Multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes2.

På allmänläkarnas diskussionsforum Ordbyte pågår just nu en debatt om multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes 2. Uffe Ravnskov har tex skrivit ett inlägg där:

Anders – Som jag berättat tidigare har vi publicerat flera systematiska översiktsartiklar och meta-analyser. Här kommer de viktigaste:
 
Lack of an association or an inverse association between low-densitylipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review <https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/6/e010401.full.pdf>
I denna studie har vi identifierat 19 studier, där författarna hade följt drygt 60,000 människor under många år sedan de analyserat deras LDL-C. Det visade sig att i de flesta studier var det dom som hade högst LDL-C som levde längst; inget studie fann det motsatte. Vår artikel har idag enligt Google Scholar citerats i 294 vetenskapliga artiklar.Sedan dess har det publicerats många liknande studier med samma struktur där författarna hänvisade till vår studie. Vi utförde därför en ny systematisk sökning och fann 19 nya studier omfattande 6 miljoner patienter och friska människor och med ett liknande resultat:
The LDL Paradox: Higher LDL-Cholesterol is Associated with Greater Longevity <https://www.researchgate.net/publication/347488140_The_LDL_Paradox_Higher_LDL-Cholesterol_is_Associated_with_Greater_Longevity_of_Creative_Commons_Attribution_40_International_License>
 
Vår viktigaste översiktsartikel är nog denna:
LDL-C does not cause cardiovascular disease: a comprehensive review of the current literature <https://www.tandfonline.com/action/showMostReadArticles?journalCode=ierj20>
Den publicerades i Exp.Rev.Clin.Pharmacol. som startade för 15 år sedan. På sidan jag refererat till finns det en lista över de mest lästa av deras artiklar. Som du kan se har vår artikel blivit nerladdad av nästan en kvart million läsare, medan nummer två på listan har laddats ner av 20,000 läsare.
 
Att industrin fuskar är ett faktum. Det kan du läsa om i en artikel som jag publicerat tillsammans med en amerikansk kollega:
How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular disease <https://cardiacos.net/wp-content/uploads/ArticulosMedicos/20180920/2015-How-statistical-deception-created-the-appearance-that-statins-are-safe-an-deffective-in-primary-and-secondary-prevention-of-cardiovascular-disease.pdf>
Uffe”

Därefter följer en lång debatt angående detta. Mycket går ut på huruvida man ska lita på farmakaföretagens studier.

 

Comments

  1. 1

    Tusen tack för att du delar denna info. Mycket värdefullt att kunna följa länkarna till studierna. Mvh

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa