Bok: ”Frisk utan statiner” av Aseem Malhotra

Frisk utan statiner”, av Aseem Malhotra, Kardiolog i Storbrittannien.
Jag tycker att boken är väldigt bra. Aseem förklarar sambandet mellan livsstil beträffande kost, motion och avslappning – och hälsa. Han berättar hur kolesterolvärdet spelar liten roll. Kolesterol  är livsnödvändigt och kroppen producerar det kolesterol den behöver. Statiner kan ge en positiv effekt för de som har tidigare hjärtsjukdom, inte pga kolesterolnivån, utan sannolikt via någon antiinflammatorisk effekt, men den effekten är bara en bråkdel av  effekten av livsstilsförändringar. De utan tidigare hjärtsjukdom har ingen alls nytta av statiner…
Personer med ärftligt förhöjt kolesterolvärde, Familjär hyperkolesterolemi, FH, har mångdubbelt större nytta av livsstilsförändringar, än av att ta statiner.

Köp boken, gärna flera exemplar, och ge till läkare och andra som tror att kolesterolvärdet är viktigt för hjärthälsan, och att statiner är viktiga att äta.

 

Comments

 1. 1

  Jag bad min nu 78 åriga mamma att kasta de statiner hon hade stoppat i sig i flera år.
  En läkare som styrs i strypkoppel av etablessimanget ansåg att dessa var TVUNGET för henne.
  Hon slutade med dem, och en ny läkare hon gick till var ärlig nog att säga att läkare inte fick säga som det är. Min kära mamma fungerar ypperligt utan dessa onödiga piller. Fick även bantat ner 35kg under ett år med kostomläggning. Blev av med sin typ 2 diabetes som fetman var skuld till.
  Att göra kostomläggning gynnar det mesta, förutom ett brustet hjärta bland annat.
  Att även undvika det mesta industriproducerade, och försöka skaffa riktigt ”naturliga” produkter. Att äta nötkött från uteslutande gräsbete är en enorm skillnad både i smak och konsistensen samt det hälsosamma som inte finns i det industriproducerade rent ut sagt skräpet. Sen gör man även sig själv, djuren och miljön en stor tjänst. Det är en helt otrolig inkomstkälla läkemedelsindustrin har på statiner bland annat. De bryr sig väldigt lite om ”handling och konsekvens”.

 2. 2
  Bokmal säger

  Tack för bokrekommendationen. Blir mitt nästa inköp tillsammans med ”Distriktsläkaren” av Bengt Järhult vars artiklar jag läst genom åren.

  Mamma (del 1)

  Jag har ingen koppling till vården.
  Jag har upprörts över det jag sett på nära håll och började ”läsa på” . 2003.
  Något år senare drabbades mamma av en liten hjärtinfarkt och förskrevs tre mediciner – Zocord (=simvastatin) – Trombyl (=acetylsalisyra) och Seloken (=metoprolol). En dag (efter några månader, kanske mer) berättade hon om nytillkomna hälsoproblem – värk och muskelsvaghet i benen samt sömnstörningar. Hon hade kontaktat läkaren men han kunde inte se någon koppling till hennes medicinering. Det kunde däremot jag. Jag erbjöd mig att följa med vid nästa läkarbesök eller skriva ett brev. Inget av förslagen föll i god jord – han ar ju så snäll och lyssnar alltid. Han hade också berättat att han själv stod på Zocord och det tog hon som en garanti.

  Jag tillbringade mycket tid framför datorn, upptäckte Uffe Ravnskov och hans första bok och många andra intressanta böcker och hemsidor bl.a. http://www.askapatient.com. Sidan var full av patientberättelser om olika ”läkemedel”. Jag översatte några berättelser åt gången för mamma, men hon blev bara orolig och sa – men om jag inte skall ta Zocord vilken sort skall jag ta då? Ingen statin alls, sa jag. Du kommer att få Din livskvalitet förstörd. Vid det laget hade hon även läst Uffe Ravnskovs bok och svaret på det brev som jag hade skrivit till honom.

  Sedan lät jag det bara vara. Det var hennes beslut. När det hade gått kanske ett år ställde jag frågan – står Du fortfarande på Zocord? Oh nej, sa hon. Det var länge sedan jag slutade. Jag undrade hur det hade gått till, Hon hade ringt och bett mottagningssköterskan fråga läkaren om hon kunde sluta och hon hade ringt tillbaka och sagt att det var okay.
  Forts. följer ………

  P.S.
  Jag skrev till läkaren, berättade att mamma var nöjd med hans omhändertagande men hade fått nytillkomna hälsoproblem. Undrade om man inte skulle kunna minska dosen, trappa ut osv.
  Han svarade – ingen bra idé.
  Jag skrev ytterligare ett brev och då bifogade jag även mängder av amerikanska patientberättelser. Han svarade – ingen bra idé. Behandlingsrekommendationerna hade ändrats. Man skall behandla ännu längre kolesterolvärden.

 3. 3
  Bokmal säger

  Mamma (Del 2)

  Mamma var i 80-årsåldern när hon ställdes på Zocord (=simvastatin). Som jag berättade – slutade hon. Hon hade turen att repa sig.
  När hon fyllde 98 var jag på besök tillsammans med en annan närstående. Vi fick syn på hennes dosett på köksbordet och erbjöd oss att göra en lista och sätta på baksidan.

  Mamma gick och hämtade en del förpackningar och till min fasa fick jag se namnet Lipitor (=atorvastatin) på en av de. Det visade sig att en läkare på hälsocentralen hade satt in en statin igen trots mammas höga ålder (97 då), tidigare statinproblem samt att hon hade varit utan statin i mer än 15 år utan några problem. Jag frågade hur det hade gått till. Läkaren hade sagt att hon måste ta statinen annars kunde både det ena eller det andra inträffa (hjärtinfarkt, stroke etc.). Jag blev riktigt arg – inte på mamma förstås – vad kunde hon göra? Beslöt mig för att skriva till Läkemedelskommittéens ordförande och berätta historien. Fick svar i form av ett ”försvarstal” – dataprogram hade ändrats osv.

  P.S.
  Sällan har väl skrämselpropaganda används så flitigt som under de senaste åren!

 4. 4
  Bokmal säger

  Ursäkta om jag sprider ut mig…………..

  Tack Karneval Förlag

  Jag vill rikta ett stort tack till förlaget Karneval som översatt och gett ut flera kritiska böcker om vårdfrågor bl.a. Aseem Malhotras. De har även publicerat läkaren Sebastian Rushworths – covid-19-böcker.
  Jag brukar följa hans blogg.
  Just nu finns en artikel som anknyter till ett föredrag som Sebastian höll för 70 primärvårdsläkare i Stockholm. Jag beundrar hans mod. Han tar bl.a. upp statiner.
  Artikeln finns här – http://www.sebastianrushworth.com (”Should the patient really get the drug?”).

 5. 5
  Bokmal säger

  Tack Annika för Din upmaning

  ”Köp boken, gärna flera exemplar, och ge till läkare och andra som tror att kolesterolvärdet är viktigt för hjärthälsan, och att statiner är viktiga att äta.”

  Själv har jag postat flera ex. av James Le Fanus bok – ”Too many pills” till personer som jag tror kan ha nytta av den. James Le Fanu tar upp läkemedelsgrupper som är vanliga bland medelålders och äldre och det finns mängder av patientberättelser om statiner bl,a.
  Boken finns på nätbokhandel för cirka 125:-.
  Den borde också översättas.

 6. 6

  2009 fanns detta patientfall hos Kostdoktorn (Diet doctor).
  https://www.dietdoctor.com/se/sonderfallande-muskler-av-statiner

 7. 7
  Lasse Blomdahl säger

  Aseem Malhotras bok är intressant. En annan bok, som utkom hösten 2021 är dr Malcolm Kendricks bok ”The Clot Thickens”. Han redovisar att han uppmmärksammat glykokalyx och frågat tio kollegor om de visste vad glykokalyx är. Ingen visste och Malcolm Kendrick slutade fråga.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa