Ketogen kost kan förbättra svår psykisk sjukdom

Ketogen diet mot svår psykisk sjukdom .
Dr Albert Danan, en fransk psykiater, märkte att en anhörig förbättrades i sin autism och epilepsi när den fick äta en ketogen kost. Han inspirerades då att testa kosten på svårt psykiskt sjuka och behandlingsrefraktära patienter. Han samlade 30 sådana till en avdelning och lät dem äta ketogen kost med mindre än 20 gram kolhydrater per dag. De flesta klarade utan problem av att äta den maten, och de flesta av dem förbättrades i sin psykiska sjukdom. Inga negativa biverkningar kunde märkas. De fick dessutom tecken på förbättrad metabol hälsa.

Det är alltså väl värt att prova en ketogen kost vid psykisk sjukdom.

Inom psykiatrin serveras det ofta en kolhydratrik kost, och sockersaker och sockerdrycker är frekvent intaget.

I Diet Doctor om detta ämne . Även Hörstadius om detta.

 

Comments

 1. 1
  Jösses säger

  Helt logiskt. Det finns mängder med nervtrådar mellan tarmar och hjärna. Mår tarmarna bra kommer hjärnan att må bra. Äter man ”skräp” kommer man till slut att må sämre. Allt hänger ihop.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Min egen upplevelse är att detta stämmer mycket bra.

 3. 3
  Lars B säger

  Att äta ketogen kost är säkert bra. Dra ner på kolhydrater bara. Men missar vi inte något i bakgrunden? Den som går på en ketogen diet drar sannolikt också ner på alla spannmål som dessutom är fullproppade med gluten.
  Själv tror jag att gluten faktiskt är skadligare än kolhydrater även om kolhydrater ger blocksockerkickar.
  Det finns beskrivet fall där uteslutande av vete kan lindra symptom för de som ex. lider av bipolär sjukdom.

 4. 4
  Agneta Rosberg säger

  Av något skäl som jag tidigare inte förstått, säljs ”GRAINFREE ” kost till hundar. Det förstår jag bättre nu!

 5. 5
  Lasse Blomdahl säger

  Du behöver inte ha fått en psykisk diagnos för att märka att något händer i hjärnan efter det att du har övergått till ketogen kost. Glykokalyx i hela blodcirkulationen blir frisk och blod/hjärnbarriären, som normalt har en tätare glykokalyx, blir också frisk och förhindrar sådant som inte ska komma in i hjärnan från att komma in.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5
  Lasse Blomdahl
  Det låter helt underbart att man får friska kärlväggar av LCHF! Om mindre skräp kommer in i hjärnan kanske man förebygger demens också?!

 7. 7
  Lasse P säger

  Vad det gäller LCHF:s förmåga att påverka olika psykiska tillstånd så upplever även personer med bokstavskombinationer typ ADHD en signifikant förbättring av ketogen kost.
  En förklaring som inte är helt orealistisk och som framförts från forskarhåll, är att socker/kolhydrater orsakar abstinens vilket triggar rastlöshet och hyperaktivitet.
  En annan sak som är intressant är att personer med epilepsi upplever minskad frekvens på sina anfall då dom äter ketogen kost.
  Jag anser att det finns övertygande bevis för att en kost som ätits av människor under århundraden är överlägsen nutidens skitmat vars främsta syfte är att skapa vinstmaximering.
  Vi vet även att dagens skitmat orsakar en mängd följdsjukdomar vilket även gynnar läkemedelsindustrin som ”spinoff effekt”.
  Följ devisen ”follow the money” så förstår ni anledningen till att naturliga (opatenterbara) alternativ/kost/vitaminer, motarbetas så kraftfullt.

 8. 8
  Lasse P säger

  Annika #6
  Hänvisar till ditt inlägg från 20131126 ”Kokosfett mot Alzheimers sjukdom”.

 9. 9
  Pär Dahlsten säger

  Det är totalt beroende på av vilken sorts elak artad bakterie flora som gömmer sig i ropeworm/biofilm som man får synlig via lavemang. Mitt logiska under medvetna förstod att misstänkte skarpt att mitt överkonsumerande av främst kött & fett. Det slutade med en ohygglig överväxt av candida som äter glutamin. Så jag frågade väl ett 20 tal så kallade läkare nästan lika många alternativ teraputer. Bara en teraput sa det jag inte ville höra. Att kött/fett var inte bra,men av andra anledningar som försurning . Men kroppen blev oerhört ren efter en oerhörd utrensning slutade väga mig när vågen visade 48kg. Hittade därefter GAPS följde födoämnes stegen läkte något så mycket jävulskt snabbt. Fett främst ghee blev mitt livs elixir, men då har man inte annat än den jävligaste narc. släkts blod som tänkas kan.Åkte på narc stryk som man inte i sin vildaste fantasi kan skapa. Samt att det fanns nog kvar lite av ond bakterie flora som fick växt näring. Det tog ner kroppen/själen tillbaka till en rå ruggig nivå av ond bakterie flora fast inte det akuta stadiet. Men blev ju så dålig att jag inte kunde ta emot keto som näring det blev ett gift. Fick varje helg gå in i fasta och åka på världens bakfylla som orsakades av ond bakteriflora hade stoppat i sig det jag åt för att få som energi för att driva ut ond bakterie flora. Så det tog mig 10 år att få svaret varför jag fick candida påslag främst i blindtarms regionen. Det är så mycket jävulskt kul att se en som bara har surrat keto som bot kunna göra ett lappkast och erkänna samt att göra en helgardering för att driva ur ond bakterie flora Dr. Eric Berg i den här videon får man beskrivet om vad som triggar cancer = candida som kroppen inte mäktar med att få ur sig när kroppen har blivit i för stor obalans. Blev något så mycket jävulskt glad av att hitta denna video som förklarar hur komplex candida/cancer form kan vara. https://youtu.be/hlkhGTGOGaY

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  7 Lasse P
  Jag pratade för några år sen med en sköterska som berättade att hon hade en dotter som hade en diagnos svår ADHD och som hade både medicinering och extraresurs i skolan. Mamman läste om LCHF-kost, och gav dottern generöst med smör, och inget margarin. Flickan blev så småningom helt frisk, och behövde varken medicinering eller extraresurs i skolan. Hon fungerade helt normalt.

 11. 11
  Ulrika nyblom säger

  Jag är inte förvånad, det är en 40% chans redan om du enbart tar bort gluten. Så jag tror på detta.

 12. 12

  Socker och spannmål kan försämra hälsan men junkfoden kan inte direkt orsaka psykiska sjukdomar.
  Diabetiker med skyhögt socker blir inte psykiskt sjuka.

  På några känsliga individer kan troligen socker och spannmål på något okänt sätt orsaka inflammation och inflammationen orsakar sen psykiska sjukdomar.
  LCHF kan minska på inflammationen och då kan symtomen minska eller försvinna.

  Socker i sig kan inte orsaka en allvarlig psykisk sjukdom.

  Sök på psykiska sjukdomar och inflammation.

  gluten kan inte orsaka psykiska sjukdomar.
  På känsliga individer kan immunförsvaret reagera på gluten och sen orsaka en inflammation, glutenintolerans är känt men det kan finnas fler okända effekter.

  Gluten i sig orsakar inget det måste till något mer fel i vår kropp för att något ska hända, typ en immunreaktion.

 13. 13

  Annika
  ” sköterska som berättade att hon hade en dotter som hade en diagnos svår ADHD ”
  Jag antar att dottern inte led av diabetes.
  I så fall hade dottern inte mycket förhöjt blodsocker och då kan det aldrig vara orsaken till sjukdomen.
  OM socker direkt orsakade psykiska sjukdomar så skulle det finnas ett samband mellan blodglukos och psykiska sjukdomar vilket det inte gör, (psykiskt sjuka har säker lite förhöjt blodsocker men inte als så högt som hos diabetiker)

  Att LCHF botade kan vara sant men vi får inte förenkla och antyda att socker direkt orsakar psykiska sjukdomar.

  Anekdoter kan bara bevisa att något händer men aldrig vad som händer i kroppen.
  Anekdot som blir frisk av att sluta äta socker bevisar inte att socker orsakade sjukdomen, det kan vara något som personens immunförsvar inte tålde som uteslöts i LCHF.

  Jag tror att många med psykiska sjukdomar skulle må bättre på LCHF, men jag tror inte på förenklade förklaringsmodeller.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Hasse 12 o 13
  Jag har inte sagt att det är bevisat att LCHF hjälper för alla personer med LCHF. Men jag tycker att det är värt att prova LCHF mot ADHD.
  Sedan är det inte säkert att högt blodsocker hos diabetiker är det som orsakar psykiska störningar, utan det är de metabola processerna som följer av högt kolhydratintag. Det är också de metabola processerna som följer av intag av vegetabiliska fleromättade fetter som kan orsaka störningar.

 15. 15

  Annika 14
  Du har inte sagt något fel men många drar orimliga slutsatser.

  Den unga dottern kan inte ha lidit av det metabola syndromet och haft allvarliga metabola störningar.
  ”sköterska ” borde vetat om det i så fall.
  Det kan inte vara så enkelt att socker orsakar psykiska sjukdomar.

  En ung person utan diabetes kan inte ha haft sjukligt högt blodsocker, då kan inte socker inte vara den direkta orsaken.

  Hur ska socker kunna orsaka en sjukdom om personen inte ens har förhöjt blodsocker?

  Flera saker måste till.

  Socker kan på något okänt sätt möjligen orsaka någon typ av inflammation som sen orsakar sjukdom.

  Du hoppar över hela orsakssambandet och förenklar för mycket.

  Det finns många sjukdomar som inte är orsakade av socker.
  Socker kan vara den värsta orsaken till våra sjukdomar men inte den enda.

  Nu var det nog LCHF som var det som förbättrade hälsan på dottern men det kunde även varit veteallergi eller något vi inte vet om.

  OM 100 personer blir friska av LCHF så bevisar det inte att alla var sjuka av socker någon kan ha haft b12 brist.

 16. 16
  Lasse P säger

  Hasse…det är inte så att kolhydrater orsakar psykisk sjukdom utan snarare så att symptomen förstärks av fladdrande blodsockernivåer.
  Jag tror säkert att du känner någon som har dåligt humör när dom är hungriga men blir som fromma lamm när dom får en sockerkick men inte är dom psykiskt sjuka för det.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  15 Hasse
  Min poäng var att det är värt att prova LCHF/ketogen kost vid psykisk störning eller sjukdom – oavsett mekanism. Det är ett ofarligt försök.

 18. 18

  Ett sjuttiotal män i åldrarna 18-25 år, med diagnosen mild till allvarlig depression, deltog i en studie om kostens betydelse för den psykiska hälsan.

  Efter 12 veckor mådde männen som testat en ny kost bättre
  Så åt de unga männen – livsmedel att satsa på – och undvika
  Professorn: Kosten har större betydelse för vårt mående än vad vi kan tro
  https://www.aftonbladet.se/halsa/a/wOBqGM/nya-matvanor-fick-deprimerade-man-att-ma-battre

 19. 19
  Kristina säger

  All mat påverkar hjärnan .

 20. 20

  Ett sjuttiotal män i åldrarna 18-25 år, med diagnosen mild till allvarlig depression, deltog i en studie om kostens betydelse för den psykiska hälsan.

  Efter 12 veckor mådde männen som testat en ny kost bättre
  Så åt de unga männen – livsmedel att satsa på – och undvika
  Professorn: Kosten har större betydelse för vårt mående än vad vi kan tro
  https://www.aftonbladet.se/halsa/a/wOBqGM/nya-matvanor-fick-deprimerade-man-att-ma-battre

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  18 Sten
  Det intressanta är ju vilken kost som gör att vi mår bättre. Det är en låst artikel. Kan du beskriva vad som stod i artikeln?

 22. 22

  Annika
  ”15 Hasse
  Min poäng var att det är värt att prova LCHF/ketogen kost vid psykisk störning eller sjukdom – oavsett mekanism. Det är ett ofarligt försök.”

  Helt rätt men min poäng är att det inte kan vara socker som direkt orsakar allvarliga psykiska sjukdomar.
  En ung frisk person kan inte få sjukligt högt blodglukos av potatis OMÖJLIGT, får personen sjukligt högt blodsocker är personen en diabetiker och därmed inte frisk.

  Äter vi inte glukos (potatis) så tillverkar vi själva glukosen
  En ung frisk person kommer aldrig att få någon större skillnad i sitt blodsockervärde som kan förklara den psykiska sjukdomen.
  Diabetiker typ 1 med misskött blodsocker blir inte psykiskt sjuka.
  Om socker orsakade psykiska sjukdomar så skulle det finnas ett starkt samband mellan typ1 diabetes och psykiska sjukdomar.

  Det måste finnas något mer än socker för att någon ska bli psykiskt sjuk.
  Varför vill du inte veta vad det är ?
  Visste vi vad det var så skulle fler antagligen bli botade.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  22 Hasse
  Jag vill gärna veta varför folk blir psykiskt sjuka. Vet du orsaken?
  Det som är intressant här är att det verkar som att personer med psykisk sjukdom försämras om de äter stor mängd socker och stärkelse (kolhydrater), och förbättras om de minimerar kolhydraterna.

 24. 24

  21
  Annika Dahlqvist säger
  11 juli, 2022 kl. 20:51

  Har ej PLUS själv!-)

  Hälsningar,
  Sten

 25. 25

  Annika

  ”22 Hasse
  Jag vill gärna veta varför folk blir psykiskt sjuka. Vet du orsaken?”

  Nä men inflammation lär vara en orsak, psykiska symtom kan uppstå vid en allvarlig infektion (det vet du), känd eller okänd inflammation kan ligga bakom många psykiska sjukdomar.
  LCHF kan säkert minska på en inflammation och då hjälper kosten men kosten orsakade inte inflammationen från början.

  Unga personer blir psykiskt sjuka innan dom har fått metabola skador, då kan metabola skador inte vara orsaken till psykiska sjukdomar.
  Benbrott får man om man trillar men man kan inte få ett benbrott innan man har trillat.

  Googla lite om inflammation och psykisk sjukdom så hittar du mycket information.
  Läkemedelsindustrin försöker tysta ner det för dom vill få oss att tro på att det saknas serotonin och att deras preparat återställer serotoninet.

  Finns inga pengar i inflammation som orsak.

 26. 26

  ”Det som är intressant här är att det verkar som att personer med psykisk sjukdom försämras om de äter stor mängd socker och stärkelse (kolhydrater), och förbättras om de minimerar kolhydraterna.”

  Jag tror att du har rätt om det.

  Men om socker var grundorsaken så borde symtomen försvinna direkt på några dagar med LCHF.

  Om socker var grundorsaken så skulle alla typ1 diabetiker vara psykfall.

  Om psykiska sjukdomar beror på en inflammation så stämmer dina iakttagelser att LCHF dämpar symtomen.

  LCHF = antiinflammatorisk kost

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  25 Hasse
  Om psykisk sjukdom orsakas av inflammation, vad ska man då göra åt det?
  Om LCHF påverkar psykisk sjukdom i positiv riktning, tycker du då inte att man ska satsa på det? Varför får man inte berätta om det?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  26 Hasse
  Jag har inte vad jag kan minnas påstått att överskott kolhydratintag är grundorsak till psykisk sjukdom ?

 29. 29

  Annika
  ”Om psykisk sjukdom orsakas av inflammation, vad ska man då göra åt det?”
  Ät LCHF, men det är fel att påstå eller antyda att socker orsakar psykiska sjukdomar.

  Problemet är att många inte vill inse att psykiska sjukdomar kan vara fysiska alltså en inflammation.
  Det spelar ingen roll vad jag säger du vill inte googla.

  Vi kan inte härleda alla psykiska sjukdomar till socker eller kosten då måste det finnas en okänd faktor och där passar inflammation in.
  själen froidianska dårskapen tror jag inte på.
  Magiska egenskaper i maten tror jag inte på.

  LCHF = antiinflammatorisk kost = minskade psykiska symtom.
  Varför kan det inte vara så enkelt?
  Vad det är för slags okänd inflammation kan jag inte veta.
  Du som är medicinskt kunnig kan googla i nyare forskningsdata och se om jag kan ha rätt eller har rätt.

  ”Jag har inte vad jag kan minnas påstått att överskott kolhydratintag är grundorsak till psykisk sjukdom ?”
  nä det har du nog inte men många tolkar det så när du envist hävdar att vi inte behöver veta grundorsaken och att det räcker med att hälsan förbättras av LCHF.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  29 Hasse
  ”Ät LCHF, men det är fel att påstå eller antyda att socker orsakar psykiska sjukdomar.”
  Det spelar tydligen ingen roll vad jag säger. Jag har inte påstått att socker orsakar psykiska sjukdomar, jag säger bara att LCHF, utan socker och minimalt av stärkelse och med naturliga mättade fetter, förbättrar psykiska sjukdomar. Det räcker långt.
  Jag tycker därmed att denna diskussion är avslutad.

 31. 31
  Lasse P säger

  #30 Annika.
  Amen till det.

 32. 32
  Georg W säger

  Jag trodde det var uppenbart att sockerkonsumtion förstör både den psykiska och fysiska hälsan. Man behöver ha ett bredare perspektiv på både socker och mental hälsa. När jag i min ungdom jobbade på mentalsjukhus en sommar så konstaterade jag att patienterna utfordrades med 80% kolhydrater och 20% artificiella piller. Socker är ett sprillans nytt födoämnen. Tidigare i människans historia fanns det bara honung, bär och frukt. Men människor blev nog galna förr i tiden också, misstänker jag. Total omedvetenhet i kombination med hög kolhydratintag, är orsaken till människans lidande. Man kan inte begära att människor ska söka info för att ge en opponent rätt!?! Hur korkat är inte det. Socker förstör psykisk och fysisk hälsa! Sedan gör D-vitaminbristen att hjärnan fastnar i tankebanor skapade av ångest, ptsd, och stress. Att äta socker i vilken form som helst är mycket skadligt! Det är Idiotiskt att äta det och vi måste genomskåda oss själva, för att se det. Microbiomet och kandida tar lätt makten över vår hjärna! Skadas tjocktarmen av socker så blir man dum i huvudet har jag konstaterat genom livet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa