Bok: The Great Plant-Based Con

Veckans Zoë. (För att läsa hela artikeln får du prenumerera på hennes sida)
Bok: The Great Plant-Based Con , på Adlibris, eller på Amazon , är refererad av Zoë Harcombe i hennes artikel denna vecka. Zoë bjöd in författaren att skriva ett inlägg om mottagandet av boken, vilket hon gjorde.
Veganerna utgör 2% av befolkningen, men har en aggressiv argumentation som gör de resterande 98%-en förvirrade.
En helt växtbaserad kost kommer inte att rädda din, eller planetens, hälsa. Tvärtom.

 

Comments

 1. 1
  Johan Larsson säger

  Den där skränande minoriteten som ger intrycket på många att vara en majoritet, det gäller i många frågor utöver veganerna. Det är alltid vänsterradikala uppbackade av superkapitalistiska krafter (de inser så klart inte den paradoxen). Medskyldiga är också media som väljer vilka som får komma till tals och förse dem med sina ”megafoner”.

  Tyvärr funkar det också. För majoriteten börjar efter en tid tro att de är dåliga inskränkta människor om de inte ger sken av att tycka ”rätt”. Ett tag kommer de behålla sitt sunda förnuft, men visar utåt att de tycker ”som man skall”, vilket leder till att de för säkerhets skull signalerar till alla, inklusive de som egentligen tänker som dem innerst innne. Med tiden kommer de på riktigt anamma dessa ”korrekta” värderingar och lämna förnuftet bakom sig. Det är det som är en masspsykos eller hysteri.

 2. 2

  Johan Larsson, Du har träffat alldeles för få veganer. De kan ha olika politiska uppfattningar. Men många har
  ingen bestämd politisk uppfattning, men tror att veganism är vad mänskligheten och planeten behöver. Trots att väldigt mycket talar emot det. Att tro att det bara finns en politisk riktning, som är rätt. Så har man fel. Demokrati är bra för då kan man bytta parti vid makten utan inbördes krig, eller krig.. Man måst vara försiktig så man inte blir antidemokraterna i SD, som tror att det finns en politisk riktning, som är rätt, och alla andra är fel. Då har man verkligen hamnat fel.

 3. 3
  Kristina säger

  SD är demokrati , vill att varje land ska ha sin egen särart, och Sverige ska vara svenskt. Vi ska väl inte splittra oss schizofrent utan vara de vi är .
  Veganer har bristsjukdomar, det fungerar inte att vara frisk genom att inte äta kött.
  Fattar inte varför mail kommer mitt i natten. Tur jag var vaken i alla fall.
  Sov gott !

 4. 4

  Dessa veganer är hycklare. Dessa grundar sitt val på att de inte vill varken utnyttja eller döda djuren som finns. Det är väl ett val för veganer,som uppenbarligen har noll koll på Att dessa miljöbovar dödar miljontals djur, då det är konstgödning och besprutning deras näringsfattiga vegetabilier produceras i. Monokultur ekosystemets mikroliv, dödar insekter pollinerare, fåglar, ja hela näringskedjan drabbas av detta ohållbara jordbruk. Försurning i vattendrag och ett hot mot vårt grundvatten. Det är lite tragiskt med deras aggressiva uppträdande när man konfronterar dessa med de fakta som faktiskt är sanningen. Det finns för övrigt inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av Näringsämnen som animalier som uteslutande äter gräs, klöver och ört. Alltid smartare ha ko på bete än att odla spannmål nämligen. Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinterensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa. Bönor vs kött.

  Och Världsnaturfonden, WWF, hävdade på sin hemsida:
  ”Naturbeteskött – bra för naturen, miljön och klimatet!”  Energisnålt  Att äta naturbeteskött är ett bra sätt att spara energi! Det går åt mindre energi att producera naturbeteskött än annat nötkött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det vanliga sättet numera, kräver 5–8 gånger mer energi. För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor.”

  (Denna info är tyvärr numera borttagen från WWF:s hemsida
  Då deras agenda helt plötsligt sällade sig till ett veganskt psuedovetenskapligt tänkande)

  OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte.
  Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas:
  Bönor innehåller 67 kcal/hg medan 
  entrecôte innehåller 165 kcal/hg.
  Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal.
  Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte.
  Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk.
  Räknar man på mängden protein i stället så behöver en 70 kg människa minst 0,5 g animaliskt protein per kg eller 200 g kött, fisk per dag.
  Bönor innehåller mindre än hälften så mycket vegetabiliskt protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein en del livsnödvändiga aminosyror varför man måste äta omkring 5 gånger mer protein för att (nästan) tillgodose det livsnödvändiga behovet av aminosyror.
  Lägger vi ihop alla dessa uppgifter så innehåller 200 g kött tillräckligt med protein för att en människa ska må bra. Men det går åt 0,5 kg torkade bönor för att få lika mycket protein som kött.
  Till det kommer att man måste äta minst 5 gånger mer bönor än kött för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror (proteinbyggstenar). Ja då blir det till att äta minst 0,5*5=2,5 kg torkade bönor per dag för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror.
  Men torkade bönor är oätliga, de måste blötläggas över natten och kokas två gånger för att få bort en del giftiga antinutrienter. Då blir det minst 8 kg kokta bönor att äta per dag.
  Bönor innehåller 45 g kolhydrater per 100 g torkad vikt. Då tvingas man äta 45*25 hg=1 125 g kolhydrater per dag eller 2,3 gånger mer kolhydrater per dag än Livsmedelsverkets rekommendationer om 480 g kolhydrater per dag till man.
  Blodet innehåller 1,5-3 g glukos totalt, är det mer än 25 g glukos i blodvolymen dör man i akut glukosförgiftning.
  Så bönor stressar kroppens försvarssystem mot hyperglykemi alldeles förskräckligt och i onödan.
  Med andra ord går det åt omkring 12,5 gånger mer bönor än kött.
  Så det behövs alltså mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött.
  Äter man andra grönsaker med mindre mängd protein och energi än bönor så krävs det ännu mycket mer fossil energi.
  Sedan tillkommer ett annat problem med vegetabilier, de kräver mer konstgödsel (=fossilt bränsle) medan korna är självgående gräsätare med automatgödselfunktion. Korna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilierna förstör jorden de odlas på. Kött är mycket klimatsmartare än bönor.
  Slutsatsen blir: Ät mer naturbeteskött helt i samklang med naturen och rädda planeten!
  Veganismen är bara ganska patetiskt sätt att i sin totala okunskap tro att deras mat skull vara nyttigare och mer miljövänligt. Skulle aldrig i mitt liv äta skräp vegetabilier som odlats i konstgödsel och annan kemi. Gärna vegetabilier som har producerats på ett riktigt vis. I bra ”bränt” koskit som gynnar ekosystemet. För att inte nämna smak och konsistens och en förbättring av innehållet.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Kristina
  Om man prenumererar på bloggkommentarer och någon skriver kommentar mitt i natten så kommer det mailet mitt i natten. Men det finns väl möjlighet att stänga av mail-ljudsignalen på natten?

 6. 6
  Johan Larsson säger

  Helge

  Jaha, så det gäller exclusivt för SD? Då får du väl starta ett nytt parti som kan heta Famlingspartiet. Vi i FP famlar i mörkret och har ingen bestämd ideologi eftersom det inte finns någon garanti att vi har rätt, det blir mer demokratiskt så.

  Samtliga partier anser väl att de har rätt åsikter. Varför skulle vi annars behöva sätta oss in och välja bland befintliga partier vart fjärde år? Du ville bara hitta en konstlad angreppspunkt för att visa vad du tycker om SD, som för övrigt är ett av de partier som ger minst stöd till veganism i sitt partiprogram. Så din ”godhetsflagga” ter sig ganska malplacerad.

  Extremvänstern å andra sidan (främst Mp och V) är partier som lockar flest vilsna ungdomar med förslag som köttfria dagar i skolmaten och andra så kallade klimatsmarta förslag. Och jo, det är till absolut största del vänstermänniskor som står på barikaderna och skriker ut sina budskap till journalisternas kameror. Självklart kan man alltid hitta lite annat folk än stereotypen i alla slags frågor. Det finns moderatväljare som anser att vissa skatter bör höjas och vänsterpartister som vill minska invandringen, för att ta ett par exempel. Men en stereotypning är inte alltid en missbedömning av hur den vanligaste personlighetstypen är i en grupp – det behöver inte heller nödvändigtvis vara negativa attribut.

  Kristina (och Annika)

  Jag rekommenderar alla, som inte väntar viktigt samtal, att alltid stänga av mobilen när man lägger sig att sova, och sedan starta den när man sovit klart på morgonen. Det ger en mer avslappnad sömn. Jag gör alltid det, och då har jag ändå bara en gammal GSM-telefon (tyvärr kommer det nätet stängas ned om ett par år). Inte minst gäller detta ungdomar, som ofta får störd sömn av att ha mobilen bredvid sig påslagen under natten. Jag tycker det är skönt att inte ens kunna nå Internet när jag är ute, eftersom man inte kan surfa på min mobil. Ofta har jag inte ens telefonen med mig ute, och det är så skönt att få vara i fred. När man kommer hem står det ju om man har missade samtal och kan då ringa upp vederbörande.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa