psykiskt. Men det tänker man inte på, att det finns människor som har helt annan dygnsrytm. Hur skall vi göra då?
  Dett land behöver Polis, Väktare, Ordningsvakter, Sjukvårdspersonal som kan vara aktiva under natten.
  Så hur tänkte dem nu?

 17. 17

  Det skulle vara intressant att få veta på vems eller vilkas instruktioner SLV agerar. Men man kan ju alltid gissa.

 18. 18
  Sebastian Sigvardsson säger

  15# Jösses

  You have hit the nail….självklart skall vi inte titta på de verkliga hälsoriskerna eftersom det finns multinationella företag som tjänar enorma summor på vår okunskap och socker är bara ett exempel.
  Tänk om SLV, FHM och LMV kunde ge oss riktiga råd för att förbättra vår folkhälsa istället för att ge oss varningar om sådant som bevisligen fungerar, tex kosttillskott. D vitamin har få eller inga biverkningar men gör oss betydligt friskare och kan hjälpa till med att undvika alla möjliga olika sjukdomar. Av egen erfarenhet, har luftrörs problem, eksem och pollenallergi helt försvunnit efter att intaget av Vitamin D3 gått från den rekommenderade dagliga dosen av 400 IE till ca 15000, inga uppehåll under sommarmånaderna. En läkare på Sophiahemmet bad om min tillåtelse att få syna journal historiken samt att få ta ett blodprov då han misstänkte att mina njurar borde indikera på någon form av problem. Inget utskrivet av Symbicort eller antibiotika på 2 år, inga allergi mediciner utskrivna de senaste 3 åren (var utomlands hösten/våren 2019/20).
  Tror att läkaren på Sophiahemmet precis som så många andra inte får information skickat till sig gällande positiva studier som bekräftar mitt case utan att de själva måste söka info via tex Pubmed. För er som är ”djupt troende” gällande injektionernas nytta får snart tillfälle att ta en ny uppdaterad version av något som gör våra immunförsvar ännu mer försvagade medans ni andra lugnt kan luta er tillbaka, ta era kosttillskott, och fortsätta att göra det som känns rätt för er. Kanske även utöka veckans motions timmar för att hålla er i ännu bättre form inför höstens framfart av nya å gamla virus . Lycka till !

 19. 19

  Varför vill man begränsa D-vitaminintag?
  Svaret är mycket enkelt,,,,det kan inte patenteras och är därför inte ekonomiskt intressant för Big Pharma.
  Det är däremot lönsamt att sprida desinformation om vitaminet och samtidigt framhålla och lobba för sina egna kemiska och patenterade produkter.
  Hur läkemedelsindustrin fungerar borde ni kunna vid det här laget.

 20. 20

  En finsk undersökning på 50 000 patienter, visar att D-vitamin reglerar depressioner. Det har jag vetat i två decennier nu. Självmord har fått en diagnos, D-vitaminBRIST.

 21. 21

  Här kan man se när solen står 45° över horisonten.
  https://www.prognosen.nu/soltider.html

 22. 22

  Nej, Livsmedelsverket har INTE infört någon gräns för D-vitamin, eller något annat näringsämne, Men de vill det gärna. Det verket har gjort är att de har skickat en s k TRIS-anmälan till EU Kommissionen med en ansökan om att få göra en överträdelse av EU:s regelverk. Läs gärna mer här: https://www.nordicnutritioncouncil.com/post/onodigt-och-omotiverat-med-sa-laga-maxgranser-for-d-vitamin-och-jod och här https://ekoappen.se/pressinformation-fran-nordic-nutrition-council/.
  Denna ansökan har kritiserats starkt av flera internationella organisationer samt Spanien och EU Kommissionen själv. Se själv på EU:s hemsida.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa