Medelhavskost bra mot depression

Jag vaknade imorse till Mai-Lis Hellenius stämma på radion. Hon var intervjuad pga en studie som visat att en grupp deprimerade yngre män som åt medelhavskost förbättrades i sin depression mera än en grupp som åt ’vanlig’ mat (Jag hittar tyvärr inte lämplig länk till studien, någon?). Mai-Lis påstod att det berodde på att ’medelhavskostarna’ inte åt rött kött och mättat fett. Hon nämnde inget om kolhydrater och socker.

Det finns aldrig bevisat att rött kött och animaliskt mättat fett är dåligt för hälsan. Det är bara en pseudovetenskaplig myt. Rött kött och animaliskt fett ingår i  människans ursprungliga föda.

Man skulle önska att det gjordes en jämförande studie mellan deprimerade personer som åt medelhavskost versus lågkolhydratkost med naturliga fetter, och utan industriskräp, dvs LCHF.
Men den kosten är inte politiskt korrekt att beröra, så den blir nog inte gjord. Och om den skulle göras så skulle stormedia (MSM) inte uppmärksamma den. Suck!

 

Comments

 1. 1
  Björn Ekholm säger

  Själv hade jag gärna sett en jämförande studie mellan LCHF kost och Paleolitisk kost. Det hade varit intressant.

 2. 2

  Är det inte dags att lämna Mai-Lis Hellenius åsikter där dem hör hemma. På skräphögen. Hon har sagt så mycket strunt under åren att jag tycker att det är konstigt att någon bryr sig längre. Att bry sig om henne är som att övertala en missbrukare som inte vill sluta sitt missbruk att sluta missbruka. Den enda som mår dåligt är den som fortsätter att försöka få en människa som inte lyssnar att ändra sig.

 3. 3
  Elisabeth Windesjo säger

  I medelhavskost ingår både kött och fisk samt mycket grönsaker, nötter och frukt så vitt jag vet. Även ost. Sedan kan det möjligen vara så att just denna studie varit byggd på en variant av medelhavskosten. I så fall bör Hellenius vara tydlig med det. Vanligt vid depression är brister i B-vitaminkomplexet. Medelhavskost innehåller bra med B-vitaminer.

 4. 4

  Tragiskt att Maj-Lis har missat den evidensbaserade forskning som flertalet studier stöder om ”rött” kött och mättat fett. Mej veterligen finns Mättat fett finns i både vegetabilier och animaliska produkter. Vilket Maj-Lis borde ha koll på. Att blufforskaren Ancel Keys bidrog till att överdriva riskerna med mättat fett, och Keys har med rätta blivit hårt kritiserad för detta. Hans fynd om medelhavskostens fördelar har däremot bekräftats i mängder av studier. Mycket tyder på att den ursprungliga medelhavskosten utgjordes av en förhållandevis fet kost, med mycket animaliskt fett från fisk, frigående höns, ägg och feta mjölkprodukter. Troligtvis åt man också en hel del grönsaker och även nötter och olivolja. Det är nog så sanningen menar medelhavskost. Andra har sina egna definitioner, och man får ibland intrycket att många framhåller minsta samband mellan den kost de förespråkar och den ursprungliga medelhavskosten, för att skänka trovärdighet åt sin egen agenda. Det är nog där Maj-Lis ”agenda” ligger.
  Reglerna för medelhavskost är enkla:

  Daglig konsumtion av grönsaker, frukt, fullkorn och (det dom anser vara) hälsosamma fetter
  Intag av fisk, fågel, bönor och ägg varje vecka
  Måttliga portioner av mejeriprodukter
  Begränsa intaget av rött kött.

  Andra studier med lägre kolhydratintag och högre fettintag har fått bättre resultat på både blodfetter och viktnedgång; framförallt bör spannmålsintaget vara lägre och både fisk och rött kött borde rekommenderas,
  Med dagens produktion av vegetabilier i konstgödsel och annan kemi. Bör man nog kolla upp näringsvärde och de gifter ”den” i svenska kommersiellt odlade gröda som Maj-Lis ser som medelhavskost. Kanske även hur medelhavskosten har försämrats runt medelhavet. Men som sagt. ”Vissa” har sina egna definitioner, och man får ibland intrycket att många framhåller minsta samband mellan den kost de förespråkar och den ursprungliga medelhavskosten, för att skänka trovärdighet åt sin egen agenda.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  1 Björn Ekholm
  Det skulle jag också tycka vara intressant.

 6. 6

  Gissar att Majlis är expert på att plocka russinen ur ”kakan”:-)
  Hälsningar,
  Sten

 7. 7
  Lasse P säger

  Annika….”Jag vaknade imorse till Mai-Lis Hellenius stämma på radion”
  Måste ha känns som en mardröm.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Lasse P
  Ja det var som en obehaglig dröm.

 9. 9
  Johan Larsson säger

  Jag har alltid funderat på det där med fet fisk. Ingen vill ju ha trikiner, så förutom sushi, surströmming och viss lax så kokar, steker, grillar vi fisken. Vad händer då med dubbelbindningarna i de fleromättade fetterna vi vill åt? Kanske man får nöja sig med de små mängder Omega-3 vi kan få i oss i mejeriprodukter och behöver man mer så är det kallpressad fiskolja i kapslar som gäller?

  För övrigt har civilisationen alltid legat mestadels kring kuster, så området kring just medelhavet är inte så unikt i sig, om man nu ska hänvisa till hur de åt där ”förr”. En vanlig italienare lever idag på, om jag får förenkla det lite, pasta och pizza.

 10. 10
  Jösses säger

  Apropå Hellenius:

  ”Man kan aldrig fullt ut övertyga någon om att han eller hon har fel, för det kan bara verkligheten.”

  Och apropå verkligheten:

  ”I den akademiska världen existerar ingen skillnad mellan den akademiska världen och verkligheten, men det gör det i verkligheten.”

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  9 Johan Larsson
  Angående Omega 3 i (vildfångad) fet fisk, så blir den säkert bättre bevarad ju lägre temperatur den är tillagad i. Eller?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  10 Jösses
  När inte den akademiska världen stämmer överens med verkligheten, så anser de tongivande inom den akademiska världen att det är verkligheten som är fel.
  De inom den akademiska världen som säger sanningen blir utstötta ur det akademiska samfundet.

 13. 13
  Johan Larsson säger

  11 Annika

  Det är just det frågetecknet som vi båda sätter som jag undrar om. Vi vet båda att oxiderade fleromättade fetter inte gör någon glad. Därför skulle det vara intressant om någon gjort analyser av mattillredning och kan säga hur hög temperatur och hur länge vid den temperaturen som en tillfredsställande andel fleromättade fetter håller sig intakt. Förhoppningsvis klaras tillräckligt hög temperatur för att avdöda alla slags patogener. Jag har aldrig sett sådana undersökningar någonstans, trots att det borde vara mycket relevant. Jag kanske bekymrar mig i onödan, de kanske tål 100 grader hyfsat bra, och det att det är först som stekfett det blir dåligt (en stekpanna kan ju nå långt över 100 grader).

 14. 14
  Eva Wahlbeck säger

  13 Johan Larsson

  På ”Matkalkyl.se” kan man bli litet klokare, eller? Där står att stekt ål innehåller ca. 5g. omega 3, men rå ål 4,5 g. Man tycker att det skulle vara tvärtom. Kokt lax 3,4g., (vildfångad?), och odlad norsk fjordlax 2,9g. o.s.v.
  Annars kan man ju frysa fisk i minst tre dygn för att parasiterna ska dö. Förr åt man både saltströmming och saltsik utan att frysa dem först, man hade inga moderniteter som frysboxar. Man åt saltfisken med skivad gul lök, det var jättegott. Kan man tänka sig att saltet och löken tog livet av parasiterna?

 15. 15
  Eva Wahlbeck säger

  Måste förtydliga mig litet, man åt alltså saltfisken rå, med rå lök. Det skulle man gärna göra nuförtiden också, men det har blivit så svårt att få tag i ”riktig” sik, det är nästan bara odlad fisk numera i fiskdiskarna. Skarvarna och sälarna ska ju ha vår matfisk nuförtiden, konstig värld vi lever i.

 16. 16

  depression = INFLAMMATION

  Den som googlar kan inte undgå att se sambandet.

 17. 17
  Johan Larsson säger

  Eva

  Jag är inte säker på att man kan gå på de siffrorna utifrån min frågeställning (men tack för tipset ändå), för fettet försvinner ju inte*, men det kan ändå ha oxiderat. Av samma anledning ökar andelen per 100 g när den stekts för att vätska däremot försvunnit. Du vet som när man slänger i en fläskkotlett i stekpannan kan man se att den krymper och blir lättare.

  *lite av fettet kan förångas bort, men inte närmelsevis lika mycket som vattnet förångas.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  16 Hasse
  Många som är deprimerade är inte inflammerade – och många som är inflammerade är inte deprimerade?
  I stället för att säga googla kan du länka till en bra studie som bevisar ditt påstående.

 19. 19
  Lasse P säger

  16 Hasse
  Jag känner mig deprimerad pga min ekonomiska situation, är det jag eller mitt lönekonto som är inflammerad?

 20. 20

  Lasse P
  ”Jag känner mig deprimerad pga min ekonomiska situation, är det jag eller mitt lönekonto som är inflammerad?”
  Vi pratar om depression som har fysiska orsaker inte deppig pga ekonomin.
  Kosten kan inte lösa en dålig ekonomi.

 21. 21

  Annika
  ”Många som är deprimerade är inte inflammerade”
  Hur vet du det?
  Vi kan inte mäta en sån inflammation än på vårdcentralerna.
  Du säger själv att transfetter orsakar inflammation men du kan inte se eller mäta inflammationen.

  Det jag säger är känt sen länge 10 år sen
  https://www.vetenskaphalsa.se/depression-kan-bero-pa-inflammation/
  https://liu.se/nyhet/hjarnans-immuncell-en-lank-mellan-inflammation-och-depression
  https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/mood-disorders/depressive-disorder/biomarker-research-reveals-connection-with-systemic-inflammation-and-depression/
  Duger det eller ska jag länka till 100 studier (jag tog bara första bästa som dök upp)

  Googla själv så ser du att inflammation är inblandat.

  Att påstå att inflammation inte finns är som att påstå att socker inte är inblandat i viktuppgång.

 22. 22
  Lauri Aarnipuro säger

  9 Johan

  Du har fått parasiterna lite om bakfoten. Trikiner kan finnas i vildsvin och björn – inte i fisk. De parasiter i fisk en människa kan bli smittad av är binnikemasken och torskmasken. Fryser man fisken före tillagning eller lagar den väl så är det lugnt.

 23. 23
  Johan Larsson säger

  Lauri

  Du har rätt i att jag nämnde fel parasit. Arten spelar dock mindre roll för min fråga. De flesta vill de facto äta sin fisk tillagad genom någon form av upphettning, och det är hur det påverkar fleromättade fetter jag funderar över. Att man kan frysa bort dem var anledningen till att jag nämnde sushi som ett av få exempel på fisk som folk äter rå, men mestadels äts fisk stekt (ugn och stekpanna) eller kokt, och då kan det ju vara bra att veta vad fetterna tål. Kanske kan rökning vara en mildare behandling av fetterna, men är det i så fall tillräckligt.

 24. 24
  Georg W säger

  Det heter Sachimi, om man är uppdaterad och modern (och rik). Japaner vet sedan tusentals år, hur man tillreder och äter rå fisk. Vi har en rutten fiskkultur. Vår fisk har blivit giftig av avloppens fria flöde till fiskens livsrum. Därför får inte européer äta svensk och östersjöfisk! Om du inte är svensk. Då kan du äta fisk en (1) gång i månaden. Om du inte är gravid eller ett barn !
  När jag var barn åt man fisk 3-4 gånger per vecka. Där ofta jag och mitt metspö var mat proviantören. Nu för tiden kan man äta makrill och sardiner på burk, i tomatsås. Är det någon mer fisk man kan äta utan att vanhelga kroppen eller vår planet??? Säg mig? Jag vill veta om det finns någon mer ätlig fisk? Jag tror inte det gör det. Fisken lever i helvetet! Skapat av människor.

 25. 25
  Lauri Aarnipuro säger

  23-24 Johan och Georg

  Jag är en sportfiskare och samtidigt intresserad av matlagning och med stigande ålder också av hälsofrågor. Sverige är rent av ett fantastiskt land sett med ögon av en sportfiskare! Rena och fina fiskevatten överallt. En väldigt stor variation av fiskarter – den ena godare än den andra. Visst håller jag med om att Östersjön är vanskött av överfiske och miljögifter, men för övrigt ser det väldigt bra ut. Det finns undantag, men de vatten kan man undvika genom att söka info på nätet. Det kan också vara en bra ide att undvika stora/gamla individer av rovfiskar som gös, gädda och abborre.
  Ang parasiter i fisk så binnikemasken kan orsaka en viss obehag, men är ofarlig för människan. Lätt att ”bota” med ”maskkur”. Torskmasken finns i de stora haven och inte i bräckt vatten/sötvatten vi har i Sverige. Så räds inte för parasiter i fisk.
  Här kommer lite bondlogik – det bör vara så att ju hårdare/längre/högre temperatur man tillagar fisken i desto mer förstör man de goda fetterna.
  Utöver att jag äter rätt mycket fisk så brukar jag köpa konserverad torsklever från Island för att försäkra mig om att jag får nog av Omega 3. Väldigt fin produkt!

 26. 26
  Piltson säger

  Enligt Mary Enig är mättat fett tiill fördel, delvis nödvändigt för
  hjärnan
  hjärtat,
  levern,
  benstommen,
  lungorna
  njurarna
  magen
  och immunförsvaret.
  Några negativa egenskaper kände hon inte till. Hennes redovisning var sammanfattad på sid. 191-192 i Piltsons bok ”Kulinaria”

 27. 27
  Lasse P säger

  Skulle mättat fett vara onyttigt så skulle inte naturen ordna det så att fettet i bröstmjölk innehåller ca 50% mättat fett.

 28. 28
  Emma K säger

  Jag trodde rött kött ingick i medelhavskost. Och den här studien verkar ha bestått av ”traditionell” medelhavskost.

  https://sverigesradio.se/artikel/unga-deprimerade-man-blev-battre-av-medelhavskost

 29. 29
  Emma K säger
 30. 30

  Annika
  jag lyssnade nu på Hellenius det enda som hon har rätt i är att det finns en inflammation (LCHF är bättre än medelhavskost)

  Den som googlar på inflammation och depression eller psykiska sjukdomar kan inte undgå att hitta studier .
  Den som inte kan se det blundar.

  Mat kan inte påverka så mycket direkt men påverkar maten inflammationsgraden så kan maten påverka en depression.

  Jag tror inte att det går att hitta en enda studie som motbevisar teorin om inflammation som orsak till depression.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  30 Hasse
  Om det nu är så att det är inflammation som orsakar depression och psykisk sjukdom, vad menar du att man ska göra för att påverka dessa sjukdomar?
  Det jag vet är att många har rapporterat att inflammationer har minskat med LCHF-kost/Ketogen kost.

 32. 32
  Tomas Thorsén säger

  Medelhavskust bra mot depression
  Hej Annika!
  Rubriken får mig genast att tänka på den franska paradoxen!
  En förklaring till den franska paradoxen är det relativt höga intaget av rödvin, med dess rika innehåll av polyfenolen resveratrol. Där vindruvan Pinot Noire utmärker sig markant.
  Resveratrol är en polyfenol, en typ av växtkemikalie, som finns i ett flertal olika växter. Framför allt finns det i skalet på vindruvor. Halten av resveratrol ökar när vindruvsplantan drabbas av svampangrepp, eftersom resveratrol fungerar som växtens skydd mot patogener, det vill säga mot virus, svamp, bakterier och gifter. Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare.
  Dessutom använder man sig av Ankfett – ett välsmakande dynamiskt mättat fett! Jag fick Stora Coop i Birsta att ta hem det och jag använder det till mycket av min matlagning och upptäckt vad fettet gör med mat vid Fritering. När jag friterar Kassler som innehåller tillsatt socker, (fruktos m.m.), så trycks sockret ut ur köttet och lägger sig på botten av grytan.
  Köttet blir alltså rent från tillsatt socker och smakar jätte gott! Att fritera fläskkött blir en jättegod smakupplevelse det samma gäller när jag friterar en pytt i panna och fettet håller nere potatisens kolhydrats innehåll, men den har också blivit sköljd innan skuren i bitar.
  Jag får inget upphöjt blodsocker efter måltiden med pyttipanna.

  Mvh
  Bästa, din vän Tomas i Sundsvall

 33. 33

  Ett förtydligande av den så kallade Franska paradoxen det att sydfrankrike skiljer sig stark positivt statistiskt när det gäller hjärtkärlsjukdomar och Pinot Noire druvan bidrar stark tillsammans med mättat fett.

  Mvh
  Tomas

 34. 34
  Dick Broman säger
 35. 35
  Tomas Thorsén säger

  Om depression eller kognitiv dissonans
  Fabeln Räven och druvorna av Aisopos- Surt sa räven om druvorna.
  Dom måste ju vara sura för räven kunde inte komma på nått för att nå dem.
  Detta exempel följer ett mönster: man begär något, tycker att det är ouppnåeligt och minskar sin
  dissonans genom att kritisera den. Jon Elster kallar detta mönster för ”adaptiv preferensbildning”.
  Ta då rött vin och Pinot Noire druvan
  Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens. Det viktiga med ett glas vin är då att munnen tar upp det nyttiga ämnet mer än magen.
  Mvh
  Tomas

 36. 36

  34
  Dick Broman
  Serotonin är nog ingen förklaring så långt är det nog rätt men det finns absolut inga belägg för att det BARA beror på tidiga upplevelser ,stress med mera.

  https://www.forskning.se/2021/01/28/darfor-blir-du-deppig-nar-du-har-inflammation-i-kroppen/
  All seriös forskning pekar på inflammation.

  BOK
  The Inflamed Mind
  A radical new approach to depression
  av Edward Bullmore

  Explaining ’The Inflamed Mind: a radical new approach to depression’
  https://www.youtube.com/watch?v=iw7b0-yTnT0

  ANTIINFLAMMATORISKA LÄKEMEDEL HAR MINSKAT PÅ DEPRESSION LCHF HAR MINSKAT DEPRESSION.
  Det sakerna har gemensamt är att inflammationen minskar.

  Hur kan LCHF minska på en depression om det inte beror på minskad inflammation?

  Det finns inget som motbevisar teorin om inflammation som orsak till depression.

 37. 37

  OT

  ”WHO: Apkoppor utgör ett internationellt hälsonödläge
  Uppdaterad idag 17:31Publicerad idag 16:18

  Världshälsoorganisationen klassar utbrottet av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus på en presskonferens i Genéve under lördagen.

  – Med de verktygen vi har just nu kan vi få detta under kontroll och stoppa smittspridningen, säger han.

  Klassningen är organisationens allvarligaste varning. Det finns just nu två andra sjukdomar med samma klassificering – coronaviruset och polio, enligt BBC. Beslutet kommer sedan WHO:s experter samlats för att bedöma om utbrottet ska klassas som en global hälsokris.”
  https://www.svt.se/nyheter/who-apkoppor-ar-en-internationellt-halsonodlage

  Hur kunde dom bara se på och låta viruset spridas???
  Det sprids änså länge bara bland män med en viss läggning men snart kan alla få skiten.
  Det borde gått att fått sopp på viruset när få var smittade med smittspårning och restriktioner till berörda grupper.

  2019 var nog sista året då vi kunde röra oss fritt utan att riskera en farlig infektion.

  Läste om TBC häromdagen och inte ens TBC verkar dom vilja stoppa.

  Det är bara en tidsfråga snart skapar läkemedelsbolagen virus och vaccin mot det skapade viruset sen släps viruset ut avsiktligt.
  Ondskan är så oändlig i läkemedelsbolagen eller åtminstone något bolag.

  Det finns ett vaccin mot apkoppor är det därför ingen har försökt stoppa spridningen?

 38. 38
  Johan Larsson säger

  Jag har länge varit av uppfattningen att inflammation kan vara en förklaring till depression. Då tänker jag mig inte främst en allmän kroppslig inflammationsgrad, utan snarare delar av hjärnan. Inflammationen uppstår sannolikt av endokrina skäl, och det finns många yttre faktorer som kan rubba hormonbalansen i kroppen. Eftersom LCHF verkar hormonstabiliserande, så har det både en direkt effekt på det mentala måendet, och en indirekt av att bättre hormonbalans motverkar inflammationer.

  Vidare vet man också att den som haft en depression och tillfrisknat, löper förhöjd risk att bli deprimerad igen (återkommande gånger). Detta finns det så klart rent psykologiska orsaker till, men en bidragande orsak skulle kunna vara att man för många andra inflammationer i kroppen också tenderar att få dem igen. Alltså större sannolikhet jämfört med andra som aldrig haft just dessa diverse inflammationer, vilket i så fall, inte bevisar, men stärker hypotesen att inflammation kan vara inblandad i depression.

 39. 39

  Jag fattar inget, varför har så många så svårt att ta till sig att en inflammation kan vara orsaken till en depression?
  Det är precis som att en del inte tror på att kolhydrater höjer blodsockret.

  Vid en influensa så får alla ett förändrat stämningsläge och det är orsakat av vårt immunförsvar, vi ska vara stilla o passiva och även undvika andra för att inte sprida virus vidare.

  Alkohol förgiftar hjärnan och vi får symtom.
  gifter kan orsaka psykiska symtom alt som förändrar kemin i hjärnan kan orsaka symtom.
  Vårt immunförsvar är en giftfabrik som producerar gifter för att döda virus.
  Vårt immunförsvar kan även avsiktligt dämpa oss för att vi ska vara stilla och läka våra skador.
  TNFα ett av immunförsvarets ämnen.

  Det påstås att psykisk ohälsa ökar i samhället och att det beror på samhällets krav men det kan lika gärna vara ökad inflammationsgrad i befolkningen pga socker miljögifter med mera.

  Varför kan inte tvivlarna googla inflammation och depression?

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  39 Hasse
  Du fattar inget säger du. Jag kan förklara. I fallet med blodsocker och kolhydrater är det enkelt. Det är bara att låta bli kolhydraterna så sänks blodsockret, och vi blir friskare. I fallet depression och inflammation är det inte alls lika enkelt. Frågan är hur man ska dämpa inflammationen. Det är ett fall för fortsatt forskning. Rimligen vil man inte använda medikamenter.
  Sen är det nog obestridligt att serotoninåterupptagshämmare, antidepressiva, förbättrar svår depression, Verkningsmekanismen där återstår att förklara.
  Tror du att allt som står på Google är garanterat sant?

 41. 41

  Annika
  ”Sen är det nog obestridligt att serotoninåterupptagshämmare, antidepressiva, förbättrar svår depression, Verkningsmekanismen där återstår att förklara.”

  Medicinerna kan fungera i praktiken men serotonin behöver inte ens vara inblandat i sjukdomen.
  Medicinerna innehåller ofta fluor vilket påverkar immunförsvaret, medicinerna kan kanske dämpa inflammationer det skulle kunna förklara mycket.

  Kolesterol lär inte orsaka hjärtsjukdom men etablissemanget påstår det.
  Etablissemanget påstår att serotonin är orsaken till psykiska sjukdomar men det kan vara lika osant som kolesterolet.

  ”Du fattar inget säger du”
  Nä jag förstår inte hur någon som googlar kan undvika att hitta inflammation som orsak till depression.
  (inte all depression men där ingen annan känd orsak finns)

  Flera studier visar att TNF-α är proportionellt till symtomen, inget vetenskapligt bevis men bra belägg för teorin.

 42. 42

  Inflammation och hjärnsymtom.

  Vi kan se det i långtidscovid, viruset verkar påverka hjärnan.

  Small NIH study reveals how immune response triggered by COVID-19 may damage the brain
  https://www.nih.gov/news-events/news-releases/small-nih-study-reveals-how-immune-response-triggered-covid-19-may-damage-brain

  Are pockets of Covid in the gut causing long-term symptoms?
  Scientists are investigating whether reservoirs of virus ‘hiding’ in the body are contributing to long Covid
  https://www.theguardian.com/society/2022/jun/28/are-pockets-of-covid-in-the-gut-causing-long-term-symptoms

  Slutsatsen som kan dras är att virusinfektioner kan vara kvar fast läkarkåren (etablissemanget) ofta förnekar det och orsaka inflammation som sen orsakar psykiska symtom.

  Ingen vet än om covidviruset är kvar forskning pågår, då kan läkarkåren aldrig veta om andra virus finns kvar hos psykiskt sjuka.

  Aftonblaskan
  ”Minskad sexlust, hallucinationer, minnesförlust och håravfall kan vara ovanliga symtom på långtidscovid, enligt en studie från Birminghams universitet. Det rapporterar The Guardian.
  ”Studien, som publicerades i Nature medicine, gjordes på människor som smittats, men inte lagts in på sjukhus under pandemin.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JxkGV7/langtidscovid-kan-orsaka-minskad-sexlust-och-haravfall

  https://www.langtidscovid.se/
  Där finns många nyheter

  ”Ett av fyra barn får långtidscovid”
  ”En internationell grupp forskare publicerade nyligen en medicinsk artikel som visar att 25 procent av de drygt 80 000 barn som drabbats av coronaviruset och deltagit i studierna hade symtom som höll i sig eller dök upp igen under en till tre månader. De vanligaste symtomen var humörsvängningar, trötthet, sömnsvårigheter, huvudvärk och andningssvårigheter. Nästäppa, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, minskad aptit och luktbortfall fanns också med på listan.”

  Barn kan få påverkan på hjärnan av coronaviruset.
  En sak vet jag hade långtidscovid inte varit känt så hade barnen fått stämpeln psyksjuka av läkarkåren.

  Dålig kost som orsakar inflammationer och exempelvis virus kan ligga bakom många psykiska sjukdomar.

  En sak kan vi vara säkra på det är inte bara socker som kan orsaka psykiska sjukdomar, skulle det vara så så skulle diabetiker typ1 vara enormt överrepresenterade vilket inte är fallet.
  KOSTEN OCH SOCKER KAN ALDRIG FÖRKLARA ALT.

 43. 43

  två döda i apkoppor
  https://www.tv4.se/artikel/4qy93rjpR0FQjco2eDte0D/foersta-doedsfallet-i-apkoppor-i-europa

  ”Apkoppor orsakas av apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus. Ny kunskap om hur sjukdomen sprids tillkommer löpande. Apkoppor smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en smittsam person, utgör en särskilt hög risk”
  Det är inte gamla sköra människor smittan sprid främst till män 20-65 år, 2 döda på ca 18 000 personer

  denna typen av virus är dödliga
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Smittkoppor

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa