För lite salt är farligt

Mercola skriver om  det. (Mercola raderar sina inlägg efter två dygn, pga att han är censurerad)

Det är vanligt att etablissemanget varnar för saltintag. Särskilt personer med hjärtsvikt rekommenderas att hålla saltintaget nere. Det finns emellertid ingen vetenskaplig grund för detta.
Däremot är det vanligt att personer, inte minst äldre blir sjuka pga saltbrist, det kallas hyponatremi (för lite natrium). Vid värmeböljor svettas man ut salt, och måste inta mera salt för att kompensera. Man hör och läser aldrig om att äldre bör se till att få i sig mera salt vid värmeböljor, förutom vatten förstås.
Även idrottsaktiva som svettas mycket bör få i sig extra salt.
Överskott av salt utsöndras i njurarna vid första njurpassagen och är sällan orsak till sjukdom. Förr i tiden användes salt mycket som konserveringsmedel, och det var aldrig tal om att någon blev sjuk av det. Saltskräcken är en av nutidens seglivade skrönor.

Jag var själv rädd för salt i mitt tidigare liv. Jag minns att jag frågade mina medarbetare på vårdcentralen om varför jag ibland kände som dimma i hjärnan, men ingen föreslog att jag kunde prova att inta mera salt.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Å jo, jag har läst på olika ställen i Media , att man ska äta extra salt i den varma årstiden. Även vid feber.

 2. 2
  Aino Karlsson säger

  Kan vaskulit påverkas av lågt saltintag? Min man fick diagnosen för knappt 2 år sedan. Han har nu 25% njurfunktion, hans muskler är mycket svaga, 82 år och är emot salt, tycker det smakar illa.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  Nattlig muskelkramp botar jag med salt. 1/2 tsk utrört i 1/2 liter vatten. När jag känner att krampen är på gång tar jag den dosen några dagar i rad och tar sedan en underhållsdos ca en gång i veckan. Magnesium har jag testat och det är verkningslöst för mig. Undrar vad det är som ligger bakom saltskräcken. Jag har svårt att se att det finns några ekonomiska intressen bakom.

 4. 4
  Piltson säger

  Elisabeth G, ”…vad det är som ligger bakom.”
  Det är dekret från WHO. Där kan man avge prektiska anvisningar utan antydan till sakligt underlag. Och när ett sådant påbud sprids tas det på allvar på grund av organisationens anseende.
  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
  Även lokala myndigheter, som t.ex Livsmedelsverket, kan rätta sig efter WHO utan att fundera på detta. Och nu vill WHO som sagt över USAs folkhälsopolitik utan inblandning av regeringen.

 5. 5
  Kristina säger

  Tack för tipset, Elisabeth !
  Trodde det var något fel på mig eftersom inte Magnesium hjälpte .
  Så dum man är ibland .

  Men skulle inte salta potatischips på kvällen hjälpa ? Jag vet ju, att potatis inte är bra, men i alla fall ?

 6. 6
  Elisabeth G säger

  # 4

  Du får väl testa med chips. Personligen skulle jag inte rekommendera det, även om det, tyvärr, är gott. Gissningsvis blir saltmängden alltför låg med chips.

 7. 7

  Hörde för några år sedan siffror på hur många som dog av saltbrist.
  Kommer inte ihåg om det var dagligen och årstid, det handlade om att det var lika många som platser på ett inrikes linjeflygplan. Kanske finns mer sakliga siffror på dödsorsak saltbrist?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  3 Elisabeth G
  Det kan ligga bara en tankevurpa bakom saltskräcken. Någon tänkte ut att salt binder vatten som ökar blodvolymen och höjer blodtrycket och gör att hjärtat får jobba hårdare. Ingen tänkte på att man behöver göra jämförande forskning innan man påstår att något så vanligt som salt är farligt.

 9. 9
  Mormor säger

  Det räcker faktiskt att kolla nobelpriset i kemi för året 1997, varav halva priset gick till Jens Skou…just för upptäckten av vårt allra viktigaste enzym, nämligen det iontransporterande enzymet Na/K- ATPas…där hittar även den mest inbitna kostexperten alla de vetenskapliga bevis dom tydligen inte har en aning om….
  Detta enzym upprätthåller den livsviktiga balansen av natrium- och kaliumjoner i våra celler.
  Och när dom…våra kostexperter!…ändå är i gång, så kunde dom kanske även slänga ett getöga på dom andra två pristagarna, Paul Boyer och John Walker, som får den andra hälften av priset för sina arbeten över hur ett annat livsviktigt enzym fungerar, nämligen ATP-syntas och hur detta styr bildningen av den välkända universella energitransportören i alla våra celler kallad ATP, som står för adenosintrifosfat och omsätts i ansenliga mängder i vår kropp. I vila omsätter en vuxen person dagligen en mängd ATP, som motsvarar ungefär halva kroppsvikten, och under arbete kan omsättningen uppgå till hela kroppsvikten och mer därtill.
  Man undrar vad dessa kostexperter studerar under sin utbildning…och vad deras forskning bygger på?

 10. 10

  Ingen människa på Jorden får ett ögonblick tro att ’näringslivet’ sysslar med ’näring’! Tvärtom, så lägger de enorma resurser på att förhindra att modern vetenskap, från seriös forskning, INTE blir allmänt känd! Genom att i tillväxtens heliga namn, kontrollera massmedia, myndigheter och politiker!

  Det är därför en kille som Joe Rogan och hans podkast är så farliga för ekonomin! Han låter forskare komma och prata om sin forskning. Plötsligt når nya forskningsrön 11 miljoner lyssnare!!! Det blir allmänt känt! Därför är det oerhört viktigt att stoppa Joe Rogans alltför populära mänskliga samtal mellan intelligenta människor, faktiskt den intellektuella eliten. Lögnerna är dömda till exponering! Den som inte har både hängslen och bälte får stå med rumpan bar! Synd bara att vår planet är så förstörd att man inte kan njuta av att illusionen nu rasar

 11. 11
  Elisabeth G säger

  # 4

  Piltson,

  Ja, det kan jag gott tänka mig men varför vill de hacka just på saltet? Svårt att se att någon tjänar på det om det inte vore för att det ger ökad ohälsa, förstås. Å andra sidan; en organisation som förespråkar rätt till abort fram till födelseögonblicket och vägrar samvetsfrihet är befolkad av onda människor. Kan man verka för något sådant kan man väl hitta på vad som helst. Såg en träffande kommentar där någon skrev att han var för retroaktiv abort och att man kunde börja med WHO-ledningen.

 12. 12
  Bengt D Nilsson säger

  Många hälsoartiklar i tidningar eller på nätet sade ”minska på saltet”.
  Jag valde bort: goda salta pommes frites, goda salta potatischips, goda salta jordnötter, goda salta popcorn, goda salta kex och goda salta pinnar (kexen och pinnarna är inte längre goda då tillverkaren minskat storleken på saltkornen).
  Sommaren 2020 råkade jag läsa på livsmedelsverkets hemsida att rekommendationen var att minska till 6 gram salt per dag. Det hade ingen annan berättat tidigare. Då förstod jag att jag led av saltbrist! Genom att äta 1-2 gram extra salt per dag utöver det som finns i maten så blev mitt låga blodtryck normalt och jag slipper kramper i vaderna under nätterna.

 13. 13
  I kvällens Rapport säger

  Ni behöver inte oroa er. Naturen löser problemet.

  Saltöverskott ger ökad törst, som …
  Saltbrist ger ökad ”salthunger”, som …

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 I kvällens Rapport
  Problemet är att saltbrist inte alltid ger (medveten) ökad salthunger. Det kan i stället ge tex hjärndimma och svag muskelkraft och muskelkramper. Därför är det viktigt att veta att vi behöver tillföra oss en viss mängd salt.

 15. 15
  Sebastian Sigvardsson säger

  Känner vi igen detta mönster från Big pharma ? akta er för det din behöver och ta istället våra svindyra preparat som ni antagligen mår ännu sämre av….. statiner mot högt kolesterol …ett kolesterol som är nödvändigt för bildandet av hormonet vitamin D3 och nu salt . Har läst om Jod vilket Japanen generellt får i sig ca 50-100 mer av än oss andra och det har visat sig vara oerhört betydelsefullt inte bara för sköldkörteln.
  Hur mycket mer finns det där ute som vi felaktigt undviker och får i oss alldeles för lite av ? För mycket intag av tex socker och E ämnen är vida känt men svåra att undvika om man inte är självförsörjande på det mesta vi stoppar i oss

 16. 16

  Det mesta är trams av det som förmedlas av Livsmedelsverk, Läkemedelsverk och Socialstyrelsen vad gäller natriumkloridintag. Rekommendationerna är utformade för att minska den hjärnelektriska aktiviteten. Den bakomliggande agendan är att ge ’hjärndimma’, lättare påverkbarhet i kontrollsyfte. Blodtrycksökning i samband med ökat saltintag är en funktion av kalciumbrist, inte något som i grunden är orsakat av saltet. Saltbrist är betydligt farligare än saltöverskott. Det senare regleras naturligt via vätskeeliminering.
  Se upp med industritillverkat salt och färdigtillverkad, paketerad mat. Uppblandning med natriumflourid är vanlig, vilket accentuerar hjärnimmobilitet; jmf s.k. skendöda, enligt voodoo-kultur, ’svartmagi’-påverkade individer, använda som arbetsslavar, vilka utfordras utan någon som helst salttillskott, i praktiken utan tillräcklig hjärnelektrisk aktivitet därför.
  Naturligt havssalt är att föredra, men det går bra att använda naturligt bergssalt också, t.ex. det välsmakande Himalayasaltet. Japaner använder mycket och tillräckligt med naturligt salt. Det har vid studier visat sig att japanska kvinnor, som har högst medelålder i den kända världen, intar uppemot 28 gram naturligt salt per dag.

 17. 17
  Jösses säger

  Den teori jag har hört om varför både dödsmedelsindustrin och skademedelsindustrin förordar saltrestriktion är denna:

  Om vi börjar lida av saltbrist kommer kroppen att bli lite mer hungrig. Kroppen måste få i sig salt och salt finns i gammaldags ”riktigt mat” som i djur och speciellt i mat från havet. Hungerhormoner triggas därför av sjunkande saltnivå, en helt naturlig reglering.

  Om industrin kan lura läkare och dietister att tro att salt ger högt blodtryck, vilket Bengt ovan anekdotiskt har vittnat om att det inte gör, tvärtom. Då kommer alla som tror på dessa desinformerade industrilakejer att försöka hålla ner på saltintaget, med ökad matförsäljning och medicinförsäljning som föjd. Katching.

  Att äta för mycket salt är svårt, översaltad mat smakar illa. Skulle vi ändå få i oss lite för mycket salt (om man bara kan låta bli att dricka havsvatten eftersom det innehåller mer salt än urin kan göra) då sätter kroppens fantastiska reglering igång och gör oss törstiga. Och ut kissas saltöverskottet, en helt naturlig reglering.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa