C-peptid som prov på insulinresistens, på vårdcentral

Prof Fredrik Nyström  svarar på fråga i Diet Doctor.
Det är en fysioterapeut som berättar att på deras vårdcentral så använder de C-peptid (avspeglar insulinproduktionen) som prov på insulinresistens hos patienter med smärtor och övervikt, med normalt blodsocker – med gott utbyte avseende metabolt syndrom.
Fredrik svarar att man kan ta c-peptid och fasteinsulin, men att insulinet kan bli skyhögt om pat har tex druckit kaffe med mjölk och socker före. Det tyder ju på att insulinprov är vanskligt att ta, men C-peptid borde vara ett säkrare prov. Insulin och C-peptid är ganska dyra prov, men med tanke på frågeställningen är de väl värda sin kostnad. Om patienten kan bli ”botad” för livet från sina problem genom en enkel kostomläggning från fettsnålt till kolhydratsnålt, är det värt nästan hur mycket pengar som helst.

 

Comments

 1. 1
  Susanne Åkerblom säger

  Men om man har druckit kaffe med mjölk o socker är det ju inget ”FASTE-insulin” längre…

  Hur länge ska man fasta egentligen innan man tar dessa prover?
  Är det från kl 20 kvällen innan eller räcker det med efter kl 24.00.
  Jobbade själv ibland på labb på 80-talet men kommer inte ihåg och dessutom kanske riktlinjerna har förändrats?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa