När vetenskapliga paradigm kolliderar

Artikel av Dr David Ludvig .

Den fettsnåla, kalorisnåla, paradigmen har misslyckats alltmer i flera decennier. Under tiden har människorna blivit alltmera sjuka och feta.
Det är nu hög tid för byte av paradigm, till lågkolhydrat-högfett.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Ja, verkligen ….

 2. 2
  Björn Ekholm säger

  Jag är faktiskt beredd att hålla med där. Jag kör nu LCHF igen tro det eller ej. Jag var helt enkelt tvungen då magen till slut brakade ihop fullständigt av stärkelsen och glutenet. Dock är jag noga med att inta lite psylliumfrön ”uppgeleade” varje morgon och kväll. Och ett extra glas vatten direkt efter. Och faktiskt så funkar tarmtömningarna bra hittills. Får innerligt hoppas att det fortsätter så så att jag kan fortsätta följa kosten. Jag är fortfarande högst medveten om att det inte är naturligt att man ska behöva käka frön varje morgon och kväll för att tarmen ska fungera men jag har inget val känner jag. Jag skiter i det. Huvudsaken är att man slipper den så grymt uppblåsta magen med alla besvär det medför. Den skapade ett så högt tryck inombords liksom så att det nästan blev tungt att andas tidvis. Jag har alltid undrat vad det är rent konkret som händer i magen som gör att det blir så. Någon som vet?

 3. 3
  Marianne Peterstrand säger

  Håller helt med dig. Enda chansen är mun- mot munnen. När man i åratal kämpat med kalorimetoden o upptäcker LCHF är man övertygad. Men annars finns det så mkt förtal. Forskningen fungerar inte som den ska med omprövningar och utveckling av nya hypoteser. Det är för sorgligt.

 4. 4
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Om man äter enligt LCHF så blir det mycket fett. Men får man inte hjärt- och kärlsjukdomar då? Det är min enkla fråga.
  Mia Maria

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Mia Maria
  Det finns inga vetenskapliga bevis för att man får hjärt-kärlsjudom av att äta naturligt fett, som i animaliska produkter. Däremot kan det vara farligt att äta industriprocessade vegetabiliska fetter.
  De vegetabiliska fetter vi godkänner är framför allt kokosfett och olivolja, helst ekologiska.
  Men man behöver inte äta enorma mängder av fett, bara det man behöver, och det kan räcka med att inte äta fettsnålt.

 6. 6
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Ååå, tack så mycket! Lättad! Då gör jag rätt, eko oliv och kokos har jag alltid använt, men också smör så klart. Allt i måttliga mängder. Tack för svaret.

 7. 7
  Piltson säger

  Det Ludwig kallar ”carbohydrate-insulin model” är mera bekant som LCHF eller Keto. Han tar inte stälning men klagar över att det saknas ”vetenskap” som kunde styrka denna model. Men det saknas som bekant ocså för lågfettmodellen, om vi utesluter sånt där en globalt verksam matfabrik lagt upp en studie med önskvärd utgång.
  Men varför kräva ”vetenskap” när klinisk erfarenhet, kulturellt perspektiv och historisk bakgrund är så överväldigande? LCHF är ett sent namn på ett grepp som kan spåras tillbaka till Brillat-Savarin kring 1825. Och sedan dess har inget hänt som kan misstänkliggöra ”modellen”, men oerhört mycket som bekräftar den. Dokumenterade kliniska framgångar kan nog räknas i tiotusental. Mer ”vetenskap” behövs inte.
  Det måste ligga ekonomiiska intressen i botten. Vi har länge undrat hur WHO i så många år kunnat hålla kvar sin ängslan över mättat fett och hur så många brett orienterade, befordrade akademiker kan framhärda med att lyda WHO. Ludwig hör till dem, fast han i denna artikel uppträder som neutral. Men Marion Nestle, professor i New York, är mera obehaglig eftersom hon såvitt vi kan se är medveten verklighetsförnekare. Här är en länk till omfattande material som hämtats från hennes hemsida, Ludwig nämns på ett par ställen.

  https://www.foodpolitics.com/tag/fats-and-oils

 8. 8
  Piltson säger

  Förlå, vi kanske tog med onödigt mycket! Här är direktlänk till det sista partiet av ovanstående hänvisning. OBS att varje grön rad är en underlänk till mera material.

  https://www.foodpolitics.com/2018/07/food-navigators-collection-of-articles-on-healthy-fats/

 9. 9
  Mia Maria säger

  Tack för svar om hjärt- och kärl av fett. En följdfråga: Vad gör att min hjärtklaff läcker blod, men som inte är något farligt – än, enligt läkaren.

 10. 10
  Jösses säger

  Kostdoktorn har nu över 600 framgångshistorier. Det börjar likna vetenskap, banne mig.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  9 Mia Maria
  Det kan vara att din hjärtklaff inte sluter helt tätt utan läcker lite blod i flödet, och att läckaget bedöms som så litet att det inte är anledning till att operera.

 12. 12

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa